Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Mark de Roo

Fotoshoot met een F16 straaljager

zondag 7 november 2010, 09:07 door | 10.875x gelezen | 17 reacties

Eťn van de weinige keren dat ik meteen 'ja' heb geantwoord bij het horen van het onderwerp. Ik ben pas nadien gaan nadenken over de invulling ervan. Er waren enkele voorwaarden van buitenaf, en enkele voorwaarden die ik mezelf heb gesteld. De belangrijkste voorwaarde voor mij is dat het niet zo'n frikandel in een vaatwasserfoto mocht worden. Hierbij doel ik te zeggen, twee onderwerpen die ontzettend vloeken met elkaar.

Het is voor mij ontzettend afgezaagd om een model in een baljurk voor zo'n vliegtuig te zetten bij wijze van spreken. Daarnaast wilde ik er een humorischtische foto van maken. En de luchtmacht moet er positief uit springen. Ik wilde er dus ook absoluut geen babeshoot van maken. Dat is iets dat ik zowiezo niet in mijn portfolio heb, en er niet in wil hebben. Ook moest de foto herkenbaar zijn, maar ook verenigbaar met mijn manier van opnemen die nooit de werkelijkheid weer geeft.

Het Nederlandse daglicht vind ik echt te verschrikkelijk voor woorden. Uit alle vragen en stramienen die van te voren waren opgelegd door mijzelf en extern kwam ik tot de volgende vragen die opgelost moesten worden:

- Hoe moeten mensen bij een vliegtuig staan?
- Wat trekken ze aan?
- Hoe ruim kader ik een beeld, te veel geeft verlies?
- Hoe zet ik een vliegtuig in het licht, het is een groot object?
- Hoe combineer ik de 2 voorgaande vragen?
- Wat heb ik nodig aan hardware?
- Welke modellen zoek ik ervoor uit?
- Hoe kan ik snel werken?

Gelukkig heb ik een stortvloed aan ideeŽn in mijn hoofd, en zodoende kreeg een plan vorm waarbij ik wilde uitbeelden dat een aantal stewardessen zijn verdwaald op een luchtmachtbasis. Ze komen bij een F-16 vliegtuig aan, en staan zichzelf gruwelijk hard af te vragen of ze nu het juiste vliegtuig hebben gevonden.

Natuurlijk vind de piloot in het vliegtuig het helemaal okť als er eentje wil mee vliegen op de vleugel. Van dit idee heb ik vervolgens een tekening gemaakt waaraan de hand daarvan we vooruit zijn gegaan.

Helaas bestond er alleen een algemeen idee van hoe de locatie uit ging zien waar we heen gingen. Desondanks alles zorgvuldig was gepland was dat de enigste variabele.

Ik heb nog nooit in mijn loopbaan als fotograaf een vliegtuig in het licht gezet. Daarom had ik me er ook maar op voorbereid door voor dat event teveel spullen mee te nemen. Liever teveel mee nemen, dan daar staan, en je komt wat tekort.

Om een vliegtuig in het licht te zetten moet je het gaan vergelijken met een groot vlak, dat ook nog eens van links naar rechts diepte en verloop heeft. Om even een tussenweggetje te noemen, je ziet wel eens foto's op internet waarbij je in de breedte van 35 centimeter (een model) al een gigantisch verloop van licht ziet. Vaak bij de strobistkitjes omdat ze die te dichtbij zetten. Dit wilde ik dus niet hebben bij het vliegtuig.

Onderstaand is een live voorbeeld van de 'inverse quare law'. Wat het betekend moet je maar eens aan een wijsneus op een fotoforum vragen. Want ik kan er geen berekening van maken, ik weet alleen wat het doet. In de practijk zie je, dat hoe verder een licht is verwijderd van een object, hoe geleidelijker het licht gaat verlopen.

Meet je het licht dichtbij een flitsunit, je meet f/22, dan kun je een stap verder achteruit al f/16 meten, 3 stappen achteruit f/11 en na een eindje hollen f/4.0

Flitsunit -> |f/22 ---|f/16 ------|f/11 ------------|f/8.0 ----------------------------------|f/5.6 -------

Wat houd dat in voor je lichtverloop? Dat het veel minder sterk gaat verlopen naarmate de afstand groter wordt. De schaduwen worden daarbij wel harder. Vind ik dat erg? Nee, zonlicht is ook hard.
Conclusie, om een vliegtuig in het licht te zetten moet je lichtbron waarmee het vliegtuig wordt aangestraald een eind weg staan. In dit geval was dat toch wel een meter of 20.

Om 20 meter te overbruggen met licht kun je niet aankomen met je speedlight starterskitje, Je hebt een serieuze big momma nodig om bij je camera nog een mooi F-getal te kunnen behalen.
In dit geval heb ik een krachtige Hensel Generator ingezet, de flitskop was daarnaast ook voorzien van een 14 inch diepstraler. Deze diepstraler geeft een extra rendement van 5 F-stops.

Echter, dan heb je alleen het vliegtuig aangelicht, en de ruggetjes van mijn lieftallige stewardesjes. Om hen in te vullen heb ik directionele spotjes gebruikt. Maar, omdat deze niet in beeld mochten komen, en de set groot was, zijn hiervoor ook zware jongens gebruikt om hen te bereiken met licht.

Uiteindelijk heeft er veel voorbereiding gezeten voordat de shoot uberhaupt begonnen was en we aankwamen op de luchtmachtbasis. Door deze voorbereiding konden de opnames relatief simpel en snel worden gemaakt. Inclusief het plaatsen van vliegtuig en licht et cetera zijn we twintig minuten bezig geweest met deze opname.

F-16 Straaljager
Klik op de foto voor een grotere versie


Natuurlijk moest ik zelf ook nog even plaats nemen in het vliegtuig, dat is naast fotograaf worden toch ook een jongensdroom toch? Althans voor mij wel. Het apparte aan dit beroep vind ik dat het me op plaatsen brengt waar ik anders niet zou komen. Maar ik ontmoet ook mensen die ik anders minder snel zou ontmoeten.

Van deze fotoshoot is geen backstagefilmpje, of meerdere backstagefoto's beschikbaar door de aard van de locatie en de shoot. Aan deze fotoshoot hebben de volgende mensen mee gewerkt; Victoria S, Martine F, Eefje Klijn, Jos Klijn, Eric de Cocq, Samantha Martens en natuurlijk de Nederlandse Defensie.

Mark de Roo

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Mark de Roo

Over de auteur

Om een duidelijk beeld te krijgen van het werk van Mark de Roo zou je zijn site moeten bekijken. De vorm van fotografie die daarop staat is voornamelijk gericht op modelfotografie en ge-ensceneerde fotografie.

17 reacties

 1. stephanieverbeken
  Profiel stephanieverbeken schreef op zondag 7 november 2010 om 10:05  | reageer

  bedankt om dit met ons te delen!
  zou je evt. nog kunnen vertellen welke instellingen je gebruikte op je flits? alvast bedankt!
  S.

 2. Arjan Bruinstroop
  Arjan Bruinstroop schreef op zondag 7 november 2010 om 10:08  | reageer

  Heerlijke serie Mark, mooie locatie en super belichting!

 3. Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo schreef op zondag 7 november 2010 om 12:10  | reageer

  @ Stephanie:
  De flitser die ik gebruik zijn domme units, ze kunnen alleen omhoog en omlaag in power. Waar ze heel goed in zijn is een enorme bak licht afgeven. De instelling van hoeveelheid weet ik niet, onthoud het ook niet, het verschilt per situatie, en die situatie wordt bepaald door de omgeving. Het daglicht is enigszins onderdrukt, het tekort aan licht wordt door de flitser goed gemaakt. Door met die balans te spelen tussen flits en daglicht maakt de balans in de opname.

  Er bestaat dus ook geen eenduidig antwoord op. Als je zelf naar exact dezelfde plaats terug gaat, met hetzelfde vliegtuig, en je hebt dezelfde spullen ter beschikking kun je hetzelfde plaatje maken, echter, zullen de instellingen anders zijn omdat het weer wellicht anders is. Daarom is exif met deze manier van werken ook weinig van waarde.

 4. Vincent Lam
  Vincent Lam schreef op zondag 7 november 2010 om 12:40  | reageer

  Ik vind het jammer dat je het weer niet echt mee had. Een strakke blauwe lucht en wat witte schapenwolkjes was wel leuk geweest. Desalniettemin, een heel mooi plaatje!

 5. Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo schreef op zondag 7 november 2010 om 12:46  | reageer

  Dat is het nadeel van nederland, je kan niet echt op het weer rekenen. :(
  Geen regen vonden we toen al heel positief :D

 6. tonv
  Profiel tonv schreef op zondag 7 november 2010 om 12:57  | reageer

  Toen ik las 'Fotoshoot MET een F16 straaljager' werd bij mij even de suggestie gewekt dat je de geluisdbarrière met je camera had doorbroken. Maar aan de grond doet die kist het ook niet slecht. Jammer van het slechte weer!

 7. JeeeM
  Profiel JeeeM schreef op zondag 7 november 2010 om 13:10  | reageer

  Geweldige foto's Mark, ik ga door oefenen vrolijk

 8. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 7 november 2010 om 13:21  | reageer

  Erg leuk en fraai uitgevoerd.

 9. Alex82
  Alex82 schreef op zondag 7 november 2010 om 15:13  | reageer

  Mooi artiekel. Ook leuk om de insights van je gedachtengang te delen!

  Nog een opmerking/alternatieve oplossing.
  Het licht wat de F-16 verlicht onkom je inderdaad niet aan een zware jongen.
  Het licht voor de stewardessen heb je natuurlijk ook fraai opgelost, maar als je niet de beschikking over twee big momma's had had het volgende ook kunnen werken.
  Je zet camera op statief, en licht voor de stwardessen gewoon in beeld en maakt de foto. Vervolgens haal je het licht in het beeld weg, maat nog een foto van de achtergrond. Vervolgens zet je de foto in PS in twee lagen en gumt het onderte beeld zonder licht statief naar voren om het licht in het frame te verwijderen.

  Alleen om aan te geven dat je niet altijd big momma's nodig hebt om één effect te kunnen bereiken vrolijk.

  Mooi eind resultaat in ieder geval!

 10. Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo schreef op zondag 7 november 2010 om 15:24  | reageer

  Ieder zo zijn methode he knipoog In dat toveren met photoshop zit voor mij geen uitdaging. Ik wil het ter plekken zo hebben. Ik gebruik dat soort methodes wel in andere verbanden. Maar dan meer om mensen, auto's en andere variabelen te elimineren uit een een beeld.

 11. Alex82
  Alex82 schreef op zondag 7 november 2010 om 16:25  | reageer

  Dat laatste is ook wel een goede toepassing ja.
  Als ik de beschikking over de big momma's zou hebben zou ik dat ook prefereren. Maar helaas heb ik niets eens de beschikking over één big momma uit eigen bezit, dus moet ik af en toe wel slim werken, en wat meer als een paddestoel in me kelder doorbrengen haha... naja.. zolder dan.

 12. onem
  Profiel  onem schreef op zondag 7 november 2010 om 18:35  | reageer

  Prachtig beeld, en leuk idee. Het enige wat mij een beetje stoort is de schaduw van de trap aan de voorzijde, wat het een beetje onnatuurlijk maakt (kan ook de bedoeling zijn) maar wat een object om uit te lichten zeg. Knap staaltje werk

 13. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op zondag 7 november 2010 om 22:03  | reageer

  wat een geweldige foto zeg!
  Ik denk dat je doelstellingen zeker gehaald zijn.
  Erg top ook dat je de foto 'groter kan klikken', dat mis ik vaak bij foto's op deze site.
  De schaduw op het trapje stoort mij nauwelijks, al vraag ik me wel af of de foto helemáál zonder trapje niet nog leuker was geworden.
  (alsof de piloot nét aan komt taxiën)
  De modellen vind ik fantastisch ook!

 14. Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo schreef op zondag 7 november 2010 om 22:08  | reageer

  Ik vind ook dat je hem zeker vergroot moet zien, wanneer het te klein is vallen teveel details weer weg. Verkleinen is het weg gooien van info in een beeld, Altijd er jammer :( Wat betreft de trap heb ik precies andersom gedacht. Niet het aan komen taxiën. Maar het moment van vertrekken waarbij die verdwaalde stewardessen ineens verschijnen knipoog

 15. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op maandag 8 november 2010 om 10:06  | reageer

  Mooi shot, Mark. Leuke uitdaging en goed uitgevoerd. Mocht je nog eens in een F-16 sim willen zitten dan ken ik wel een adresje voor je knipoog Trek je niks aan van het grote ego een paar berichten eerder. vrolijk

 16. Casper de Graaf
  Profiel  Casper de Graaf schreef op maandag 8 november 2010 om 10:10  | reageer

  Dus dat gebeurt met die F16's die niet meer de lucht in mogen..

 17. Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo schreef op maandag 8 november 2010 om 19:38  | reageer

  @ casper: tja zonde he! Dit is nog een operationele met een tijgertje op de staart :D
  Deze staat ook in de defensiekrant van 14 okt 2010. vrolijk

  @ Kidogo: Misschien klinkt het raar, maar ik ben geen super vliegtuig fanaat. Uiteraard vond ik het helemaal geweldig toen ik nog klein en lief was. Maar dat is niet blijven hangen. Ben zelf meer van de auto's knipoog
  Ik heb geen last van ego's over het algemeen gesproken. Zolang ik voor dit soort dingen gevraagd wordt, en ik ook nog kan doen wat ik leuk vind voor me werk, vind ik het echt wel prima. Daar kan niks tegenop. :D

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.033 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord