Rob Sniekers

Fotopresentatie Roger Cremers in Maastricht

dinsdag 1 december 2009, 23:37 door | 7.165x gelezen | 8 reacties

Ieder najaar heeft Centre Céramique in Maastricht de World Press Photo in huis. Deze reizende expositie is het resultaat van de jaarlijks gehouden wereldwijde wedstrijd voor persfotografie. Centre Ceramique organiseert traditiegetrouw op de laatste dag van de tentoonstelling een fotopresentatie/lezing door een deelnemende of winnende fotograaf uit Limburg.

Ook dit jaar heeft een Limburgse fotograaf een prijs in de wacht weten te slepen: Roger Cremers (Bingelrade, 1972) won de eerste prijs in de categorie 'Arts and Entertainment-stories' met zijn reportage over bezoekers aan het Auschwitz-Birkenau herdenkingscentrum.

Roger maakte een confronterende serie beelden van dagjesmensen, soms in trainingspak en met koffers en fototoestellen, tegen een achtergrond van prikkeldraad en barakken van het concentratiekamp.

Auschwitz in trainingspak
© Roger Cremers


Het doel van zijn werk is niet zozeer het herdenken maar is meer gericht om mensen bewust te maken van het huidige denken en doen op dergelijke historische plekken; 'Ik toon geen gruwelijke plek of overlevenden van het concentratiekamp, maar toeristen die Auschwitz als een uitstapje beschouwen. Zie de foto’s maar als een oproep tot respect.' Het idee voor de fotoreeks ontstond in 2007, nadat hij al vele malen Polen bezocht had voor reportages over de mijnbouw.

Roger vertelde, en liet beelden zien van zijn werk in concentratiekamp Auschwitz, maar ook van andere reportages zoals over de mijnbouw in China en Oekraïne en zijn project 'Muziek in Limburg'.

Een leuke en informatieve presentatie waarin Roger onder andere vertelde over zijn afwegingen om bepaalde foto's juist wel of niet in te zenden voor de World Press Photo wedstrijd. Meer van zijn werk is te vinden op zijn persoonlijke website.

Fotografen
© Roger Cremers


Dit artikel is geschreven door gastblogger Rob Sniekers. Rob's fotowerk kun je bekijken op zijn website. Wil je zelf ook eens een artikel schrijven voor Photofacts; neem dan contact met ons op!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek

8 reacties

 1. tonv
  tonv schreef op woensdag 2 december 2009 om 05:43

  Nadat ik veel had gelezen over de Holocaust besloot ik een paar jaar geleden Auschwitz-Birkenau te bezoeken en werd gegrepen door wat er zich heeft afgespeeld. Ik zag het niet bepaald als een toeristisch gebeuren maar kennelijk wordt daar verschillend over gedacht. De beelden vind ik in dat opzicht nogal intrigerend en daarom goed werk van Roger Cremers!

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 2 december 2009 om 10:38

  ik vind mensen in trainingspakken nog niet per definitie respect missen voor de vreselijke situatie. Maar wel goed om foto's te maken die tot nadenken prikkelen.

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op woensdag 2 december 2009 om 12:59

  De camera werkt als verlengstuk van ons geheugen. Maar of er een conflict of oorlog minder om uitgevochten is, is nog maar de vraag. Het is wat simpeltjes gedacht dat de toerist met zijn camera daarin verandering zou brengen. Blijft over de 'oproep tot respect', van Roger. Afgaand op zijn foto's lijkt dat inderdaad beter te lukken zonder die camera.

 4. mreys
  Profiel mreys schreef op woensdag 2 december 2009 om 14:35

  Zou het mogelijk zijn om zo'n evenementen op voorhand aan te kondigen, of gaat dit voorbij aan de doelstelling van photofacts?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.595 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord