Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotoproject: 50 portretten van 50 jaar Wijchenaren

donderdag 22 oktober 2015, 13:13 door | 4.877x gelezen | 3 reacties

Het afgelopen half jaar ben ik druk geweest met één fotoproject. Aangezien Fotoclub Wijchen, waar ik bij zit, dit jaar 50 jaar bestaat houden we namelijk een expositie. De club bestaat 50 jaar, vandaar dat ik besloot 50 portretten te fotograferen met daarop Wijchenaren in de leeftijd van 1 tot en met 50 jaar.

Het project begon natuurlijk met een idee. Er waren vooraf een aantal thema's bedacht waar je als clublid mee aan de slag kon. Zelf wilde ik iets met portretten gaan doen. Het idee om 50 portretten te maken van 50 Wijchenaren had ik all redelijk snel. De daadwerkelijke uitvoering liet nog wat langer op zich wachten.

Mijn eerste stap was het bouwen van een eenvoudige website waarop ik de portretten kon plaatsen voor het overzicht. Ik begon met een pagina waarop 50 plaatjes stonden met daarop telkens een nummer; van 1 tot en met 50.

Project website


Het duurde even voordat ik de opzet gereed had én de energie had opgebracht om de site te maken. Dat bleek uiteindelijk natuurlijk minder werk dan ik verwacht had. Net als iedereen ben ik echter ook goed in het uitstellen van dingen. In mei dit jaar ging de site online.

Hoe vind je modellen?


Voor mijn project had ik 50 modellen nodig. Ze moesten ook nog eens allemaal uit Wijchen komen (mijn woonplaats met zo'n 40.000 inwoners) én een specifieke leeftijd hebben. Ik ben eenvoudig begonnen: met mijzelf en mijn gezin.

Nadat ik de eerste vier foto's op de site gezet had heb ik dezelfde vier foto's ook op Facebook geplaatst met mijn oproep erbij en een link naar de site. Dat werkte uitstekend! Via Facebook kwamen al snel veel aanmeldingen binnen.

Ook met dank aan de vele mensen die mijn berichtjes steeds gedeeld hebben! Door steeds nieuwe foto's ook weer op Facebook te delen met direct een oproepje erbij bleef het steeds lopen.

Levi facebook

De foto's


Ik wilde voor alle foto's eenzelfde lichtopstelling en pose gebruiken. Als uitgangspunt gebruikte ik een portretfoto die ik eerder gemaakt had. Een simpele opstelling waarbij het model met zijn of haar lichaam recht naar de camera toe stond en ook recht vooruit keek.

Manon (24 jaar)


Op mijn zolder heb ik een lichtopstelling gemaakt bestaande uit één flitser voor de achtergrond (die tevens voor een rimlicht zorgt aan de zijkant van de modellen) en één flitser voorzien van softbox om het model uit te lichten. Een reflectiescherm zorgt voor de opvulling aan de schaduwkant.

De opstelling heb ik tussen de foto's door wel regelmatig aan de kant gezet zodat we de zolder ook nog konden gebruiken. Er zaten daardoor wel regelmatig kleine variaties in de belichting, maar dat zal de meeste mensen niet opvallen.

De foto's heb ik allemaal gemaakt in de avonduren en weekenden. Soms had ik één bezoekje op een avond en soms kwamen er meerdere modellen op een avond langs. Elke sessie duurde nog geen tien minuten.

Om problemen achteraf te voorkomen heb ik iedereen netjes een modelcontract laten ondertekenen. Zo is voor beide partijen duidelijk wat er wel en niet met de foto's mocht gebeuren.

De burgemeester van Wijchen


Het leek me leuk om ook de burgemeester van Wijchen bij het project te betrekken. Gelukkig kon ik die gewoon vinden op Facebook. Hij bleek ook nog 49 jaar oud, en dus te vallen binnen het project.

Via Facebook heb ik hem een berichtje gestuurd of hij mee wilde werken en daar kwam een positief antwoord op. Hij bleek zelfs bereid om bij mij thuis langs te komen om op zolder de foto te maken. Aardige man en leuk hem ook bij het project te kunnen betrekken.

Burgemeester van Wijchen


De laatste paar


Uiteraard ging het in het begin het hardst. Zeker de kinderleeftijden waren snel weg door enthousiaste ouders. Ook de hogere leeftijden gingen behoorlijk vlot. Als iemand zich opgegeven had voor een datum reserveerde ik de leeftijd door het leeftijd plaatje te vervangen door een plaatje met de tekst 'besproken'.

Een aantal mensen gaf zich initieel wel op, maar reageerde niet op de vraag om ook daadwerkelijk een afspraak te maken. Die leeftijden heb ik op een gegeven moment weer vrij gegeven.

Uiteindelijk hield ik nog een paar twintigers en dertigers over die nog vrij waren. Mijn deadline had ik gesteld op 1 oktober en uiteindelijk schoot ik de laatste foto ook daadwerkelijk op die dag.

Afdrukken


Voor de expositie was het de bedoeling dat elk lid maximaal drie foto's aanleverde in een maximum formaat van 60 bij 60 centimeter. Ik heb dus even moeten bedenken hoe ik 50 foto's kon vertonen op maximaal drie prints.

Uiteindelijk heb ik zelfs gekozen voor slechts twee prints met op beide afdrukken elk 25 foto's. Ik kwam uit op vijf rijen van vijf foto's. Aangezien de foto's in 3:2 formaat zijn zijn mijn afdrukken 60 bij 40 centimeter geworden.

Eén van de twee afdrukken


De foto's heb ik afgedrukt via Xpozer. Het was de eerste keer dat ik van deze afdrukmethode gebruik gemaakt heb, maar dat is me goed bevallen. Binnenkort nog een review van Xpozer afdrukken op Photofacts.

Volgend fotoproject?


Ik moet zeggen dat ik het wel leuk vond om een langere periode bezig te zijn met een specifiek fotoproject. Je moet wel even doorzetten om er mee van start te gaan en ook om het af te ronden, maar het is wel leuk om echt iets specifieks voor ogen te hebben.

Wat mij betreft is het dus een aanrader, ook voor andere fotografen. Zelf ben ik al weer aan het nadenken over een volgende eigen fotoproject. Weer iets met portretten.

De expositie


Aankomend weekend gaat de expositie van start in het kasteel van Wijchen. Mocht je het leuk vinden, dan bij je uiteraard van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Op zowel zaterdag als zondag kun je terecht tussen 12:00 en 17:00 uur.

In totaal is de expositie twee weekenden geopend; op zaterdag 24 oktober, zondag 25 oktober, zaterdag 31 oktober en zondag 1 november 2015. De toegang is gratis.

Zelf ben ik in elke geval op zondag 1 november van 12:00 tot 15:00 uur aanwezig.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

3 reacties

 1. Paul Oosterlaak
  Profiel Paul Oosterlaak schreef op vrijdag 23 oktober 2015 om 00:36  | reageer

  Wat een hoop werk zit hierin zeg. Maar echt heel goed en grondig uitgevoerd! Het ziet er netjes uit door de consistentie belichting en de burgemeester in de reeks maakt het wel helemaal af. Hier kun je echt trots op zijn.

 2. C. de Witte
  C. de Witte schreef op vrijdag 23 oktober 2015 om 08:32  | reageer

  Wat een leuk project.
  Leuk ook om de verschillende gezichten te zien.
  Steeds ouder wordend.
  De vormgeving maakt het ook boeiend om naar te kijken.
  Verschillende foto's worden één geheel.

  Zelf werk ik ook graag aan langere fotoprojecten
  Leuk, om iets helemaal uit te diepen.

  Je hebt vast veel succes hiermee op de expositie!

 3. gast schreef op dinsdag 27 oktober 2015 om 16:49  | reageer

  Leuk idee, leuk uitgevoerd. En en passant ook je fotoclub veel bekendheid gegeven... Mijn complimenten!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.190 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord