Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotoshoot Adriėtte

maandag 30 november 2015, 22:26 door | 20.612x gelezen | 14 reacties

Vanmiddag heb ik samen met mede-blogger Peter van Veen foto's gemaakt van zijn dochter, Adriėtte. We hadden een mooie locatie in het bos bij Plasmolen en het weer werkte ook goed mee. Hoewel; voor het model was het soms aan de frisse kant.

Het was eigenlijk de eerste keer dat ik een locatie van te voren ben wezen 'scouten'. Tijdens een wandeltocht dit voorjaar kwam ik langs de drie prachtige meertjes die op de Sint Jansberg liggen. Ik bedacht me toen al dat dit een mooie locatie zou zijn voor een shoot, dus vorige week ben ik gaan kijken of ik de locatie nog terug kon vinden en of die inderdaad zo geschikt zou zijn. Dat bleek zeker zo te zijn.

Adriėtte is twaalf en ondanks de fotografische activiteiten van haar vader was dit eigenlijk haar eerste keer als model voor een complete shoot. Zeker voor een eerste keer deed ze het ook helemaal niet verkeerd. In het begin ging het allemaal nog wat onwennig, maar daar hadden we als fotograaf zelf ook last van. Na het eerste half uurtje ging het eigenlijk steed soepeler, Adriėtte nam zelf ook wisselende poses aan tijdens het schieten en luisterde goed naar verzoeken van ons.

Strobist
Hoewel ik de strobist manier erg interessant vind, was ik al maanden niet meer aan het fotografen met mijn opzetflitsers toe gekomen. Vandaag had ik ze echter weer uit de doos getrokken en de batterijen herladen. Ik moet echter toch gewoon meer oefenen, want een lichtopstelling maken waarbij bestaand licht gecombineerd wordt met flitslicht lukt me wel, maar het kost veel tijd.

Adriėtte Strobist style


Al met al ben ik denk ik ruim een half uur bezig geweest om de eerste paar foto's te maken. Voor de volgende serie een tiental meters verderop stelde ik daarom maar voor om even zonder flitser te schieten. Dat beviel eigenlijk veel beter, omdat je direct aan de slag kunt. Bovenstaande foto is de enige foto waar ik tevreden over ben die met de flitsers is gemaakt. En vergeleken met de andere resultaten van vandaag vind ik 'm feitelijk niet goed genoeg.

Hoog tijd om de Strobist Lighting Seminar van David Hobby eens helemaal af te kijken en dan gewoonweg veel oefenen en wellicht nog een workshop volgen. Een beetje de handigheid erin krijgen kan geen kwaad wanneer er een model staat te wachten opdat je de foto's gaat maken.

Adriėtte


Ik moet zeggen dat het bos in de herfst zeker de moeite waard is om te bezoeken voor een shoot. De gevallen bladeren zorgen voor een mooie ondergrond en het blad is in vele mooie kleuren vast te leggen. Ook is de zon lang niet meer zo krachtig als in de zomer. Hierdoor is het contrastverschil met zonlicht en schaduw klein genoeg om goed met je digitale camera vast te kunnen leggen. Ook zonder model kun je natuurlijk mooie foto's maken in het bos.

Peter had trouwens nog hard zijn best gedaan om aan het idee voor de shoot te voldoen. Ik had een beetje een middeleeuwse sfeer in gedachten en dankzij de passende kledij is dat volgens mij ook best aardig gelukt. Een specifiek thema of aankleding tijdens een shoot vind ik een aardige meerwaarde hebben. Het geeft je een doel en op de foto's is ook gewoon direct te zien dat er iets meer is gedaan dan een model in het bos plaatsen.

Adriėtte

Al met al heb ik een leuke dag gehad en volgens mij hebben Peter en Adriėtte zich ook goed vermaakt. Van de middag heb ik een korte video gemaakt.


Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken


Dit artikel is voor het laatst bijgewerkt op 30 november 2015.
De eerste publicatiedatum is zaterdag 4 oktober 2008, 23:57.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

14 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op zondag 5 oktober 2008 om 00:34  | reageer

  Goed verslag van deze middag. Wij hebben er allebei in ieder geval veel plezier aan beleefd! De strobist style gaf idd wat teveel hoofdbrekens om even soepeltjes toe te passen. Gelukkig was het aanwezige licht deze middag prachtig, zoals ook te zien is op de foto's.

 2. Mike
  Profiel  Mike schreef op zondag 5 oktober 2008 om 09:05  | reageer

  Leuk verslag Elja, ik wil me ook meer gaan richten op het op lokatie fotograferen en eventueel met strobist aan de slag te gaan.
  Maar ik heb er nog geen kaas van gegeten en ik zal me er eens in gaan verdiepen...dus als iemand nog tips heeft...graag vrolijk
  Verder is de laatste foto mijn favoriet, erg mooi.

  Groet Michael Basten
  www.mikesplaza.nl

 3. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 5 oktober 2008 om 11:26  | reageer

  Plezierig verslag. Persoonlijk heb ik een voorkeur om te werken met bestaand licht maar gezien de enorme populariteit van het strobisme (juist woord?) wil ik me ook gaan wagen op dat vlak. Proefondervindelijk wil ik uitzoeken wanneer en hoe opzetflitsers (met accessoires) een meerwaarde toevoegen aan foto's bij daglicht...

 4. Charles
  Profiel Charles schreef op zondag 5 oktober 2008 om 11:29  | reageer

  Mooi artikel. Leuk model en de kledingkeuze is erg goed bedacht. Van fotograferen met strobist heb ik net als Mike geen kaas van gegeten en het lijkt inderdaad nog niet zo makkelijk te oordelen aan al die atributen die in de video te zien zijn.

  Mijn favoriet is de tweede foto. Waarom? De expressie op het gezicht van Adriëtte is in de tweede en derde foto gelijk. In de derde foto trekken de takken iets te veel aandacht weg, vind ik. Dat wil niet zeggen dat het idee achter de laatste foto in zo'n ruim beeldkader niet werkt. De sfeer komt zeker over en het licht is mooi op het model. Maar als je bijvoorbeeld voor een wedstrijd 1 foto mag insturen dan is de tweede foto toch krachtiger, denk ik. Ook hier herkennen we nog duidelijk de omgeving waarin Adriëtte zit en de scherptediepte is mooi. (Uit de hand genomen op behoorlijke afstand zag ik in de video.) Alleen het licht dat op de boomstam en de knieën valt zou je iets hoger (haast in het gezicht) wensen.

  Is dit flitslicht? Zo ja, waarom de keuze om het laag te houden?
  Elja, je moet maar eens vaker met Adriëtte op stap! Zeker als ze van die mooie kleding draagt die aan de foto zoveel bijdraagt. Deed me meteen denken aan het werk van een Nederlander in California.

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 5 oktober 2008 om 13:16  | reageer

  @Mike; Wellicht ook gewoon eens samen afspreken voor een shoot. Kunnen we beide oefenen. De laatste foto is overigens ook mijn favoriet van de dag.

  @tonv; Wat ik zie aan voorbeelden op het internet heeft het gebruik van flitsers tijdens de dag zeker een meerwaarde. Nu moet ik het alleen zelf nog net zo goed leren te gebruiken. knipoog Het is ook prettig dat je daardoor minder afhankelijk zult zijn van het weer. Je kunt ook een druilerige dag laten ogen als een dag met een prettig warm zonnetje..

  @Charles; In de tweede en derde foto zijn geen flitsers meer gebruikt. Het licht op de boomstam is zonlicht. Die kleding voegt inderdaad zeker wat toe. Ook grappig om in onze zoektocht erna te ontdekken dat er een enorm aanbod op internet bestaat van dit soort dingen.

 6. Hans
  Hans schreef op zondag 5 oktober 2008 om 13:42  | reageer

  Wat mij betreft zijn de foto's met bestaand licht het best geslaagd. Ik vind dat het licht op de eerste foto precies verkeerd staat (persoonlijke mening, trek het je niet teveel aan knipoog ). Het verlicht een gedeelte van het gezicht dat geen enkele essentiele informatie bevat (stukje wang en een haarlok). Mijn idee van verlichten is dat je een accent legt op 'onderdelen' die een gezicht vormen tw de driehoek ogen, neus en mond.

 7. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op zondag 5 oktober 2008 om 14:36  | reageer

  Elja, Photofacts is is er geweldig op vooruit gegaan met die "home-made"-Video reportages van jullie fotoshoots.
  Mischien moet je hier iets meer mee doen.

  gr

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 5 oktober 2008 om 15:28  | reageer

  @Elja. Mooi verslag. Flitsen bij daglicht krijgt nu zeker meer belangstelling. En om in te halen op Vincent.Sp: met de nieuwe 5D wordt fotograferen en videograferen gemakkelijk. Of misschien ook niet.

 9. Mattijs
  Profiel Mattijs schreef op zondag 5 oktober 2008 om 15:58  | reageer

  Die laatste foto is echt heerlijk om naar te kijken. Alle attributen bij het strobist gedeelte is heel herkenbaar in het filmpje. Ik heb er ook nog niet zo veel ervaring mee. Maar wat ik meestal merk, less = more = KISS (Keep It Simple Stupid). Helaas houd ik mij daar niet altijd aan vrolijk

  Mooie locatie trouwens. Ik ben al een tijd fan van de Mookerheide, maar ben nog nooit naar plasmolen geweest. Toch maar eens doen.

  gr, Mattijs

  PS: heerlijke muziek weer onder het filmpje.

 10. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op zondag 5 oktober 2008 om 19:29  | reageer

  Misschien moeten we gewoon eens met een paar mensen afspreken om samen eens wat buiten (of binnen) te spelen met flitsertjes.

 11. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 5 oktober 2008 om 19:58  | reageer

  @Reinoud; Ik ben voor! vrolijk

  @Mattijs; Het is daar zeker de moeite, mooie heuvelachtige bosomgeving met hier en daar een beekje en meertje. vrolijk

  @Vincent; Ik doe mijn best om elke shoot of uitstapje vast te leggen. Kan ik langzamerhand ook het vak van videograaf een beetje gaan leren. knipoog

  @Hans; Ik was dus ook niet al te enthousiast over het resultaat. In een studio ben ik wat dat betreft veel meer thuis met flitsers. Maar daar heb je ook gelijk al het licht helemaal onder controle.

 12. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op zondag 5 oktober 2008 om 20:44  | reageer

  @Reinoud: Ik ben ook voor!

 13. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op maandag 6 oktober 2008 om 15:52  | reageer

  vertel eens meer over de gebruikte hardware en opstelling?
  Hoeveel flitsers (extern) gebruikt (evt type/model), hoe geplaatst/gericht etc.etc.

  Plasmolen is idd. erg mooie lokatie 'naast mijn deur' en is ook mooi wandelgebied.
  Nog wat gedaan bij de 'molensteen' zelf met de model-in-wording?

 14. arienne
  arienne schreef op dinsdag 7 oktober 2008 om 15:11  | reageer

  heej adriette
  kei gaaf zeg!!!!
  echt leuk
  doe je dit vaker
  mooie kleren en opmaak
  -xxx- arienne

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.217 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord