Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Guus van der Linde

Fotograferen van de Slag om Bourtange

woensdag 18 mei 2011, 20:05 door | 5.998x gelezen | 6 reacties

Het was vorig weekend stralend weer en ik had het idee om de Slag om Bourtange te bezoeken, een jaarlijks terugkerend evenement in de oude vesting. Karakteriserend aan de vesting zijn de oude gebouwen uit de 16 eeuw en de sfeer die ervoor zorgt dat iedereen daar onthaast. Tijdens de jaarlijkse slag om Bourtange wordt er een historische gebeurtenis nagespeeld. Dit jaar stond het evenement in het teken van de 80-jarige oorlog.

Honderden vrijwilligers uit heel Europa stromen samen naar Bourtange om deze historische gebeurtenis zo natuurgetrouw mogelijk neer te zetten. Ze voeren niet alleen de strijd opnieuw op, maar leven ook in tentenkampen waarin het leven uit de tijd van bijna 370 jaar geleden zeer nauwkeurig wordt nagespeeld.

Kleding, wapens, keukengerei, tenten, kampleven en voedingsgewoontes zijn exacte kopieŰn van de tijd rond 1640. Dit tezamen vormt een mooi decor voor een fotoshoot en ik heb dan ook enkele mooie foto's kunnen schieten.

Het was deze dag erg zonnig, wat zorgde voor uitgebeten licht en schaduwen. Persoonlijk vind ik dit erg lastig om dan een goed belichte foto te maken. Achteraf heb ik dan ook wat gesleuteld aan de belichting in de RAW's. Bij mijn foto's heb ik me vooral gefocust op lichaamstaal en gelaatsuitdrukkingen.

Overigens heb ik alles geschoten met de Canon EF-S 17-85mm f/4-5.6 IS USM wat een prima standaardlens is. Achteraf gezien had ik ook mijn telezoomlens mee moeten nemen voor wat close-up opnamen: een wijze les voor mezelf. Desalniettemin ben ik redelijk tevreden met de resultaten. Ik ben erg benieuwd hoe jullie dit ervaren.

Foto 1
Foto 1


Foto 2
Foto 2


Foto 3
Foto 3


Foto 4
Foto 4


Foto 5
Foto 5


Foto 6
Foto 6

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Guus van der Linde

Over de auteur

Als enthousiastefotograaf wil Guus graag de mensen om hem heen inspireren en vermaken met zijn foto's. Hij heeft qua fotografie een brede smaak, maar heeft toch een zwak voor de combinatie tussen enerzijds landschap / natuur en anderzijds HDR fotografie. Daarnaast is Guus ook te volgen op Twitter!

6 reacties

 1. martijn de Bie
  martijn de Bie schreef op woensdag 18 mei 2011 om 20:11  | reageer

  Ik zou het gradient weghalen, maakt de foto's contrastloos en volgens mij is het niet nodig. Mij stoort het niet als de lucht licht/overbelicht is.

 2. onem
  Profiel  onem schreef op woensdag 18 mei 2011 om 22:38  | reageer

  Sommige kleuren zijn wel heel hard, vooral rood. Door het grijze verloop lijkt het wel of het heel slecht weer is. Ik zou dit persoonlijk niet doen. Vooral niet over de personen heen hierdoor wordt de kleur wel heel vies. Wat je had kunnen doen is een masker maken als je de luchten blauw wilt maken. Of had de beelden zwart/wit gemaakt daar had je nog wat met het contrast kunnen werken.

  Als je uitdrukkingen wilt fotograferen dan had je inderdaad een tele mee moeten nemen. Ik denk inderdaad dat veel van deze mensen in het spel opgaan en zo had je een paar zeer mooie headshots kunnen maken. Lijkt mij wel leuk om te fotograferen. Het had van mij nog meer verhaal of drama in de foto's mogen zitten

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 18 mei 2011 om 23:36  | reageer

  Bij een oorlog hoort eindeloos wachten. Maar hier heb je het wachten in beeld gebracht en niet de strijd. Dat is jammer. Ik zie hier mensen die in rust staan en geen (strijd)toneelstuk opvoeren. Maar er worden nog genoeg slagen nagespeeld om er op te oefenen.

  Ik heb ook de indruk dat je een overbelichte foto 5 in nabewerking hebt willen redden. Maar de techniek (hoe belangrijk ook) vind ik hier ondergeschikt aan het goed in beeld brengen van het schouwspel.

 4. Jan
  Jan schreef op woensdag 18 mei 2011 om 23:57  | reageer

  Bewerkingen zijn inderdaad vrij contrastloos en toch erg verzadigd van kleur. Met van die harde contrasten kun je het best in ACR/Lightroom eerst blacks op 0 zetten, nog geen fill light, maar eerst naar de curves tab. In plaats van de blacks gebruik je de onderste slider voor fijntuning donkere delen (iets naar links)en dan pak je telkens een andere curveslider afhankelijk van je benodigde correctie. In het curveraster onderin kun je ook per slider het bereik nog verbreden/verkleinen.

  Slag om Bourtange is altijd leuk en fotogeniek om te bezoeken en ook een terrasje te pakken. Wat ik altijd jammer vind op dit soort evenementen is dat acteurs wel veel moeite doen qua kleding/wapens, maar gewoon hun 2011 Hans Anders of Gucci op de neus hebben en bling bling om de pols....

  Tip: begin juli is in Nieuweschans weer Keltisch Midzomer Festival (ook Rapalje komt weer).

  @Ed: je begincommentaar is weggevallen?

 5. guusvanderlinde
  Profiel guusvanderlinde schreef op donderdag 19 mei 2011 om 15:37  | reageer

  Bedankt allemaal voor jullie feedback! Daar kan ik wel wat mee.

  @Jan; Goede tip om naar het Meltisch Midzomer Festival.

 6. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 19 mei 2011 om 22:22  | reageer

  Wat ik een beetje mis is de actieplaatjes en de nabewerking kan idd wat extra pit krijgen, maar verder prima portretten van leuk uitgedostte mensen!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.082 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord