Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Fashionfotografie in China; portfolio shooting met Vinson

zondag 12 september 2010, 23:01 door | 5.330x gelezen | 17 reacties

Beijing is niet alleen het epicentrum van de Chinese entertainmentindustrie maar ontwikkelt zich ook steeds meer tot China's fashionstad. Vooral in de befaamde art area Dashanzi, ofwel Factory 798 barst het van de ontwerpstudio's en ateliers. Dat leek me dan ook een aangewezen lokatie voor een portfolio fashion shoot met Vinson die net zoals vele anderen carriŤre probeert te maken als model. Het eerste wat je dan nodig hebt is een aansprekende portfolio.

De laatste tijd doe ik regelmatig portfolio shoots wat een geweldige ervaring is. Het is inspannender dan je denkt want het kost veel concentratie om het model continu aanwijzingen te geven voor de beste poses. Omdat ik niet in een studio fotografeer is het ook moeilijker om het licht te controleren en moet je voortdurend histogram en settings in de gaten houden om goed belichte RAW's te krijgen. Beslist geen gemakkelijke klus want met elke pose verandert 't licht.

Vinson
Foto 1


Misschien dat ik met een blend van ambient en kunstlicht (strobist) hetzelfde resultaat krijg met lagere ISO waardes. Maar als ik in de posting over 'Drew Gardner lighting location shoot workshop' (da's nog eens een titel) lees hoe tijdrovend het proefondervindelijk tunen van het licht is heb ik ondertussen al honderd shots gemaakt waarvan er zeker dertig raak zijn. En ik vraag me af of ik met een strobistset ook hetzelfde boterzachte licht krijg wat deze gallery space uniek maakt.

Vinson is een model dat graag meedenkt; hij is erg inventief is als het gaat om poses, houdingen en uitstraling. Maar ik moest voortdurend vragen om zijn pose even vast te houden omdat ik die met verschillende settings wilde fotograferen. Hij was zo enthousiast dat ie vaak te snel van houding veranderde. Het is dus erg belangrijk dat je met een model voor de shooting even overlegt hoe je met elkaar gaat werken. Op die manier kun je er lekker de vaart in houden.

In dit geval vind ik de lokatie beslist een toegevoegde waarde. Het is een enorme art gallery in een vijftiger jaren Bauhausachtige fabriekshal ontworpen door Russische architecten. De voormalige industriewijk is de laatste tien jaar het terrein geworden van honderden gallery's, studio's, ateliers en art cafe's. Het weerspiegelt de hedendaagse Chinese moderne kunst. Hierna een selectie van een aantal foto's uit de shooting die me pakweg een halve dag heeft gekost.

Vinson
Foto 2

Vinson
Foto 3

Vinson
Foto 4

Vinson
Foto 5

Vinson
Foto 6

Vinson
Foto 7

Vinson
Foto 8

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

17 reacties

 1. Paul Apeldoorn
  Paul Apeldoorn schreef op maandag 13 september 2010 om 07:15  | reageer

  Ton, bedankt voor je artikel. Ik volg je met plezier al een poosje en je maakt mij enthousiast om een keer naar China af te reizen. Dit is de eerste keer dat ik hier een reactie plaats. In deze serie vind ik foto 6 en 7 de toppers. Enkele opmerkingen die ik je wil meegeven zijn. De losse das om zijn nek is voor mij eerder storend dan dat het iets toevoegd. En in foto 6 zou ik zijn rechter arm liever zonder het zwarte -waarschijnlijk zijn colbert- gezien hebben. O en nu ik goed kijk vind ik het ook jammer dat de handen in foto 7 onscherp zijn.
  Succes en ik zou graag een vervolg in deze serie willen zien.

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 13 september 2010 om 08:30  | reageer

  Ton: leuke serie met portretten! Ik ben zelf wel gecharmeerd van foto 1 vanwege de achtergrond en de pose. Foto 6 en 7 zijn ook erg goed, alleen jammer dat bij 7 de handen bewogen zijn. (of was dit bewust?) Misschien had het ook leuk geweest als je in de setting van foto 6 t/m 8 de camera net iets had gekanteld om een (nog) leuker lijnenspel te krijgen?

  Al met al een hele leuke serie!

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 13 september 2010 om 08:31  | reageer

  Bij 2 en 5 vind ik de das idd storen, vooral omdat ie ook nog eens praktisch over zijn kruis is gedrappeerd. De belichting in de laatste 3 is erg vet en el echt fashion. Die vind ik dan ook verreweg het sterkst.

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 13 september 2010 om 10:14  | reageer

  Mooi gedaan en knap om eens totaal iets anders van je te zien!

 5. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 13 september 2010 om 10:31  | reageer

  Gaaf die foto's 6 en 7! Toch echt eens op de strobist-manier gaan fotograferen! Je hoeft echt niet alles mee te nemen wat Drew Gardner meeneemt. Zelf ga ik op stap met 3 flitsers, 3 statiefjes, een triggersetje, een parapluutje en wat klein grut als een snoot, grid en kleurenfilters (zie mijn volgend blog wat al klaar staat). En mijn camera natuurlijk knipoog. Ik vind het echt geweldig wat voor effect je met zo'n kleine uitrusting al kunt bereiken.

 6. LX
  LX schreef op maandag 13 september 2010 om 10:34  | reageer

  Er zullen best wat dingetjes beter kunnen, maar ik vind je veelzijdigheid indrukwekkend, Ton! Pfoei, wat moet ik dan nog een hoop leren! :(

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 13 september 2010 om 13:41  | reageer

  @Paul Apeldoorn
  China bezoeken is zeer de moeite waard; een regelrecht fotografiewalhalla! Ik kan me voorstellen dat de losse das soms stoort; het is niet in elke foto een toegevoegde waarde. Alleen in foto 5 vind ik 'm wel aardig. De onscherpe handen in foto 7 is niet bewust gedaan en vind ik ook wat jammer; in m'n poging de ISO waarde zo laag mogelijk te houden was de sluitersnelheid even onvoldoende. De serie is verre van perfect maar als port folio shoot lijkt ie me niet onaardig.

  @Niels
  Zoals gezegd vind ik zelf de bewogen handen in foto 7 ook jammer. Ik heb 'm toch toegevoegd omdat ik het desondanks een echte fashionfoto vind.

  @Johannes Klapwijk
  De das zal zeker niet iedereen bekoren. Ik kan me voorstellen dat je het een storend element vindt. Echter, in foto 5 vind ik 'm zelf wel iets hebben.

  @Arno
  Bedankt voor je compliment als doorgewinterde vakman!

  @Liesbeth van Asselt
  Het strobistset dat je opnoemt lijkt me toch al redelijk wat gear om mee te nemen. Ik doe 't voorlopig nog even met bestaand licht maar in de toekomst ga ik zeker strobist-way shoots doen. Het lijkt me best opwindend en ik ben erg benieuwd welke resultaten eruit zullen komen.

  @LX
  Zeker is de serie niet perfect maar ik ben al doende met een vervolg dat beter wordt. Veelzijdigheid is iets dat ik nastreef. Ik wil (en kan) me niet beperken tot een enkel terrein van fotografie.

  Iedereen erg bedankt voor jullie reacties!!


 8. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 13 september 2010 om 14:11  | reageer

  fantastische serie; compliment!

 9. onem
  Profiel  onem schreef op maandag 13 september 2010 om 16:54  | reageer

  Weer zo'n prachtige serie. Inderdaad de mooiste zijn 6 en 7 maar de rest mag er ook wezen. Vind de stropdas niet storend past er wel bij. Knap ook dat je dit met bestaand licht hebt gedaan. Vind dit een van je beste sets die je hebt laten zien. Lekker zo door blijven gaan

 10. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 13 september 2010 om 17:18  | reageer

  @Henk Hulshof en onem
  Bedankt voor jullie lovende reacties. Ik heb ondertussen alweer een volgende shooting gedaan met een aantal mooie modellen. Dat levert zeker weer stof voor een vervolg.

 11. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 13 september 2010 om 18:28  | reageer

  Waarom strobist-style fotograferen als het zonder flitsers ook heel goed te doen is. Met flitsers werken is zeker interessant, maar eerst dit goed doen. En vervolgens kijken wat met een grote reflector is te doen. Je moet het ook allemaal op een fiets meeslepen door Beijing. Of heb je daar inmiddels een compacte auto voor? beschikbaar.
  Foto 8 vind ik een tikkie flets, maar voor de rest een prachtig verhaal met mooi fotowerk.

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 14 september 2010 om 00:09  | reageer

  @EdC
  Die gedachte heb ik ook. Het enige voordeel dat strobist-way oplevert is volgens mij lagere ISO waardes en misschien wat minder editing. Inmiddels heb ik een compacte auto dus meeslepen van gear is geen punt. Maar zoals gezegd ga ik me eerst verder bekwamen op dit vlak met bestaand licht en het gebruik van reflectors. Daarna zien we wel verder. Bedankt voor je reactie!

 13. Guillaume Fotography
  Profiel  Guillaume Fotography schreef op dinsdag 14 september 2010 om 10:01  | reageer

  Ton, ik vind het keer op keer een genot om jouw berichten te lezen, mooi geschreven en mooie foto's. De area 798 heb ik vorig jaar in Beijing ook bezocht en het verbaasde mij hoe de wereld van kunst en cultuur zich hier ontwikkelt. Ik vond zelf de expositie's bij intergallery erg mooi. Zie intergallery.cn.

 14. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 14 september 2010 om 11:19  | reageer

  @Ton en EdC: strobist omdat dat je veel flexibeler maakt qua locaties. Soms is bestaand licht gewoon niet toereikend....

 15. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 14 september 2010 om 16:09  | reageer

  @Guillaume Fotography
  Bedankt voor je lovende reactie. Factory 798 weerspiegeld de hedendaagse Chinese moderne kunst. De art area ontwikkelt zich al net zo snel als de rest van Beijing. In veel van de oude fabriekspanden heerst ongelooflijk mooi licht dat ik graag gebruik voor m'n fashion port folio shoots.

  @Liesbeth van Asselt
  Dat is een plausibel antwoord. Maar doorgaans fotografeer ik niet op lokaties met ontoereikend licht dus doe ik 't nog even met ambient light. Zoals gezegd ga ik het strobist-avontuur zeker aan maar eerst even doorploeteren en geld verdienen. Daarna ga ik weer aan nieuwe gear denken.

 16. Derk
  Profiel Derk schreef op vrijdag 17 september 2010 om 20:19  | reageer

  Hey Ton,

  Interessant artikel, dat zeker je veelzijdigheid toont. Ikzelf vindt bestaand licht meestal ook mooier dan strobist, maar ieder zijn smaak natuurlijk. Foto 1 spreekt met het meest aan door de achtergrond. Die laatste foto vindt ik wat 'raar' zo met die peuk, maar heeft toch iets aparts waardoor ik hem wel kan waarderen.

  Ga vooral zo door!

 17. Nouks
  Profiel  Nouks schreef op zaterdag 25 september 2010 om 14:44  | reageer

  In tegenstelling tot sommige reacties bij het artikel met het Russische model, vind ik deze foto's vele malen interessanter dan de foto's die je daar getoond hebt. En nee, dat heeft niks te maken met een eventuele voorkeur voor het mannelijke geslacht nahnah

  Heel klein puntje: de focus in foto 3 stoort me wel. Sowieso vind ik die foto niet veel toevoegen aan de serie. Verder top!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord