Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Eizo CG241W monitor aangeschaft

zaterdag 19 juli 2008, 09:31 door | 8.189x gelezen | 12 reacties

Een paar maanden geleden heb ik de Eizo CG241W monitor aan een review onderworpen. Deze 24 inch breedbeeld LCD monitor beviel zo goed dat ik ook besloten heb er eentje aan te schaffen. Tot nu toe werkte ik altijd op een CRT monitor, maar het idee dat die kwalitief hoogwaardiger zijn is inmiddels echt achterhaald.

Nog eerder heb ik het er een aantal keer over gehad dat ik aan het wachten was op LED monitoren. Er zijn er inmiddels een aantal op de markt en deze ontvangen ook positieve reviews. Volgens mijn contactpersoon bij Eizo zou de kwaliteit nog niet betrouwbaar en constant genoeg zijn, maar dat is natuurlijk ook af te doen als marketingpraat. Los daarvan zijn ze ook nog redelijk prijzig en matig verkrijgbaar.

Behalve LED zijn er ook nog andere nieuwe technieken die in de toekomst wellicht voor nog betere monitoren zullen zorgen, maar je kunt dan altijd wel blijven wachten op het volgende nieuwe ding. Mijn Eizo staat er inmiddels al een tijdje. Ik was er nog niet aan toegekomen erover te schrijven. Hij bevalt me uitstekend.

Kleurmanagement
Wel brengt de extra kleurruimte ook een aantal kleurmanagement problemen met zich mee. Wanneer ik een foto in Photoshop open, hem omzet naar sRGB en hem voor het web wil opslaan wordt de kleurtoon een stuk warmer (de foto wordt roder) dan dat hij hoort te zijn. Ik heb het gevoel dat ik hier iets fout doe, maar kan niet ontdekken wat nu de juiste oplossing is.

Op internet is best veel te vinden over het probleem. Er worden echter te veel verschillende oplossingen en redenen genoemd, zodat je niet kunt bepalen wat nu de juiste is. Als iemand met diepgaande kleurmanagement kennis me hierbij kan helpen, dan hoor ik het graag.

Ik heb zelf wel een hele foute oplossingen gevonden om het probleem te omzeilen: ik maak een screenshot van Adobe waarbij de afbeelding open staat. Vervolgens laad ik de screenshot in Photoshop. Hierbij ogen de kleuren dan een stuk matter/fletser. Wanneer ik de foto vervolgens opsla voor het web krijgt deze echter de juiste kleur weer terug.

Mijn nieuwe Eizo CG241W
Mijn nieuwe Eizo CG241W


Vierdaagse
Overigens ben ik de afgelopen week wat minder actief geweest op Photofacts. Ik had het druk met het wandelen van de Nijmeegse Vierdaagse. Die heb ik gisteren voor de 19de keer succesvol volbracht. Na het wandelen van 50 kilometer is het moeilijk nog veel energie op te brengen om achter de computer te kruipen.

Tijdens het wandelen heb ik voor wel honderduizende euro's aan fotografie apparatuur gezien. Elke merk camera en van kitlens tot prijzige high-end objectief heb ik langs de kant zien staan. De volgende keer moet ik toch eens een t-shirt van Photofacts gaan dragen, de doelgroep is in elk geval aanwezig.

Gisteren heb ik gedurende een paaar kilometer nog gepraat met een fotograaf die zijn Canon 1D mark III inclusief een 16-35mm f/2.8 mark II objectief mee sleepte. Zelf had ie geen problemen met dit extra gewicht, want hij liep er normaliter ook altijd mee te sjouwen. Zelf heb ik wel eens geprobeerd om een (compact) camera mee te nemen, maar tijdens het lopen heb je toch weinig zin om die uit je tas te halen voor een fotootje. Zeker als je iets meer wilt dan een standaard plaatje zul je daarvoor toch je ritme behoorlijk moeten doorbreken.


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op zaterdag 19 juli 2008 om 12:38

  Ik zie deze monitor vaak langskomen, maar heb werkelijk nog nooit gesnapt waarvoor het muis-achtige hangertje geldt.
  Zit dat niet in de weg? Of zet je het gewoon op de kap al staat hij aan?

 2. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zaterdag 19 juli 2008 om 12:56

  @Elja: proficiat met het succesvol voltooien van de Vierdaagse! Gelukkig heeft het weer jullie niet echt 'tegen' gezeten toch?

  Kleurmanagement is zeker nuttig, voorlopig 'doe' ik het maar met een Pantone HueyPro, en eerst maar eens de huidige 22 inch goed benutten! Veel plezier met de Eizo!!

 3. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op zaterdag 19 juli 2008 om 13:48

  @vincent sp
  dit hangertje is om je kleuren te calibreren, m.a.w. om de werkelijke kleuren te kunnen benaderen.
  en die hangt nu wel in de weg maar die kan er af.
  gr jeroen

 4. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op zaterdag 19 juli 2008 om 14:37

  Ja las het net in zijn artikel over deze monitor,
  ik moet echt is verder kijken dan mijn neus lang is nahnah
  Wel bedankt Jeroen knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord