Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Rob Turk

Fotograferen in Cuba een feest?

zaterdag 6 juni 2015, 23:15 door | 7.302x gelezen | 1 reactie

Eindelijk naar Cuba. Het zonnige land met vriendelijke mensen, oude auto's, vervallen huizen en mooie natuur. Ik ben er afgelopen maand geweest met mijn bedrijf en vertel er graag iets over. Mijn collega is een paar dagen vooruit gegaan zodat ik er met de groep van twaalf enthousiaste amateurfotografen direct tegen aan kon.

Verkeer in Cuba


De apparatuur voor deze reis bestond uit mijn nieuwe Fujifilm X100T die ik drie weken in huis had. Geen makkelijke camera in het begin, maar eenmaal onder de knie, is hij heerlijk voor straatfotografie. Natuurlijk had ik ook mijn reisreflex mee (met wi-fi en GPS); de Canon 6D met 16-35mm, 50mm en 90mm.

Maar wat hebben we een lol gehad met onze twee Fuji direct-klaar camera's. Zo blij als de mensen waren als ze plaatjes van zich zelf kregen. Het ijs, voor zo ver dat er was, brak direct . Meer dan 150 fotootjes hebben we hiermee geschoten en weggegeven.

Fuijfilm direct-klaar


Havanna


De aankomst in Havanna leverde direct de eerst dagen al veel lol. We bezochten onder leiding van een lokale Engels sprekende gids juist die wijken en straten waar toeristen niet komen. Het duurde wel even om hem dat duidelijk te maken.

Wij waren geÔnteresseerd in fotogenieke plekken en achteraf vertelde hij dat hij nog nooit een groep had meegemaakt die naar deze plekken wilde. Voor alles een eerste keer niet waar?

Vaak gingen we vroeg op pad voor het mooie ochtendlicht. Omdat we zo dicht bij de evenaar zaten moest je goed voorbereid zijn. Het mooiste strijklicht was er ongeveer een half uur. Er werd veel gefotografeerd, veel besproken, HDR beelden gemaakt en gewerkt aan de foto opdrachten die elke dag gegeven werden.

Cuba


Anders leren kijken, keuzes maken bij fotograferen en vooral bewuster fotograferen. Er wordt veel gevraagd en besproken over de apparatuur en de foto's. Een aantal deelnemers had net een nieuwe camera en vonden het interessant om nieuwe technieken te ervaren en onder de knie te krijgen. Daarvoor ga je tenslotte ook op foto reis. De verhouding spiegelreflex en systeemcamera in de groep was negen tegen drie.

Vinales en Cienfuegos


Aansluitend werd Vinales en Cienfuegos aangedaan. Wat een sfeertje en in Vinales stond er een fraaie plattelandswandeling met bezoek aan een tabaksplantage op het programma. Het eindigde met fotograferen van sigaar rokende deelnemers onder moeilijke lichtomstandigheden. Mooi oefenmateriaal dus.

Trinidad


De laatste dagen werd er gefotografeerd in Trinidad. Mooi en vervallen tegelijkertijd en ook hier werden mooie foto's van Cubanen in achteraf straatjes vroeg in de ochtend vastgelegd. Klassieke taxi's, vaak met dieselmotoren uitgerust in de schaarse straatverlichting.

Sfeer ten top en de foto's werden bij de deelnemers steeds beter. Wat heel veel rust gaf en meer tijd om te fotograferen was het volledig ontbreken van Wi-Fi in de niet toeristische gebieden waar wij zaten.

Van de 2.500 beelden die ik heb geschoten heb ik er met Photo Mechanic, die ik als viewer altijd eerst gebruik om snel door mijn RAW files te kunnen gaan, 300 geselecteerd en in Lightroom 6 geÔmporteerd. Uiteindelijk bleven er tachtig over die ik bewerkt heb. De mooiste twee vervangen snel de vergrotingen van New York die nu in mijn kamer hangen.

Geschoten met de Fujifilm X100T


Opvallend vond ik het dat van die tachtig foto's er 45 met de Fujifilm X100T waren gemaakt en 35 met mijn spiegelreflex. Dat had ik niet verwacht en geeft aan dat voor straatfotografie een lens van 35mm in combinatie met een volledig stille camera wel lekker is.

Ik heb nu wel een paar foto's kunnen maken waar ik met mijn reflex weggestuurd zou geworden. Meer dan geslaagd is deze eerste trip naar Cuba van dit jaar. In oktober mag ik weer en staat de volgende Cuba foto reis op de agenda. Weer een feest. Jippie!

Benieuwd anar meer foto's?
Bekijk ze hier.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Rob Turk

Over de auteur

Rob Turk is professioneel fotograaf en specialist in organiseren van workshops fotografie voor bedrijven, fotoclubs en particulieren

1 reactie

 1. Sandra Reeb-Gruber
  Sandra Reeb-Gruber schreef op zondag 7 juni 2015 om 09:42  | reageer

  Ik was een van de deelnemers aan de reis; wát een waanzinnige ervaring! Meestal als ik op fotografie-stap ga, moet ik er even een dag of zo in komen. Maar Cuba is zo inspirerend, en de voorbereiding door en met Rob en Edith zo goed, dat ik binnen een uur na aankomst al foto's aan het maken was! De inspiratie en zin om te fotograferen is 9 dagen lang niet gestopt (sterker nog: een week na terugkomst was ik 's nachts nóg bezig knipoog).
  Veel bijgeleerd, technisch (HDR, effect van metering mode, scherpte in een weerspiegeling (ipv het oppervlak), de 90mm leren kennen), maar ook op het vlak van mezelf 'vinden' als fotograaf: selectief fotograferen, eigen hoeken en frames kiezen, mezelf beperken tot één lens, contact maken met m'n onderwerpen (wat in Cuba, met al die vriendelijke mensen, heel makkelijk gaat!), vertrouwen, en gewoon gaan voor wat ík mooi vind en wil zeggen.
  Het resultaat: volgens vrienden "de beste serie die ik ooit van je gezien heb!" (en ik maak veel series vrolijk). Zelf ben ik ook meer dan tevreden; ik zie de groei en ontwikkeling in m'n eigen foto's. Gaaf om te ervaren!
  Als je ook in een prachtige omgeving, onder relaxte vakantie-omstandigheden uitgedaagd wilt worden je verder te ontwikkelen als fotograaf, ongeacht je huidige niveau, dan is de fotoreis Cuba een absolute aanrader! (New York en de andere workshops van foto-workshop.nl ook trouwens)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord