Ton Vingerhoets

Fashionfotografie in China; portfolio shooting met Vinson

zondag 12 september 2010, 23:01 door | 4,389x gelezen | 17 reacties

Beijing is niet alleen het epicentrum van de Chinese entertainmentindustrie maar ontwikkelt zich ook steeds meer tot China's fashionstad. Vooral in de befaamde art area Dashanzi, ofwel Factory 798 barst het van de ontwerpstudio's en ateliers. Dat leek me dan ook een aangewezen lokatie voor een portfolio fashion shoot met Vinson die net zoals vele anderen carriŤre probeert te maken als model. Het eerste wat je dan nodig hebt is een aansprekende portfolio.

De laatste tijd doe ik regelmatig portfolio shoots wat een geweldige ervaring is. Het is inspannender dan je denkt want het kost veel concentratie om het model continu aanwijzingen te geven voor de beste poses. Omdat ik niet in een studio fotografeer is het ook moeilijker om het licht te controleren en moet je voortdurend histogram en settings in de gaten houden om goed belichte RAW's te krijgen. Beslist geen gemakkelijke klus want met elke pose verandert 't licht.

Vinson
Foto 1


Misschien dat ik met een blend van ambient en kunstlicht (strobist) hetzelfde resultaat krijg met lagere ISO waardes. Maar als ik in de posting over 'Drew Gardner lighting location shoot workshop' (da's nog eens een titel) lees hoe tijdrovend het proefondervindelijk tunen van het licht is heb ik ondertussen al honderd shots gemaakt waarvan er zeker dertig raak zijn. En ik vraag me af of ik met een strobistset ook hetzelfde boterzachte licht krijg wat deze gallery space uniek maakt.

Vinson is een model dat graag meedenkt; hij is erg inventief is als het gaat om poses, houdingen en uitstraling. Maar ik moest voortdurend vragen om zijn pose even vast te houden omdat ik die met verschillende settings wilde fotograferen. Hij was zo enthousiast dat ie vaak te snel van houding veranderde. Het is dus erg belangrijk dat je met een model voor de shooting even overlegt hoe je met elkaar gaat werken. Op die manier kun je er lekker de vaart in houden.

In dit geval vind ik de lokatie beslist een toegevoegde waarde. Het is een enorme art gallery in een vijftiger jaren Bauhausachtige fabriekshal ontworpen door Russische architecten. De voormalige industriewijk is de laatste tien jaar het terrein geworden van honderden gallery's, studio's, ateliers en art cafe's. Het weerspiegelt de hedendaagse Chinese moderne kunst. Hierna een selectie van een aantal foto's uit de shooting die me pakweg een halve dag heeft gekost.

Vinson
Foto 2

Vinson
Foto 3

Vinson
Foto 4

Vinson
Foto 5

Vinson
Foto 6

Vinson
Foto 7

Vinson
Foto 8

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

17 reacties

 1. Paul Apeldoorn
  Paul Apeldoorn schreef op maandag 13 september 2010 om 07:15

  Ton, bedankt voor je artikel. Ik volg je met plezier al een poosje en je maakt mij enthousiast om een keer naar China af te reizen. Dit is de eerste keer dat ik hier een reactie plaats. In deze serie vind ik foto 6 en 7 de toppers. Enkele opmerkingen die ik je wil meegeven zijn. De losse das om zijn nek is voor mij eerder storend dan dat het iets toevoegd. En in foto 6 zou ik zijn rechter arm liever zonder het zwarte -waarschijnlijk zijn colbert- gezien hebben. O en nu ik goed kijk vind ik het ook jammer dat de handen in foto 7 onscherp zijn.
  Succes en ik zou graag een vervolg in deze serie willen zien.

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 13 september 2010 om 08:30

  Ton: leuke serie met portretten! Ik ben zelf wel gecharmeerd van foto 1 vanwege de achtergrond en de pose. Foto 6 en 7 zijn ook erg goed, alleen jammer dat bij 7 de handen bewogen zijn. (of was dit bewust?) Misschien had het ook leuk geweest als je in de setting van foto 6 t/m 8 de camera net iets had gekanteld om een (nog) leuker lijnenspel te krijgen?

  Al met al een hele leuke serie!

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op maandag 13 september 2010 om 08:31

  Bij 2 en 5 vind ik de das idd storen, vooral omdat ie ook nog eens praktisch over zijn kruis is gedrappeerd. De belichting in de laatste 3 is erg vet en el echt fashion. Die vind ik dan ook verreweg het sterkst.

 4. Arno
  Profiel  Arno schreef op maandag 13 september 2010 om 10:14

  Mooi gedaan en knap om eens totaal iets anders van je te zien!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.837 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.837 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.