Levenslang toegang tot al onze cursussen. Nu 100 euro korting én inclusief 1 jaar VIP toegang! Nu levenslang lid worden.
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotoshoot op kantoor met Hannen

woensdag 5 juni 2013, 23:24 door | 7.272x gelezen | 10 reacties

Voor website en folders wilde we graag wat foto's, genomen op ons kantoor. Dit zodat klanten gelijk een kleine indruk krijgen van ons kantoor en een site gevuld met stockfotografie kan natuurlijk niet echt als je ook gewoon een fotograaf in huis hebt.

Op Modelzone (het vroeger Dutchheaven en een populaire plek om op zoek te gaan naar modellen) plaatste ik twee advertenties voor opdrachten; één voor een model en één voor de visagie. Op beide kregen we gelukkig al snel reacties en uiteindelijk kozen we voor model Hannen en visagiste Kim.

Hannen bank
f/7,1, 1/60s, ISO 100 @ 24mm

De eerste sessie was we op een bank die prominent in ons kantoor staat. De scene is belicht met twee studioflitsers; eentje gericht op het plafond om zo direct de hele scene uit te lichten en een flitser van de zijkant om nog te zorgen voor een beetje extra gericht licht. Door een langzamere sluitertijd te kiezen deed ook het aanwezig licht nog mee in de scene.

Hannen werkplek
f/5.0, 1/50s, ISO 100 @ 55mm

Voor een tweede sessie heb ik Hannen op de voorgrond gezet terwijl in de achtergrond een collega aan het werk was achter zijn bureau. Een klein diafragma (f/5.0) werd gebruikt om de achtergrond mooi onscherp te maken terwijl Hannen volledig scherp in beeld kwam.

De achtergrond is belicht met het aanwezige licht. Hannen heb ik nog verder uitgelicht met een flitser (voorzien van softbox) aan de rechterkant en een reflectiescherm aan de linkerkant. Zo springt Hannen er nog uit tegen de lichte achtergrond.

Hannen beweging
f/6.3, 1/13s, ISO 100 @ 28mm

Eén van de andere ideeën was een foto waarbij Hannen bewogen in beeld zou staan. Hiervoor heb ik de camera op statief geplaatst en aangesloten op een draadloze trigger. Met de trigger kon ik per wandeling meerdere foto's maken zonder de camera aan te hoeven raken. De sluitertijd ging uiteraard op een wat langere periode (1/13de seconde).

Hannen heeft vervolgens flink wat keren onze presentatieruimte in gelopen terwijl ik foto's maakte. Dat leverde honderden foto's op (ook met andere sluitertijden, kleding en props) zodat we aardig wat keus hebben om uit te kiezen.

Directshop presentatie
f/3.5, 1/160s, ISO 500 @ 25mm

Ook in de presentatieruimte heb ik uiteraard nog wat foto's geschoten. Hierbij hebben we ook twee collega's betrokken. Onze glazen presentatieruimte is wel een uitdaging voor wat betreft de reflecties. Ik heb gewerkt met een flitser in de deuropening gericht op het plafond en een flitser om de achtergrond (buiten de glazen ruimte) te belichten.

Hannen macbook
f/4.0, 1/50s, ISO 320 @ 46mm

Deze laatste foto heb ik bij het aanwezige licht genomen. Hannen zit hier recht voor een groot raam waardoor veel licht naar binnen kwam. Van de foto's in dit artikel is dit wellicht de meest standaard 'stockfoto', maar wel gewoon een foto die je gemakkelijk kunt gebruiken. Deze specifieke foto heb ik direct al gebruikt in een blog met tips voor gastbloggen die ik al gereed had staan voor publicatie.

Het is leuk om zo een dagje iets anders te doen dan gebruikelijk is op kantoor en volgens mij hebben we er aardig wat bruikbare foto's uit kunnen halen. Wellicht dat we over een tijdje nogmaals een dergelijke shoot plannen om zo steeds nieuw materiaal te hebben.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. kees
  kees schreef op donderdag 6 juni 2013 om 07:31  | reageer

  Mooie foto's Elja!

 2. Hannen
  Hannen schreef op donderdag 6 juni 2013 om 07:39  | reageer

  Leuke foto's!! vrolijk

 3. gast schreef op donderdag 6 juni 2013 om 08:24  | reageer

  Heel fraai!

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 6 juni 2013 om 08:55  | reageer

  Prima foto's Elja, handig om zo je eigen 'stock' te hebben. Sowieso 'Nederlands' ogende fotografie. Ben wel benieuwd waarom je - blijkbaar heel bewust - voor een model hebt gekozen en geen eigen medewerkers? Ik snap het esthetische aspect, want ze ziet er prima uit, maar van de andere kant wordt het nu wel weer méér stock en minder 'eigen', toch?

 5. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 6 juni 2013 om 09:20  | reageer

  @Erik; ik hebben ook nog wel meer foto's van de medewerkers geschoten die ik hier niet heb getoond. Bij gebrek aan vrouwelijke medewerkers leek ons een vrouwelijk model wel een mooie aanvulling. Dat oogt toch net wat beter in folders.

 6. Leon
  Leon schreef op donderdag 6 juni 2013 om 10:30  | reageer

  Wel jammer dat je haar dan niet in het echt in je kantoor tegenkomt vrolijk

 7. ArjanL
  Profiel ArjanL schreef op donderdag 6 juni 2013 om 10:40  | reageer

  Eerste foto vind ik mooi, maar zou ook op z'n plaats kunnen zijn bij een commercial voor een tablet, telefoonabonnement, weekendje weg of Nespresso apparaat. M.a.w. erg gezellig, weinig zakelijk. Zou ik niet gebruiken, zeker niet als dit de enige foto is in z'n soort.

 8. marcel
  marcel schreef op donderdag 6 juni 2013 om 11:12  | reageer

  Modelzone is volgens mij niet de opvolger Dutchheaven. Dutchheaven in de nieuwe opzet was Modelpit.

  De eigenaar van alle drie sites dezelfde.

  Modelzone is duidelijk opgezet met als leidraad Modelmayhem en nu is men bezig een eigen smoelwerk te ontwikkelen.

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 6 juni 2013 om 11:49  | reageer

  @Marcel; je hebt gelijk, maar zo te zien bestaat Modelpit niet meer en de eigenaar is inderdaad gelijk.

  @Arjan; De insteek bij de eerste foto is meer dat je onze producten (websites en webshops) eenvoudig vanaf de bank kunt beheren. Is dus ook de bedoeling om gemak en gezelligheid uit te stralen. Inderdaad niet direct zakelijk, maar wel bruikbaar voor onze uitingen.

 10. ArjanL
  Profiel ArjanL schreef op donderdag 6 juni 2013 om 20:51  | reageer

  @Elja: dan is het duidelijk en wel een bruikbaar beeld.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.153 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord