Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Damien Franscoise

Een lang weekend fotograferen in Parijs

dinsdag 11 oktober 2011, 19:33 door | 13.831x gelezen | 12 reacties

Parijs is één van de meest gefotografeerde steden van de wereld met hoogtepunten als de Eiffeltoren, de Notre Dame en het Louvre. En dat op slechts een aantal uren rijden van huis! Opeens realiseerde ik mij dat ik er, ondanks dat ik er een aantal keer geweest was, nog nooit echt gefotografeerd had. Tijd om daar verandering in te brengen.

Het moment dat ik mij bovenstaande realiseerde kwam tijdens het bekijken van wat instructiefilms op Youtube, gemaakt door Karl Taylor. Hij ging voor het maken van een aantal van deze filmpjes naar Parijs en maakte daar de mooiste foto's. Vol inspiratie sloot ik Youtube en ging op zoek een leuk hotel in Parijs om te kunnen overnachten.

Gewapend met alle fotospullen, een reisgids en de tips van Karl Taylor ging ik Parijs in. Eerste waar ik naartoe wilde gaan was de Eglise de Saint Marie Magdalena, een kerk in het centrum van Parijs die er van buiten nogal grijs uitziet maar die van binnen prachtig is. De foto's probeerde ik met zo lang mogelijke sluitertijden te maken zodat de bezoekers die er rondliepen niet op de foto te zien zouden zijn.

interieur Eglise de Saint Marie Magdalena
10mm, f/22, 20 seconden - statief en draadontspanner

De eerste avond in Parijs wilde ik in de omgeving van het Louvre doorbrengen en hoopte op een mooie zonsondergang. Wachtende daarop bleef ik maar rondjes lopen rondom de glazen piramide die de hoofdingang vormt van het Louvre op zoek naar een originele hoek, wat nogal lastig is gezien de hoeveelheid foto's die daar genomen wordt.

Toch slaagde ik erin om voor mijn gevoel een originele foto te maken. De foto is met een lange sluitertijd gemaakt zodat beweging in het water door de wind zou verdwijnen en de reflectie zo goed als mogelijk zou zijn.

Louvre gereflecteerd
44mm, f/22, 25 seconden - statief en draadontspanner

Toen de zonsondergang tegen bleek te vallen liep ik rustig naar het Place de la Concorde, een druk verkeerspunt midden in Parijs maar met een aantal grote fonteinen in het midden en uitzicht op de Eiffeltoren. Met middellange sluitertijden zorgde dat voor foto's waardoor ik tevreden de eerste dag kon afsluiten.

Fontein Place de la Concorde
17mm, f/5, 2.5 seconden - statief en draadontspanner

De volgende dag stond onder andere de Notre Dame op het programma. Deze basiliek staat vooral bekend om het schitterende glas-in-lood en dat wilde ik daarom graag goed op de foto zetten maar wel zodanig dat je kon zien dat het in de Notre Dame was.

Lastige van de Notre Dame is dat je in een grote 'slang' van toeristen in een rondje door de kerk geduwd wordt en je dus maar weinig ruimte krijgt om goed te fotograferen. Toch vond ik onderstaande foto recht doen aan het idee dat ik had.

Interieur Notre Dame
10mm, f/5, 1/13 seconde, ISO 800 (statief mag niet gebruikt worden in de Notre Dame)

Voor een mooi uitzicht over Parijs is het voor veel mensen logisch om de Eiffeltoren op te gaan. Dankzij de tips van Karl Taylor dacht ik daar anders over en reisde met de metro naar de Tour Montparnasse. Een verschrikkelijk lelijk kantoorgebouw maar met een panorama terras op ruim 200 meter vanwaar je een onbelemmerd uitzicht hebt over deze miljoenenstad en de Eiffeltoren.

Er staat alleen een glazen wand met een kleine opening erin waar je je camera doorheen kunt steken. Lastig was dat die rand een heel klein beetje te hoog zat voor mijn statief en dat de stabiliteit dus niet optimaal was. Lange sluitertijden waren daarmee uitgesloten. De wind die er doorheen waaide verergerde dat alleen nog maar meer. Toch lukte het om een aantal mooie stadspanorama's te maken.

Panorama Parijs
48mm, f/2.8, 0.6 seconde - statief en draadontspanner

Tijdens het rondreizen in de stad kom je zoveel leuke situaties tegen dat je continue je camera gereed moet hebben. Vooral tijdens het reizen met de metro moet je snel reageren en niet je camera nog in hoeven te stellen op de lastige lichtsituaties.

Daarom stelde ik mijn camera steeds in op een groot diafragma (tussen f/2.8 en f/5) en een wat hogere ISO-waarde (400) om zodoende daarop te kunnen reageren. Dat resulteerde uiteindelijk in onder meer onderstaande foto. Ik kwam de trap naar het perron van de metro aflopen en zag deze situatie voor me.

Banaan in de metro
26mm, f/4.5, 1/15 seconde

Ook de laatste avond wilde ik nog graag rondom de Eiffeltoren gaan fotograferen. Een serie van Parijs zonder de Eiffeltoren is namelijk niet compleet. Daarom 's avonds langs de Seine afgelopen op zoek naar een mooi uitzicht. Met de aangelegde woonboten, de trossen en de verlichte Eiffeltoren op de achtergrond zorgde dit voor een mooie afsluiting van het weekend Parijs.

Eiffeltoren met de Seine
17mm, f/8, 30 seconden - statief en draadontspanner - grijs- en grijsverloopfilter

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Damien Franscoise

Over de auteur

Onder de naam Tweemetervijf fotografie richt Damien Franscoise zich op natuurfotografie, reisfotografie en bruidsreportages. Daarnaast geeft hij fotocursussen, heeft hij een e-book over reisfotografie geschreven en organiseert hij een fotoreis naar Nepal en Tibet.

12 reacties

 1. JBB
  Profiel JBB schreef op dinsdag 11 oktober 2011 om 19:40  | reageer

  Prachtige serie! Zal de tips v.w.b. de plekken noteren, ben ook diverse keren in Parijs geweest maar er ook nooit echt gefotografeerd! Goed idee!

 2. jeroendehaan
  Profiel  jeroendehaan schreef op dinsdag 11 oktober 2011 om 23:12  | reageer

  Ben zwaar onder de indruk, zeer inspirerend!

 3. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op dinsdag 11 oktober 2011 om 23:27  | reageer

  Prachtige foto's Damien! Inderdaad, zeer inspirerend.

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op woensdag 12 oktober 2011 om 00:41  | reageer

  Hele mooie serie! Vooral de laatste die is naar mijn mening heel erg mooi.

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 12 oktober 2011 om 01:04  | reageer

  Parijs is een fotogenieke juweel als het gaat om urban en street photography. Jij hebt dat goed begrepen en er een prachtige serie gemaakt! Foto 1 en 2 zijn voor mij de uitschieters. In foto 3 zou ik de reflecties (lucht) verwijderen en een kleine crob zou foto 7 misschien goed doen; de zwarte vorm van de boot is nu proportioneel dominant t.o.v. de fragiele Eiffeltoren. Enfin, misschien bruikbaar.

 6. Damien Franscoise
  Profiel  Damien Franscoise schreef op woensdag 12 oktober 2011 om 10:30  | reageer

  Bedankt voor alle reacties, erg leuk om te horen dat de foto's in de smaak vallen!
  @Tonv: dank voor de tips om de foto's nog wat te verbeteren. Ik ga er mee knutselen!

 7. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op woensdag 12 oktober 2011 om 11:44  | reageer

  Hier hoef ik geen woorden aan vuil te maken... prachtige platen ! Respect !

 8. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op woensdag 12 oktober 2011 om 15:52  | reageer

  Niet alleen de foto's zijn bijzonder mooi maar ook de tekst geeft Parijs, als mooie fotogenieke stad, in vogelvlucht goed weer. Chapeau om in stijl te blijven!

 9. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op woensdag 12 oktober 2011 om 19:03  | reageer

  Wat een prachtige foto's zeg!
  Interessante truc om de sluitertijd zó lang te maken dat de mensen niet/nauwelijks meer in beeld komen.
  top!

 10. Erik
  Profiel Erik schreef op donderdag 13 oktober 2011 om 08:06  | reageer

  Mooie serie! Ik vind de 2e foto ook erg goed gevonden.

 11. Jennifer
  Jennifer schreef op vrijdag 14 oktober 2011 om 14:33  | reageer

  Damien, ik heb al aardig wat foto's van je gezien, waarvan al flink wat toppers, deze horen daar zeker bij!! na het zien van deze serie durf ik niet eens meer mee te doen aan de eindwedstrijd bij de club... knipoog

 12. Damien Franscoise
  Profiel  Damien Franscoise schreef op vrijdag 14 oktober 2011 om 15:30  | reageer

  Leuk om zo'n positieve reacties te krijgen, bedankt! En Jennifer: laat je vooral niet door mij tegenhouden, misschien is er ook een leuke prijs voor de tweede plek vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord