100+ fotografiecursussen én het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Berry Dongelmans

Fotografie en typografie: 'de heren' in beeld

zaterdag 15 augustus 2015, 13:45 door | 6.872x gelezen | 7 reacties

Fotograferen als hobby kan alle kanten opgaan. Wie wel eens meedoet aan een fotowedstrijd, kent de categorieën: natuur, sport, vakantie, architectuur, dieren en landschap zijn veelvoorkomende indelingen. Het kan natuurlijk veel exotischer, met bijzondere fotocollecties.

Op Flickr kan je eindeloos zoeken naar de meest wonderlijke onderwerpen, variërend van abacus (25.310 treffers) en armchairs (104.618) tot zombie (1.551.380) en zoo (5.784.102). Vorig jaar nog organiseerde de Volkskrant is samenwerking met het MOTI-museum in Breda 'De dag van de beeldverzamelaar'.

Het ging daarbij om beeldjagers die een bijzondere beeldcollectie hadden aangelegd. Hoewel ik de tentoonstelling – net als zoveel andere tentoonstellingen – heb gemist, heb ik in de loop der jaren als een soort bijvangst tijdens het fotograferen wél een paar beeldverzamelingen aangelegd.

Zo kan ik het bijvoorbeeld niet nalaten om tijdens wandelingen een plaatje te schieten van windwijzers op daken. Of, rechtsonder een van mijn laatste aanwinsten, op de Brink in Hengelo.

Windwijzerscollage


Ook de gescheiden namen van boerderijen of van landgoederen en landhuizen – het ene deel links en het andere deel rechts van de toegang – oefenen een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij uit.

Boerderijnamen


In dat opzicht verschil je als fotografisch beeldverzamelaar niet van iemand die postzegels, sigarenbandjes, eierdopjes of vingerhoedjes spaart. Alleen neemt een SD-kaart of een harddisk wat minder ruimte in beslag dan een uitstalkast met Dinkey Toys, porseleinen poppen of peper-en-zoutvaatjes.

De weg naar 'de heren'


Voor mij als man is 'de typografie van het herentoilet' ook al wat langer onderwerp van mijn fotocamera. Na het neutrale 'Toiletten' is het woordje 'Heren' of de letter 'H' de meest basale wegwijzer om niet in 'de dames' terecht te komen. En ook als er 'Geen dames' staat, is de boodschap duidelijk.

H of heren


Daarnaast kan het woord 'Heren' zijn vervangen door een verwijzing naar een mannelijke aanduiding die soms samenhangt met de locatie (bijvoorbeeld een Turks restaurant, een kerk, een bepaalde streek).

Verwante namen


Maar ook via de bekende pictogrammen (mannetje-vrouwtje) wordt het onderscheid tussen 'de heren' en 'de dames' zichtbaar gemaakt. Dat kunnen strakke icoontjes zijn, een mannelijke silhouet of gewoon een plaatje van een manspersoon, al dan niet gestileerd.

Strakke herenpictogrammen


Daarbij valt het me op dat men in overheidsgebouwen en andere publieke ruimtes traditioneler is dan in cafés en restaurants. Daar viert de creativiteit hoogtij. En dat zijn natuurlijk ook gelijk de leukste.

Mannenfiguren


Ik heb inmiddels menige deur vastgelegd. Het betreft dan plaatjes (een mannelijke of vrouwelijke filmster), beroepen (boer versus boerin), eigennamen (Aladdin versus Yasmin) of sekse-gerelateerde voorwerpen (bolhoed versus lippenstift) waarmee je als man en als vrouw naar het voor jou bedoelde kleinste kamertje wordt gedirigeerd.

Mannelijke attributen


Ik heb twee favorieten: de ene is in zijn eenvoud even simpel als geniaal. Twee mannenhanden en twee vrouwenhanden die elk op kenmerkende wijze het verschil tussen 'de dame' en 'de heer' uitbeelden.

En bij de tweede spat door de manier waarop zowel de afgebeelde heer als dame een sprong in de lucht maken een voor mij onnavoelbare vreugde van de muur af. Je gaat er – en dat langs een van de Franse tolwegen – in elk geval bij voorbaat al voor je plezier naar het toilet.

Mooiste


Fototechnisch is er overigens niet heel veel eer aan toiletten te behalen. Ze zijn in de regel niet de meest ideale omgeving om mooie plaatjes te schieten.

Behalve dat je je soms met je toestel in de meest onmogelijke houdingen moet wurmen om de afbeelding een beetje aardig 'in beeld' te krijgen, zijn er geen mooie wolkenluchten en van 'gouden uren' is er bij de retirade echt geen sprake.

De enige aarzeling is – om het in de woorden van een moderne tweetalig opgevoede Hamlet te zeggen – to flits or not to flits, that's the question.

De dames


Soms neem ik voor de aardigheid ook de 'vrouwendeur' mee, tenminste... als ik me veilig waan. Want niets voelt zo gênant als wanneer, net op het moment dat je flitst, de deur opengaat en de ogen van een vrouwengezicht je verbaasd aankijken.

Dames


Vervolgens gaan uitleggen wat je daar aan het doen bent, zeker als je in zo'n onmogelijke houding ligt/knielt/hangt, daar is echt geen beginnen aan...

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Berry Dongelmans

Over de auteur

Berry Dongelmans heeft sinds een aantal jaren fotograferen als hobby. Volgde inmiddels met veel plezier de cursussen 'Bewust fotograferen' en 'Visual Design' bij de Alphense fotograaf Rob IJsselstein en probeert nu het geleerde in praktijk te brengen. Moderne architectuur in grote steden vindt hij fascinerend.

7 reacties

 1. Ton
  Ton schreef op zaterdag 15 augustus 2015 om 14:34  | reageer

  Ik vind dit artikel leuk om te lezen. Als ik dan naar buiten ga dan bekijk ik de omgeving weer met andere ogen. Elk keer leer je dan weer bij.

  Dank je wel Ton

 2. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op zaterdag 15 augustus 2015 om 21:57  | reageer

  Erg leuke hobby met die pictogrammen, teksten en halve kunstwerken bij toiletten spotten en fotograferen. Ik weet wel dat ik nu voortaan aan dit artikel denk als ik naar een toilet ga.

 3. Dorith
  Dorith schreef op zaterdag 15 augustus 2015 om 22:19  | reageer

  Leuk verhaal over de typografie van het herentoilet, pap! Niet alleen leuk om de afbeeldingen bij elkaar te zien, maar ook erg leuk geschreven!

 4. gast schreef op zondag 16 augustus 2015 om 00:46  | reageer

  Wat een leuk artikel! En de foto's zijn potsierlijk vrolijk

 5. Mb
  Mb schreef op zondag 16 augustus 2015 om 13:56  | reageer

  Leuk artikeltje om te lezen! Grappige combinatie van windwijzers boven de dakgoot tot aanwijzingen naar de hoogste nood. Leuk nu we hier iets langer naar kunnen kijken. Het zijn typisch voorbeelden van objecten die voorbijgelopen worden omdat het niet meer opvalt in ons drukke leventje waarin iedereen oog kleppen op lijkt te hebben. Welke jeugd kijkt nog naarboven, weg van zijn mobieltje? De grappige symbolen op de wc deuren worden naar mijn mening ondergewaardeerd door uitstel van de hoge nood en zien we misschien in onze haast net zolang als de sluitertijd tijdens het vastleggen ervan. Leuke verzameling Berry! Succes met de hobby.

 6. gast schreef op maandag 17 augustus 2015 om 09:48  | reageer

  Beste Ton, Paul, Dorith, Gast en MB,
  Dank voor jullie positieve reactie.

  Berry

 7. Jannie de Jong
  Jannie de Jong schreef op dinsdag 18 augustus 2015 om 14:40  | reageer

  Wat een leuke verzameling foto's! Vooral als ze zo bij elkaar staan. Ga zo door, je komt er vast nog wel meer tegen.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord