Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Rob Sniekers

Fotopresentatie Roger Cremers in Maastricht

dinsdag 1 december 2009, 23:37 door | 7.887x gelezen | 8 reacties

Ieder najaar heeft Centre Céramique in Maastricht de World Press Photo in huis. Deze reizende expositie is het resultaat van de jaarlijks gehouden wereldwijde wedstrijd voor persfotografie. Centre Ceramique organiseert traditiegetrouw op de laatste dag van de tentoonstelling een fotopresentatie/lezing door een deelnemende of winnende fotograaf uit Limburg.

Ook dit jaar heeft een Limburgse fotograaf een prijs in de wacht weten te slepen: Roger Cremers (Bingelrade, 1972) won de eerste prijs in de categorie 'Arts and Entertainment-stories' met zijn reportage over bezoekers aan het Auschwitz-Birkenau herdenkingscentrum.

Roger maakte een confronterende serie beelden van dagjesmensen, soms in trainingspak en met koffers en fototoestellen, tegen een achtergrond van prikkeldraad en barakken van het concentratiekamp.

Auschwitz in trainingspak
© Roger Cremers


Het doel van zijn werk is niet zozeer het herdenken maar is meer gericht om mensen bewust te maken van het huidige denken en doen op dergelijke historische plekken; 'Ik toon geen gruwelijke plek of overlevenden van het concentratiekamp, maar toeristen die Auschwitz als een uitstapje beschouwen. Zie de foto’s maar als een oproep tot respect.' Het idee voor de fotoreeks ontstond in 2007, nadat hij al vele malen Polen bezocht had voor reportages over de mijnbouw.

Roger vertelde, en liet beelden zien van zijn werk in concentratiekamp Auschwitz, maar ook van andere reportages zoals over de mijnbouw in China en Oekraïne en zijn project 'Muziek in Limburg'.

Een leuke en informatieve presentatie waarin Roger onder andere vertelde over zijn afwegingen om bepaalde foto's juist wel of niet in te zenden voor de World Press Photo wedstrijd. Meer van zijn werk is te vinden op zijn persoonlijke website.

Fotografen
© Roger Cremers


Dit artikel is geschreven door gastblogger Rob Sniekers. Rob's fotowerk kun je bekijken op zijn website. Wil je zelf ook eens een artikel schrijven voor Photofacts; neem dan contact met ons op!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

8 reacties

 1. tonv
  tonv schreef op woensdag 2 december 2009 om 05:43  | reageer

  Nadat ik veel had gelezen over de Holocaust besloot ik een paar jaar geleden Auschwitz-Birkenau te bezoeken en werd gegrepen door wat er zich heeft afgespeeld. Ik zag het niet bepaald als een toeristisch gebeuren maar kennelijk wordt daar verschillend over gedacht. De beelden vind ik in dat opzicht nogal intrigerend en daarom goed werk van Roger Cremers!

 2. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op woensdag 2 december 2009 om 10:38  | reageer

  ik vind mensen in trainingspakken nog niet per definitie respect missen voor de vreselijke situatie. Maar wel goed om foto's te maken die tot nadenken prikkelen.

 3. Charles
  Profiel Charles schreef op woensdag 2 december 2009 om 12:59  | reageer

  De camera werkt als verlengstuk van ons geheugen. Maar of er een conflict of oorlog minder om uitgevochten is, is nog maar de vraag. Het is wat simpeltjes gedacht dat de toerist met zijn camera daarin verandering zou brengen. Blijft over de 'oproep tot respect', van Roger. Afgaand op zijn foto's lijkt dat inderdaad beter te lukken zonder die camera.

 4. mreys
  Profiel mreys schreef op woensdag 2 december 2009 om 14:35  | reageer

  Zou het mogelijk zijn om zo'n evenementen op voorhand aan te kondigen, of gaat dit voorbij aan de doelstelling van photofacts?

 5. Rob
  Profiel Rob schreef op woensdag 2 december 2009 om 16:26  | reageer

  Interessant idee om een kalender toe te voegen aan Photofacts!
  Misschien is het mogelijk om zoiets als Google Calendar te integreren?

 6. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 2 december 2009 om 21:57  | reageer

  Toeristen die Auschwitz als uitstapje beschouwen. Is dat zo? Lijkt mij meer een opinie van de fotograaf.
  Ik vind deze beelden op zichzelf helemaal niet confronterend. Zonder informatie over de omgeving zou ik het waarschijnlijk gewone foto's vinden, genomen vanaf een niet eens zo bijzonder standpunt. Misschien heeft één van de afgebeelde fotografen wel echt imponerende foto gemaakt. De fotograaf in het rode jasje zou best een wereldplaat gemaakt kunnen hebben.

  Hier is het niet de foto die veel zegt, maar de toelichting erbij. Daar zou ik op de fotoclub niet mee wegkomen.

 7. Rob
  Profiel Rob schreef op woensdag 2 december 2009 om 23:10  | reageer

  Op de website van Roger Cremers is de gehele serie te bekijken. Waarschijnlijk geeft dat een beter beeld van de achterliggende gedachte dan deze kleine selectie van drie foto's.

  Ook de jury van de World Press Photo heeft (als ik het me goed herinner) aangegeven dat de serie op meerdere manieren geïnterpreteerd kan worden. En dat is nou net het mooie aan fotografie (naar mijn idee).

 8. tonv
  tonv schreef op donderdag 3 december 2009 om 01:52  | reageer

  De twee getoonde foto's zijn wel de uitersten in de serie. Mensen die dit herdenkingscentrum bezoeken zijn natuurlijk in hun gewone doen en juist deze twee foto's voorzien van commentaar wekken misschien de indruk van een lichte hang naar Disnification van Auschwitz-Birkenau. Zelf ben ik van mening dat je hier als bezoeker een zeker respect toont maar een rood trainingspak hoeft niet per defenitie een provocatie te zijn. Ook de amateurfotografen gedragen zich nog steeds binnen de grenzen van het toelaatbare. Voor zover als ik weet geldt er voor bezoekers ook geen dress code.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.189 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord