Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotograferen op Zandvoort

zondag 13 juli 2008, 23:58 door | 8.336x gelezen | 6 reacties

Vandaag was ik de gehele dag aanwezig op circuit Zandvoort. Hier werden vandaag onder andere de DTM races gehouden. Het bedrijf waar ik werk, Directshop, sponsort coureur Tim Buijs en we waren uitgenodigd voor een VIP verblijf tijdens de race van vandaag.

Overigens rijdt Tim zelf niet in de DTM races die vandaag ook gehouden werden, maar in de Porsche Carrera Cup die direct na de DTM races de baan op ging. Uiteraard had ik mijn camera mee om eens het fotograferen van een race uit te proberen.

Hoewel we toegang hadden tot veel locaties op het circuit waren de echt mooie plekjes natuurlijk ingenomen voor televisie opnamen en door fotografen in dienst van de coureurs en het circuit. Gelukkig viel er vanaf een aantal publieke locaties ook prima foto's te maken.

Voor de race had ik mijn 70-200 telelens meegenomen. Het objectief dat ik heb beschikt ook over beeldstabilisatie in twee vormen. En van die standen helpt bij het meetrekken van de camera met een bewegend object. De lens vangt dan alleen de bewegingen op die niet in de richting van de meetrekbeweging gaan. Dat helpt dus om een mooi eindresultaat te krijgen.

Het was vandaag een zonnige dag (behalve het buitje net voor de start van de race), dus was het geen probleem om snelle sluitertijden te krijgen. Op 100 ISO naar 1/2000s was geen probleem. Jammer is dan echter dat je ook de beweging van de auto niet meer vast legt. De snelheid verdwijnt zo uit je beeld. Vandaar dat ik het diafragma dichtgedraaid heb naar circa f/10.

Hierdoor kun je wel met langzamere sluitertijden werken en wanneer je dan de camera met de auto mee trekt wanneer deze voorbij komt kun je de auto scherp in beeld krijgen terwijl de achtergrond door de beweging onscherp wordt.

Als je sluitertijd te lang is zul je echter ook weer beweging in de auto gaan zien. Onderstaande foto is genomen met ISO 100, f/8.0 en een sluitertijd van 1/320 seconde.

Tim Buijs in zijn Porsche 911


Nu is het fotograferen van een race niet bepaald mijn smaak in fotografie, maar het is best leuk om eens een keer te proberen.

Tot onze verrassing was ons Directshop logo overigens opvallend duidelijk aanwezig op de Porsche 911 van Tim. Op beide deuren stond het logo prominent in beeld en de opvallende oranje kleur was ook gebruikt voor twee lijnen over de gehele auto.

Ook Christijan Albers en Ralf Schumacher waren vanwege de DTM races aanwezig op het ciurcuit. Niet dat ik iets anders van hun gezien heb dan hun auto's overigens. Al met al een leuk dagje in Zandvoort.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

6 reacties

 1. Maarten
  Maarten schreef op maandag 14 juli 2008 om 11:22  | reageer

  Wij waren ook aanwezig maar dan alleen op Zaterdag. Het weer was minder en ik kan voor het eerst mijn 1D Mark III uitproberen. De sport is nog lager te gaan in sluitertijd en met het meetrekken kun je leuke resultaten boeken.

  Al bij al een leuk test weekend en vooral op zaterdag met de verschillende weertype

 2. Dirk
  Profiel  Dirk schreef op maandag 14 juli 2008 om 12:18  | reageer

  Ik zou nog langere sluitertijden pakken. Rond de 1/30, afhankelijk van de snelheid van het onderwerp. Dan vervagen de ronddraaiende wielen ook.

 3. gast schreef op maandag 14 juli 2008 om 16:04  | reageer

  1/200s is best een mooie richtlijn (onlangs ook op Zandvoort gebruikt). Met meer ervaring zul je wel wat kunnen zakken, maar 1/30 ga je niet scherp houden.
  Het hangt wel af van de afstand tot de auto en de snelheid ervan.

 4. Frederik
  Profiel Frederik schreef op maandag 14 juli 2008 om 17:10  | reageer

  Mooi, ik moet terug weer eens races gaan fotograferen.

  Ik doe dat wel graag maar zou daar binnekort een originelere draai aan willen geven.

  Die sluitertijden kunnen inderdaad nog eens stukje lager dan 1/300e

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op maandag 14 juli 2008 om 19:24  | reageer

  Tijdens een fotoweekje heb ik geleerd dat auto-fotografen met 1/60 s werken. Dan zit er een mooie beweging in de wielen, maar blijft de auto nog scherp. Als je fotografeert vanuit een iets vooruit rijdende auto. Of dat ook voor meetrekers geldt, dat moet ik nog eens proberen.

 6. label89
  Profiel label89 schreef op woensdag 27 april 2011 om 19:16  | reageer

  Ik ben nu sinds een half jaar in-to de autofotografie, maar voor mooie panningshots neem ik een sluitertijd van 1/120e. Iso bijna altijd op 100 (afhankelijk van de hoeveelheid licht)

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord