Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotoshoot met model Rianne

zondag 20 januari 2008, 23:40 door | 13.699x gelezen | 7 reacties

Het was al weer een tijdje geleden, maar vandaag heb ik me weer eens een middagje vermaakt met een studioshoot bij mij thuis op de zolder. Fotoclubvriend Léon had een leuk model en visagie geregeld, dus al het voorbereidend werk werd me nog uit handen genomen ook. Via Dutchheaven had hij model Rianne gevonden en met behulp van dezelfde handige website vond hij ook visagiste Jenneke.

Jenneke was netjes iets voor twaalven aanwezig, maar helaas was er een ongeluk gebeurd op het spoor tussen Arnhem en Nijmegen waardoor Rianne vertraagd was. Een uurtje later dan gepland konden we beginnen. Uiteraard moest Rianne eerst nog even door Jenneke onder handen genomen worden, dat neemt ook al snel een kwartiertje of drie in beslag. In de tussentijd zorgde Léon en ik ervoor dat de studio opgebouwd werd.

Het was de bedoeling eerst wat high-key portretjes te schieten (het blonde haar van Rianne leent zich daar tenslotte goed voor), maar ik heb die techniek duidelijk nog niet goed onder de knie. De genomen opname ogen vooral erg saai en plat qua belichting. Al snel besloten we over te gaan op een belichting met wat meer contrast. Persoonlijk vind ik dat toch ook wel het mooiste; duidelijke verschillen tussen de donker en licht door de flitser van opzij zijn werk te laten doen.

Model Rianne


We hadden vooraf eigenlijk niet echt hele specifieke foto's in ons hoofd die we uit wilde gaan werken. Iets wat ik toch wel meer wil gaan doen zodat je tijdens de shoot echt iets hebt om naar toe te werken. Als je dan een goed idee hebt voor een foto is het slim die te bewaren voor wat later tijdens een shoot. In het begin moet je nog aan elkaar wennen en de eerste foto's zijn vaak niet al te succesvol. Vroeger schenen veel fotografen ook gewoon de eerste foto's zonder film te schieten, zodat er geen opnamen verpest werden die eerste minuten. Met digitaal is dat uiteraard niet meer nodig, maar het blijft te zien dat de foto's gedurende een shoot steeds beter worden. Je bent dan gewoon beter op elkaar ingespeeld.

Hoewel het van te voren geen opzet was zijn de beste foto's uit de shoot van vandaag erg vervreemdende foto's. Foto's met een raar standpunt, extreme accessoires en ongebruikelijke visagie sprongen er bij mij achteraf het meeste uit. Dat kan natuurlijk ook aan mezelf liggen, wellicht dat de standaard portretjes wat beginnen te vervelen. Niet dat ik die niet gemaakt hebt, het merendeel van de foto's waren juist de portretfoto's die ik vaker gemaakt hebt. Ook helemaal niks mis mee, al zeg ik het zelf. Maar de foto's met een doordringende blik, rare uitdrukking of met een te grote zonnebril trokken toch de meeste aandacht.

Voor een volgende shoot wellicht iets om me op te richten als thema. Lekker vreemde kleding en accessoires gecombineerd met een model dat niet bang is om een paar gekke bekken te trekken voor de camera. Iets waar Rianne ook geen moeite mee had gelukkig. Al kwam ik daar wel pas wat laat achter. Mijn topfoto van vandaag vind ik dan ook de allerlaatste foto die ik genomen heb tijdens deze shoot; hieronder te zien.

Model Rianne

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

7 reacties

 1. Nikonlover
  Nikonlover schreef op maandag 21 januari 2008 om 00:04  | reageer

  Ik vond het een heel geslaagde middag.
  Die laatste foto is echt geweldig en luguber

 2. Robbie Veldwijk
  Profiel  Robbie Veldwijk schreef op maandag 21 januari 2008 om 09:33  | reageer

  Mooie foto's! Zeg, heel erg goed model ook volgens mij, ze kan veel uitstralingen over brengen!

 3. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op maandag 21 januari 2008 om 21:07  | reageer

  Schitterende foto's!!
  Maar eh... waarom maak je geen copyright merk/teken op de foto's? Of hoe gaan anderen met foto's om op internet plaatsen??
  Wel of geen "eigen naam + (C)" oid???

 4. Serge
  Profiel Serge schreef op maandag 21 januari 2008 om 22:19  | reageer

  Die laatste is sterk. Leuke expressie. Kan je ook wat uitleg geven bij de lichtopstelling?

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 21 januari 2008 om 22:22  | reageer

  Ik vind dergelijke tekst op een foto afbreuk doen aan de foto. vrolijk
  Daarbij heeft het volgens mij ook weinig nut. Dat er copyright op de foto zit is toch wel zo, dat hoef ik er niet op te zetten. Het formaat (600 bij 400 pixels) is ook zo klein dat je er verder niet heel veel mee kunt.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 21 januari 2008 om 22:25  | reageer

  @Serge; Thx! vrolijk
  Natuurlijk kan ik er wat uitleg bij geven, met plezier.

  Rianne staat hier zo'n 3 meter voor mijn zwarte achtergronddoek, links van haar (rechts voor de kijker thuis) staat een softbox (op circa 40 centimeter afstand) en aan de andere kant stond volgens mij bij deze foto's ook nog een reflectiescherm om ook die zijde niet helemaal dicht te laten lopen.

  Een eenvoudige opstelling dus, maar dat werkt vaak. vrolijk

 7. Marcel Wiegerinck
  Profiel  Marcel Wiegerinck schreef op dinsdag 22 januari 2008 om 16:53  | reageer

  Mooie foto's ik ben wel benieuwd naar meer.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.049 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord