Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Familieportretten op de meubelboulevard

zaterdag 28 september 2013, 23:45 door | 6.453x gelezen | 3 reacties

Het is deze week Nationale Fotoweek en in het kader daarvan worden er door heel Nederland activiteiten georganiseerd. Het thema dit jaar is 'Kijk! Mijn familie' waarbij het familieportret centraal staat. In dat kader had Fotoclub Wijchen waar ik bij zit een dagje familieportretten schieten op de plaatselijke meubelboulevard gepland staan.

In twee verschillende panden hadden we een locatie kunnen regelen om in een huiselijke setting foto's te kunnen maken. Zelf stond ik bij Oosterbaan Living. De auto volgepropt met studio apparatuur stond ik vanochtend om 10:00 uur bij de meubelboer voor de deur.

Eenmaal binnen bleek het nog een aardige uitdaging om de hoek waar wij foto's konden maken goed uit te lichten. Elk licht dat je plaatst heeft weer ergens anders gevolgen voor schaduwen. De opvallendste schaduwen wegwerken zonder nieuwe storende schaduwen te creëren was best even wat puzzelwerk.

Familie portret oosterbaan
f/8.0, 1/10s, ISO 200 @ 40mm

In de achtergrond waren twee lampen aanwezig (één op de foto hierboven buiten beeld) die ik graag mee wilde laten doen in de foto's. Je moet dan het aanwezige licht ook terug laten komen in de ingeflitste foto. Dat is op zich niet zo moeilijk want het betekent gewoon dat je een lange sluitertijd moet gebruiken waarbij het licht weer te zien is.

Uiteindelijk kwam ik hiervoor uit bij een sluitertijd van 1/10 seconde bij ISO 200. Normaal zou je dan bang moeten zijn voor een bewogen foto, maar aangezien ik als hoofdlicht een flitser gebruikte bevriest het flitslicht eventuele beweging van de camer aof de modellen.

Lichtopstelling


Hieronder zie je de gebruikte lichtopstelling. Als hoofdlicht (1) gebruik ik een flitser die op een groot uitklapbare achtergrondwand flitst. Hierdoor krijg je een aangenaam zacht licht op het onderwerp. De achtergrond werd uitgelicht met een tweede flitser (2). Deze heb ik vooral geplaatst om schaduwen die door het hoofdlicht ontstonden een beetje te verminderen.

Oosterbaan opstelling

Ook achter in de hoek bij de lamp waren aardig wat harde schaduwen aanwezig. Deze heb ik weggeflitst door in die hoek een flitser te plaatsen. Deze zorgt ervoor dat de hoek wat overbelicht in de foto's terug komt. Doordat er in die hoek ook een lamp staat is een beetje overbelichting ook niet per se vreemd in het eindresultaat.

Inloop


Helaas was het niet zo druk met families die op de foto wilde. Dit ondanks een groot artikel in een lokaal dorpskrant afgelopen week. Wellicht dat het mooie weer en de activiteiten die vandaag in het centrum van Wijchen plaatsvonden roet in het eten gooiden.

Familie portret oosterbaan2

Uiteindelijk hebben we circa vijf families op de foto gezet en tussendoor rustig de tijd gehad om gezellig met elkaar te praten. Wat dat betreft is zo'n fotoclubdag al snel geslaagd..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. ArjanL
  Profiel ArjanL schreef op zondag 29 september 2013 om 08:41  | reageer

  Leuk idee!!
  Uitvoering is toch meer dan goed? Zijn fijne beelden.

 2. Henk V
  Profiel Henk V schreef op zondag 29 september 2013 om 09:57  | reageer

  Leuke foto's Elja!
  Op onze locatie hadden we een wat makkelijker opstelling/achtergrond, we hebben de trukendoos dus niet zo ver open hoeven gooien als jullie vrolijk

 3. gast
  gast schreef op maandag 30 september 2013 om 13:34  | reageer

  TIP: jammer dat de foto van het stel bewogen lijkt doordat de kast op de achtergrond net een randje langs zijn nek meepakt! en dat rode ding rechts in de foto trekt toch ook aardig wat aandacht.

  TIP: foto van het gezin is denk ik wat mooier met een warmere kleurtemperatuur.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.051 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord