Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Niels van der Perk

Familieportretten: kinderen eerst!

donderdag 27 januari 2011, 20:46 door | 9.225x gelezen | 7 reacties

Als je een mooie herinnering wilt hebben van je kinderen voor later, dan is het altijd leuk om er een aantal foto's van te (laten) maken. Niet lang geleden had ik een fotoshoot van een aantal leuke kinderen. Het kan flink werken zijn om ze er leuk op te krijgen, en soms zit het gelukkig mee..

Het uiteindelijke doel was om de vader van deze kinderen een mooi verjaardagscadeau te geven. Dit in de vorm van een mooi portret van ieder kind (in dit geval vier kinderen). Daarom moest deze fotoshoot in het 'geheim' plaatsvinden om zo de verrassing nog groter te maken.

De dag van de fotoshoot was de vader dan ook niets wetend de deur 'uitgewerkt' om zo de foto's bij de mensen thuis te kunnen maken. Het zou anders wel een hele verhuizing worden om met vier kinderen ergens anders af te spreken, daarbij werkt het nemen van de foto's thuis ook in het voordeel dat de kinderen de omgeving kennen en dat ze zich (hopelijk) makkelijker laten fotograferen.

Aangekomen bij de mensen thuis heb ik eerst mijn achtergrondsysteem met een witte rol papier opgezet in de woonkamer. Uiteraard had ik van te voren wel navraag gedaan of dit qua ruimte ging lukken, anders heb je er gelijk een probleem bij. Verder had ik mijn twee studioflitsers met softboxen bij me, een reflectiescherm en een opzetflitser met paraplu voor het geval dat echt te weinig licht zou hebben.

Eenmaal alles opgezet, getest en de lichtmeting gedaan was ik klaar om de kids op de foto te zetten. Ervaring leert dat de eerste foto's vaak de hoogste kans van slagen hebben omdat de kinderen het nog leuk vinden. Dus: snel foto's maken!

Kinderen

Na een tijdje begint bij de kinderen toch de moed een beetje in de schoenen te zakken en moet je allerlei gekke dingen doen om de aandacht te behouden, oftewel: rare geluiden maken en de moeder die met van alles aan speelgoed of knuffelberen boven mijn hoofd stond te slingeren om de kinderen ook nog naar de lens te laten kijken.

Kinderen

Uiteindelijk konden we er niet meer aan ontkomen om het speelgoed of de knuffelbeer Ėwaarmee we flink hadden staan slingerenĖ toch aan de kinderen te geven om ze nog even zoet te houden. Maar ook met een beer erbij maakt het een leuk plaatje.

Kinderen

Na het schieten van de laatste foto's heb ik alles weer opgeruimd. Met een flink aantal foto's ben weer huiswaarts gekeerd. Thuisgekomen heb ik de foto's op mijn computer gezet en heb ik in Photoshop wat (lichte) bewerkingen uitgevoerd.

Het eindresultaat is naar ieders tevredenheid en ik heb vernomen dat de foto's al ingelijst in de woonkamer hangen. Kinderportretten zijn erg leuk om te maken, al breekt het zweet je soms letterlijk uit. vrolijk

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Niels van der Perk

Over de auteur

Niels van der Perk is een gepassioneerd fotograaf. Hij houdt zich graag bezig met alles omtrent fotografie. Zijn voorkeuren binnen fotografie liggen bij portretfotografie, studiofotografie en foodfotografie.

7 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 28 januari 2011 om 02:12  | reageer

  Een vak apart om met kinderen te werken. Zie ik nu goed dat foto 3 een horizon heeft die iets of wat scheef ligt vrolijk

  Leuk artikel waar je het heen en weer gesjouw van een mobiele studio eens aan de kaak stelt.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 28 januari 2011 om 02:41  | reageer

  Het maken van een sprekend kinderportret wordt door menigeen onderschat. Ik denk dat je met deze serie een vader gelukkig gaat maken. Maar zie ik het goed dat foto 3 nog even een Photoshop hulplijntje kan gebruiken? (LOL)

 3. jeroenidema
  Profiel jeroenidema schreef op vrijdag 28 januari 2011 om 12:53  | reageer

  Ik ben over het algemeen geen fan van studiofotografie (tenzij je echt uit kan pakken) en ook hier vind ik de foto's er niet beter van worden. Door de witte achtergrond en de opstelling van de flitsers wordt het licht te vlak en steriel. Met het diafragma lekker open wordt de achtergrond mooi zacht en heb je een veel natuurlijker en spannender beeld. En dan hoef je alleen een beetje in te flitsen.

 4. Eric
  Eric schreef op vrijdag 28 januari 2011 om 15:54  | reageer

  Mooie foto's Niels.
  Heb je de power van de flitskoppen even hoog (hoogte en power) ingesteld of juist iets verschillend? Had je nog de opzetflitser nodig gehad?

 5. Niels
  Profiel  Niels schreef op vrijdag 28 januari 2011 om 16:25  | reageer

  @Arno/Ton: ik droom zelfs over hulplijntjes.. knipoogvrolijk

  @Jeroen: Een "natuurlijke" achtergrond is inderdaad ook mooi, maar de klant vraagt, wij draaien. knipoog

  @Eric: Bedankt voor je reactie. Ik heb beide softboxen in dit geval op dezelfde hoogte en nagenoeg dezelfde power ingesteld. Mijn opzetflitser heb ik niet nodig gehad.

 6. Johan P.
  Profiel Johan P. schreef op vrijdag 28 januari 2011 om 23:37  | reageer

  @jeroenidema: ik ben juist wel fan van studiofotografie als het gaat om portretten. De foto "met-het-hele-gezin-voor-dat-zware-gordijn" is helaas (vroeger) veel te vaak gebruikt en gaat al snel vervelen. Met witte achtergrond wordt het 'tijdloos,' al helemaal als je Z/W gebruikt. Maar ja, het blijft een kwestie van smaak natuurlijk.

  @Niels: mooie plaatjes, maar toch enkele opmerkingen. Ikzelf zou iets meer schaduwwerking in de gezichten hebben gebracht door de invulflits een halve/hele stop minder te zetten t.o.v. van het hoofdlicht. Achtergrond zou ik juist helemaal wit hebben gemaakt door 2 achtergrondflitsers een stop over te belichten t.o.v. het hoofdlicht.

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 30 januari 2011 om 20:20  | reageer

  Niels, mooie kinderkopjes. Ik kan me voorstellen dat de klanten deze foto's graag zien. Vooral foto 2 is een prachtig portret, maar dat lijkt me door de uitdrukking van het kind vooral een kwestie van geluk hebben. Als het om portretten van grote mensen zou gaan, dan had ik misschien nog wel wat met de flitsers en achtergrond willen spelen, maar ik kan me voorstellen dat kinderen het geduld daarvoor niet opbrengen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord