Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Een weekje vakantie in Turkije

zondag 6 mei 2012, 23:38 door | 6.649x gelezen | 10 reacties

De afgelopen week heb ik een doorgebracht in het zonnige Turkije. Mijn ouders zijn (binnenkort) 40 jaar getrouwd en dat was reden om met de hele familie inclusief aanhang een weekje met zijn allen door te brengen. Het was heerlijk weer en ook erg gezellig en natuurlijk heb ik ook wat foto's gemaakt.

Nu valt het me op dat ik de afgelopen jaren veel minder foto's maak op vakantie dan vroeger. Geen idee waardoor het precies komt, maar wellicht dat ik gedurende het jaar al zo veel met fotografie bezig ben dat vakantie ook even wat minder fotografie is.

Sacha bij het zwembad
Nichtje Sacha, f/5.6 - 1/210s - ISO 200 @ 35mm

Desondanks had ik alsnog zo'n 160 foto's gemaakt. In plaats van gesjouw met mijn spiegelreflex heb ik het een weekje gemakkelijk gedaan met mijn Fujifilm X100. Eigenlijk een prima camera voor dit soort gelegenheden, want het is een mooi compact modelletje waar toch prima beeldkwaliteit uit komt rollen.

We zaten in all-inclusive hotel Oleander nabij het plaatsje Side. Een prima resort met vriendelijk personeel, schone kamers en lekker eten. Overigens ook de eerste keer dat ik in zo'n all-inclusive resort heb gezeten, maar met een viertal kinderen in de groep is het erg praktisch.

Moskee
Moskee, f/4.0 - 1/80s - ISO 2500 @ 35mm

Natuurlijk hebben we niet alleen maar in het hotel gezeten, we hebben ook wat van de omgeving bekeken. Een bezoekje aan het dorpje Side en de ru´nes daar in de omgeving, een flinke waterval die in de rivier verderop zat, een dagje door een vallei in de omgeving waar we onder andere een behoorlijk grote stuwdam bezochten en uiteraard mocht ook een bezoekje aan een moskee niet ontbreken.

Mika zandmonster
Zoon Mika, f/4.0 - 1/1500s - ISO 200 @ 35mm

Zoon Mika vond overigens vooral het strand erg leuk. In bovenstaande foto zie je hem na een uurtje plezier maken op het strand bij het hotel. Uiteraard hebben we samen ook nog een flink zandkasteel gemaakt (groter dan hemzelf, zijn vader vind kliederen met zand ook leuk). Zelf vond ik ook het tochtje op een jetski erg leuk om eens te doen!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. Imke
  Imke schreef op maandag 7 mei 2012 om 00:05  | reageer

  Ja, het was idd een leuk weekje. Het viel me idd op dat ik de gene was die het drukste aan het fotos maken was, en dat terwijl we twee fotografen bij ons hadden!

  XX Imke

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 7 mei 2012 om 05:13  | reageer

  Turkije is een gastvrij en cultureel interessant land weet ik uit het verleden. Wanneer je gezellig met de hele familie op vakantie gaat heeft fotografie natuurlijk niet de hoogste prioriteit. Maar ik had graag een serie gezien dat ons een inkijk geeft in dat prachtige land. Wellicht iets voor een volgende gelegenheid.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 7 mei 2012 om 07:49  | reageer

  Inderdaad: hoe meer ik fotografeer als 'werk', hoe minder ik het op vakantie doe. Vroeger zou ik na zo'n week thuiskomen met een flink aantal Gb's, tegenwoordig ook niet meer. Niet erg toch, vakantie is vakantie!?

 4. Harry
  Harry schreef op maandag 7 mei 2012 om 13:25  | reageer

  Grappig, de moskee die je fotografeerde heb ik toevallig vorig jaar oktober ook mogen bezoeken. Prachtig interieur! Die Fuji doet het prima.

 5. Jan
  Jan schreef op maandag 7 mei 2012 om 13:49  | reageer

  De Fujifilm X100 had je hier natuurlijk al besproken hier op Photofacts. Toch was een aanvulling hier na langer praktijkgebruik in Turkije leuk geweest, bijvoorbeeld de restrictie van de beeldhoek. Misschien iets voor de volgende Turkije-trip. Waarschijnlijk is Mika wel te porren voor een herhaling en over een paar jaar kan hij in deze post z'n uitzicht op het strand nog eens bewonderen knipoog

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 7 mei 2012 om 14:19  | reageer

  @Jan; in de praktijk heb ik helemaal geen last van de vaste beeldhoek, die bevalt me prima. Het begint inmiddels ook een beetje te wennen dat ik voor close-ups gebruik moet maken van de macro-mode. Maar het blijft een minpuntje.

  Wat me in de praktijk ook erg opvalt is hoe vaak je per ongeluk een camera instelling veranderd. Gedurende vakantie heb ik meerdere malen per ongeluk op handmatig scherpstellen gefotografeerd. In mijn review had ik dat ook al aangestipt, geloof ik.

  Ik heb ook nog een paar keer met de Nikon D700 van mijn vader gewerkt, dan merk je wel direct dat je daar toch flexibeler en sneller mee kunt werken dan met de Fujifilm. Voor het serieuze werk blijft de spiegelreflex dus de voorkeur houden!

 7. eduardvanmil
  Profiel  eduardvanmil schreef op maandag 7 mei 2012 om 17:51  | reageer

  Mooie serie Elja, en zo te zien een leuke familiesamenkomst geweest. Gefeliciteerd met je ouders! Zelf zijn wij dit jaar ook 40 jaar getrouwd en vieren dat ook met een trip voor de familie. Minder foto's op vakantie? Daar heb ik absoluut geen last van sterker nog ik wil elke dag wel weg met als argument om heerlijke foto's te gaan schieten die ik weer graag met iedereen deel. Maar ik heb makkelijk praten als AOWer!

 8. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op maandag 7 mei 2012 om 19:38  | reageer

  @Elja: ik heb inderdaad dezelfde ervaringen, maar dan met de Olympus PEN (P3); net wat minder flexibel. Maar wel weer iets wat je met gemak meeneemt, bijvoorbeeld op zo'n trip...

 9. hodja
  Profiel hodja schreef op zondag 13 mei 2012 om 11:03  | reageer

  Elja,
  Side ken ik redelijk goed en voor mooie foto's zijn er mogelijkheden genoeg.
  De moskee is niet in Side maar in Manavgat.
  Op de foto's van uw zoon Mika en deze van het nichtje worden van de hoofden telkens de haren "afgeknipt".
  Hier in Vlaanderen laten we steeds ruimte boven het hoofd en aan de zijkanten.
  Ook bij vakantiefoto's.
  In Nederland niet ?

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 13 mei 2012 om 23:18  | reageer

  @Hodja; je kent het er zo te horen inderdaad redelijk goed ja. vrolijk Die moskee was inderdaad in Manavgat (het grotere plaatsje vlak bij Side), maar ik zeg in mijn artikel dan ook niet dat ie in Side zou liggen. knipoog

  Het 'afknippen' van hoofden zit een beetje in mijn stijl van fotograferen. Ik heb er jaren geleden ook wel eens wat over geschreven. In de meeste gevallen nemen Nederlanders ook ruimte boven het hoofd en aan de zijkanten mee. Naar mijn smaak meestal te veel. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord