Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Remco van der Kruis

Fotograferen voor een krant

donderdag 25 juni 2009, 18:53 door | 12.064x gelezen | 6 reacties

Vorige week woensdag werd ik gebeld door Paul Vreeker van United Photos: Of ik tijd had om foto's te maken diezelfde middag. Natuurlijk had ik dat. Hij belde me later terug met de opdracht om drie foto's te maken. Een eindexamentelefoontje, een dansvoorstelling en een openbare vergadering van de VVD.

Dus aan de slag! Eerst naar Chantalle, de eindexamen kandidate. Dat was erg leuk. Haar moeder was er ook en een vriendinnetje en uiteraard de verslaggever die het artikel ging schrijven. De moeder en het vriendinnetje waren al net zo zenuwachtig. Ik geloof dat het zelfs oversloeg op Fokke (de verslaggever) en op mij zelf. Toen ging de telefoon en ik zat klaar met de camera. 'Geslaagd!!'. Gelukkig.

Deze foto stond in de IJmuider Courant de volgende dag:

Chantalle geslaagd!


Toen dat gedaan was, fietste ik naar huis. Net thuis gekomen en thee gezet, ging de telefoon. Paul Vreeker weer. Hij wilde dat ik een half uur later een groepsfoto maakte in Driehuis van Mavo leerlingen die geslaagd zijn. Dat kan nét als ik door fiets. Ik race naar de Mavo en ben daar mooi op tijd, het was namelijk dichterbij dan ik dacht.

De leerlingen kregen ijs en ik vroeg of de ijskar buiten gezet kon worden. Dat was gelukkig geen probleem en vervolgens, met behulp van een leraar, de hele groep bij elk gekregen. De leerlingen waren al razend enthousiast wegens het slagen en er waren ook al een paar champagne-flessen ontkurkt, dus springen en juichen was niet echt een probleem. Het resultaat stond op de voorpagina van de IJmuider Courant (helaas waren ze mijn naam vergeten er bij te plaatsen).

Even een paar uur tijd om de bovenstaande foto's te bewerken en up te loaden naar de krant en naar United Photos waar ze als back-up worden bewaard en om eventuele nabestellingen te kunnen verzorgen.

Nadat dat gedaan was moest ik door naar de Schouwburg in Velsen om een foto te maken van een dansvoorstelling door kinderen. De tijd tussen het begin van de voorstelling en de volgende klus was slechts een half uurtje, dus enigszins gespannen was ik wel. Zeker toen het doek niet op de geplande tijd open was gegaan. Maar dan toch, vijf minuten later ging het doek open en barstte het dansgeweld los. En de volgende foto heeft de krant gehaald:

Dansvoorstelling kids Schouwburg Velsen


De foto gemaakt en snel wegwezen naar de Theeschenkerij in Velsen-Zuid voor de VVD vergadering. Ik was daar om acht uur. Helaas was ik één van der eerste, zelfs mijn contact van de VVD was er nog niet. Maar ach, het is een mooie locatie en het was mooi weer. Na een kleine twintig minuten komt Ivo Opstelten binnen. Op televisie vond ik het altijd een grote imposante man. Imposant is hij wel, maar hij leek niet zo groot. Hij heeft wel nog steeds die enorme bas-stem. Door de microfoon werd dat een hypnotiserende stem waarbij je wegdoezelde. Of werd het gewoon laat voor me? Maar goed, het werd tijd dat de onderscheiding werd uitgereikt.

Een van de mindere foto’s helaas, doordat Opstelten veel naar beneden kijkt en de heer Hutten veel om zich heen keek heb ik ze niet kunnen fotograferen terwijl ze elkaar aankijken. Jammer, maar volgende keer beter. Nu moest ik snel naar huis om de foto’s te uploaden, maar ik durfde niet goed voor Opstelten langs te lopen terwijl hij de lokale VVD aan het toespreken was. Maar de man bleef spreken. Na drie kwartier raapte ik mijn moed bij elkaar en ging er vandoor. En de volgende foto was het eindresultaat:

VVD'er Hutten ontvangt onderscheiding


Ik heb nooit gedacht dat ik deze vorm van fotografie leuk zou vinden, maar de spanning om op tijd van de ene naar de andere klus te komen en op tijd af te leveren, voegen wat mij betreft een extra dimensie toe. Nadeel is dat je meestal geen tijd hebt om na te denken over hoe je de foto het mooiste kunt maken. Dat moet later door de ervaring worden ingegeven. Ik hoop dat United Photos snel weer belt.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Remco van der Kruis

Over de auteur

Remco is actief in de journalistieke fotografie en runt zijn eigen fotografiebedrijf onder de naam ProperPictures. Hij heeft net de Fotovakschool in Amsterdam afgerond en wil zich vooral gaan richten op bedrijfsreportages en het maken van foto's voor websites en drukwerk.

6 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op donderdag 25 juni 2009 om 21:39  | reageer

  Remco, welkom bij de bloggers van Photofacts. En al gelijk een mooi verslag van een paar uur fotojournalistiek.

  Je schrijft: 'Een van de mindere foto’s helaas, doordat Opstelten veel naar beneden kijkt en de heer Hutten veel om zich heen keek.' Dit is dan geen mindere foto, maar een toevalstreffer waarbij beiden elkaar wel aankijken. Je zult in deze loopbaan ontdekken dat mensen bij zakelijke evenementen zelden naar elkaar kijken. Ik heb het zelf ook regelmatig aan de hand en eigenlijk vind ik dat dan de realiteit die ik wil vastleggen. Op de foto lijkt het dan alsof er interesse bestaat voor wat er wordt gezegd. Ik registreer dan, soms met veel plezier, die werkelijkheid.


 2. RobertW
  Profiel RobertW schreef op donderdag 25 juni 2009 om 23:10  | reageer

  En wat heeft United Photo's daarvoor betaald??? Ik neem aan dat jij niet een van die zovelen bent die alleen kickt op een eigen foto in de krant, maar dat je daar ook wat voor wilt terugzien? Zeker als je gevraagd wordt.

 3. Remco
  Profiel  Remco schreef op vrijdag 26 juni 2009 om 06:58  | reageer

  @RobertW: UP betaalt mij uiteraard voor deze foto's. En ik vind het ook heel leuk om de volgende ochtend de vruchten van mijn arbeid, zoals dat zo mooi heet, terug te zien in de krant."Er op kicken" gaat te ver. Maar elke fotograaf heeft toch een goed gevoel bij een geslaagd eindresultaat?

 4. RobertW
  Profiel RobertW schreef op vrijdag 26 juni 2009 om 09:15  | reageer

  Uiteraard, zo bedoelde ik het ook niet. Ik vind elke publicatie ook fantastisch. Wat ik bedoelde (en gelukkig had ik het in dit geval mis) is dat veel kranten drijven op goedwillende amateurfotografen die graag gratis hun foto's aanbieden om zichzelf in een krantje terug te zien, waardoor die fotografen de markt voor persfotografie om zeep helpen. Gefeliciteerd met je publicaties! Het is inderdaad een erg leuke tak van fotografie.

 5. Fullframe
  Profiel Fullframe schreef op vrijdag 26 juni 2009 om 23:59  | reageer

  Remco, leuk verhaal.
  Het is een leuke en interessante vorm van fotografie.

  25 jaar geleden heb ik het een aantal jaren gedaan voor wat lokale kranten.
  Maar ik kon toen er mijn brood niet voldoende mee verdienen.
  Toen was nog geen internet, gsm, twitter, email, weblogs e.d., maak daar gebruik van als je er serieus mee door wilt gaan.

 6. Nick
  Profiel Nick schreef op vrijdag 19 maart 2010 om 15:17  | reageer

  Ik heb met belangstelling het verhaal van Remco gelezen en de reacties daarop. Graag reageer ik op de reacties van RobertW. Het probleem tegenwoordig is dat kranten inderdaad zoveel foto's gratis aangeleverd krijgen, dat het lastig wordt voor beginnende beroeps fotografen om hun foto's betaald te krijgen. Voor mij geldt hetzelfde. Helaas behoor ik tot die categorie. Graag zie ik het ook anders. Graag zou ik ook betaald willen worden voor mijn foto's, want je maakt onkosten en je moet investeren in apparatuur. Dus wil je het ook terugverdienen. Het enige wat ik nu eruit sleep is naams bekentheid.
  Als je redacties schrijft krijg je geen antwoord terug. De concurrentie is groot, ook in het oosten waar ik woon.
  Bij deze zijn alle tips welkom.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.188 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord