Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotograferen in Antwerpen

maandag 29 maart 2010, 23:23 door | 14.442x gelezen | 6 reacties

Afgelopen zaterdag ben ik met de fotoclub naar Antwerpen geweest om een dagje te fotograferen. De Belgische stad heeft meer dan voldoende mooie locaties om een dag lang actief te zijn met fotografie. Afwisseling is er ook voldoende; van achterstandswijken tot kitscherige winkelcentra.

Het plan was eerst om met de trein te gaan, maar door spoorwerkzaamheden op onze route besloten we toch maar met de auto te gaan. Via Twitter had ik een aantal nuttige tips ontvangen over een bezoekje aan Antwerpen. Zo adviseerde iemand te gratis te parkeren op linkeroever in de stad.

Het stadscentrum ligt dan aan de overkant van de Schelde, maar er loopt een voetgangerstunnel van maar liefst 572 meter lang op 36 meter diepte onder het water door. Die tunnel bleek al het fotograferen waard en was daarbij een bijzondere ervaring om eens te bewandelen.

Antwerpse voetgangerstunnel


In de tunnel schoot ik bovenstaande foto. Doordat het er niet al te licht is kun je gemakkelijk met lage sluitertijde schieten. Bovenstaande foto schoot ik op 100 ISO en een sluitertijd van 1/10 seconde. Een mooie sluitersnelheid om de fietser in beeld bewogen in de foto te krijgen, maar toch nog uit de hand te kunnen schieten.

Weer boven de grond trokken we het centrum in om al snel neer te strijken op een terrasje voor een kopje koffie. Even wakker worden met een lekker zonnetje erbij. Het weer zat wat dat betreft prima mee. Pas aan het eind van de dag werd het wat bewolkter.

Al fotograferend en rondkijkend zijn we richting station getrokken. Onderweg hebben we ook nog een tijdje foto's gemaakt bij de Stadsfeestzaal. Een ontzettend kitscherig winkelcentra. Op de eerste verdieping is nog een kleine tentoonstelling van hoe het pand eruit zag na een brand in het jaar 2000. Persoonlijk had ik het pand liever zo gefotografeerd.

Station Antwerpen


Het centraal station van Antwerpen moet je bij een bezoekje zeker niet overslaan. Het is een prachtig station en veel groter dan je in eerste instantie zou verwachten. De sporen lopen namelijk op verschillende verdiepingen en je kunt tientallen meters onder de grond nog in een trein naar Parijs stappen.

Bij het station kwamen we ook nog een andere fotoclub tegen. Deze fotografen kwamen vanuit Eindhoven en waren in Antwerpen om foto's voor hun thema Hectiek te maken. Een van de fotografen liep met een oude analoge camera om haar nek. Grappig om te zien dat er ook nog fotografen zijn die hiervoor kiezen.

Via Twitter was ik gewaarschuwd dat Fotoclubs over het algemeen niet echt welkom waren op het staion. Vandaar dat we binnen het station uit elkaar zijn gegaan om op een afgesproken tijdstip weer voor het station samen te komen. De waarschuwing zorgde er wel voor dat ik niet zo rustig kon fotograferen als normaal. Toch is er niemand weggestuurd of aangesproken. Zolang je niet een statief in de doorgang zet valt het wellicht in de praktijk wel mee.

Koepel station Antwerpen


Na het bezoek aan het station zijn we door de Joodse wijk gelopen die daar vlak naast ligt. Die zien fotografen verder liever gaan dan komen, dus echt de moeite was het daar niet. Zo net buiten het centrum was het wel gelijk een stuk rommeliger. Dat geeft dan weer de mogelijkheid wat meer 'urban' achtige foto's te maken.

Vanuit daar zijn we via een alternatieve route via het centrum weer teruggelopen. Omdat we toen toch al wat moe begonnen te worden werden er al minder foto's geschoten dan op de heenweg. Wat dat betreft is een uurtje of zes in zo'n stad wel voldoende.

Hotel in Antwerpen


Ondanks de file op de terugweg, die voor een uur vertraging zorgde, en de koorts die ik bij thuiskomst bleek te hebben, heb ik me goed vermaakt in Antwerpen. Dergelijk fotografie in een stad is overigens niet bepaald mijn favoriete fotografisch bezigheid, maar het is zeker leuk om zo nu en dan eens te proberen.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Henny
  Profiel Henny schreef op maandag 29 maart 2010 om 23:59  | reageer

  Mooie foto's. Zijn creatief en tenminste out of the box.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op dinsdag 30 maart 2010 om 01:40  | reageer

  Antwerpen is absoluut een boeiende stad om te fotograferen. Toen ik nog in Nederland woonde (Brabant) zocht ik er vaak vertier. Rondlopen in grote (Chinese) steden en er fotograferen is helemaal mijn bezigheid! Foto 1 en 2 spreken me aan. Vooral de fietser (motion blur) in de tunnel krijgt door zwart wit extra zeggingskracht.

 3. Henk
  Henk schreef op dinsdag 30 maart 2010 om 19:57  | reageer

  Leuk stukje Elja!
  Het was inderdaad een leuke dag & mooie foto's! Voor herhaling vatbaar (andere stad natuurlijk vrolijk

 4. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op dinsdag 30 maart 2010 om 21:56  | reageer

  Leuk verslag Elja! Het ziet er naar uit dat jullie een goede dag daar gehad hebben. Nog bedankt voor je SMS-je!

 5. Erwin
  Profiel Erwin schreef op zaterdag 3 april 2010 om 17:45  | reageer

  He wat toevallig.
  Wij zijn er ook geweest zaterdag,eerst naar de tentoonstelling geweest van Carel de Kiezer.
  Deze is zeker de moeite waard om te bekijken.
  En daarna idd lekker de stad in geweest,was beren gezellig maar ja wat wil je met z'n lekker weer.
  lekker veel foto's gemaakt,lekker gegeten en zelfs een beetje bruin geworden(hihihi).
  idd de jodenbuurt is idd niet echt fotograaf vriendelijk.
  groetjes uit Roermond

 6. joostduppen
  Profiel  joostduppen schreef op zaterdag 10 april 2010 om 10:23  | reageer

  als je naar het fotomuseum gaat, moet je ook nog even de straat oversteken, bij rotonde rechtdoor de verschansingstraat. Daar is een galerie waar regelmatig ook mooi fotowerk hangt.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord