Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Johannes Klapwijk

Een zoektocht naar creatieve grenzen

donderdag 18 augustus 2011, 19:23 door | 7.348x gelezen | 26 reacties

Tijdens mijn laatste artikel kwam er terecht de opmerking dat de foto's niet echt in mijn stijl vielen. Op zich een terechte opmerking, maar soms laten de omstandigheden weinig anders toe dan 'strakke' beelden, simpelweg omdat het mooie licht en de dauw mist voor het maken van sfeerfoto's.

Gezien het aanhoudende grauwe en regenachtige weer ben ik eens gaan experimenteren met het inflitsen van een zogenaamd zonnetje. Het mooie is dat je hierdoor volledige controle hebt en alle tijd hebt om verschillende dingen uit te proberen.

Zoals altijd ben ik een groot fan van tegenlicht en dus heb ik een remote trigger setje gebruikt om het tegenlicht te produceren. Ik moet toegeven dat ik nog een oude Canon 380EX heb met geen mogelijkheden tot instellen en dat ik ook weinig verstand heb van de technieken van het flitsen, dus heb ik voornamelijk gespeeld met de locatie van de flits om tot verschillende resultaten te komen. Trial en error was de methode, maar hierdoor heb ik juist wel veel verschillende resultaten die de creativiteit stimuleren. Want wat is nou mooi en wat is over de top?

Om heet geheel af te maken ben ik ook wat verder gegaan in het nabewerken: onnatuurlijke kleuren probeer ik normaal gesproken altijd te voorkomen, maar als het licht al extreem is ingeflitst moet je denk ik ook niet te beroerd zijn om in de nabewerking het geheel nog eens verder te pushen.

Een koraaljuffer van strak naar extreem: ik ben vooral benieuwd hoeveel mensen de eerste foto het mooiste vinden.

Koraaljuffer
Een goede registratie foto: goed scherp, prima kleuren en een mooi onderwerp


Koraaljuffer
Mijn persoonlijke favoriet:
sfeer, een rood lijfje wat prachtig oplicht en bokeh bubbels van de dauw


Koraaljuffer
De flitser staat hier duidelijk lager waardoor het licht prominenter word


Koraaljuffer
Recht de lens ingelitst, due tone om het beeld nog grafischer te maken

Om nog even verder te gaan twee vergelijkbare foto's, met of zonder tegenlicht.
Ik moet zeggen dat vanwege de heerlijke kleuren van de bloeiende heide ik beide onderstaande foto's erg mooi vind. De tweede zou ik wel iets sneller boven de bank hangen denk ik.

Tengere pantserjuffer


Tengere pantserjuffer

Mijn eigen conclusie is dat ik de echt extreme foto's minder mooi vind, de lichtbron moet wel subtiel aanwezig zijn. En bij de juiste omstandigheden zoals de mooie bloeiende heide is tegenlicht zeker niet vereist voor een mooie foto. Naast deze conclusie kan ik zeggen dat het spelen met ingeflitst licht een interessante mogelijkheid is bij gebrek aan zon.

Zoals altijd ben ik ook erg benieuwd naar jullie mening, en ik ben erg benieuwd welke beelden het meeste in de smaak vallen.

Cursus Herfst- en Macrofotografie

Heb je zin om ook eens een poging te wagen om met herfst- of macrofotografie aan de slag te gaan? Ik denk dat mijn cursus herfstfotografie en cursus macrofotografie voor Photofacts Academy een hele mooie start kan zijn en volop kan inspireren om zelf het veld in te gaan en mooie macrofoto's te maken.
Johannes Klapwijk

Over de auteur

Johannes Klapwijk heeft zich al een jaren intensief toegelegd op natuurfotografie. In het voorjaar en de zomer ligt de nadruk op macrofotografie. Maar ook grotere onderwerpen binnen de natuurfotografie boeien: van vogels tot landschappen.
Johannes verzorgt ook workshops in natuurfotografie.

26 reacties

 1. dvfotografie
  Profiel dvfotografie schreef op donderdag 18 augustus 2011 om 19:29  | reageer

  Super, de foto met het tegenlicht! 'k houd er wel van.

 2. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op donderdag 18 augustus 2011 om 20:21  | reageer

  Ik vind ze ook wel iets hebben!

 3. avdboom
  avdboom schreef op donderdag 18 augustus 2011 om 21:22  | reageer

  Ik vind 2 en 6 het mooist. Je experimenten hebben uitbetaald! Ga er zeker mee door als de omstandigheden er naar zijn!

 4. Ramon
  Ramon schreef op donderdag 18 augustus 2011 om 22:50  | reageer

  Nummer 2 is prachtig wat Bokeh betreft, echter zou het onderwerp iets prominenter in beeld mogen.
  Ik vind dat dit soort foto's een perfecte aanvulling zijn op je "normale" stijl.
  Vooral blijven experimenteren!

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 18 augustus 2011 om 23:20  | reageer

  Het laat in ieder geval zien dat een oude flitser nog steeds bruikbaar is voor strobistwerk buiten de deur.

  Ik vind het feit dat je experimenteert belangrijker dan het resultaat, Ik vind de foto's 3 en 4 zelf niet zo interessant door het dominante flitslicht. De koraaljuffers in foto 1 en 2 zijn wat mij betreft een vergroting waard, maar de juffers in het heideveld vind ik geweldig mooi. Heb je ook een flitsfoto gemaakt met de flitser naast de camera, dus op de juffer gericht?

 6. Erik
  Profiel Erik schreef op donderdag 18 augustus 2011 om 23:50  | reageer

  Ik vind zelf in deze serie de 1e het mooist; lekker strak en simpel. De foto had voor mij wel een tikkie meer ruimte mogen hebben.

  Hoewel ik zulke tegenlicht platen ook soms erg mooi vind, vind ik het soms ook wel een trucje worden. Zeker als je steeds dezelfde soort bokeh van het licht door de druppels. I.p.v. echt iets nieuws te doen, zoek je nu naar dezelfde omstandigheden die je bij een mooi meewerkend zonnetje ook al hebt gefotografeerd in het verleden. Dat is in mijn optiek dan niet creatief, maar eerder kopieergedrag.

  Ik bedoel het voorgaande zeker niet lullig, maar omdat je begint met op zoek naar creatieve grenzen. Volgens mij had je deze creatieve grens al lang bereikt en tot perfectie doorgevoerd!

  Kijk bijv. eens naar deze fotograaf, die doet weer hele andere interessante creatieve dingen met macro (een voorbeeldje).

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 19 augustus 2011 om 01:32  | reageer

  Foto 1 is een geweldige plaat! Nieuwe, creatieve wegen inslaan leidt vaak niet direct tot topfoto's maar levert vooral een schat aan informatie op. Zoals EdC aangeeft is het experiment belangrijker dan de uitkomst. Alhoewel, het hangt van je interieur af maar Foto 6 heeft in mijn beleving een erg hoog 'boven de bank niveau'.

 8. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 19 augustus 2011 om 07:28  | reageer

  Iedereen bedankt voor de reacties!

  @Erik: een heel terechte opmerking dat dit een trucje kan worden en misschien wel geworden is. De reden waarom ik er nog niet mee uitgespeeld ben is dat ik het nog niet eens ben met jouw beeld dat het tot in perfectie is uitgevoerd, het kan beter!

  Ook leuk dat je verwijst naar een hele goede andere macrofotograaf. Ik ben persoonlijk niet zo'n fan van nabewerkte kleuren en dat maakt wel een groot deel van zijn stijl uit en gezien hij in Frankrijk woont heeft hij een rijkere insectenwereld tot zijn beschikking (bijvoorbeeld die mooie bidsprinkhaan nimfen vind je hier gewoon niet).

  Desalniettemin een fotograaf om eens wat bij rond te kijken en van te leren. Ik heb ook zeker nog een heel aantal zuidelijke macrofotografen die mij inspireren. Misschien moet ik mijzelf eens dwingen wat vaker 's avonds te gaan fotograferen.

  @EdC: ik heb ook wel met licht schuin en naast mij ingeflitst, maar die resultaten vond ik niet zo heel bijzonder, dan heb ik toch liever het allereerste zonlicht in de rug.

 9. Leendert
  Leendert schreef op vrijdag 19 augustus 2011 om 10:08  | reageer

  Bij de laatste twee foto's zie je duidelijk het verschil!
  De laatst van die twee is veel specialer dan de eerste.

  Ik denk dat je dit soort trucjes wel heel subtiel moet doen. En dat daar nog wel iets te verbeteren is.

 10. Erik
  Profiel Erik schreef op vrijdag 19 augustus 2011 om 22:37  | reageer

  Ik zag in jouw reactie staan dat je geen fan bent van die nabewerkte kleuren die Fabien Bravin gebruikt. Geen idee hoe hij dit bereikt, maar wat wellicht een leuk expirement is: kleurgel (of filters) op je flitser om flitslicht van een andere kleur te verkrijgen (warmer dan wel kouder). Dat combineren met een aangepaste witbalans kan volgens mij heel bijzondere effecten geven. Bv een warmer filter met een koude witbalans zou moeten zorgen voor koude achtergrondkleuren en een correcte kleur voor je onderwerp (mits goed belicht).

  Wellicht is het niets, was maar een idee wat me zo te binnen schoot en waar ik zelf nooit de tijd voor vindt om mee te experimenteren vrolijk Wie weet brengt dit weer jou of anderen op ideeen.

 11. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op vrijdag 19 augustus 2011 om 23:08  | reageer

  Ik ga met avdboom mee in de voorkeur voor foto's 2 en 6. Mooi hoor. De foto met flitser recht de camera in vind ik persoonlijk de minste van de hele serie, de grote overbelichte vlek voegt weinig toe en vormt voor mij een soort barricade tussen het onderwerp en de achtergrond.

  Ik vind er overigens niks mis mee om te bekijken hoe je het licht manipuleert als het niet naar je zin is... Vind ik geen truucje (want het licht manipuleren vereist creativiteit) maar overeenkomsten in het licht zie ik wel als stijlelement. Stijlelementen kúnnen vervolgens soms ook te ver worden doorgevoerd natuurlijk...

 12. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zaterdag 20 augustus 2011 om 05:14  | reageer

  @Erik: zeker een leuk experiment, maar niks voor mij vrolijk Ik weet ook niet hoe Fabien het bereikt, maar het is gewoon niet mijn ding. Zelf vind ik de laatste 2 foto's van de koraaljuffer ook te ver gaan en minder mooi en de kleuren van Fabien vind ik mooi, maar t is gewoon niet mijn stijl, ik wil graag nog zo natuurlijk mogelijke platen maken. Het ingeflitste 'zonnetje' zou gewoon echt genomen kunnen worden met de juiste omstandigheden.

  @Nouks: ik ben het met je smaak eens vrolijk En ook nog eens met dat het licht te sterk is doorgevoerd in de laatste 2 foto's van de koraaljuffer.

 13. Frits
  Frits schreef op zaterdag 20 augustus 2011 om 14:43  | reageer

  De eerste foto is scherp, goed belicht, maar o zo vreselijk saai, zo hebben we er 15489464861684 gezien.

  Volgende foto's, ja hoor, dit is veel interessanter.

 14. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 21 augustus 2011 om 11:34  | reageer

  @Erik, je zal voor een tijdschrift maar net een foto van een rode koraaljuffer nodig hebben. Dan zal je de eerste foto kopen en niet één van de andere. Die andere zijn dan misschien weer mooier op canvas boven de bank.
  Johannes wil foto's verkopen en dan zijn in mijn ogen 1 en 6 verkoopbare producten.

 15. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 21 augustus 2011 om 11:40  | reageer

  @EdC: het liefst verkoop ik mooie foto's op een canvas van 100x70 cm knipoog
  Foto's verkopen voor tijdschriften is een hele uitdaging vanwege die 15489464861684 beelden die er al op de markt zijn. Dus sowieso ligt mijn focus niet echt op foto's verkopen, al ben ik het met je eens dat foto 1 eerder in een tijdschrift beland dan foto 2. Zonde eigenlijk!

 16. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op zondag 21 augustus 2011 om 17:47  | reageer

  Naar aanleiding van dit artikel het werk van Fabien Bravin eens opgezocht en ik moet zeggen dat het mij wel aanspreekt. Hij zet echt een sfeertje neer met z'n nabewerking. Nu is dat iets dat ik zelf ook eigenlijk altijd nastreef, dus misschien ben ik wat bevooroordeeld nahnah Zit mooi werk bij iig.

 17. Leon
  Leon schreef op zondag 21 augustus 2011 om 19:05  | reageer

  moet Nouks wel gelijk geven. Hij heeft er waanzinnig mooie foto's tussen zitten met een stijl die ik nog nooit gezien heb bij macro-fotografie.

 18. roysfoto
  Profiel roysfoto schreef op dinsdag 23 augustus 2011 om 13:04  | reageer

  Die Bravin foto's bevallen mij wel, heb er zelf al één paar die in deze richting gaan.
  Een stapje naast de platgetreden paden.
  Hier, ook voor mij, twee en zes als muurdecoratie.

 19. CVFoto
  Profiel  CVFoto schreef op dinsdag 23 augustus 2011 om 16:03  | reageer

  mooie techniek, ga ik ook eens proberen. Vooral in de ochtend rond deze tijd als het geregend heeft.

 20. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 23 augustus 2011 om 16:07  | reageer

  Zeker doen! Gezien het weer van de laatste tijd is het echt een uitkomst!

 21. CVFoto
  Profiel  CVFoto schreef op dinsdag 23 augustus 2011 om 20:43  | reageer

  @ johannes klapwijk thnx! Wat voor apparatuur (flitser) heb je daarvoor nodig? Heb je wellicht advies?

 22. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op dinsdag 23 augustus 2011 om 21:35  | reageer

  De flitser maakt niet zo heel veel uit, essentieel hierbij is een remote trigger setje. Welke is afhankelijk van merk, type camera en type flitser...

 23. Margo
  Profiel Margo schreef op dinsdag 23 augustus 2011 om 21:38  | reageer

  Foto een is te perfect. Saaai! Foto twee en zes registeren niet alleen maar voegen iets toe. Mooi. Ik hou erg van tegenlicht. Ik fotografeer nooit met de zon in m'n rug. Althans natuurbeelden niet. Als ik iets wil registeren, zoals stadsbeelden, dan mag het wel, hoewel .....?

 24. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 24 augustus 2011 om 17:50  | reageer

  Nou daar gaan we dan: foto nr 1 vind ik echt een standaard plaatje wat heeeeel gauw verveelt. Meer iets voor een biologieboek... Foto twee vind ik mooi door de diafragmavlekken, foto drie is niet zozeer tegenlicht maar lensflare, niet mooi. Foto 4: onderwerp is hier de grote witte vlek, niet de waterjuffer. Foto 5 vind ik weer teveel registratie, foto 6 vind ik een heel erg fijne sfeer hebben en is mijn favoriet. Voor wat het waard is knipoog

 25. anmare
  Profiel anmare schreef op zaterdag 3 september 2011 om 21:19  | reageer

  Ipad,
  Sinds kort ben in het bezit van een iPad (Apple).Geweldig ware het niet dat het mij niet lukt foto's vanaf mijn computer te importeren.
  De helpdesk te bereiken blijkt (nog) niet mogelijk.
  Een goede raad en advies stel ik op prijs.

 26. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 3 september 2011 om 22:31  | reageer

  @anmare; foto's kun je op je iPad zetten via iTunes. Wellicht heb je hier iets aan?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord