Actie: Online cursussen + gratis Xpozer 60 x 90 afdruk. 79,95 euro voordeel! Meer info of direct aanmelden
Elja Trum

Fotoshoot met model Rianne

zondag 20 januari 2008, 23:40 door | 12.962x gelezen | 7 reacties

Het was al weer een tijdje geleden, maar vandaag heb ik me weer eens een middagje vermaakt met een studioshoot bij mij thuis op de zolder. Fotoclubvriend Léon had een leuk model en visagie geregeld, dus al het voorbereidend werk werd me nog uit handen genomen ook. Via Dutchheaven had hij model Rianne gevonden en met behulp van dezelfde handige website vond hij ook visagiste Jenneke.

Jenneke was netjes iets voor twaalven aanwezig, maar helaas was er een ongeluk gebeurd op het spoor tussen Arnhem en Nijmegen waardoor Rianne vertraagd was. Een uurtje later dan gepland konden we beginnen. Uiteraard moest Rianne eerst nog even door Jenneke onder handen genomen worden, dat neemt ook al snel een kwartiertje of drie in beslag. In de tussentijd zorgde Léon en ik ervoor dat de studio opgebouwd werd.

Het was de bedoeling eerst wat high-key portretjes te schieten (het blonde haar van Rianne leent zich daar tenslotte goed voor), maar ik heb die techniek duidelijk nog niet goed onder de knie. De genomen opname ogen vooral erg saai en plat qua belichting. Al snel besloten we over te gaan op een belichting met wat meer contrast. Persoonlijk vind ik dat toch ook wel het mooiste; duidelijke verschillen tussen de donker en licht door de flitser van opzij zijn werk te laten doen.

Model Rianne


We hadden vooraf eigenlijk niet echt hele specifieke foto's in ons hoofd die we uit wilde gaan werken. Iets wat ik toch wel meer wil gaan doen zodat je tijdens de shoot echt iets hebt om naar toe te werken. Als je dan een goed idee hebt voor een foto is het slim die te bewaren voor wat later tijdens een shoot. In het begin moet je nog aan elkaar wennen en de eerste foto's zijn vaak niet al te succesvol. Vroeger schenen veel fotografen ook gewoon de eerste foto's zonder film te schieten, zodat er geen opnamen verpest werden die eerste minuten. Met digitaal is dat uiteraard niet meer nodig, maar het blijft te zien dat de foto's gedurende een shoot steeds beter worden. Je bent dan gewoon beter op elkaar ingespeeld.

Hoewel het van te voren geen opzet was zijn de beste foto's uit de shoot van vandaag erg vervreemdende foto's. Foto's met een raar standpunt, extreme accessoires en ongebruikelijke visagie sprongen er bij mij achteraf het meeste uit. Dat kan natuurlijk ook aan mezelf liggen, wellicht dat de standaard portretjes wat beginnen te vervelen. Niet dat ik die niet gemaakt hebt, het merendeel van de foto's waren juist de portretfoto's die ik vaker gemaakt hebt. Ook helemaal niks mis mee, al zeg ik het zelf. Maar de foto's met een doordringende blik, rare uitdrukking of met een te grote zonnebril trokken toch de meeste aandacht.

Voor een volgende shoot wellicht iets om me op te richten als thema. Lekker vreemde kleding en accessoires gecombineerd met een model dat niet bang is om een paar gekke bekken te trekken voor de camera. Iets waar Rianne ook geen moeite mee had gelukkig. Al kwam ik daar wel pas wat laat achter. Mijn topfoto van vandaag vind ik dan ook de allerlaatste foto die ik genomen heb tijdens deze shoot; hieronder te zien.

Model Rianne


101 Tips voor Perfecte Portretfoto's


Wil jij graag weten hoe je perfecte portretfoto's kunt maken? In mijn boek De Portretbijbel geef ik je 101 tips om jouw portretfotografie naar een hoger niveau te helpen. Je ontdekt hierin de 101 beste tips die ik de afgelopen vijftien jaar als portretfotograaf heb opgedaan.
Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Nikonlover
  Nikonlover schreef op maandag 21 januari 2008 om 00:04

  Ik vond het een heel geslaagde middag.
  Die laatste foto is echt geweldig en luguber

 2. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op maandag 21 januari 2008 om 09:33

  Mooie foto's! Zeg, heel erg goed model ook volgens mij, ze kan veel uitstralingen over brengen!

 3. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op maandag 21 januari 2008 om 21:07

  Schitterende foto's!!
  Maar eh... waarom maak je geen copyright merk/teken op de foto's? Of hoe gaan anderen met foto's om op internet plaatsen??
  Wel of geen "eigen naam + (C)" oid???

 4. Serge
  Profiel Serge schreef op maandag 21 januari 2008 om 22:19

  Die laatste is sterk. Leuke expressie. Kan je ook wat uitleg geven bij de lichtopstelling?

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.344 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord