100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Fashionfotografie in China; portfolio shooting met Elyse

dinsdag 26 oktober 2010, 22:10 door | 5.663x gelezen | 13 reacties

Het was afgelopen zondag grijs, druilerig weer in Beijing. Ik zou bijna zeggen een onvervalst Hollands regenweertje. De dag ervoor was ik naar de Beijing art zone gegaan om een en ander te checken voor een fashion portfolio shoot met Elyse. Het licht in de gallery space waar ik regelmatig modellen fotografeer wordt sterk beinvloed door het weertype. De grijze zondag was dus verre van optimaal; maar geen nood want dit werd mijn eerste strobistavontuur.

Ik heb een statief gekocht voor mijn Canon 580 EX-II flitser en een zilver/zwarte paraplu. De flitser heb ik via een drie meter lange kabel met de camera gekoppeld. Een zender/ontvanger geeft meer vrijheid maar het was gewoon een try-out. Ik had zoiets van 'als het me bevalt dan ga ik later wel aan de Cactus of PocketWizard'. Mijn belangrijkste doel was de ISO lichtgevoeligheid zo laag mogelijk te houden. De fashion shootings hiervoor lukte dat niet zo best.

Vide Cave Cafe, Canon 50mm f/5.6, 1/80, ISO 400

Ik had ook weer een nieuwe lokatie gevonden in de straat waar Galley Space 798 is gevestigd: Cave Cafe, een lounge achtige coffee shop met een prachtig design interieur. De vide leek me uitstekende plek voor de geplande shooting met Elyse. Ook daar dezelfde dakconstructie als de galleryspace waardoor mooi zacht daglicht naar binnen valt. Maar gezien de grauwe lucht was mijn flitser bepaald geen overbodige luxe; dat had ik alleen met bestaand licht nooit gered.

omschrijving

Maar even iets over het model Elyse. Ze is afkomstig uit Detroit, USA, en woont al jaren in Beijing. Ze kwam oorspronkelijk om er Chinees te studeren maar zoals zoveel mensen is ze uiteindelijk gebleven en heeft ze hier een carriere opgebouwd. Het is een bezige tante die vloeiend Chinees spreekt en zelfs kan communiceren in schrift. Naast haar Cheeky Monkey Productions (theater) is ze ook erg actief als actrice, model en danser; ze heeft het helemaal gemaakt in Beijing!

Vide Cave Cafe, Canon 50mm f/5.6, 1/50, ISO 500

Voor haar modellen- en acteerwerk is een wervende portfolio van cruciaal belang en vandaar dat ze mij een week geleden benaderde voor deze shoot. Een paar maanden eerder had ik Elyse ontmoet op de set van een TV commercial shooting dus we zijn geen volslagen vreemden voor elkaar. In tegenstelling tot de shooting met Anna, Irina, Marcel en Alexander kon ik me nu helemaal op ťťn model concentreren en dat werkt toch wel heel erg relaxed moet ik zeggen.

Vide Cave Cafe, Canon 50mm f/3.5, 1/25, ISO 200

Ik besloot de flitser handmatig in te stellen en gewoon proefondervindelijk een ideale belichting te vinden. Dat werkt op zich prima maar het kost telkens flink wat proefshots eer dat het histogram aangeeft dat je binnen de perken blijft. Ook vind ik dat de zilverkleurige binnenkant van de paraplu wat te hard licht geeft naar mijn smaak. De camera-flitser kabel functioneert probleemloos maar beperkt je bewegingsvrijheid; voordat je het weet ligt het statief om.

Gallery Space 798, Canon 50mm f/4, 1/40, ISO 500

Een zender met ontvangers zoals de eerder vernoemde Cactus of PocketWizard bieden in dat opzicht meer werkcomfort. Omdat ik nu dus kort bij het model moest blijven heb ik alles geschoten met de Canon EF 50mm f/1.4 en dat is bepaald geen straf. Wat een geweldige beeldkwaliteit levert dat kleine objectief in de sweetspot van f/4 tot f/8. Maar zelfs al bij f/2.8 heeft de lens al voldoende randscherpte. Ook het bokeh vind ik eigenlijk helemaal niet verkeerd.

Gallery Space 798, Canon 50mm f/4, 1/40, ISO 250

Mijn opzet slaagde want ik heb geen enkele foto gemaakt met een hogere ISO waarde dan 500. Dat is met de Canon 5D mark II een mooie waarde gezien de fantastische ruisonderdrukking. Ondanks het uitblijven van ruis heb ik veel nabewerking gehad om de belichting uit te balanceren en kleine details te corrigeren; het bekende recept zeg maar. Mijn bedoeling is om zo bedreven te worden met strobistfotografie dat ik uiteindelijk minder tijd aan nabewerking besteed.

Vide Cave Cafe, Canon 50mm f/3.2, 1/50, ISO 200

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

13 reacties

 1. aradilon
  Profiel  aradilon schreef op dinsdag 26 oktober 2010 om 22:19  | reageer

  Mooie foto's Ton!

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op dinsdag 26 oktober 2010 om 22:31  | reageer

  Als dat dé Elyse is, 'playwright, actress, blogger, director and radio host', dan is het een felicitatie waard dat je door haar bent gevraagd. Je laat verder zien dat een fotograaf niet noodzakelijk een set statieven, swivels, triggers en ontvangers mee hoeft te nemen om iets neer te zetten en dat zal menig bezoeker van Photofacts een deugd doen. Verder valt het me op dat je ook met flitser het karakter van jouw werk vasthoudt. Je hebt het extra licht hier duidelijk gebruikt om met een lager ISO te kunnen werken.

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 26 oktober 2010 om 22:36  | reageer

  Wat een mooie foto's en ook erg afwisselend en wat een mooie benen vrolijk

 4. Pieter
  Profiel Pieter schreef op dinsdag 26 oktober 2010 om 23:32  | reageer

  Mooie foto's, al vind ik dat ik er al betere van je gezien heb. Ik vind de kleuren op deze foto's niet zo levendig, al is dat volgens mij gewoon persoonlijke smaak hoor vrolijk Ik schaf binnenkort mijn eerste paraplu en softbox aan, en hoop daar ook enigszins mee te kunnen gaan experimenteren...

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 27 oktober 2010 om 04:20  | reageer

  @EdC
  Het is inderdaad de Elyse: playwright, actress, blogger, director, radio host, dancer en performer. Ze heeft het gemaakt maar is erg down to earth. Een overkill aan gear garandeert geen topfoto's; Het draait allemaal om het vakmanschap en ervaring van de maker.

  @Pieter
  Elke lokatie heeft z'n eigen licht wat de foto's exact weergeven. Bewust heb ik de kleuren naturel gehouden en enorm aandacht besteed aan de huidtinten. Het vergt veel praktijkervaring om met strobisttechnieken het gewenste effect te bereiken; 'Just learning by doing'.

 6. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 27 oktober 2010 om 09:32  | reageer

  Ton: Ik vindt het "experiment" erg geslaagd. Persoonlijk hou ik wel van de kleurstellingen die je gebruikt hebt! Foto 2 vindt ik de mooiste uit deze serie!

 7. SvdSlikke
  Profiel SvdSlikke schreef op woensdag 27 oktober 2010 om 19:18  | reageer

  Erg mooie foto's!! Foto 2 is erg geslaagd, alleen erg jammer dat je elleboog er nog op staat.

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op woensdag 27 oktober 2010 om 19:31  | reageer

  @SvdSlikke
  Scherp gezien! Ik ga dat euvel meteen even verhelpen. Bedankt voor je reactie!

 9. PehrG
  PehrG schreef op donderdag 28 oktober 2010 om 13:18  | reageer

  Die fout in foto 2 zie ik niet meer. Maar ik zie wel een kleurafwijking in de jurk. Is dat weerspiegeling van het interieur, zijn er verschillende lichtbronnen met lichtkleuren, of ziet de camera transparantie in de stof?

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 28 oktober 2010 om 17:40  | reageer

  @PehrG
  De fout (elleboog) in foto 2 is inmiddels verholpen. Het minieme kleurverschil in de jurk wordt veroorzaakt door de weerspiegeling van de houten tafel. Zelf vond ik het niet storend en heb het zo gelaten.

 11. gast
  gast schreef op zondag 31 oktober 2010 om 13:55  | reageer

  hmm ik vind de foto's dan weer niet zo geslaagd. Veel te plat en contrastloos. En de weerspiegelingen vreselijk storend. Composities vind ik dan wel weer mooi

 12. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 31 oktober 2010 om 20:47  | reageer

  Ha Ton, leuk dat je bent gaan stoeien met flitsers! Pas op: het werkt verslavend knipoog. De laatste foto is mijn favoriet. Zou het om reclamefotografie voor de lounche bar gaan, dan zou ik voor 2 of 3 gaan, maar dan met een pola gefotografeerd om de reflecties weg te nemen. De zachte kleuren vind ik prachtig.

 13. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 1 november 2010 om 11:59  | reageer

  @Liesbeth
  Bedankt voor je reactie. Wat je zegt, de volgende keer gebruik ik de pola filter om hinderlijke reflecties weg te nemen! Da's een verdraaid goede tip van je. Voor dat ik het weet ben ik misschien ook een strobistjunk, hahahahaha!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord