Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Laura van der Burgt

Fotograferen maakt gelukkig....toch?

vrijdag 8 oktober 2021, 16:32 door | 3.036x gelezen | 1 reactie

Een interessante stelling om maar eens met de deur in huis te vallen. De vraag of fotografie gelukkig maakt of niet is echter nog niet zo makkelijk te beantwoorden. Het woordje 'kan' is hier van grote invloed. Laten we dit eens nader onderzoeken.

Onderstaand plaatje toont al aan dat ervaringen een heel ander verloop kunnen hebben dan ons verwachtingspatroon. Zelf herken ik mij zeker in dit voorbeeld. Ik heb (ook) geworsteld met alle ups and downs in deze fotografische leercurve. Van geluk was lange tijd geen sprake.

Your plan versus reality


Het heeft misschien te maken met het feit dat ik altijd naar de betere fotografen opkeek en zwijmelde van al die fantastische plaatjes die ik op internet tegenkwam.

Maar zelfs wanneer ik alle tips toepaste, zagen de beelden op mijn computer er nogal saai uit (ik fotografeer in RAW). Teleurstelling was vaak de eerste emotie die opkwam. Helaas: blijdschap noch geluk.

Mijn eerste vlaggetje up to the curve bereikte ik nadat ik mij had verdiept in software en kennis kreeg van de onuitputtelijke mogelijkheden die fotobewerking kan bieden.

Het duurde niet lang of ik werd lid van Photofacts Academy om een stoomcursus Lightroom en Photoshop te doen. Ik leerde dat wat ik op internet voorbij zag komen zelden of nooit zonder bewerking uit de camera zou komen rollen.

Mijn zelfvertrouwen kreeg gelukkig een oppepper en ik kon beelden op social media veel beter relativeren en beoordelen. Ik raakte meer bedreven in bewerken. Foto's waren af en toe geschikt om te publiceren. Maar maakte fotografie mij toen wel gelukkig? Hm, nog niet echt.

Achteraf bezien was ik veel te veel met het eindresultaat bezig in plaats van te genieten van het fotograferen in het moment.

Ik had overduidelijk last van veel zelfkritiek vermengd met een teveel aan perfectionisme. Mijn foto's waren nooit goed genoeg in mijn ogen. Mijn fotografisch recept was eigenlijk verre van ideaal.

Een video van Micky Hoogendijk zette mij op het spoor van The Artist's Way geschreven door Julia Cameron.

Lessen om je los te weken van externe (zo moet het) bronnen, je interne criticus de mond proberen te snoeren en blokkades op te ruimen. Dit alles blijkt nodig om het kind in jezelf, je dromen en plezier weer voorrang te leren geven in je creatieve proces. Ik ging ermee aan de slag, het was best confronterend, maar bracht me wel een vlaggetje of twee verder!

Oh ja, veel terugkijken in je foto-database is ook goed om te beseffen dat je ongemerkt vooruit bent gegaan door alle kennis en ervaring die je gaandeweg opdoet. Dat je je bewust wordt van de stijgende lijn die zich onzichtbaar achter je heeft opgebouwd. Hey, denk je dan opeens, heb ik die mooie foto's gemaakt??

Mooi is natuurlijk subjectief, maar het gaat erom dat jij er blij van wordt. Alleen jij. Tenzij je voor opdrachtgevers werkt, dan moet je af en toe een beetje water bij de wijn doen.

Iets anders dat mij triggerde was het woord flow. Herken je dit als mensen roepen: "ik zit lekker in de flow"? Het betekent dat ze zo opgaan in hun bezigheid dat ze alles en iedereen om zich heen vergeten. Ze zijn supergeconcentreerd en gefocussed en alles lijkt vanzelf te gaan. Een waar geluksgevoel, wordt beweerd.

Heel interessant en benijdenswaardig, maar hoe dan? Ik wilde er alles van weten en sliep vervolgens wekenlang met het boek Flow - The secret to happiness van Mihaly Csikszentmihalyi op het nachtkastje. Superinteressant, maar ook best wel pittige kost.

Ik leerde over de wetenschap dat je je eigen staat van Flow (en je persoonlijke groei) kunt beÔnvloeden en oproepen zolang het in overeenstemming is met wat je echt wilt. lk beperk me even tot het verbeteren van de fotografie, maar het is natuurlijk veel breder toepasbaar.

Werkgeluk flow


Kortgezegd wordt Flow geactiveerd door steeds een reŽle uitdaging aan je fotografische ontdekkingsreis toe te voegen waardoor je vaardigheid (en intens plezier) evenredig zal toenemen.

Wel met de voorwaarde dat je het geleerde achteraf kunt toetsen. En laat juist digitale fotografie zich hier uitstekend voor lenen!

Succesvol leren omgaan met uitdagingen zoals een nieuwe techniek, fotobewerking of je camera geeft je veel voldoening en zelfvertrouwen. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de mening en likes van anderen en kun je meer genieten van het maken van beelden die jij mooi vindt.

En oh ja, wat je ook verder helpt is de overtuiging dat er alleen goede fouten bestaan.

Terug naar de vraag: 'maakt fotografie gelukkig?' kan ik nu volmondig met Ja beantwoorden. Sta ik boven op die berg? Nee..... maar dat is ook niet meer belangrijk voor mij.

Uiting geven aan een innerlijke drang tot creŽren is wat mij gelukkig stemt, vooral als het na een aantal pogingen ook lukt. Voor mij persoonlijk houdt het in de lat steeds iets hoger leggen en regelmatig nieuwe uitdagingen aangaan.

Laura van der Burgt   going up1


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Laura van der Burgt

Over de auteur

Natuurfotografie is voor Laura een samensmelting van het ongelooflijk genieten van in de natuur zijn en haar passie voor fotografie. Het fotograferen met een minimale scherptediepte is favoriet en ook trekt ze er vaak met de lensbaby op uit.

1 reactie

  1. Marij
    Marij schreef op dinsdag 12 oktober 2021 om 13:00  | reageer

    Leuke manier om naar fotograferen met plezier te kijken; het optimum tussen vaardigheid en uitdaging. Wordt het saai dan ben je misschien toe aan en nieuwe uitdaging.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord