100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Arthur Wittendorp

Examen bodypaint fotograferen

dinsdag 10 maart 2015, 17:34 door | 8.721x gelezen | 6 reacties

Deze maand kreeg ik een leuke uitnodiging om een bodypaint te fotograferen. Van een bevriende grimeur, Sanne Pas, kreeg ik de vraag of ik haar wilde helpen met haar examen bodypainten. Van het eindresultaat van de bodypaint wilde zij graag een goede fotoshoot. Aangezien zij mij had geholpen met de visagie / grimeur van mijn eindopdracht van de FotoVakSchool was dit voor mij geen probleem.

Locatie


Van te voren had ik al gehoord dat het bodypaint ontwerp geïnspireerd zou zijn op de beroemde schilder Piet Mondriaan. Bij Mondriaan dacht ik gelijk aan lijnen en vlakverdeling. Aangezien het examen in Arnhem afgenomen zou worden ben ik via onder andere Google Maps opzoek gegaan naar geschikte locaties die bij het bodypaint ontwerp zou passen. Moderne architectuur is er voldoende in Arnhem.

Op de dag van het examen bleek het behoorlijk te regenen en was het, ook omdat het januari was, behoorlijk koud. Buiten op locatie fotograferen was dus echt geen optie. Het was voor het model veel te koud en de regen zou de verf van de bodypaint ook geen goed doen. Gelukkig konden we één van de lokalen heel snel ombouwen tot fotostudio. Met een zwart achtergrond doek en een lampen set konden we vlot aan de slag.

Inmiddels hadden een aantal klasgenoten, die ook hun bodypaint examen moesten doen, van de mijn komst gehoord en ook zij wilde graag goede foto's van hun bodypaint. Ik moet zeggen dat deze jonge mensen, ondanks dat zij nog in opleiding zijn behoorlijk getalenteerd zijn. Zowel het ontwerp als de uitvoering van de bodypaints zijn van hoog niveau. Voor mij absoluut een uitdaging om van deze fotosessie, met de beperkte middelen die er waren, een succes te maken.

Voor mij één van de grootste uitdagingen tijdens deze sessie was ervoor te zorgen dat de modellen, die al dik zes uur lang bij de grimeur gebodypaint werden, zich op hun gemak zouden voelen. Ze zijn weliswaar helemaal beschilderd maar uiteindelijk staan ze toch in niet meer als hun ondergoed voor de camera. Als ik zelf de foto's zie en de reacties achteraf hoor van zowel de modellen als de grimeurs, dan is dit zeker gelukt.

Zoals ik al eerder in dit verhaal vertelde was de grimeur, Sanne Pas, waar ik door gevraagd geïnspireerd door Piet Mondriaan. Mondriaan wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst. Vooral zijn latere geometrisch-abstracte werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst.

Sanne Pas


Art should comfort the disturbed and disturb the comfortable. Deze slogan welke afkomstig is van de kunstenaar Banksy was het voorbeeld voor de bodypaint van Tessa Peters. Banksy is het pseudoniem van een Britse kunstenaar van wie de ware identiteit onbekend is.

Banksy's werk karakteriseert zich door zijn pakkende en humoristische beelden, in combinatie met slogans. De boodschap is doorgaans pacifistisch, antikapitalistisch, tegen de gevestigde orde en voor vrijheid.

Tessa Peters


De invloedrijke Amerikaanse kunstschilder Jackson Pollock, welke als bijnaam heeft Jack the Dripper, staat bekend om zijn action painting. Hij liet de verf van zijn kwast in grillige slierten op grote op de grond liggende doeken druppelen.

Vandaar de naam van dit soort werk: drippings. Deze dripping-techniek werd zijn handelsmerk. Puck Verduin heeft goed naar zijn werk gekeken en dit gebruikt voor haar bodypaint ontwerp.

Puck Verduin


Eva Ackermans heeft goed naar het werk van Antoni Gaudi gekeken voor haar bodypaint. Gaudi was een Catalaanse architect. Hij wordt beschouwd als een grondlegger van de organische architectuur.

Zijn werk valt onder de art nouveau/jugendstil. In Catalonië is deze stijl het Catalaans modernisme. Hij ontwierp rond 1900 markante gebouwen en objecten, vooral in Barcelona, waarvan de Sagrada Família het bekendste is.

Eva Ackermans


Ik heb een leuke middag gehad met het fotograferen van de bodypaint modellen. Voor mij is het goede aanvulling op mijn portfolio. Van de grimeurs heb ik inmiddels gehoord dat zij allen geslaagd zijn voor hun examen. De volledige bodypaint serie is hier te bekijken.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Arthur Wittendorp

Over de auteur

Arthur Wittendorp heeft de vakopleiding fotografie gevolgd aan de fotovakschool in Apeldoorn. Hij richt zich nu met name op bedrijfsportretten en porfielfoto-fotografie. Daarnaast is hij getrouwd, vader van een dochter en reist hij graag de wereld over wat hij dan ook weer met zijn camera vastlegd.

6 reacties

 1. Brian Dragtstra
  Brian Dragtstra schreef op donderdag 12 maart 2015 om 09:23  | reageer

  Hoi Arthur,
  Mooi werk en een leuke klus om te doen. Jammer dat je locatie idee niet op ging door het slechte weer en de kou, maar dit heeft ook erg mooi uitgepakt.

  Ik denk alleen dat je in de ijver om nette beelden te maken iets bent doorgeschoten. Werk in de stijl van Banksy bijvoorbeeld gaat om de teksten en als je dan een model zijdelings in beeld neemt zie je dat niet terug, dan komt het werk dus niet tot zijn recht. Ik denk dat als een model meewerkt aan een dergelijk project, het model er ook geen moeite mee heeft dat het mooi op de foto komt.

 2. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op donderdag 12 maart 2015 om 10:50  | reageer

  Hoi Brain,

  Dank voor je feedback. Wat betreft de feedback over Banksy heb je helemaal gelijk. Er zit uiteraard wel een maar aan het verhaal. Deze modellen die model gestaan hebben voor de bodypaint zijn geen 'professionele' modellen. Omdat zij zichzelf niet in 'vol ornaat' overal op internet terug willen vinden is in overleg afgesproken om deze foto's toe te voegen ter illustratie van mijn verhaal. Onderaan mijn verhaal staat een link naar mijn website waar de gehele bodypaint serie te zien is. Hier zitten zeker foto's waar het Banksy ontwerp goed tot z'n recht komt.

 3. Brian Dragtstra
  Brian Dragtstra schreef op vrijdag 13 maart 2015 om 17:44  | reageer

  Hey Arthur,

  Te snel reactie gegeven, te weinig op je linkjes geklikt.
  Het komt daar inderdaad goed tot zijn recht, erg mooi ook.

  Dank voor je reactie vrolijk

 4. gast schreef op zaterdag 14 maart 2015 om 10:58  | reageer

  Dank je wel Brain! vrolijk

 5. John001
  Profiel John001 schreef op zondag 12 april 2015 om 07:52  | reageer

  Supergave foto's Arthur. Ik ga volgende week ook een shoot doen met bodypainting. Heb je nog tips voor mij? (achtergrond...lampenopstelling...etc.) Ik ben een enthousiaste amateur en met alle tips blij! Groeten, John

 6. Arthur Wittendorp
  Profiel Arthur Wittendorp schreef op woensdag 22 april 2015 om 19:31  | reageer

  Hoi John,

  Sorry voor mijn late reactie! I.v.m. met een buitenlandse reis kon ik niet eerder reageren.

  Zoals je in mijn verhaal heb kunnen lezen heb ik vooral moeten improviseren. Het mooiste zou zijn als je de bodypaint kan fotograferen in een omgeving die aansluit bij de bodypaint zelf. Maar kijk vooral naar wat licht doet. Dit geld zowel voor natuurlijk licht, maar ook voor studio licht.

  Veel succes en plezier met het fotograferen van je bodypaint.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord