100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Fashionfotografie in China; portfolio shoot met Long Mei

vrijdag 17 december 2010, 22:12 door | 6.039x gelezen | 15 reacties

Een aantal mensen die reageerden op mijn recentelijke posting I love low tech opperden het idee voor een fashionshoot in deze oude karakeristieke industriewijk. Zo gezegd, zo gedaan: een week geleden trok ik er erop uit om Long Mei te fotograferen. Ze is een ervaren model dat nieuwe foto's wilde voor haar portfolio. Het was die dag al aardig koud maar later in de middag werden we getrakteerd op een weldadig zonnetje dat ons de barre temperatuur even deed vergeten.

Foto 1
Foto 1

De warme gloed van de golden hours kleurt mooi bij de alom aanwezige roesttinten. Long Mei had ogenschijnlijk weinig last van de kou en poseerde enthousiast. Aanwijzigingen hoefde ik haar nauwelijks te geven; ze wisselde om de minuut van pose zodat ik me volledig kon concentreren op de shooting. Ze had zelf een frivool rood jurkje uitgezocht wat niet misstond. In combinatie met de witte muts kreeg het een heus kerstsfeertje, deze muts is wat koddiger.

Foto 2
Foto 2

Long Mei heeft naast een aanstekelijk enthousiasme, een geweldig gevoel voor humor en een gulle lach. Het is gewoon een feest om met die meid te werken. Ze is erg sterk in gelaatsuitdrukkingen; de ene keer kan ze erg meisjesachtig zijn en het moment daarop heeft ze de sensuele blik van een vamp. Persoonlijk vind ik dat ze charisma heeft en dat is nou net iets waar veel modellen Ėhoe mooi ook- niet mee zijn gezegend. En dat onderscheidt Long Mei van anderen.

Foto 3
Foto 3

Deze keer heb ik vrij veel portret-achtige shots gemaakt. Ik wilde bovendien de Canon EF 100mm f/2.8 Macro eens aan de tand voelen als fashionlens. Dit objectief heeft een snelle auto focus wat heerlijk werkt. Het enigste nadeel is dat ie misschien een tikkeltje te scherp is; je ziet zowat elke porie in de huid. Ook heeft deze lens de neiging om de kleuren extra te verzadigen maar dat is niet zo'n probleem. In de nabewerking kun je natuurlijk alles naar je hand zetten.

Foto 4
Foto 4

Persoonlijk hou ik wel van (scherpe) naturel fashionfoto's. De Chinezen hebben er een handje naar om alles zo glad te poetsen dat de modellen op plastic dummy's lijken. Natuurlijk is het allemaal een kwestie van smaak maar ik heb al eerder opgemerkt dat Chinezen een hang naar kitsch hebben. Westerlingen hebben heel andere esthetische opvattingen. Maar op zich zijn deze cultuurverschillen best interessant; andere invalshoeken kunnen je creatief verrijken.

Foto 5
Foto 5

Enfin, over een leuke foto voor de Kerstgroet van dit jaar hoef ik me geen zorgen meer te maken. Voor mij is Long Mei in het rode jurkje getooid met de witte muts de ultieme Kerstbunny. Overigens begint Kerst hier groteske vormen aan te nemen. Bij de entree van elke zichzelf respecterende shoppingmall wordt je begroet door personeel in rood/witte Kerstoutfit en binnen staat de Kerstman de klok te luiden. De kooplustige Chinezen lusten wel pap van Kerst!

Foto 6
Foto 6


Foto 7
Foto 7

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

15 reacties

 1. Edward
  Profiel  Edward schreef op vrijdag 17 december 2010 om 23:31  | reageer

  Hoi Ton vooral foto 1 en 3 spreken mij het meeste aan. Inderdaad een krachtig model die het zeer goed doet voor de camera. Bizar om bij die koude temperaturen te fotograferen met een model in een dun jurkje. Leuke uitdagingen.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 18 december 2010 om 02:54  | reageer

  @Edward
  Foto 1 is ook een van m'n favorieten; vooral de achtergrond doet 't goed. Het was die dag nog redelijk qua temperatuur vooral door de warme middagzon. En Chinezen zijn taai! Bijvoorbeeld TV series worden hier 's-winters op lokaties gedraaid zonder verwarming; geen Chinees die klaagt.

 3. Makke2
  Profiel Makke2 schreef op zaterdag 18 december 2010 om 08:21  | reageer

  Inderdaad, foto 1 en 3 zijn voor mij ook de mooiste! Heerlijk model vrolijk

 4. Edward
  Profiel  Edward schreef op zaterdag 18 december 2010 om 13:34  | reageer

  Zat net nog even het artikel te bekijken. Vorige vertelde je iets over een gebrek aan aandacht, maar in 1 dag is je artikel door 325 mensen gelezen! Laat nu 1/3 het echt helemaal lezen dan zijn het er nog meer dan 100 in een dagje. Das toch best een goede score?

 5. gast schreef op zaterdag 18 december 2010 om 14:45  | reageer

  Kijk dat is eens tips opvolgen! Foto 1 is de allerbeste, volgens mij zie ik Canon in de achtergrond staan vrolijk

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 18 december 2010 om 15:59  | reageer

  @Edward
  Misschien was ik een beetje te kijkcijfergeil Edward, over het algemeen mag ik zeker niet klagen. Doe ik ook niet meer hoor.

  @gast
  Scherp gezien! In de achtergrond is een bord van Canon dat enkele weken ervoor op die plek een manifestatie had georganiseerd.

 7. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 18 december 2010 om 18:25  | reageer

  Ton, kijkcijfers zijn voorspelbaar. Waar dromen fotografen van? 1. Bruidsfotografie als beroep. 2. Macrofotografie (vooral in het voorjaar) en 3, de glamourwereld van de fashionfotografie. Bruidsfotografie doe je alleen als je een leuk bruidje op je weg vindt en fashion doe je geloof ik wat vaker. Zo'n portgfolioshoot levert vast niet veel op, maar het blijft mooi werk. Mooi model,
  Als om het portret gaat, dan kies ik foto 1. Gaat het om de kleding (het is tenslotte een fashionshoot), dan kies ik foto 2. Bij foto 5 vind ik de schaduwen van de kousen op het been niet mooi.

 8. Arno
  Profiel  Arno schreef op zaterdag 18 december 2010 om 23:55  | reageer

  @Ton: die gast was ik vrolijk ik zag net dat mijn beeld scherper was op het woord Canon dan op ingelogd zijn op photofacts vrolijk

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 19 december 2010 om 00:35  | reageer

  @EdC
  Een heldere visie op het fenomeen kijkcijfers Ed! Van portfolio shootings wordt ik inderdaad niet rijk maar een neveneffect is dat ik er een presentatie mee opbouw voor het grotere werk. Foto 1 is de uitblinker van de reeks. In foto 5 heb ik de kousen al gecorrigeerd, veel beter dan dit krijg ik het niet.

  @Arno
  Dan had je waarschijnlijk even een backfocus probleem. Ik hoop dat je alles weer helder ziet nu, hahahahaha

 10. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 19 december 2010 om 17:45  | reageer

  @Ton: backfocus probleem is opgelost vrolijk Trouwens gisteren op pad geweest met de 50 mm 1.2 op mijn nieuwe 1d Mark IV tijdens een winterwedding en dan is de autofocus een heel stuk sneller en ragscherp!

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 20 december 2010 om 06:23  | reageer

  @Arno
  Je bent erg content met de EF 50 f/1.2L maar aan de hand van de fredmiranda reviews had ik er m'n twijfels over. Dat wordt gestaafd door de recente test op Photozone waar het objectief er niet best vanaf komt vanwege een enorm gebrek aan randscherpte. Natuurlijk zijn de superieure bouw van de EF 50 f/1.2L (weather sealed) en z'n romig bokeh goede argumenten om ervoor te kiezen. De look & feel van het objectief vind ik onovertroffen; iets wat mijn EF 50 f/1.4 mist.

  Overigens is gebrek aan randscherpte (met grote diafragma's) een notoir probleem van de Canon objectieven beneden de 100mm. Zeiss objectieven presteren stukken beter. Als je kijkt naar de performance van de Zeiss 21, 28 en 35 mm dan valt op dat die met open diafragma veel randscherpte hebben in vergelijking met de Canon 24L, 35L, 50L en 85L. In de sweet spot (f/4 tot f/8) zijn de Canon en Zeiss objectieven vanzelfsprekend aan elkaar gewaagd.

 12. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 20 december 2010 om 17:52  | reageer

  @Ton: Ik denk eerder dat ik geluk heb met de manier waarop ik mijn beeld neem waardoor het gebrek aan randscherpte niet voldoende opvalt. Als ik er bijvoorbeeld architectuur mee ga fotograferen dan zou het goed eens kunnen dat ik wel de nadelen van de lens ga ondervinden.

 13. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 20 december 2010 om 18:25  | reageer

  Arno en Ton. Met de APS-H-sensor van de 1D mark IV zou je volgens de wetten van de logica minder last moeten hebben van eventuele randonscherpte. Photozone heeft de test uitgevoerd op een full-frame-camera.

 14. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 20 december 2010 om 22:45  | reageer

  @Ed: da's waar ook, helemaal niet bij stil gestaan. Oei oei :-(

 15. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 20 december 2010 om 23:37  | reageer

  @EdC en Arno
  Helemaal waar wat Ed opmerkt; de EF 50 f/1.2L zal op de Canon 1D mark IV met APS-H sensor aanmerkelijk beter presteren dan op en full frame. Daar had ik ook nog niet bij stilgestaan. Zo zie je maar...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord