100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Casper de Graaf

Eerste stappen concertfotografie bij U2

vrijdag 4 september 2009, 22:39 door | 12.339x gelezen | 14 reacties

Maandag 20 juli en dinsdag 21 juli stond de bekende Ierse band U2 in de Amsterdam ArenA. Velen haten deze band, velen houden van deze band. Toevallig val ik in de tweede categorie en aangezien over smaak niet te twisten valt laat ik het kopje 'muziek' voor wat het is.

Fotoaccreditatie
Als fotograaf, die altijd al gefascineerd is door concertfotografie, is het een droom om eens een echt concert te fotograferen in plaats van de show op het dorpsplein van de plaatselijke topartiest. Maar grote shows betekent ook minder kans op toegang met je DSLR-plunje. Als actief lid van de internationale fansite U2start.com probeerde ik fotoaccreditatie te krijgen voor één van de twee concerten.

Ik had de kaarten allang binnen, namelijk zitplekken voor de eerste avond en veldkaarten voor de tweede avond. Via de Nederlandse beheerder van U2start lukte het me om die fotoaccreditatie te krijgen, alleen gold die voor de tweede avond.

Concertfotografie


De twijfel sloeg echter toe. Als leek in concertfotografie wist ik niet af van '3 songs, no flash'-regel. Dit houdt in dat je alleen gedurende de eerste drie nummers, meestal een kwartier, mag fotograferen en dan zonder flits. Je staat dan wel in de aparte fotopit rond het podium tussen al je 'collega's' van de dagbladen en tijdschriften. Ik moest een afweging maken als fan en fotograaf.

Na wat contact met Universal over de exacte betekenis van de 3 songs-regel begreep ik dat je hierna de fotopit dient te verlaten en, als je een toegangsbewijs hebt, je via de ingang weer naar binnen kan voor het concert, maar dan zonder je camera. Dit wilde ik niet. Ik wilde graag midden in de actie staan, voor het podium. Als ik na drie nummers weer naar binnen moest via de echte ingang naar het veld zou ik 25.000 man voetvolk voor mij zien staan en zou de weg naar de binnenste ring voor het podium een zinloze opdracht zijn geweest.

Ik besloot mijn spiegelreflex thuis te laten, ging vroeg in de wachtrij staan met mijn Panasonic Lumix DMC FZ8 (hybride met 12x optische zoom) en kwam zowaar door de keuring. Ik rende om 18:15 het veld op en stond 5 minuten later pal vooraan het 360-graden podium. Ik kon de hele avond de foto's maken die ik wilde, alleen wél met inferieur materiaal. Want eerlijk is eerlijk, met een hybride compact concertfoto's maken is toch een stuk minder dan met een goede spiegelreflex en lichtsterke lens.

Concertfotografie bij U2


De foto's
Ik heb het beste er van gemaakt en wist meteen dat ik de juiste keuze had gemaakt. Ik zag de groep fotografen na een kwartier weglopen, toen het nog daglicht was en de geweldige lichtshow nog moest beginnen. Ik heb mijn camera op de diafragmastand gezet, ISO op 800 (bij een Panasonic ben je dan al verzekerd van ruis) en heb rond de 150 foto's gemaakt.

Veertig daarvan zijn aardig gelukt, vind ik. Vooral door de lichtshow kan je geweldig spelen met silhouetvorming en sluitertijd. Nadeel is alleen dat de technische kwaliteit van de foto's niet torenhoog is. De aanwezigheid van ruis is overduidelijk al heb ik met Photoshop in de nabewerking mijn best gedaan de nodige ruis weg te nemen. Hiervoor gebruikte ik Dfine 2.0 van Nik Software.

Bono


Achteraf dacht ik er nog vaak aan terug. Ik wil dolgraag nog eens echt in die fotopit staan, alleen wat betreft U2 ben ik teveel fan om na drie nummers alweer op te moeten krassen. Wie weet komt het er ooit nog van. Vrijdagavond heb ik een foto-opdracht voor een outdoor concert op het dorpsplein, ik ben weer terug bij af.. knipoog

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Casper de Graaf

Over de auteur

Casper is een enthousiast fotograaf en vormgever, die naast zijn werk in de communicatie en marketing graag de wereld om hem heen portretteert en visualiseert. Hij fotografeert al zijn hele leven met Sony en maakte in 2016 de overstap naar de systeemcamera. Casper is ook te volgen op Instagram!

14 reacties

 1. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op vrijdag 4 september 2009 om 22:44  | reageer

  vette ervaring hoor! zeer boeiend om te lezen

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 4 september 2009 om 22:45  | reageer

  Prima foto's Casper!
  Die eerste met het publiek zo mooi in de achtergrond en de laatste met Bono in low-key licht. Prachtig!

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 4 september 2009 om 23:15  | reageer

  Mooie ervaring en leuk opgeschreven alleen denk ik wel dat je voortaan een U2 of ander Livenation accreditatie kunt vergeten want door niet op te komen dagen heeft een ander zijn "accreditatie" in rook op zien gaan en dat wordt denk ik niet echt gewaardeerd. Maar los daarvan heb je met je compact wel laten zien dat fotograferen wel aan je besteedt is en uiteraard snap ik je keuze ook wel vrolijk

 4. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op zaterdag 5 september 2009 om 01:48  | reageer

  @Arno: ik heb de contactpersoon van Universal nog wel medegedeeld dat ik niet zou komen. Al begrijp ik je wel inderdaad, het was achteraf beter geweest om nooit een accreditatie te nemen of om wél in die pit te gaan staan. Weer iets geleerd voor de toekomst vrolijk

 5. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 5 september 2009 om 02:00  | reageer

  @ Casper, het is gewoon keuzes maken en volgens mij heb je fotografie technisch een hele goede keuze gemaakt alleen accreditatie technisch wat minder maar ja, wie weet maak je op een later moment de foto en dan is iedereen je afzegging weer vergeten... vrolijk

 6. RobertW
  Profiel RobertW schreef op zaterdag 5 september 2009 om 09:41  | reageer

  Zeker leuk geschreven! en die 'photopit' .. allemaal fotografen die allemaal dezelfde foto's hebben. Ik moet er altijd wel om lachen, die blikken in die ogen van die fotografen en die attitude van sommigen. De beperkingen van een compact zijn wel zichtbaar, maar de foto's die je er toch uit hebt weten te halen zijn prima! Het gaat ook om het moment, en niet altijd om perfecte beeldkwaliteit.

 7. Lucien
  Profiel Lucien schreef op zaterdag 5 september 2009 om 10:34  | reageer

  Als ik het zo bekijk is zo'n accreditatie dus helemaal niet zinvol: zelfde fotos, hoogtepunten mis je, arrogante collegae.

  Is het niet mogelijk een slr naar binnen te smokkelen? Misschien via inside contacten. Of verstoppen in de tas van je vriendin.

 8. Paulus
  Paulus schreef op zaterdag 5 september 2009 om 11:39  | reageer

  Mijn advies, probeer het volgende keer eens met een Canon G9 (of inmiddels G11). Hiermee kun je waanzinnige foto's maken en ook de videos zijn waanzinnig. Dit is een compact, met bijzondere kwaliteiten. En die krijg je overal naar binnen knipoog

 9. Lucien
  Profiel Lucien schreef op zaterdag 5 september 2009 om 15:52  | reageer

  Leuke fotos trouwens. vrolijk

  Ik moet ook weer eens naar een concert toe.
  Misschien ga ik naar ferry corsten full on masquerade in ahoy.

 10. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op zaterdag 5 september 2009 om 22:04  | reageer

  Erg mooie foto's en een geweldige ervaring lijkt me (zei hij jaloers). Ik denk dat de kwaliteit van de foto's juist sfeer meegeeft. Je hoeft inderdaad altijd een hoog kwaliteit foto te maken of geheel volgens de regeltjes.

  Het mooie van een concert is natuurlijk dat de lichtshow geheel ontworpen is voor de mooiste lichteffecten. Daar kan je dan mooi gebruik van maken.

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 6 september 2009 om 04:46  | reageer

  Mijn ervaring met stage photography is een gevecht met de ISO performance van je camera. Wil je echte goede beelden schieten dan moet je toch minstens met snelle primes aan de gang zoals de EF 35 F/1.4, EF 135 F/2L of EF 200 F/2.8L. Met een compact camera maak je weliswaar leuke beelden maar kwalitatief schieten ze schromelijk tekort. Wat ik bij de afgebeelde foto's mis is een shot met gelaatsexpressie. De passie en emotie van de artiesten vind ik een onmisbaar aspect in een fotografisch verslag van zo'n optreden.

  Dat verhaal van die (arrogante) collegae komt me bekend voor. Een tijd terug schoot ik dress rehearsal van een moderne dans voorstelling waarbij een aantal fotografen zich met dikke 1Ds en EF 300 F/2.8L demonstratief hadden verschanst in de zaal. Ze zijn niet van hun stoel gekomen en hebben anderhalf uur lang vanuit dezelfde positie zitten knipperen met de camera. Wil je de dynamiek van zo'n performance pakken dan moet je zelf ook dynamisch bewegen om verrassende invalshoeken te vinden is mijn ervaring.

 12. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op zondag 6 september 2009 om 16:29  | reageer

  @tonv Ben het volledig met je eens. Ik mis inderdaad ook een expressie, alhoewel deze wellicht in de buurt komt. De 12x optische zoom van de Panasonic is mooi, maar des te verder je zoomt, des te minder licht valt er binnen. En vooral bij concerten bepaalt het licht de foto, nog meer dan een foto bij natuurlijk daglicht.

  Overigens was bewegen in die binnenste cirkel voor het podium geen doen. Ik stond werkelijk tegen iedereen aangedrukt en was blij toen ik halverwege een hek achter me voelde om enigzins tegen te leunen.

 13. Cuno Evertzen
  Profiel Cuno Evertzen schreef op donderdag 10 september 2009 om 08:49  | reageer

  Hoi Casper,

  Concertfotografie is inderdaad ontzettend mooi om te doen. Ik kan me helemaal vinden in je keus. De emotie is juist datgene wat je zoekt bij muziek/dans voorstellingen.
  Ik heb laatst een concert van Level 42 gefotografeerd en tijdens de eerste 3 nummers staan de heren inderdaad nog met hun nette pak aan en vliegen de spetters er nog niet echt vanaf. Ik had echter het geluk dat ik de hele show mocht schieten omdat de foto's voor de hoes / boekje van hun nieuwe DVD zijn. De volgende avond heb ik met een filmcamera aan de voeten van Mark King gelegen om de dvd opnames te maken! Dat zijn toch wel de krenten uit de pap!!
  Ik vind je foto's er goed uit zien. Ruis hoeft niet per se slecht te zijn en kan ook een bepaalde sfeer oproepen.

 14. TomRoelofs
  Profiel TomRoelofs schreef op zondag 13 september 2009 om 22:24  | reageer

  @Lucien & @RobertW: als je het een beetje goed aanpakt is het mogelijk om originele foto's te krijgen.

  @RobertW: attitude zie ik wel idd veel om mij heen, zal ik ook wel hebben als ik daar sta gok ik.

  Concert fotografie is leuk maar het levert toch leukere beelden op voor/na de show backstage, als ze uit hun "rol" zijn en je de menselijke kant ziet van de artiesten. Hier kom je alleen wel lastig tussen als "normale" fotograaf.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord