Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting Ún inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Cor Jexo

Eerste stappen in urban fotografie

maandag 23 maart 2009, 19:00 door | 10.273x gelezen | 15 reacties

Een onderwerp wat mij eigenlijk al heel lang aanspreekt, maar waar het eigenlijk nooit eerder van is gekomen is Urban fotografie. Het onderwerp spreekt mij aan vanwege het hoge 'drama' gehalte. De gebouwen zijn door de jaren heen helemaal vergaan, waardoor ze voor mij interssant zijn om vast te leggen.

Aangezien een geschikte locatie vrij essentieel is voor een geslaagde foto, heb ik in de buurt even wat gespeurd en met een vriend van me hebben we besloten een oude steenfabriek te bezoeken. Hierbij kwam ik er al snel achter dat als je echt het volle pond wil hebben op je plaat een beetje meer voorwerk zeer belangrijk is.

We konden hier eigenlijk alleen maar van een afstandje fotograferen , dus heb ik geprobeerd om met mijn Sigma 70-300 nog enige sfeer en detail vast te leggen, gezien de omstandigheden waren mijn foto's redelijk geslaagd.

Oude CV-ketel


Nog niet helemaal voldaan maar met een opperbeste stemming besloten we daarna naar Duitsland te rijden om bij het grensplaatsje Wyler een oud en verlaten overslag centrum te bekijken. Hier hadden we iets meer geluk voor wat betreft de bereikbaarheid. Bij dit aan de openbare weg wegrottende pand konden we over gewoon bij komen. Alleen de toegang tot het gebouw zelf was middels grote stalen hekken gebarricadeerd.

Na een paar keer mijn lens door het hek gestoken te hebben ging ik ook eens onder een oud laad platform kijken (fris is anders). Daar kwam ik een luik tegen wat toegan gaf tot een kelder met daar een zeer verouderde verwarmingscentrale. Het was leuk om die ook nog even mee te pakken. Vervolgens hebben we dag afgesloten met een lekkere kop warme chocolade om daarna snel naar huis te gaan om de score van de dag in lightroom te bekijken.

omschrijving

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Cor Jexo

Over de auteur

Jeroen Cox is vader van drie kinderen en gehandicapten begeleider van beroep bij 's Heeren Loo. Hij houdt zich voornamelijk bezig met portret en lifestyle fotografie. Bekijk zijn foto's op zijn persoonlijke website Jeco-impressions. Ook op Twitter is hij te vinden.

15 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 23 maart 2009 om 19:23  | reageer

  Leuke bezigheid, dat Urban Exploring.
  Ik wil er ook nog steeds eens mee aan de slag gaan. Mocht je weer op pad gaan, breng me even op de hoogte! vrolijk

  Toevallig was er vanavond ook een item over Urban Fotografie op EditieNL. Om de een of andere reden is het weer populair momenteel. Heb er afgelopen weekend nog een artikel over afgerond. Voordat die hier verschijnt zijn we wel weer een paar maanden verder overigens.

 2. Derk
  Profiel Derk schreef op maandag 23 maart 2009 om 19:34  | reageer

  Erg leuk onderwerp, jammer dat je de foto van die verwarmingsinstallatie er niet bij hebt gezet. Ik moet zeggen dat het fotograferen van aftandse voorwerpen mij ook erg aanspreekt. Ik kom regelmatig in oost-europa en daar is uiteraard genoeg 'doorleefd' materiaal vast te leggen. Binnenkort wellicht iets voor een artikel...

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 23 maart 2009 om 19:41  | reageer

  Oude gebouwen hebben geschiedenis. Vooral als het verval toeslaat is dat voor een fotograaf mooi. Vanavond zag ik op tv iets voorbij komen over Doel, een bijna verlaten dorp bij Antwerpen dat snel wordt gesloopt. Er zou een haven komen.

 4. Arjan
  Arjan schreef op maandag 23 maart 2009 om 20:27  | reageer

  De onderste foto heeft wel wat, ik hou wel van wat harde kleuren.
  Ook wel een mooie locatie voor wat portret werk.
  Ik snap alleen de vignettering niet( in beide foto's).

 5. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op maandag 23 maart 2009 om 21:22  | reageer

  @ Elja; dat lijkt mee een goed idee om dat een keer te doen.

  @ Arjan; Ook met het achteraf bewerken ben ik nog veel aan het stoeien, en vignetering is idd iets wat ik te snel neig fors toe te passen. op de onderste foto vind ik het wel geslaagd de bovenste ben ik het met je eens dat overdone is, maar bedankt voor je reaktie!

  @ Derk, ik kijk uit naar je artikel!

 6. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op maandag 23 maart 2009 om 23:06  | reageer

  Hier de link naar het stuk van Editie NL.
  Voor de liefhebbers..

 7. Ramon
  Profiel Ramon schreef op dinsdag 24 maart 2009 om 01:37  | reageer

  @ Derk; Volgens mij is de eerste foto van een cv installatie als ik het goed bekijk.

 8. Charles
  Profiel Charles schreef op dinsdag 24 maart 2009 om 09:17  | reageer

  @Jeroen
  Als je er toch nog mee aan de slag gaat dan zou ik van de eerste foto het witte gedeelte rechts bijsnijden en het zwart bovenin kan er ook wel af.
  Bij de onderste foto lijk je niet te kunnen kiezen: het is of het verlaten overslag centrum of de bomen...! Lijkt mij althans. Zelden zo'n rijtje armzalige bomen gezien, trouwens. Wat dat betreft past het wel bij het gebouw maar om beide onderwerpen in één compositie te stoppen, doet afbreuk aan het gebouw. Het onderwerp zelf is uiterard prachtig voor fotografie.

  @Ramon
  In plaats van een CV installatie lijkt de eerste foto mij meer de locatie waar alle nuts voorzieningen het pand binnenkomen. Gas op de voorgrond en water op de achtergrond, denk ik.

 9. Ger de Gram
  Profiel  Ger de Gram schreef op dinsdag 24 maart 2009 om 09:39  | reageer

  @Jeroen

  Vooral de tweede foto vind ik erg geslaagd. Volgens mij kun je deze ook het beste kwalificeren als 'urban'. Ik vind die vignettering juist heel mooi. Het geeft wat mystieks aan de foto.

 10. gast schreef op dinsdag 24 maart 2009 om 18:45  | reageer

  Het spijt me vreselijk, maar ik vind het niks. De foto's die matig van compositie en slecht van licht zijn, worden door Photoshop gehaald om er in een laatste wanhopige poging nog iets van te maken. En dat mislukt vervolgens ook. Jammer.

 11. Charles
  Profiel Charles schreef op dinsdag 24 maart 2009 om 19:14  | reageer

  Ik geeft onze gast hierboven wel een beetje gelijk. Ik had zelf ook al opmerkingen gemaakt over de twee foto's. Maar wat ik óók gedaan heb is de eigen website van Jeroen Cox bekeken. En die is zeker de moeite waard. Jeroen weet wel degelijk wat fotograferen is!! Waarom hij twee mindere foto's op Photofacts zet, is dus een beetje een raadsel knipoog

 12. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op dinsdag 24 maart 2009 om 20:42  | reageer

  Ik begrijp jullie kritieken, en ben het deels ermee eens, zoals ik al gezegd had. maar dit is geloof ik geen beoordelingssite daarvoor plaats ik een foto wel op dpz of zo, dit was meer een begeleidende foto van bovenstaand artikel en zoals de titel luidt;
  De eerste stappen in urban fotografie...

 13. Ramon
  Profiel Ramon schreef op woensdag 25 maart 2009 om 00:40  | reageer

  @Charles, Ik denk dat je inderdaad gelijk hebt. De binnen komende leidingen van de nuts bedrijf.

 14. Waldorf
  Waldorf schreef op woensdag 25 maart 2009 om 10:55  | reageer

  Voor mensen die op zoek zijn naar dergelijke locaties, de site abandoned-places.com is een aanrader.

 15. richard
  richard schreef op woensdag 25 maart 2009 om 12:37  | reageer

  'tis zo gebeurd... nu ben je aangestoken door het urban exploring virus :D
  Welkom!

  Richard

  ---
  urban-exploring.com

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.152 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord