Casper de Graaf

Eerste stappen concertfotografie bij U2

vrijdag 4 september 2009, 22:39 door | 11.485x gelezen | 14 reacties

Maandag 20 juli en dinsdag 21 juli stond de bekende Ierse band U2 in de Amsterdam ArenA. Velen haten deze band, velen houden van deze band. Toevallig val ik in de tweede categorie en aangezien over smaak niet te twisten valt laat ik het kopje 'muziek' voor wat het is.

Fotoaccreditatie
Als fotograaf, die altijd al gefascineerd is door concertfotografie, is het een droom om eens een echt concert te fotograferen in plaats van de show op het dorpsplein van de plaatselijke topartiest. Maar grote shows betekent ook minder kans op toegang met je DSLR-plunje. Als actief lid van de internationale fansite U2start.com probeerde ik fotoaccreditatie te krijgen voor n van de twee concerten.

Ik had de kaarten allang binnen, namelijk zitplekken voor de eerste avond en veldkaarten voor de tweede avond. Via de Nederlandse beheerder van U2start lukte het me om die fotoaccreditatie te krijgen, alleen gold die voor de tweede avond.

Concertfotografie


De twijfel sloeg echter toe. Als leek in concertfotografie wist ik niet af van '3 songs, no flash'-regel. Dit houdt in dat je alleen gedurende de eerste drie nummers, meestal een kwartier, mag fotograferen en dan zonder flits. Je staat dan wel in de aparte fotopit rond het podium tussen al je 'collega's' van de dagbladen en tijdschriften. Ik moest een afweging maken als fan en fotograaf.

Na wat contact met Universal over de exacte betekenis van de 3 songs-regel begreep ik dat je hierna de fotopit dient te verlaten en, als je een toegangsbewijs hebt, je via de ingang weer naar binnen kan voor het concert, maar dan zonder je camera. Dit wilde ik niet. Ik wilde graag midden in de actie staan, voor het podium. Als ik na drie nummers weer naar binnen moest via de echte ingang naar het veld zou ik 25.000 man voetvolk voor mij zien staan en zou de weg naar de binnenste ring voor het podium een zinloze opdracht zijn geweest.

Ik besloot mijn spiegelreflex thuis te laten, ging vroeg in de wachtrij staan met mijn Panasonic Lumix DMC FZ8 (hybride met 12x optische zoom) en kwam zowaar door de keuring. Ik rende om 18:15 het veld op en stond 5 minuten later pal vooraan het 360-graden podium. Ik kon de hele avond de foto's maken die ik wilde, alleen wl met inferieur materiaal. Want eerlijk is eerlijk, met een hybride compact concertfoto's maken is toch een stuk minder dan met een goede spiegelreflex en lichtsterke lens.

Concertfotografie bij U2


De foto's
Ik heb het beste er van gemaakt en wist meteen dat ik de juiste keuze had gemaakt. Ik zag de groep fotografen na een kwartier weglopen, toen het nog daglicht was en de geweldige lichtshow nog moest beginnen. Ik heb mijn camera op de diafragmastand gezet, ISO op 800 (bij een Panasonic ben je dan al verzekerd van ruis) en heb rond de 150 foto's gemaakt.

Veertig daarvan zijn aardig gelukt, vind ik. Vooral door de lichtshow kan je geweldig spelen met silhouetvorming en sluitertijd. Nadeel is alleen dat de technische kwaliteit van de foto's niet torenhoog is. De aanwezigheid van ruis is overduidelijk al heb ik met Photoshop in de nabewerking mijn best gedaan de nodige ruis weg te nemen. Hiervoor gebruikte ik Dfine 2.0 van Nik Software.

Bono


Achteraf dacht ik er nog vaak aan terug. Ik wil dolgraag nog eens echt in die fotopit staan, alleen wat betreft U2 ben ik teveel fan om na drie nummers alweer op te moeten krassen. Wie weet komt het er ooit nog van. Vrijdagavond heb ik een foto-opdracht voor een outdoor concert op het dorpsplein, ik ben weer terug bij af.. knipoog

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Casper de Graaf

Over de auteur

Casper is een enthousiast fotograaf en vormgever, die naast zijn werk in de communicatie en marketing graag de wereld om hem heen portretteert en visualiseert. Hij fotografeert al zijn hele leven met Sony en maakte in 2016 de overstap naar de systeemcamera. Casper is ook te volgen op Instagram!

14 reacties

 1. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op vrijdag 4 september 2009 om 22:44

  vette ervaring hoor! zeer boeiend om te lezen

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 4 september 2009 om 22:45

  Prima foto's Casper!
  Die eerste met het publiek zo mooi in de achtergrond en de laatste met Bono in low-key licht. Prachtig!

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 4 september 2009 om 23:15

  Mooie ervaring en leuk opgeschreven alleen denk ik wel dat je voortaan een U2 of ander Livenation accreditatie kunt vergeten want door niet op te komen dagen heeft een ander zijn "accreditatie" in rook op zien gaan en dat wordt denk ik niet echt gewaardeerd. Maar los daarvan heb je met je compact wel laten zien dat fotograferen wel aan je besteedt is en uiteraard snap ik je keuze ook wel vrolijk

 4. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op zaterdag 5 september 2009 om 01:48

  @Arno: ik heb de contactpersoon van Universal nog wel medegedeeld dat ik niet zou komen. Al begrijp ik je wel inderdaad, het was achteraf beter geweest om nooit een accreditatie te nemen of om wél in die pit te gaan staan. Weer iets geleerd voor de toekomst vrolijk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.639 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord