Rick Vermue

Fotografietrip naar een botenkerkhof

vrijdag 15 februari 2008, 19:06 door | 10.648x gelezen | 11 reacties

In dit verhaal geen (p)review van een camera, handige software, fotografie gadgets of ander fotografie nieuws maar een andere kant van fotografie. De kant waar het uiteindelijk om draait, de kant waar je al het allemaal voor doet, de minstens zo belangrijke kant namelijk: de persoonlijke kant. In dit artikel zal ik beschrijven wat er in me omgaat voor, tijdens en na het nemen van foto's.

Drie minuten voor de wekker word ik op zondag wakker. Het wordt goed weer voor het eerst in lange tijd en mijn nieuwe lens (Canon EF-S 10-22mm F/3.5-4.5 USM) is nog nooit buiten geweest. De Waarderpolder in Haarlem staat op het programma, een industrieterrein met vele mooie oude fabriekshallen. Fototas is al ingepakt en ik kan zo op de fiets stappen. Tegenwind met alleen de zwaarste versnelling die het doet. Als ik er bijna ben blijken de andere versnellingen van de fiets het wel te doen na even terugtrappen.

Eenmaal aangekomen stal ik mijn fiets en begin rond te lopen met de camera om mijn nek. De oude gebouwen zijn mooi maar niet erg fotogeniek, veel nieuwbouw eromheen en de binnenkant is niet te bereiken, helemaal dichtgetimmerd om vandalen (en fotografen?) te weren. Na een aantal foto's besluit ik dan ook dat ik er mee stop. Op zoek naar een ander onderwerp. Achter mij staan wat mensen op een boot die aan de kade van het Spaarne ligt. Na even verder kijken blijken er meer boten te liggen die allemaal aan het vergaan zijn. Nieuw onderwerp!

Ik stap op een boot en begin te schieten maar na 3 foto's komt er een security auto die stopt om me aan te spreken. Of ik toestemming heb gevraagd aan de eigenaar van deze boten. De boten liggen hier om door zijn bedrijf gesloopt te worden en zijn "verboden om te betreden". Na aanwijzingen van de vriendelijke meneer stap ik weer op de fiets (in een lichte versnelling) om toestemming te vragen. Na lang aanbellen geef ik het op, niet thuis. Dan blijf ik wel gewoon op de kade staan en neem ik alleen foto's van de buitenkant.

Verbandtrommel


Ik denk veel na over de composities en instellingen van mijn camera en neem uitgebreid de tijd voor elke foto. Eén voor één werk ik alle boten af. Soms maar één foto per boot, soms wel tien. Tussendoor wissel ik een keer van lens (Canon EF 50 F/1.8 II) maar voor de rest zijn het groothoekfoto's (of breedbeeldfoto's zoals mijn vriendin ze noemt). Na ongeveer vijftig foto's stop ik er mee, pak netjes mijn tas in en begin aan de comfortabele (want voor-de-wind) terugrit.

Op de terugweg denk ik wat aan de film 300 en de geweldige visuele stijl die hierin wordt gebruikt. Een idee voor de nabewerking is geboren.

De Jan-V


Eenmaal thuis zet ik de computer aan en stop de geheugenkaart in de reader. Stuk. Geen lampje, helemaal niets.. Voor het eerst de camera met de computer verbinden met een USB-kabel blijkt de enige oplossing. Nu weet ik wel meteen een mooi cadeau voor mijn verjaardag bedenk ik nog snel voordat ik Adobe Lightroom opstart en begin met importeren. Als alle RAW files erop staan begin ik te spelen met wat instellingen.

Meestal werk ik met presets, dit is een verzameling instellingen die je in één keer op een foto toepast. Deze presets zijn te downloaden maar je kan ze ook zelf maken in Lightroom. Als ik tevreden ben exporteer ik de foto's en zet ik ze op Flickr en Photobucket om ze aan de rest van de wereld te laten zien. Vergeet niet om de rest van de foto's te bekijken op Flickr, Gathering of Tweakers of Dutch Photo Zone want groter is in dit geval beter.

Rick Vermue

Over de auteur

Rick verdient zijn geld sinds 2005 in het VUMC als research analist. In 2007 heeft hij een Canon 400D aangeschaft waar hij lekker foto's mee aan het nemen is. Hobby's zijn fotograferen, foto's bewerken, gamen, internetten en wandelen. Rick zijn foto's zijn te zien op zijn Flickr site.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

11 reacties

 1. Kevin
  Kevin schreef op vrijdag 15 februari 2008 om 20:03

  Goeieavond, een nieuwe blogger. Dat is heel erg leuk, dit is volgens mij ook mijn allereerste reactie.

  Ik heb de vraag, heb even gekeken op de Flickr pagina, maar word er ook gebruik gemaakt van een grijsfilter of heb je alleen vignettering (in lightroom) toegepast?

  Groeten
  kap_kevin@hotmail.com

 2. Rick
  Profiel Rick schreef op vrijdag 15 februari 2008 om 20:08

  Nee geen grijsfilter, wel vignetting inderdaad en nog allerlei andere bewerkingen maar dat gaat misschien wat ver om daar op in te gaan. Ik weet niet of je ook lightroom gebruikt, zoja kan ik je wel een preset opsturen die ik heb gemaakt.

 3. kevin
  kevin schreef op vrijdag 15 februari 2008 om 20:28

  nee, ik maak gebruik van CS2, het gaat mij zeg maar om die volle kleur. Die grijstinten en felle kleuren. Ga denk ikop zoek voor tutorials of ik ga sparen voor Lightroom,

  (Supply: Nikon D50, Nikon 18-55mm, Tamron 80-210mm, Polarisatiefilters)

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 15 februari 2008 om 23:04

  Leuk artikel, Rick. vrolijk
  Ik denk dat een uitleg van je nabewerkingen in toekomstige artikelen ook erg op prijsgestelt gaat worden. Wellicht een idee.. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.523 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord