Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Mark de Roo

Fotoshoot met een F16 straaljager

zondag 7 november 2010, 09:07 door | 10.090x gelezen | 17 reacties

En van de weinige keren dat ik meteen 'ja' heb geantwoord bij het horen van het onderwerp. Ik ben pas nadien gaan nadenken over de invulling ervan. Er waren enkele voorwaarden van buitenaf, en enkele voorwaarden die ik mezelf heb gesteld. De belangrijkste voorwaarde voor mij is dat het niet zo'n frikandel in een vaatwasserfoto mocht worden. Hierbij doel ik te zeggen, twee onderwerpen die ontzettend vloeken met elkaar.

Het is voor mij ontzettend afgezaagd om een model in een baljurk voor zo'n vliegtuig te zetten bij wijze van spreken. Daarnaast wilde ik er een humorischtische foto van maken. En de luchtmacht moet er positief uit springen. Ik wilde er dus ook absoluut geen babeshoot van maken. Dat is iets dat ik zowiezo niet in mijn portfolio heb, en er niet in wil hebben. Ook moest de foto herkenbaar zijn, maar ook verenigbaar met mijn manier van opnemen die nooit de werkelijkheid weer geeft.

Het Nederlandse daglicht vind ik echt te verschrikkelijk voor woorden. Uit alle vragen en stramienen die van te voren waren opgelegd door mijzelf en extern kwam ik tot de volgende vragen die opgelost moesten worden:

- Hoe moeten mensen bij een vliegtuig staan?
- Wat trekken ze aan?
- Hoe ruim kader ik een beeld, te veel geeft verlies?
- Hoe zet ik een vliegtuig in het licht, het is een groot object?
- Hoe combineer ik de 2 voorgaande vragen?
- Wat heb ik nodig aan hardware?
- Welke modellen zoek ik ervoor uit?
- Hoe kan ik snel werken?

Gelukkig heb ik een stortvloed aan ideen in mijn hoofd, en zodoende kreeg een plan vorm waarbij ik wilde uitbeelden dat een aantal stewardessen zijn verdwaald op een luchtmachtbasis. Ze komen bij een F-16 vliegtuig aan, en staan zichzelf gruwelijk hard af te vragen of ze nu het juiste vliegtuig hebben gevonden.

Natuurlijk vind de piloot in het vliegtuig het helemaal ok als er eentje wil mee vliegen op de vleugel. Van dit idee heb ik vervolgens een tekening gemaakt waaraan de hand daarvan we vooruit zijn gegaan.

Helaas bestond er alleen een algemeen idee van hoe de locatie uit ging zien waar we heen gingen. Desondanks alles zorgvuldig was gepland was dat de enigste variabele.

Ik heb nog nooit in mijn loopbaan als fotograaf een vliegtuig in het licht gezet. Daarom had ik me er ook maar op voorbereid door voor dat event teveel spullen mee te nemen. Liever teveel mee nemen, dan daar staan, en je komt wat tekort.

Om een vliegtuig in het licht te zetten moet je het gaan vergelijken met een groot vlak, dat ook nog eens van links naar rechts diepte en verloop heeft. Om even een tussenweggetje te noemen, je ziet wel eens foto's op internet waarbij je in de breedte van 35 centimeter (een model) al een gigantisch verloop van licht ziet. Vaak bij de strobistkitjes omdat ze die te dichtbij zetten. Dit wilde ik dus niet hebben bij het vliegtuig.

Onderstaand is een live voorbeeld van de 'inverse quare law'. Wat het betekend moet je maar eens aan een wijsneus op een fotoforum vragen. Want ik kan er geen berekening van maken, ik weet alleen wat het doet. In de practijk zie je, dat hoe verder een licht is verwijderd van een object, hoe geleidelijker het licht gaat verlopen.

Meet je het licht dichtbij een flitsunit, je meet f/22, dan kun je een stap verder achteruit al f/16 meten, 3 stappen achteruit f/11 en na een eindje hollen f/4.0

Flitsunit -> |f/22 ---|f/16 ------|f/11 ------------|f/8.0 ----------------------------------|f/5.6 -------

Wat houd dat in voor je lichtverloop? Dat het veel minder sterk gaat verlopen naarmate de afstand groter wordt. De schaduwen worden daarbij wel harder. Vind ik dat erg? Nee, zonlicht is ook hard.
Conclusie, om een vliegtuig in het licht te zetten moet je lichtbron waarmee het vliegtuig wordt aangestraald een eind weg staan. In dit geval was dat toch wel een meter of 20.

Om 20 meter te overbruggen met licht kun je niet aankomen met je speedlight starterskitje, Je hebt een serieuze big momma nodig om bij je camera nog een mooi F-getal te kunnen behalen.
In dit geval heb ik een krachtige Hensel Generator ingezet, de flitskop was daarnaast ook voorzien van een 14 inch diepstraler. Deze diepstraler geeft een extra rendement van 5 F-stops.

Echter, dan heb je alleen het vliegtuig aangelicht, en de ruggetjes van mijn lieftallige stewardesjes. Om hen in te vullen heb ik directionele spotjes gebruikt. Maar, omdat deze niet in beeld mochten komen, en de set groot was, zijn hiervoor ook zware jongens gebruikt om hen te bereiken met licht.

Uiteindelijk heeft er veel voorbereiding gezeten voordat de shoot uberhaupt begonnen was en we aankwamen op de luchtmachtbasis. Door deze voorbereiding konden de opnames relatief simpel en snel worden gemaakt. Inclusief het plaatsen van vliegtuig en licht et cetera zijn we twintig minuten bezig geweest met deze opname.

F-16 Straaljager
Klik op de foto voor een grotere versie


Natuurlijk moest ik zelf ook nog even plaats nemen in het vliegtuig, dat is naast fotograaf worden toch ook een jongensdroom toch? Althans voor mij wel. Het apparte aan dit beroep vind ik dat het me op plaatsen brengt waar ik anders niet zou komen. Maar ik ontmoet ook mensen die ik anders minder snel zou ontmoeten.

Van deze fotoshoot is geen backstagefilmpje, of meerdere backstagefoto's beschikbaar door de aard van de locatie en de shoot. Aan deze fotoshoot hebben de volgende mensen mee gewerkt; Victoria S, Martine F, Eefje Klijn, Jos Klijn, Eric de Cocq, Samantha Martens en natuurlijk de Nederlandse Defensie.

Mark de Roo

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Mark de Roo

Over de auteur

Om een duidelijk beeld te krijgen van het werk van Mark de Roo zou je zijn site moeten bekijken. De vorm van fotografie die daarop staat is voornamelijk gericht op modelfotografie en ge-ensceneerde fotografie.

17 reacties

 1. stephanieverbeken
  Profiel stephanieverbeken schreef op zondag 7 november 2010 om 10:05

  bedankt om dit met ons te delen!
  zou je evt. nog kunnen vertellen welke instellingen je gebruikte op je flits? alvast bedankt!
  S.

 2. Arjan Bruinstroop
  Arjan Bruinstroop schreef op zondag 7 november 2010 om 10:08

  Heerlijke serie Mark, mooie locatie en super belichting!

 3. Mark de Roo
  Profiel Mark de Roo schreef op zondag 7 november 2010 om 12:10

  @ Stephanie:
  De flitser die ik gebruik zijn domme units, ze kunnen alleen omhoog en omlaag in power. Waar ze heel goed in zijn is een enorme bak licht afgeven. De instelling van hoeveelheid weet ik niet, onthoud het ook niet, het verschilt per situatie, en die situatie wordt bepaald door de omgeving. Het daglicht is enigszins onderdrukt, het tekort aan licht wordt door de flitser goed gemaakt. Door met die balans te spelen tussen flits en daglicht maakt de balans in de opname.

  Er bestaat dus ook geen eenduidig antwoord op. Als je zelf naar exact dezelfde plaats terug gaat, met hetzelfde vliegtuig, en je hebt dezelfde spullen ter beschikking kun je hetzelfde plaatje maken, echter, zullen de instellingen anders zijn omdat het weer wellicht anders is. Daarom is exif met deze manier van werken ook weinig van waarde.

 4. Vincent Lam
  Vincent Lam schreef op zondag 7 november 2010 om 12:40

  Ik vind het jammer dat je het weer niet echt mee had. Een strakke blauwe lucht en wat witte schapenwolkjes was wel leuk geweest. Desalniettemin, een heel mooi plaatje!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord