Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Eerste indruk van de Wacom Intuos4

maandag 13 juli 2009, 23:44 door | 9.612x gelezen | 5 reacties

Van Wacom heb ik vandaag de Wacom Intuos4 ontvangen. Ik heb het tekentablet gekregen om het over een langere termijn te testen. Begin april werd het tablet aangekondigd. Uiteraard volgt er een complete review van het tekentablet, maar hierbij alvast mijn eerste indruk.

Wacom Intuos4 tekentablet


Verpakking
De Wacom Intuos4 wordt geleverd in een nette zwarte doos. Niet zo speels en stijlvol als de doos waarin de Wacom Bamboo geleverd wordt. De Intuos lijn is echter ook gericht op de wat gevorderde gebruiker en dus misstaat een wat zakelijk uiterlijk verder niet.

Bij het openen van de doos komt je bij een tussenflap met de tekst Hier begint het in meerdere talen. Iets soortgelijks zien we de laatste tijd wel vaker bij nieuwe producten. Persoonlijk vind ik het wel een prima ontwikkeling dat er iets meer aandacht aan verpakking wordt besteed.

Onder de flap in nog een beschermende verpakking zit de Intuos4 zelf. Een strakke zwarte plaat met een glad oppervlak voor het tablet omringt door een rand met een hele lichte structuur erin. Het tablet loopt aan de boven en onderzijde af naar beneden. Aan één zijkant zitten een achttal knoppen en een aanraakgevoelige ronde knop waarmee je kunt scrollen. In het midden hiervan zit nog een extra knop waarmee je verschillende functies van de scrolltoets kunt oproepen.

Installatie
Hoewel er duidelijk op de verpakking staat dat je eerste de software moet installeren voordat je het tablet aansluit moest ik natuurlijk even eigenwijs doen. Het tablet is zonder specifieke drivers in elk geval wel bruikbaar, maar slechts beperkt. Pas na installatie van de bijbehorende software werkt het tablet met de absolute in plaats van relatieve penpositie.

Nu zijn ook de functietoetsen van het tablet beschikbaar. Naast de toetsen is een mooi weggewerkt display te vinden. Op het display wordt de functie van de toets op dat moment aangegeven. Dat ziet er erg gelikt uit, moet ik toegeven. De standaard instellingen van de onderste functietoetsen lijken al erg geschikt voor gebruik in Photoshop. Hier vind je namelijk 'Shift', 'CRTL', 'ALT' en het handje (move).

Op de bovenste rij toetsen zitten minder nuttige functies, zoals het bekijken van de help en het wisselen van scherm (terwijl ik thuis gewoon op één monitor werk). Wellicht wel nuttig is de 'ster' waaraan je meerder applicaties kunt koppelen. Door hem in te drukken verschijnt er op je scherm een stervormige keuzemanier rond je cursor. Je kunt hiermee snel een applicatie opstarten. Binnen de ster kun je ook gebruik maken van submenu's en zo razendsnel een boel applicaties oproepen.

Met behulp van de Wacom Tablet Properties kun je de functietoetsen en andere eigenschappen van het tablet instellen. Een handig programmaatje waar ik zeker nog een boel in ga proberen.

Wacom Tablet Properties


Eerste indruk
Mijn eerste indruk van de Wacom Intuos4 is erg positief. Ik werk al een aantal jaar met de Wacom Graphire4, een ouder en goedkoper model van Wacom dat inmiddels niet meer in de winkels te vinden is. Deze Intuos4 is het tablet waar ik naar zou upgraden; duidelijk een klasse hoger.

Met de programmeerbare functietoetsen is het wellicht mogelijk om binnen Lightroom en Photoshop je toetsenbord nauwelijks meer nodig te hebben. Zeker iets waar ik de komende tijd mee ga experimenteren.

Het tablet dat ik heb heeft een formaat van A5 wide voor het daadwerkelijke tekentablet (ook wel de Medium genoemd). Het wijde formaat is handig voor de breedbeeldmonitoren die tegenwoordig zo onderhand standaard zijn. Het A5 formaat is in mijn ogen de minimale maat die je moet hebben wanneer je met een tablet gaat werken. Er is ook van de Intuos4 een kleinere variant die een A6 formaat oppervlakte heeft, maar die zou ik niet zo snel aanraden. Daarbij mist dit tablet de handige functietoetsen.

Meer informatie
De Wacom Intuos4 (M) is momenteel te krijgen voor zo'n 339,- euro. Een stevig bedrag natuurlijk. Ben je op zoek naar een goedkoper alternatief dan is de Bamboo voor 179,- euro wellicht een interessant alternatief.

Op Photograhpy Blog is reeds een volledige review van de Wacom Intuos4 te vinden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

5 reacties

 1. Rolograaf
  Rolograaf schreef op dinsdag 14 juli 2009 om 01:14  | reageer

  Ben al tijdje aan mijn 2e Wacom (Bamboo) maar gebruik de toetsen eigenlijk nooit, altijd toetsenbord. Ook die programmeerbare menuknop op de stylus vergeet ik in dagelijks gebruik...

 2. Brian [dSLR.nl]
  Brian [dSLR.nl] schreef op dinsdag 14 juli 2009 om 07:24  | reageer

  Ik gebruik hem ook al sinds de dag dat hij uitgekomen is, en ik vind het werkelijk een geweldig tekentablet. Wel moet ik zeggen dat ik ook mijn oude tablet, de voorloper van deze, perfect vond en dat ik eigenlijk op de vorm na, niet zo heel veel bruikbare verschillen heb opgemerkt. Sterker nog, eigenlijk mis ik mijn twee slidebars die ik op de oude Intuos had wel een beetje

 3. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op dinsdag 14 juli 2009 om 10:02  | reageer

  De verpakking maakt mij eigenlijk nooit uit, natuurlijk als de buitenkant netjes is dan voelt dat goed maar voor de rest aan de binnenkant vind ik het echt niet nodig (zoals de tekst dat het hier begint). Maar ik ben het wel eens dat de verpakking de eerste indruk is, ondanks dat ik die heel snel weer vergeet.

 4. Mike
  Mike schreef op dinsdag 14 juli 2009 om 11:05  | reageer

  Een feature die je hier niet noemt en die ik als creatieveling, en daarmee linkshandige, enorm slim vindt is de mogelijkheid om het tablet te draaien zodat de buttons aan de andere kant liggen en je niet moeilijk hoeft te doen met de usb aansluiting. Daar is echt goed over nagedacht!

 5. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op dinsdag 14 juli 2009 om 11:40  | reageer

  De prijs van de Wacom Intuos 4 is inderdaad best aan de prijs maar als je je Intuos 4 registreert op de site van Wacon dan kun je nog een gratis sotware pakket downloaden bijvoorbeeld Adobe Photoshop Elements ook zijn er 2 software pakketen van Correl beschikbaar. Je mag er 1 kiezen je krijgt dan via de e-mail de licentie toegestuurd. De software unlock code zit in de doos van de Wacom bij de software.

  De software is beschikbaar voor zowel Windows als voor de Mac.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord