Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Remco van der Kruis

Fotografietrip door Zuid-Afrika

zondag 3 april 2011, 19:55 door | 12.374x gelezen | 19 reacties

Al jaren wilden mijn vriendin en ik naar Zuid-Afrika. Een paar jaar geleden hadden we de reis al geboekt en hadden we vliegtickets gekocht maar ging het op het laatste moment niet door wegens redelijk vervelende ziekte van mijn vriendin.

Inmiddels hersteld daarvan zijn we 2 maart van dit jaar naar Kaapstad gevlogen, niet alleen voor vakantie, maar ook om familie te bezoeken. Maar ik dacht natuurlijk vooral aan alle mooie mensen en dieren die ik kon fotograferen. Uiteraard gingen we ook twee dagen op safari.

Dat wetende zat ik met een dilemma. Voor mijn werk als fotograaf voor de krant gebruik ik heel vaak de combinatie Canon 5D met de Canon 24-70mm f/2.8. Dat zou ook in Kaapstad prima zijn, maar voor de safari wilde ik meer tele.

Ik dacht er over om mijn Canon EOS 30D mee te nemen om gebruik te kunnen maken van de crop factor 1.6, in combinatie met mijn Canon 70-200mm f/2.8 zou dat goed kunnen werken. Toen ik aan een collega fotograaf vertelde van de reisplannen zei hij: "Dan moet je even een 800mm lenen van iemand".

Die opmerking zaaide twijfel bij mij of ik wel genoeg "lengte" had. Ik ken niemand met een 800mm (en als ik er zelf een had, zou ik hem niet snel uitlenen) dus besloot ik om een teleconverter te kopen. Cameraland had een aanbieding op de Kelkoo teleplus Pro 300 DG (2x). Dat betekent wel dat ik een stop verlies. Diafragma f/2.8 werkt hiermee niet, de grootste diafragma opening is dan f/5.6. Ik bedacht dat dat in Afrika niet een groot probleem zou zijn en dat bleek gelukkig te kloppen.

Nu besloot ik om toch maar beide camera's mee te nemen, een 24-70mm, een 70-200mm en op het laatste moment nog een macrolens er bij gedaan. Deze bleek nog goed van pas te komen!

De combinatie Canon 30D, de 2x convertor en de Canon 70-200mm was heel goed. Het enige nadeel is dat als je in een safariwagen zit met een lopende motor (tijdens het rijden kun je vanwege het hobbelen geen foto's maken) je nauwelijks in staat bent om de camera stil te houden door de trilling in de auto en het gewicht van de camera. Ik had wel een monopod bij me, maar in een dergelijke safariwagen kun je daar niet mee uit de voeten.

Zelf ben ik wel tevreden over de foto's en Zuid-Afrika is een aanrader voor iedereen! Hieronder enkele foto's, het is immers een fotografieblog. De spin die op onze kamer op de koffer zat, heb ik met een macrolens gefotografeerd. De dieren zijn met de Canon EOS 30D gemaakt met de telelens en de convertor. De overige met de 5D en een 24-70mm lens.

Een vliegende pingu´n!
Een vliegende pingu´n!


Een inwoner van Kaapstad
Een inwoner van Kaapstad


Witte neushoorns
Witte neushoorns


Zebra's
Zebra's


Leeuwin
Leeuwin


Een straatmuzikant in Kaapstad
Een straatmuzikant in Kaapstad


Scholieren bovenop de Tafelberg kijken naar beneden
Scholieren bovenop de Tafelberg kijken naar beneden


De Twaalf Apostelen in prachtig avondlicht
De Twaalf Apostelen in prachtig avondlicht


Drinkende gnoe
Drinkende gnoe


Grazende olifant in het landschap
Grazende olifant in het landschap


Deze vrolijke jongen zat in onze slaapkamer
Deze vrolijke jongen zat in onze slaapkamer

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Remco van der Kruis

Over de auteur

Remco is actief in de journalistieke fotografie en runt zijn eigen fotografiebedrijf onder de naam ProperPictures. Hij heeft net de Fotovakschool in Amsterdam afgerond en wil zich vooral gaan richten op bedrijfsreportages en het maken van foto's voor websites en drukwerk.

19 reacties

 1. Rob
  Profiel Rob schreef op zondag 3 april 2011 om 20:16  | reageer

  De Kelkoo teleplus Pro 300 DG (2x) moet denk ik de Kenko zijn...

  Zo'n extender is een prima oplossing voor incidentele tele-oplossingen. Huren van een telelens is natuurlijk ook een optie maar meestal veel duurder. Daarnaast neemt een extender heel wat minder gewicht en ruimte in beslag!

 2. gast schreef op zondag 3 april 2011 om 21:31  | reageer

  Ik ben aan het aftellen om naar Zuid-Afrika en Namibie te gaan in september en had de vraag wat ga ik meenemen aan lensen. Jouw tips helpen bij mijn keuze. Ben er alleen nog niet uit of ik een 2e body meeneem met een cropfactor om zo meer zoom te kunnen maken met de 70-200 lens.
  Erg mooie foto's

 3. Remco
  Profiel  Remco schreef op zondag 3 april 2011 om 21:41  | reageer

  @rob: je hebt gelijk: het moet Kenko zijn. Sorry voor de verwarring.

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 3 april 2011 om 22:46  | reageer

  De bergrug, de drinkende gnoe en de spin vind ik prachtige foto's.

  De meeste andere beelden zijn naar mijn mening te krap gekaderd, het geeft de onderwerpen geen bewegingsruimte en voelt een beetje als opgesloten...

 5. Jaap B.
  Jaap B. schreef op maandag 4 april 2011 om 00:53  | reageer

  Grappig, ik vind die krappe kadering hier dus erg goed werken. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak.

 6. Remco
  Profiel  Remco schreef op maandag 4 april 2011 om 07:16  | reageer

  @Johannes: Ik hou zelf van een krappe kadering, dan is er niets dat kan afleiden van het onderwerp. In de gevallen van de bergrug, de olifant en de gnoe speelt de omgeving een rol en heb ik daarom ruimer gekaderd.

  @Jaap: Het blijft inderdaad een kwestie van smaak.

 7. Harry
  Harry schreef op maandag 4 april 2011 om 12:07  | reageer

  Ik heb zelf ook een 30d gehad en dat blijft een prima camera. Al met al hele leuke foto's waarbij voor mij de zebra's en de leeuwin er uit springen.

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 4 april 2011 om 14:02  | reageer

  Het zijn stuk voor stuk mooie beelden en unieke onderwerpen maar ik vind in bepaalde foto's de framing echt te krap. Wellicht dat deze foto's aan kwaliteit kunnen winnen door wat meer ruimte. Maar je geeft zelf al aan dat het een bewuste keus is; het is en blijft natuurlijk een smaakkwestie. Daarnaast vind ik het prominente logo voor een presentatie op Photofacts een storende factor.

 9. Remco
  Profiel  Remco schreef op maandag 4 april 2011 om 14:06  | reageer

  @tonv: ik ben het met je eens over het logo, maar het is me vorig jaar al een paar keer gebeurd dat foto's zonder mijn toestemming zijn gebruikt. Ik zal ze de volgende keer wat kleiner maken.

 10. Henri
  Profiel Henri schreef op maandag 4 april 2011 om 19:04  | reageer

  Fraaie opnamen Remco: alleen vind ik dat krappe kaderen bij de foto van de muzikant en de leeuwin niet zo uit de verf komen(De foto van de leeuwin vind ik sowieso wat vlak). Bij de overige foto's vind ik het wel heel mooi, vooral bij de zebra's.
  Het argument van een "crop" camera meenemen i.p.v. een fullframe om "meer tele" te hebben lijkt mij niet zo zinvol. Je kunt je opnamen van een 5D(2) prima croppen in Photoshop zodat ze dezelfde uitsnede opleveren als de foto's gemaakt met je crop camera.....
  Ik heb in Zuid Afrika en Namibië (onder andere)een 5D2 gebruikt met een F4.0/70-200 en een Canon extender. Samen met wat croppen in Photoshop kom je daar een heel eind mee!

 11. tk-photography
  Profiel  tk-photography schreef op maandag 4 april 2011 om 21:40  | reageer

  Nog een weekje of zes en dan vertrek ik met m'n vrouw (tegen die tijd knipoog ) voor een tripje van 3,5 week naar Zuid-Afrika. Ik heb me er eigenlijk al bij neergelegd dat de echte close ups niet 'betaalbaar' zijn voor mij. Ik heb de Nikon AF-S 70-300, daar zal ik het mee moeten doen aangezien ik overal lees dat een converter geen optie is voor deze f/4.5-5.6.

  Of hebben zien jullie nog andere mogelijkheden?

 12. paulawiersema
  Profiel paulawiersema schreef op dinsdag 5 april 2011 om 14:17  | reageer

  Mag ik eigenlijk die foto's hierboven afdrukken? Hoe zit dat met de rechten op een foto?

  bedankt voor jullie reactie

 13. Roelof Meijer
  Roelof Meijer schreef op dinsdag 5 april 2011 om 17:41  | reageer

  Ik hoor jullie praten over een 70-200 met converter en 30D, nu heb ik een 40D met 24-105 en zoek nog een zoom lens, wat zou evt een alternatief zijn welke betaalbaar is dus geen 2000 euro maar iets van van sigma of tamron welke ook nog knappe plaatjes schiet, ik weet alles is subjectief maar ben nieuwsgierig naar de mening van een ander..

  Alvast bedankt voor jullie meningen of ideeen

  Met vr gr Roelof

 14. webworm
  Profiel webworm schreef op dinsdag 5 april 2011 om 18:59  | reageer

  Prachtige foto's! Mij is afgeraden de Canon 24-70mm f/2.8 te kopen, omdat die geen scherpe beelden zou leveren.
  Is de 24-105 f/4 L IS USM een goed alternatief? Wie kan mij hierover adviseren?

 15. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op dinsdag 5 april 2011 om 19:48  | reageer

  @webworm; ik gebruik de Canon 24-70mm f/2.8 al jaren en de foto's zijn haarscherp hoor. De 24-105mm f/4 is een goed alternatief, al zou ik waarschijnlijk zelf weer voor de 24-70mm gaan. vrolijk

  @Roelof Meijer; wat dacht je van de Canon 70-200mm f/4.0 L. Uitstekende kwaliteit en met zo'n 500 euro relatief betaalbaar.

  @Paula Wiersema; over het algemeen mag je foto's niet zomaar afdrukken. De rechten liggen altijd bij de fotograaf. Je kunt met Niels wellicht wel iets afspreken over het gebruik ervan..

 16. Henri
  Profiel Henri schreef op dinsdag 5 april 2011 om 20:26  | reageer

  @Roelof Meijer;
  De Canon F4,0/70~200 L IS is een dijk van een objectief en zit rond de 950 Euro tegenwoordig.......

 17. Remco
  Profiel  Remco schreef op woensdag 6 april 2011 om 06:10  | reageer

  @Elja en @Paula: Iets met Niels afspreken lijkt me redelijk zinloos aangezien ik de foto's heb gemaakt...vrolijk

 18. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 6 april 2011 om 07:51  | reageer

  @Remco; inderdaad, sorry. vrolijk

 19. webworm
  Profiel webworm schreef op woensdag 6 april 2011 om 11:20  | reageer

  @Elja Hartelijk dank voor je reactie!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord