Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Rick Vermue

Fotograferen in Nieuw Zeeland

vrijdag 3 april 2009, 19:07 door | 13.136x gelezen | 9 reacties

In mijn vorige verhaal was al te lezen dat ik samen met mijn vriendin een reis naar Nieuw Zeeland gepland had. Inmiddels is deze reis jammer genoeg voorbij en zitten we weer in Nederland. Op fotografiegebied zijn er veel mooie dingen gebeurd, want als Nieuw Zeeland ergens in uit blinkt, is het wel in fotogenieke plaatjes, echt ongelooflijk! In dit verhaal wat omstandigheden, technisch prietpraat, persoonlijk overwegingen en natuurlijk foto’s van deze prachtige reis.

Qua voorbereidingen vraagt Nieuw Zeeland niet veel, het is een zeer veilig land, heeft geen giftige insecten of andere enge beesten en je hoeft ook geen inentingen te halen. Wij hebben een bureau alles voor ons laten regelen, dat wil zeggen vliegticket en autohuur. Een tent zou zorgen voor een goedkoop dak boven ons hoofd, dus we konden gaan!

Bloem


Op de heenweg vlogen we met KLM naar Osaka in Japan, een reis van ongeveer tien uur. Voor 50 euro was extra beenruimte bij te boeken wat we ook maar gedaan hebben gezien mijn twee meter lengte. Daar aangekomen hadden we een overstap van zes uur voordat we met Air New Zealand in negen uur naar Auckland vlogen. Met een enorme jetlag gingen we de auto ophalen: onze reis was echt begonnen.

Tijdens de reis over het Noorder- en Zuidereiland heb ik ongeveer 1200 foto’s genomen, alle geschoten in het RAW formaat van Canon. Om alle foto’s tussentijds veilig te stellen, had ik een externe 2.5” harde schijf mee, deze neemt weinig ruimte in en krijgt zijn voeding van een USB kabel. De USB kabel kan je ook gebruiken om de camera rechtstreeks aan een van de vele openbare computers aan te sluiten. Nadat de foto’s op de computer stonden werd een kopie gemaakt naar de externe harde schijf. Een tweede kopie werd op een USB stick gemaakt. Door dit vaak te herhalen had ik alle foto’s minimaal in tweevoud en sommige zelfs in drievoud. Uiteindelijk zijn de 12 GB aan foto's veilig thuis gekomen.

Kratermeer


Voor de nabewerking gebruik ik Adobe Lightroom. De nabewerkingen zijn minimaal gehouden, voor mijn doen dan natuurlijk. Over het algemeen heb ik de highlights verhoogd en meer zwart in de foto’s gestopt. Dit zorgt voor een zogenaamde S curve waardoor het dynamisch bereik maximaal wordt en ook het contrast lekker groot wordt. Verder zorgt het polarisatiefilter voor mooie luchten en contrasten, wat met nabewerking niet haalbaar is.

Toen we op een gletsjer stonden, stond de witbalans even verkeerd waardoor de foto's extreem blauw werden. Door de temperatuur-instelling over te nemen van foto’s die wel goed waren was dit probleem snel opgelost. Als laatste heb ik natuurlijk uitsneden gemaakt en heel wat horizonnen recht getrokken. Uiteindelijk wil ik een boek maken om deze prachtige reis vast te leggen.

Op de al eerder genoemde gletsjer is tijdens onze wandeling een tragisch ongeluk gebeurd. Twee toeristen waren de hekken over geklommen om foto’s te maken van de onderkant van de gletsjer. Aan de onderkant van de gletsjer brokkelen echter grote stukken ijs af door de hoge temperatuur en de geweldige druk van de rest van de gletsjer daarboven. Een stuk ijs van honderd ton is bovenop de twee toeristen gevallen waardoor ze op slag dood waren. Toen wij naar beneden liepen werd onze gids weg geroepen om als een van de eersten te assisteren. Het was een heel raar idee dat er mensen zijn overleden door de gletsjer waar jij dertig minuten daarvoor nog op gelopen hebt. En dat alles voor die ene foto.

Een selectie van de foto's is te bekijken via mijn Flickr account. In de collectie staan drie sets, de eerste gaat over landschappen, de tweede serie bevat abstracte plaatjes met verschillende kleuren en vormen en de derde serie gaat over flora en fauna in Nieuw Zeeland. De tweede en derde serie is met de Canon 70-200mm f/2.8 IS genomen, de eerste serie met de Canon 10-22mm f/3.5-4.5.

Boom in de vallei


De conclusie is dat het echt een supermooie reis was, Nieuw Zeeland is een prachtig land. Ik zal het nooit meer vergeten. Mede dankzij de foto's natuurlijk, maar ook omdat het de plek is waar ik mijn vriendin ten huwelijk heb gevraagd. Haar antwoord zorgde ervoor dat het een onvergetelijke reis is geworden.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Rick Vermue

Over de auteur

Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

9 reacties

 1. Thomas Dral
  Profiel  Thomas Dral schreef op vrijdag 3 april 2009 om 20:22  | reageer

  Rick, allereerst Van Harte Gefeliciteerd met jullie aanstaande huwelijk. Het is dan zeker een reis om nooit meer te vergeten. (ik mag aannemen dat ze natuurlijk "Ja" heeft gezegd.)

  En ten tweede een heel mooi artikel, en ook mooie foto's die je gemaakt hebt.

  Nieuw Zeeland is zeker een land wat ook op mijn verlanglijstje staat om nog eens naar toe te gaan.

  Thomas Dral

 2. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 3 april 2009 om 21:38  | reageer

  Rick, gefeliciteerd! Eerst en vooral met het 'jawoord' van jouw vriendin. Maar ook gefeliciteerd met de schitterende reportage. Mooie omgeving, prachtige luchten. Die pola heeft ook een goede uitwerking. Die zal ik ook maar eens aanschaffen. Bedankt voor die tip.

  Ik denk dat meer fotografen die kant op zouden willen. Misschien kan Photofacts Travel een voordelig arrangement inkopen. vrolijk

 3. Rick
  Profiel Rick schreef op vrijdag 3 april 2009 om 21:50  | reageer

  @ Thommyman: dank je. NZ is echt geweldig, haal hem niet van je lijstje af

  @ EdC: Thanks, pola is wel lekker ja. Niet op besparen, meteen een Hoya of een B+W kopen, dat bespaart je nog een uitgave! Leuk dat je de foto's mooi vindt.

  Bij deze wil ik Sigrid nog even bedanken, ze weet wel waarvoor.

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 4 april 2009 om 11:06  | reageer

  @Rick; Gefeliciteerd met het voorgenomen huwelijk!
  Gaaf land, dat Nieuw Zeeland. Lijkt me ook nog wel een keer leuk om heen te gaan. Wel een beetje ver weg. vrolijk

 5. Niels Willems
  Profiel Niels Willems schreef op zaterdag 4 april 2009 om 14:21  | reageer

  Rick, zojuist ook je foto's op Flickr bekeken. Daar zitten nog een paar prachtige foto's bij. Vooral bij flora en fauna. Top!

 6. Cor Jexo
  Profiel  Cor Jexo schreef op zaterdag 4 april 2009 om 21:20  | reageer

  gefeliciteerd rick,
  als ik jou foto's zie krijg ik nog meer spijt dat ik 6 jaar geleden niet een stukje verder dan Australie ben gereist.
  maar jouw foto's maken een hoop goed...
  groet jeroen

 7. Mike
  Mike schreef op maandag 6 april 2009 om 10:51  | reageer

  Rick, gefeliciteerd met het voorgenomen huwelijk! Ik heb de reis zelf ook 2 jaar geleden gemaakt en je foto's zijn een feest der herinnering. Doet me wel realiseren dat ik mijn foto's eigenlijk ook nog een keer fatsoenlijk moet nabewerken. Ik heb ze destijds direct in NZ op Flickr gegooid... En maak je borst maar nat want vanaf nu ga je elk jaar rond die tijd heimwee krijgen vrolijk

 8. Robin Waarts
  Robin Waarts schreef op woensdag 8 april 2009 om 00:35  | reageer

  Zelf heb ik daar totaal al 20 weken vakantie opzitten (verspreid over 3 maal).
  Mooi land om te fotograferen maar vergeet vooral niet je UV , Polarisatie en ND8 filters doordat ze daar meer UV licht hebben dan hier in Nederland willen foto’s nogal eens overbelicht raken.

  Neem voor dit land ook de tijd, je mist zoveel moois als je het in 4 weken probeert allemaal te zien..

  Deze site geeft je genoeg ideeen en is eigenlijk bedoeld voor de kiwi’s zelf.

  En daar is de heimwee weer, nu wil ik weer terug..

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 9 april 2009 om 18:41  | reageer

  Wat een adembenemende foto's! Alhoewel ik er niet ben geweest weet ik dat Nieuw Zeeland een (fotografie) paradijs is. Als ik me niet vergis zijn een aantal delen van 'Lord of the Rings' er ook geschoten. Overigens was het me niet helder dat een polarisatiefilter zo'n invloed heeft op luchtpartijen! Die ga ik meteen een aanschaffen!!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord