Remco van der Kruis

Fotografietrip door Zuid-Afrika

zondag 3 april 2011, 19:55 door | 11.546x gelezen | 19 reacties

Al jaren wilden mijn vriendin en ik naar Zuid-Afrika. Een paar jaar geleden hadden we de reis al geboekt en hadden we vliegtickets gekocht maar ging het op het laatste moment niet door wegens redelijk vervelende ziekte van mijn vriendin.

Inmiddels hersteld daarvan zijn we 2 maart van dit jaar naar Kaapstad gevlogen, niet alleen voor vakantie, maar ook om familie te bezoeken. Maar ik dacht natuurlijk vooral aan alle mooie mensen en dieren die ik kon fotograferen. Uiteraard gingen we ook twee dagen op safari.

Dat wetende zat ik met een dilemma. Voor mijn werk als fotograaf voor de krant gebruik ik heel vaak de combinatie Canon 5D met de Canon 24-70mm f/2.8. Dat zou ook in Kaapstad prima zijn, maar voor de safari wilde ik meer tele.

Ik dacht er over om mijn Canon EOS 30D mee te nemen om gebruik te kunnen maken van de crop factor 1.6, in combinatie met mijn Canon 70-200mm f/2.8 zou dat goed kunnen werken. Toen ik aan een collega fotograaf vertelde van de reisplannen zei hij: "Dan moet je even een 800mm lenen van iemand".

Die opmerking zaaide twijfel bij mij of ik wel genoeg "lengte" had. Ik ken niemand met een 800mm (en als ik er zelf een had, zou ik hem niet snel uitlenen) dus besloot ik om een teleconverter te kopen. Cameraland had een aanbieding op de Kelkoo teleplus Pro 300 DG (2x). Dat betekent wel dat ik een stop verlies. Diafragma f/2.8 werkt hiermee niet, de grootste diafragma opening is dan f/5.6. Ik bedacht dat dat in Afrika niet een groot probleem zou zijn en dat bleek gelukkig te kloppen.

Nu besloot ik om toch maar beide camera's mee te nemen, een 24-70mm, een 70-200mm en op het laatste moment nog een macrolens er bij gedaan. Deze bleek nog goed van pas te komen!

De combinatie Canon 30D, de 2x convertor en de Canon 70-200mm was heel goed. Het enige nadeel is dat als je in een safariwagen zit met een lopende motor (tijdens het rijden kun je vanwege het hobbelen geen foto's maken) je nauwelijks in staat bent om de camera stil te houden door de trilling in de auto en het gewicht van de camera. Ik had wel een monopod bij me, maar in een dergelijke safariwagen kun je daar niet mee uit de voeten.

Zelf ben ik wel tevreden over de foto's en Zuid-Afrika is een aanrader voor iedereen! Hieronder enkele foto's, het is immers een fotografieblog. De spin die op onze kamer op de koffer zat, heb ik met een macrolens gefotografeerd. De dieren zijn met de Canon EOS 30D gemaakt met de telelens en de convertor. De overige met de 5D en een 24-70mm lens.

Een vliegende pingu´n!
Een vliegende pingu´n!


Een inwoner van Kaapstad
Een inwoner van Kaapstad


Witte neushoorns
Witte neushoorns


Zebra's
Zebra's


Leeuwin
Leeuwin


Een straatmuzikant in Kaapstad
Een straatmuzikant in Kaapstad


Scholieren bovenop de Tafelberg kijken naar beneden
Scholieren bovenop de Tafelberg kijken naar beneden


De Twaalf Apostelen in prachtig avondlicht
De Twaalf Apostelen in prachtig avondlicht


Drinkende gnoe
Drinkende gnoe


Grazende olifant in het landschap
Grazende olifant in het landschap


Deze vrolijke jongen zat in onze slaapkamer
Deze vrolijke jongen zat in onze slaapkamer

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Remco van der Kruis

Over de auteur

Remco is actief in de journalistieke fotografie en runt zijn eigen fotografiebedrijf onder de naam ProperPictures. Hij heeft net de Fotovakschool in Amsterdam afgerond en wil zich vooral gaan richten op bedrijfsreportages en het maken van foto's voor websites en drukwerk.

19 reacties

 1. Rob
  Profiel Rob schreef op zondag 3 april 2011 om 20:16

  De Kelkoo teleplus Pro 300 DG (2x) moet denk ik de Kenko zijn...

  Zo'n extender is een prima oplossing voor incidentele tele-oplossingen. Huren van een telelens is natuurlijk ook een optie maar meestal veel duurder. Daarnaast neemt een extender heel wat minder gewicht en ruimte in beslag!

 2. gast schreef op zondag 3 april 2011 om 21:31

  Ik ben aan het aftellen om naar Zuid-Afrika en Namibie te gaan in september en had de vraag wat ga ik meenemen aan lensen. Jouw tips helpen bij mijn keuze. Ben er alleen nog niet uit of ik een 2e body meeneem met een cropfactor om zo meer zoom te kunnen maken met de 70-200 lens.
  Erg mooie foto's

 3. Remco
  Profiel  Remco schreef op zondag 3 april 2011 om 21:41

  @rob: je hebt gelijk: het moet Kenko zijn. Sorry voor de verwarring.

 4. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op zondag 3 april 2011 om 22:46

  De bergrug, de drinkende gnoe en de spin vind ik prachtige foto's.

  De meeste andere beelden zijn naar mijn mening te krap gekaderd, het geeft de onderwerpen geen bewegingsruimte en voelt een beetje als opgesloten...

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.226 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord