Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Eizo CG241W monitor aangeschaft

zaterdag 19 juli 2008, 09:31 door | 9.012x gelezen | 12 reacties

Een paar maanden geleden heb ik de Eizo CG241W monitor aan een review onderworpen. Deze 24 inch breedbeeld LCD monitor beviel zo goed dat ik ook besloten heb er eentje aan te schaffen. Tot nu toe werkte ik altijd op een CRT monitor, maar het idee dat die kwalitief hoogwaardiger zijn is inmiddels echt achterhaald.

Nog eerder heb ik het er een aantal keer over gehad dat ik aan het wachten was op LED monitoren. Er zijn er inmiddels een aantal op de markt en deze ontvangen ook positieve reviews. Volgens mijn contactpersoon bij Eizo zou de kwaliteit nog niet betrouwbaar en constant genoeg zijn, maar dat is natuurlijk ook af te doen als marketingpraat. Los daarvan zijn ze ook nog redelijk prijzig en matig verkrijgbaar.

Behalve LED zijn er ook nog andere nieuwe technieken die in de toekomst wellicht voor nog betere monitoren zullen zorgen, maar je kunt dan altijd wel blijven wachten op het volgende nieuwe ding. Mijn Eizo staat er inmiddels al een tijdje. Ik was er nog niet aan toegekomen erover te schrijven. Hij bevalt me uitstekend.

Kleurmanagement
Wel brengt de extra kleurruimte ook een aantal kleurmanagement problemen met zich mee. Wanneer ik een foto in Photoshop open, hem omzet naar sRGB en hem voor het web wil opslaan wordt de kleurtoon een stuk warmer (de foto wordt roder) dan dat hij hoort te zijn. Ik heb het gevoel dat ik hier iets fout doe, maar kan niet ontdekken wat nu de juiste oplossing is.

Op internet is best veel te vinden over het probleem. Er worden echter te veel verschillende oplossingen en redenen genoemd, zodat je niet kunt bepalen wat nu de juiste is. Als iemand met diepgaande kleurmanagement kennis me hierbij kan helpen, dan hoor ik het graag.

Ik heb zelf wel een hele foute oplossingen gevonden om het probleem te omzeilen: ik maak een screenshot van Adobe waarbij de afbeelding open staat. Vervolgens laad ik de screenshot in Photoshop. Hierbij ogen de kleuren dan een stuk matter/fletser. Wanneer ik de foto vervolgens opsla voor het web krijgt deze echter de juiste kleur weer terug.

Mijn nieuwe Eizo CG241W
Mijn nieuwe Eizo CG241W


Vierdaagse
Overigens ben ik de afgelopen week wat minder actief geweest op Photofacts. Ik had het druk met het wandelen van de Nijmeegse Vierdaagse. Die heb ik gisteren voor de 19de keer succesvol volbracht. Na het wandelen van 50 kilometer is het moeilijk nog veel energie op te brengen om achter de computer te kruipen.

Tijdens het wandelen heb ik voor wel honderduizende euro's aan fotografie apparatuur gezien. Elke merk camera en van kitlens tot prijzige high-end objectief heb ik langs de kant zien staan. De volgende keer moet ik toch eens een t-shirt van Photofacts gaan dragen, de doelgroep is in elk geval aanwezig.

Gisteren heb ik gedurende een paaar kilometer nog gepraat met een fotograaf die zijn Canon 1D mark III inclusief een 16-35mm f/2.8 mark II objectief mee sleepte. Zelf had ie geen problemen met dit extra gewicht, want hij liep er normaliter ook altijd mee te sjouwen. Zelf heb ik wel eens geprobeerd om een (compact) camera mee te nemen, maar tijdens het lopen heb je toch weinig zin om die uit je tas te halen voor een fotootje. Zeker als je iets meer wilt dan een standaard plaatje zul je daarvoor toch je ritme behoorlijk moeten doorbreken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op zaterdag 19 juli 2008 om 12:38  | reageer

  Ik zie deze monitor vaak langskomen, maar heb werkelijk nog nooit gesnapt waarvoor het muis-achtige hangertje geldt.
  Zit dat niet in de weg? Of zet je het gewoon op de kap al staat hij aan?

 2. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zaterdag 19 juli 2008 om 12:56  | reageer

  @Elja: proficiat met het succesvol voltooien van de Vierdaagse! Gelukkig heeft het weer jullie niet echt 'tegen' gezeten toch?

  Kleurmanagement is zeker nuttig, voorlopig 'doe' ik het maar met een Pantone HueyPro, en eerst maar eens de huidige 22 inch goed benutten! Veel plezier met de Eizo!!

 3. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op zaterdag 19 juli 2008 om 13:48  | reageer

  @vincent sp
  dit hangertje is om je kleuren te calibreren, m.a.w. om de werkelijke kleuren te kunnen benaderen.
  en die hangt nu wel in de weg maar die kan er af.
  gr jeroen

 4. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op zaterdag 19 juli 2008 om 14:37  | reageer

  Ja las het net in zijn artikel over deze monitor,
  ik moet echt is verder kijken dan mijn neus lang is nahnah
  Wel bedankt Jeroen knipoog

 5. Sjoerd
  Sjoerd schreef op zaterdag 19 juli 2008 om 15:07  | reageer

  Als je opslaat voor web en je hebt de 2 vensters staan waar je de verschillen ziet, dan kun je bij het rechtse venster rechts boven bij een zwart driehoekje nog kiezen of het gebruikte profiel moet worden meegenomen. Speel daar eens mee. Heeft mij bij een gelijksoortig probleem geholpen.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 19 juli 2008 om 16:09  | reageer

  @Niels; Het weer was best redelijk. Wat te veel regen (een hele ochtend motregen, daar wordt je ook aardig nat van), maar de temperatuur was goed.

  @Sjoerd; Ik zie daar wel de mogelijkheid te kiezen voor bijvoorbeeld 'windows color' waardoor de kleur een stuk beter benaderd wordt. Ik weet dan echter niet of dit de juiste oplossing is.

  Hier een screenshot van hoe het er nu uit ziet. De instelling is nu 'default' op 'uncompensated color' en dat levert, zoals je kunt zien, de veel te felle kleuren op. Aan de linkerkant zie je hoe het er binnen Photoshop zelf uit ziet.

  afbeelding

 7. Serge
  Profiel Serge schreef op zaterdag 19 juli 2008 om 18:09  | reageer

  Elja, proficiat met de aankoop! Ik denk te begrijpen wat je probleem precies inhoudt omdat ik ongeveer hetzelfde aan de hand had. Ik heb dit voorgelegd aan de winkel waar ik de monitor gekocht heb en ook aan de Belgische importeur van Eizo, maar geen van beiden kon me een overtuigend antwoord geven. Hoe heb ik het opgelost: je kan in deze monitor verschillende monitorprofielen aanmaken via een spyder. Ik heb alvast twee profielen aangemaakt, eentje in "monitor native" (dus 96% Adobe RGB) en eentje "srgb emulated". Wanneer ik een foto in Adobe RGB moet opleveren, gebruik ik het eerste monitorprofiel; ga ik een foto voor het web of laboprint klaarmaken, laad ik het tweede profiel in. Dit kan via de bijgeleverde software ColorNavigator. Ik heb geen last van kleurverschillen.

  Wat je ook eens moet proberen is in bovenstaande scherm de optie "use document color profile" aan te vinken.

  Test het eens uit en laat me iets weten als je wilt.

 8. Serge
  Profiel Serge schreef op donderdag 24 juli 2008 om 19:06  | reageer

  Elja, heb je nu al eens kunnen testen?

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 24 juli 2008 om 19:58  | reageer

  @Serge; Ik vind het een tamelijk omslachtige methode die je voorstelt. Ik doe het momenteel dus door bij 'Save for Web' gebruik te maken van 'standard windows color'. Tot nog toe heb ik hierbij nog geen nadelen kunnen ontdekken. En het is een kwestie van 1 keer instellen en vergeten..

  Maar ik ben nog steeds van mening dat dit niet dé oplossing kan zijn. Tijd om eens met een kleurmanagement guru te gaan praten. vrolijk

 10. Piet
  Profiel  Piet schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 15:59  | reageer

  @Elja: lijkt me een prachtige monitor. Ik heb zelf de Eizo FlexScan S2031W samen met een Spyder3 colorimeter aangeschaft. Ik ben erg tevreden over de beeldkwaliteit. Bij de keuze heb ik gelet op het type paneel dat wordt gebruikt, in dit geval S-PVA. Dit is van belang voor een goede kijkhoek. De Spyder3 vraagt automatisch iedere 2 weken om de calibratie van het beeldscherm te controleren, werkt erg makkelijk.

 11. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 29 juli 2008 om 16:21  | reageer

  Inderdaad ook een mooie monitor, Piet. Ik werk nu nog met de Spyder 2 van mijn werk, maar overweeg ook de Spyder3 voor thuis. Scheelt een hoop heen en weer gesleep. vrolijk

  Ik geloof dat de Spyder 3 ook het licht in je kamer in de gaten houdt en waarschuwd wanneer dit zoveel afwijkt dat je kleuren niet meer juist ziet. Wel een handige optie.

 12. jramlal
  Profiel jramlal schreef op vrijdag 1 augustus 2008 om 20:07  | reageer

  @Elja
  Kan je het volgende voor mij eens proberen:

  1. In Photoshop een nieuw document aanmaakt van bijv 800x600.
  2. Een fill doen met zwart
  3. De foto bekijken in Full Screen mode (1:1)

  Zie je dan dat het zwart niet echt zwart is, maar een rode kleurzeem heeft?
  (Zie je het best als je vanaf de zijkant naar je monitor kijkt)

  Ik was een van de early adapters meer dan een jaar geleden en ben benieuwd of de nieuwere batches dit nog steeds hebben in combinatie met de spyder 2.

  Mocht je dit ook hebben, dan zou je de monitor ook eens kunnen proberen te calibreren met een eye-one display 2 (bijvoorbeeld). Bij mij heeft dit dat probleem in iedergeval opgelost.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord