Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Een MacBook voor een fotograaf?

zaterdag 22 maart 2008, 00:26 door | 18.248x gelezen | 25 reacties

Na jaren lang met tevredenheid met Windows machines gewerkt te hebben, heb ik deze week een bijzondere aanschaf gedaan; een Apple MacBook. Ik was al een tijdje aan het zoeken naar een laptop (als een van de weinige mensen werkzaam in de IT had ik deze opmerkelijk genoeg nog niet) en de keuze is gevallen op een Apple.

Voor mijn laptop keuze had ik natuurlijk een paar wensen; het apparaat moest compact zijn, vlotjes werken en er het liefst ook nog een beetje goed uit zien. Dat laatste is in elk geval zeker in orde bij Apple. Volgens de verhalen werkt Mac OS X ook soepel en compact is de 13,3 inch grote laptop ook zeker te noemen. Hij past nog net in het voorvak van mijn fototas.

Het breedbeeldscherm heeft daarnaast een relatief hoge resolutie, waardoor je ondanks het kleine schermpje nog aardig wat pixels kwijt kunt (1280x800). Handig tijdens beeldbewerking dus. Veel fotografen werken ook met een Mac, een extra reden om het ook eens te proberen.

Aankoop
De logische plek voor de aankoop van een Apple is natuurlijk de online winkel van Apple zelf. Uiteraard kun je niet zomaar meer iets kopen zonder er eerst goed op te Googleen. Zo kwam ik terecht bij een interessante website; die van Pro Warehouse. Zij bieden dezelfde MacBook voor een vriendelijkere prijs aan. Dat schijnen ze te kunnen doen doordat ze de MacBooks kaal inkopen en zelf voorzien van bijvoorbeeld geheugen.

Apple rekent daar zelf namelijk behoorlijke woekerprijzen voor. Zo kon ik bij Pro Warehouse 2 gigabyte extra intern geheugen aanschaffen voor slechts 35 euro extra. Bij Apple durven ze voor eenzelfde upgrade maar liefst 360 euro te vragen! Overigens is de prijs voor geheugen bij Pro Warehouse inmiddels ook weer aardig gestegen, maar ik kreeg mijn MacBook nog voor de oude prijs (4Gb intern geheugen, 160Gb harddisk; inclusief draadloze muis, mini-DVI to DVI kabel en bijpassende MacBook hoes voor nog net geen € 1.300,-).

Afgelopen woensdag heb ik de MacBook besteld en vandaag werd ie afgeleverd. Niks te klagen over de snelheid dus. Ook werd ik bij Pro Warehouse netjes te woord gestaan door een vriendelijke jongeman. Ik ben er echt over te spreken.

Onwennig
Sinds vanmiddag heb ik natuurlijk al het nodige gewerkt op mijn nieuwe MacBook. Ik kan je vertellen dat een nieuw besturingssysteem behoorlijk onwennig kan zijn. Icoonjes bevinden zich aan de verkeerde kant van het scherm, en waarom kan ik niet gewoon bij alle randen het vensterformaat veranderen. Ook zou het prettig zijn om gewoon met 1 druk op een knop een venster beeldvullend te gebruiken.

Goed, ik moet overduidelijk nog bekend worden met Mac OS X. Het ziet er in elk geval erg gelikt uit en gelukkig kun je ook gewoon Windows Vista draaien in een Virtuele machine. De vertrouwde programma's kunnen dus gewoon gebruikt worden. Overigens wil ik in principe wel zoveel mogelijk in Mac OS X zelf gaan doen.

Het is ook wel even zoeken naar de juiste software daarvoor. Zo kan ik niet mijn gebruikelijk RSS reader draaien en meer van dat soort dingetjes. Mocht iemand nog tips hebben voor software die ik niet mag missen, dan hoor ik het graag.

Details
Ik kan wel al erg genieten van bepaalde vette kleine details op de MacBook. Zo vind ik het zachtjes pulserende ledlampje tijdens de slaapstand ontzettend gaaf; net een rustige ademhaling. Ook het gebruik van twee vingers op het touchpad om door een pagina te scrollen kan mijn goedkeuring wegdragen. Nu nog een nette viewer die foto's fullscreen toont en alla de iPhone door bladeren mogelijk maakt via die touchpad.

Al met al ben ik erg blij met mijn nieuwe speeltje.
Ik ben benieuwd hoe ie me verder gaat bevallen.

Mijn nieuwe MacBook
De nieuwste aanwinst; mijn MacBook

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

25 reacties

 1. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 00:54  | reageer

  Strak design!! Dat kan wel aan Apple worden toevertrouwd!
  Veel plezier er mee!!
  PS: wat is het accu-"verbruik" (of: hoe lang kan je op een lading werken?)
  Hou ons op de hoogte knipoog

 2. Edgo
  Profiel Edgo schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 08:22  | reageer

  Mooi spul is het toch. Alleen de prijzen staan me niet aan, echter Pro warehouse verzacht de pijn wat.
  Ik overweeg een iMac en zal zeker daarbij aan deze jongens denken.

 3. Jeroen
  Profiel  Jeroen schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 08:59  | reageer

  Gefeliciteerd met je aankoop! Ik ben ook overtuigd geraakt met mijn leen-MacBook en heb gisteren een bestelling geplaatst. Mac OS X werkt vloeiend, de hardware van Apple is zeer fraai en Parallels is ook ideaal. Het is trouwens - met grote twijfel - toch de MacBook Pro geworden (o.a. vanwege de grafische kaart en toetsenbordverlichting). Het model van voor februari (dus met korting). Nu nog mijn serie op X01 afschrijven...

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 10:27  | reageer

  @Niels; afhankelijk van wat je allemaal aan het doen bent moet je, geloof ik, tot zo'n vijf uur achtereen kunnen werken. Ik kan me voorstellen dat dit in de praktijk wat lager uit valt, maar daar moet ik nog achter komen. vrolijk

  @Edgo; Het is inderdaad allemaal aan de prijzige kant. Ik heb ook gekeken naar alternatieven. Toshiba heeft bijvoorbeeld een laptop met bijna dezelfde specificaties voor honderden euro's minder, maar wat is dat ding leijk zeg! vrolijk

  @Jeroen; Jij ook gefeliciteerd met je aankoop. Zo' MacBook pro is ook zeker erg mooi, jammer dat ze zoveel groter zijn. Zelf heb ik momenteel trouwens VMWare draaien in plaats van Parallels. Volgens een MacBook gebruiker op mijn werk draat dat stabiler. Ik heb Vista er al op draaien, maar probeer stiekum toch zoveel mogelijk gewoon via Mac OS X te doen.

 5. Robbin
  Robbin schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 10:44  | reageer

  Eindelijk Elja, nu kan de discussie aan de lunch tafel van Samsung vs Apple helemaal doorgevoerd worden knipoog
  Succes ermee!

 6. iTuurke
  Profiel iTuurke schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 11:06  | reageer

  @Elja; gefeliciteerd met je eerste mac! Ik schrok een beetje van je opmerking dat je "gelukkig" ook nog Vista kan draaien. Dat is natuurlijk vreselijk vloeken in de Kerk... Alle typen software die er voor windows zijn, zijn er ook voor de Mac, alleen moet je er voor zoeken. Versiontracker.com is voor mij altijd een goede start geweest. Als RSS reader gebruik ik de functionalteit uit Firefox, maar het meegeleverde "Mail" voldoet ook erg goed. Als je snel foto's wil zien kan je ze selecteren in de Finder en dan op de spatie-balk drukken het venstertje dat dan verschijnt kan ook nog fullscreen gemaakt worden en met de pijltjes kan je bladeren. Ook kan je de Finder in coverflow zetten (appeltje-4 in de finder of view/as coverflow in het menu). Ook kan je een aantal foto's selecteren en dan met ctrl-click (rechtermuis...) open-with / Preview (voorvertoning) een serie openen. Preview (Voorvertoning) kan vreselijk veel bestanden aan van pdf tot psd en jpg en tif en....enz

  Hoop dat je er iets aan hebt...

 7. Gerrit
  Gerrit schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 11:20  | reageer

  Elja, succes ermee!
  Overweeg zelf mijn PC om te zetten naar Ubuntu (ben namelijk allergies voor appels). Niet dat ik problemen heb met Windows, maar Ubuntu is gratis, snel en mooi. Dingen die niet allemaal voor een appeltje of een raampje gelden knipoog.
  Enige suggesties voor fotobewerkingsprogramma's?

 8. John
  John schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 11:28  | reageer

  Mijn tip: i.p.v. een dure Apple koop gewoon een laptopje om de hoek, en zet er de nieuwe Ubuntu Studio op.

 9. Fong
  Fong schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 12:04  | reageer

  Op deze site coolosxapps.net kan je nog leuke Mac OS X apps vinden. Check het programma iAlertU een leuke Macbook (Pro) beveiliging.

 10. Gerrit
  Gerrit schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 12:32  | reageer

  @John
  De website van Ubuntu Studio is een beetje karig met info. Ik heb een beetje rond zitten neuzen, maar zit hier nu een echt fotobewerkingsprogramma in?
  Zelf zat ik te denken aan UfRaw in combinatie met the Gimp. Iemand hier ervaring mee?

  iAlertU? Beveiliging? Had Apple toch niet nodig?

 11. John
  John schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 12:51  | reageer

  @Gerrit
  Het is een afgeleide van Ubuntu, met specifieke software 'onboard' voor o.a. digitale fotobewerking.Ik werk met Fedora en Vector Linux...deze komen 'out of the box' met 'The Gimp'...voormij is dat meer dan voldoende (erger nog, ben na tien jaar nog steeds lerende).

  Terug 'ontopic'... Voor meer info i.v.m. de verschillende linux distro's, met hun voor- en nadelen zie: distrowatch.com

 12. Serge
  Profiel Serge schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 14:21  | reageer

  Proficiat met je aankoop! Zelf heb ik (nog) geen laptop, heb dat voorlopig niet nodig.

 13. Fong
  Fong schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 15:04  | reageer

  iAlertU is Beveiliging voor diefstal. Zodra er iemand anders probeer mee te nemen, verkeerde password intoets, voeding uit trekt of trackpad aanraakt. Gaat er een Super Irritante en Harde alarm af en wordt er een foto gemaakt met iSight en naar je gemaild.

 14. Antoon
  Antoon schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 15:29  | reageer

  Elja, een apple is zeker een aanwinst, werk inmiddels een 2 maanden met een apple pro en ik ben verrast door hoe snel je met dit besturingprogramma werkt. photoshop en Ligtroom werken veel beter en sneller dan mijn PC. Online bij apple kopen is zeker niet voordelig heb ook extra geheugen gekocht bij Icentre in Amsterdam en dat scheelt voor extra geheugen meer dan de helft, en vaak zijn er extra acties zoals nu een gratis Epson printer. Overweeg nu om ook mijn gewone PC te vervangen voor een Apple.

 15. jev
  jev schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 18:05  | reageer

  Voor de linux freaks: er is een speciale versie van pclinuxos voor fotografen: www.dfpe.pclinuxos.nl . Met rawtherapee (stukken beter dan UfRAW), GiMP en ICC support.

 16. Roi
  Roi schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 19:01  | reageer

  Handig artikel, misschien bij je volgende bericht iets meer over het bewerken (en beheren) van de foto's zelf ?

  Kan je makkelijk aan Lightroom/Photoshop komen voor de Apple?

 17. Reinoud
  Reinoud schreef op zaterdag 22 maart 2008 om 19:12  | reageer

  Lightroom en Photoshop zijn normaal beschikbaar voor de Apple. En als je even op ebay zoekt kun je het veel voordeliger krijgen dan in Nederland (en geheel legaal).

 18. HG Tan hoogantan.n
  HG Tan (hoogantan.n) schreef op zondag 23 maart 2008 om 10:50  | reageer

  Jij ook gefeliciteerd met je aankoop!

 19. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op zondag 23 maart 2008 om 21:34  | reageer

  Profitciat hoor! Ik vind een apple en zeker de notebooks er heel gelikt uitzien, maar heb zelf nog niet echt de neiging om er eentje aan te schaffen...

 20. Stephan
  Stephan schreef op zondag 23 maart 2008 om 22:44  | reageer

  Vorig jaar een Macbook gekocht voor erbij. In meer dan 20 jaar niet zo'n plezier gehad de eerste dagen. Gebruiksgemak is geen holle frase.
  Erg handig om bij een shoot de eerste resultaten te bekijken.

 21. Pim
  Pim schreef op dinsdag 25 maart 2008 om 12:33  | reageer

  Check Macmiep.nl dan kan je over een week fulltime genieten van voordelen van een mac!

  Kijk maar uit dat je je niet gaat irriteren aan de nadelen van windows want die gaan binnen nu en een maand snel opvallen!!

  Succes en laat nog eens je bevindingen achter...

 22. Frank
  Frank schreef op dinsdag 25 maart 2008 om 19:42  | reageer

  Gefeliciteerd Elja met je aankoop. Ik werk nu zo'n 2-3 jaar op een Mac, en het bevalt me zeer goed! Even wennen aan een nieuw besturingsysteem, dit duurt maximaal een paar weken. Voor je het weet ben je op een windows pc Mac-dingen aan het doen. Zoals de muis naar rechtsonder (afhankelijk hoe je hebt ingesteld) om in 1 klap een overzicht van al je openstaande vensters te hebben. Of idem naar rechtsboven: alle programmavensters uit beeld, en zicht op je bureaublad.

  Verder zit een hoop goede software al ingebouwd in het meegeleverde iLife pakket. (waaonder iPhoto, iWeb, iMovie). De meeste fotobewerking is daarin mogelijk zoals aanpassen van belichting, scherpte, RGB kleuren, verzadiging, tint, helderheid, contrast (iPhoto, via de knop 'Pas aan'). Idem maar net iets anders in de Voorvertoning via menu Extra/Beeldbewerking, daar kun je bijvoorbeeld zelf je witpunt en zwartpunt kiezen. (wat dit ook precies doet: het levert geweldig absurdistische kleurenverschuivingen. Zie de 3 smurfen foto's op www.franktillema.dds.nl, even snel in mekaar geknutseld). Ik ben zelf nog niet ingevoerd in digitale fotobewerking, en ongetwijfeld bied photoshop veeel mer, maar dit lijkt me al behoorlijk compleet wb. basismogelijkheden.

  Verder: RSS reader zit gewoon ingebouwd in het standaard browser programma Safari! Gewoon een RSS feed naar de URL slepen of naar je bladwijzerbalk.

  En zoek eens naar 'Lotsawater' voor een geweldigde screensaver (nou ja, het spaart niet zoveel maar is vooral tegen inbranden). Alsof je Mac in een aquarium is veranderd! (wederom: zie www.franktillema.dds.nl)

  Frank

 23. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 25 maart 2008 om 20:30  | reageer

  Bedankt voor alle reacties. vrolijk
  Ik ga de url's allemaal eens rustig bekijken. Genoeg te doen in elk geval.

  Wat betreft de RSS reader; ik snap dat er voldoende mogelijkheden zijn, maar eigenlijk zoek ik een goede reader die ik zowel op de Mac als op de Pc kan gebruiken. Momenteel gebruik ik namelijk RSS Bandit. Die heeft de mogelijkheid je actuele status (waar was je met lezen) te uploaden naar een server en later weer terug te halen. Zo blijf ik met mijn RSS feeds bij waar ik gebleven was, zowel thuis als op het werk.

  Nu zou het handig zijn als ik daarbij ook met de Mac kan synchroniseren. Momenteel doe ik dat dus maar onder Vista op de Mac.

 24. Sapperdeflap
  Sapperdeflap schreef op vrijdag 28 maart 2008 om 14:47  | reageer

  @EDGO Vergelijk eens een Dell met dezelfde specificaties als een MacBook. Je bent niet of nauwelijks goedkoper uit. De Apple-producten zijn vrij geavanceerd waardoor je qua prijs ook wat hoger instapt.

 25. Edgo
  Profiel Edgo schreef op vrijdag 4 april 2008 om 11:03  | reageer

  Dat Pro Warehouse veel goedkoper is met extra geheugen is mooi, maar is het wel origineel wat erbij geplaatst word?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord