Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Cor Jexo

Eerste stappen in urban fotografie

maandag 23 maart 2009, 19:00 door | 9.648x gelezen | 15 reacties

Een onderwerp wat mij eigenlijk al heel lang aanspreekt, maar waar het eigenlijk nooit eerder van is gekomen is Urban fotografie. Het onderwerp spreekt mij aan vanwege het hoge 'drama' gehalte. De gebouwen zijn door de jaren heen helemaal vergaan, waardoor ze voor mij interssant zijn om vast te leggen.

Aangezien een geschikte locatie vrij essentieel is voor een geslaagde foto, heb ik in de buurt even wat gespeurd en met een vriend van me hebben we besloten een oude steenfabriek te bezoeken. Hierbij kwam ik er al snel achter dat als je echt het volle pond wil hebben op je plaat een beetje meer voorwerk zeer belangrijk is.

We konden hier eigenlijk alleen maar van een afstandje fotograferen , dus heb ik geprobeerd om met mijn Sigma 70-300 nog enige sfeer en detail vast te leggen, gezien de omstandigheden waren mijn foto's redelijk geslaagd.

Oude CV-ketel


Nog niet helemaal voldaan maar met een opperbeste stemming besloten we daarna naar Duitsland te rijden om bij het grensplaatsje Wyler een oud en verlaten overslag centrum te bekijken. Hier hadden we iets meer geluk voor wat betreft de bereikbaarheid. Bij dit aan de openbare weg wegrottende pand konden we over gewoon bij komen. Alleen de toegang tot het gebouw zelf was middels grote stalen hekken gebarricadeerd.

Na een paar keer mijn lens door het hek gestoken te hebben ging ik ook eens onder een oud laad platform kijken (fris is anders). Daar kwam ik een luik tegen wat toegan gaf tot een kelder met daar een zeer verouderde verwarmingscentrale. Het was leuk om die ook nog even mee te pakken. Vervolgens hebben we dag afgesloten met een lekkere kop warme chocolade om daarna snel naar huis te gaan om de score van de dag in lightroom te bekijken.

omschrijving

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Cor Jexo

Over de auteur

Jeroen Cox is vader van drie kinderen en gehandicapten begeleider van beroep bij 's Heeren Loo. Hij houdt zich voornamelijk bezig met portret en lifestyle fotografie. Bekijk zijn foto's op zijn persoonlijke website Jeco-impressions. Ook op Twitter is hij te vinden.

15 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 23 maart 2009 om 19:23

  Leuke bezigheid, dat Urban Exploring.
  Ik wil er ook nog steeds eens mee aan de slag gaan. Mocht je weer op pad gaan, breng me even op de hoogte! vrolijk

  Toevallig was er vanavond ook een item over Urban Fotografie op EditieNL. Om de een of andere reden is het weer populair momenteel. Heb er afgelopen weekend nog een artikel over afgerond. Voordat die hier verschijnt zijn we wel weer een paar maanden verder overigens.

 2. Derk
  Profiel Derk schreef op maandag 23 maart 2009 om 19:34

  Erg leuk onderwerp, jammer dat je de foto van die verwarmingsinstallatie er niet bij hebt gezet. Ik moet zeggen dat het fotograferen van aftandse voorwerpen mij ook erg aanspreekt. Ik kom regelmatig in oost-europa en daar is uiteraard genoeg 'doorleefd' materiaal vast te leggen. Binnenkort wellicht iets voor een artikel...

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 23 maart 2009 om 19:41

  Oude gebouwen hebben geschiedenis. Vooral als het verval toeslaat is dat voor een fotograaf mooi. Vanavond zag ik op tv iets voorbij komen over Doel, een bijna verlaten dorp bij Antwerpen dat snel wordt gesloopt. Er zou een haven komen.

 4. Arjan
  Arjan schreef op maandag 23 maart 2009 om 20:27

  De onderste foto heeft wel wat, ik hou wel van wat harde kleuren.
  Ook wel een mooie locatie voor wat portret werk.
  Ik snap alleen de vignettering niet( in beide foto's).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord