Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Berry Dongelmans

Fotografie in Rome: twee duiven, de paus en 9/11

zondag 7 juni 2015, 23:49 door | 5.941x gelezen | 6 reacties

Medio april was ik met mijn vrouw en een bevriend echtpaar een paar dagen in Rome. Voor het eerst. Fotografisch een stad om je vingers bij af te likken. Toen ik na vier dagen weer thuiskwam, bleek ik 1.277 foto's te hebben geschoten. Mijn Panasonic Lumix DFC FZ45 had het weer prima gedaan.

Bij vertrek aarzelde ik nog of ik mijn spiegelreflex Canon EOS 600D (ook) mee zou nemen, maar uiteindelijk heb ik hem maar thuisgelaten, evenals mijn statief. Steeds stoppen om lenzen te verwisselen of om 'even' een foto vanaf een driepoot te maken, dat wilde ik de anderen niet aandoen. Bovendien: Rome bleek oneindig veel drukker dan ik me had voorgesteld, dus achteraf heb ik daar geen spijt van.

Het weer zat mee: zon, mooie wolkenluchten en soms een strakblauwe hemel. Wat tegenzat was Vaticaanstad. We wilden er op vrijdag naar toe, maar toen staakte de metro. En op zaterdag – we waren extra vroeg opgestaan – bleken zowel de Sint Pietersbasiliek als het Sint Pietersplein tot 15:00 niet toegankelijk: La Basilica e la Piazza apriranno alle ore 15:00.

Juist die dag had de nieuwe Italiaanse president uitgekozen om een eerste officieel bezoek aan de paus te brengen. Daar sta je dan met je goede gedrag. Je blijft een beetje dralen, je overlegt: wat zullen we nú doen – we hebben uiteindelijk de Engelenburcht en de Vaticaanse musea (met de Sixtijnse kapel) bezocht – en onderwijl maak je nog wat foto's.

Politieagenten, de bobo's, de voorbijrazende auto met Sergio Mattarella erin en uiteraard de markante linker- en rechterbeeldengalerij, afstekend tegen die mooie wolkenluchten. En ook deze (links), die – indachtig de theorie die ik leerde in een cursus Visual Design – toch net even iets anders is dan de meer obligate rechtse.

Beeldengalerij


Nu heeft mijn camera een flinke optische zoom (24 keer), dus toen ik heel in de verte links van de Sint Pieter plotseling een kleine erewacht van Zwitserse gardisten ontwaarde, kon ik dankzij mijn toestel aardig dichtbij komen.

En hoewel uit de hand genomen bleek de foto – je moet altijd maar afwachten – naar mijn smaak aardig gelukt. Wat ik in Rome niet zag, maar thuis wel, waren de twee duiven rechtsonder die ik bij toeval had mee gefotografeerd. Een witte, een grijszwarte! Goed dat ik er niet met mijn spiegelreflex stond, met natuurlijk net de verkeerde lens erop!

Zwitserse garde


Van die zoomfunctie had ik overigens twee dagen eerder ook al profijt gehad. Na een bezoek aan het Colosseum – je kan daarbinnen de mooiste 'ronde' panoramafoto's maken – stonden we nog even na te genieten en de buitenkant te bekijken.

'Nou vooruit, nog één foto', dacht ik en met de zoeker gericht op de bovenkant van de buitenmuur, kreeg ik – met ineens een voorbij vliegende vliegtuig in beeld – een déjà vu.

Colosseum


Ik hield mijn adem dit keer even dubbel in, zoomde in, drukte eerst half en vervolgens helemaal de opnameknop in.. en verder gebeurde er gelukkig niets.

Wat is fotograferen toch een spannende en fantastische hobby!
En nu heb ik er nóg 1273...

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Berry Dongelmans

Over de auteur

Berry Dongelmans heeft sinds een aantal jaren fotograferen als hobby. Volgde inmiddels met veel plezier de cursussen 'Bewust fotograferen' en 'Visual Design' bij de Alphense fotograaf Rob IJsselstein en probeert nu het geleerde in praktijk te brengen. Moderne architectuur in grote steden vindt hij fascinerend.

6 reacties

 1. duynduyn
  duynduyn schreef op maandag 8 juni 2015 om 19:11  | reageer

  Heel leuke reportage met bijbehorende tekst !

  Zelf ben ik inmiddels 3 maal geweest, ik kan me bijna overal in herkennen.
  Ik wacht je volgende city-trip met belangstelling tegemoet !

  gr
  Jan

 2. Berry
  Berry schreef op dinsdag 9 juni 2015 om 10:57  | reageer

  Beste Jan,
  Dank voor je aardige reactie. Inderdaad is 1 x Rome te weinig. Ben zeker van plan nog eens te gaan. Leuk dat we dezelfde ervaring delen...
  Berry

 3. geerjanssen
  Profiel  geerjanssen schreef op dinsdag 9 juni 2015 om 12:51  | reageer

  Leuk om te lezen, mooie foto's

 4. Henk de Klerk
  Henk de Klerk schreef op dinsdag 9 juni 2015 om 21:36  | reageer

  Heel mooie foto's. Ik zou graag de instellingen willen weten. Kan dat? Ga volgende week naar Oostenrijk en wil graag terugkomen met mooie plaatjes.

 5. gast schreef op woensdag 10 juni 2015 om 14:32  | reageer

  Beste Geer, Dank voor je reactie. Heb inmiddels je architectuurfoto's bekeken. Prachtig! Ik kan je ook een dagje Zuidas in Amsterdam van harte aanbevelen.
  Berry

 6. gast schreef op woensdag 10 juni 2015 om 15:08  | reageer

  Beste Henk, Ook jij dank.
  De instellingen:
  Foto vliegtuig-Collosseum: ISO 80, Belichting 1/400 sec.,
  Diafragma 5.6, Focuslengte 84mm
  Zwitserse Garde: ISO 100, Belichting 1/125 sec., Diafragma 5.2, Focuslengte 108mm
  Beeldengalerij rechts: ISO 80, Belichting 1/400 sec., Diafragma 5.6, Focuslengte 5mm
  Beeldengalerij links: ISO 80, Belichting 1/1000 sec., Diafragma 4.5, Focuslengte 88mm
  Veel plezier in Oostenrijk,
  Berry

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord