Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Fotoshoot voor een videoconference bedrijf

donderdag 15 februari 2007, 21:53 door | 7.292x gelezen | 10 reacties

Voor een klant bij mijn werk zijn we momenteel een vernieuwde website aan het ontwikkelen. Naast het bouwen van een website (en alles wat daar al bij komt kijken) nemen wij ook graag de fotografie uit handen. Foto's kunnen een website tenslotte veel extra uitstraling geven. Wanneer er voor een klant gefotografeerd moet worden mag ik dat meestal op me nemen. Dat doe ik dan ook altijd met veel plezier; werken met computers vind ik al leuk, maar fotograferen zo mogelijk nog leuker.

Deze klant houdt zich bezig met videoconference. Productfoto's hebben ze voldoende van hun leveranciers, maar voor hun site wilde ze ook juist de gebruikers van de systemen naar voren halen. Voor mij dus een kans om met modellen te werken in een specifieke situatie. Heel wat anders dan gewoon maar in een studio wat foto's schieten dus.

Voorbereidingen
We zijn begonnen met een brainstorm sessie op het werk om een aantal situaties te bedenken waarvan het interessant kon zijn een foto te maken. De klant had aangegeven dat het allemaal niet zo standaard moest. Het mocht wel wat rebels hebben zonder daarbij de professionele uitstraling van het bedrijf op te geven. De ideeŽn die we bedacht hadden werden voor een groot gedeelte door de klant goedgekeurd en een datum voor de shoot werd geprikt. Afgelopen dinsdag was het zo ver en ben ik de hele dag in de weer geweest met het fotograferen van de bedachte situaties.

Hiervoor moesten we natuurlijk wel eerst modellen en visagie regelen. Op Dutchheaven plaatste we een oproep voor de shoot. Aangezien we een budgetje beschikbaar hadden kregen we hierop een behoorlijk aantal reacties van verschillende modellen. Voor de shoot hadden we een mannelijk en een vrouwelijk model nodig. Er reageerden zo'n tien vrouwen en circa vier mannen. Na een kritische voorselectie (voornamelijk op hun zakelijke uitstraling) legden we een aantal kandidaten voor aan de klant die de uiteindelijke keuze maakte.

Wij waren erg enthousiast over de vele reacties, zeker de moeite om het in de toekomst vaker op deze manier te regelen.
Ook voor de visagie waren er een vijftal reacties.

Model Youri
Model Youri; overal..


Verder had ik voorafgaand aan de shoot de gekozen situaties verder op papier uitgewerkt zodat ik al aardig op een rijtje had welke foto's we gingen maken en in welke volgorde. Ook kon ik zo vooraf rustig nadenken over welke props of andere benodigdheden er voor de verschillende foto's nodig waren en tegen welke (technische) problemen ik zou kunnen lopen. Dit was voor mij eigenlijk de eerste shoot waarbij ik dit alles vooraf zo goed doorgedacht had. Ik moet zeggen dat zo werken me wel bevallen is. Het geeft je wat extra rust en je hoeft niet ter plekke alles te bedenken.

Fotoshoot
Afgelopen dinsdag 's ochtends om negen uur de auto volgeladen met foto- en flitsapparatuur en samen met een collega richting de klant. In een nabijgelegen plaats nog even de visagiste van de trein gehaald waarna we uiteindelijk even voor elven bij de klant aanwezig waren. Terwijl we aan het uitladen waren kwamen net beide modellen eraan. Youri met de auto en Bianca met de bus. Dat laatste bleek overigens een omslachtige bedoeling te zijn en als we geweten hadden dat ze met het openbaar vervoer zou komen hadden we haar ook nog wel even van het station opgepikt.

Terwijl de modellen door de visagie onderhanden werden genomen begonnen wij vast met het opstellen van de apparatuur en het uitlichten van de ruimte. Nog best een gedoe om zo'n ruimte uit te lichten. Eerlijk gezegd was het de eerste keer dat ik specifiek zo'n grote ruimte uitgelicht had waar ook nog eens twee modellen in zouden komen. Ik had bij zo'n ruimte toch een stuk minder het gevoel dat ik het licht echt goed onder controle heb wat ik tegenwoordig tijdens een studiosessie toch veel meer heb. Wat dat betreft zijn de foto's qua belichting niet bijzonder spannend geworden, maar volgens mij wel geslaagd en eigenlijk voor een commerciŽle shoot wel prima.

Nu heb ik ook maar twee fatsoenlijke flitsers beschikbaar. Ik heb nog wel een derde, maar dat is een heel oud beestje waarbij de lichtsterkte niet in te stellen is; alleen aan of uit. Op mijn wishlist staan nog wel twee extra flitsers, maar financieel gezien zullen die nog even op zich moeten laten wachten.

Over Charlotte, die de visagie verzorgde, zijn we trouwens wel te spreken. Naast gewoon netjes opmaken van de modellen gaf ze ons tussendoor ook nog snel wat tips over de kleding. Leuk, zo'n visagiste die met je meedenkt.

Model Youri & Bianca
Model Youri & Bianca; het gemak van videoconference..


De shoots zelf verliepen allemaal best soepel. In het begin was ook de klant nog aanwezig om te kijken hoe alles liep. Ook handig om nog even zijn opmerkingen in de gaten te houden op zo'n moment en daarnaast ook leuk om wat algemene uitleg te krijgen van de apparatuur in de ruimte en bijbehorende anekdotes over videoconference.

In eerste instantie zijn we begonnen met shoots van de boardroom waar klanten indien gewenst ook kunnen vergaderen met andere locaties. Deze strak ingerichte ruimte met luxe apparatuur deed het leuk op de foto's. De meeste tijd ging ook in deze eerste sessie zitten omdat dit redelijk algemeen was. Ook handig om zo alvast aan de modellen te wennen (en visa versa) en een beetje in te komen.

Daarna volgde een shoot in de auto van de directeur. Die moest ook weg daarna dus deze sessie hadden we even naar voren geplaatst in de planning. Deze sessie was ook binnen een kwartiertje voorbij waarna we geluncht hebben. Vervolgens hadden we de rest van de middag waarbij we met zijn vieren goed doorgewerkt hebben. Zo tegen vieren zaten de shoots erop en ik geloof dat de modellen het toen ook al wel aardig gehad hadden.

Model Youri & Bianca (en collega Michael)
Model Youri & Bianca; Boardroom conference..


Na het opruimen van de boardroom (we hadden de ruimte flink overhoop gehaald) nog even snel wat foto's van de boardroom zonder de modellen waarna we weer huiswaarts vertrokken zijn. Bianca hebben we toen nog even netjes op het station afgezet.

Rond half zeven waren we weer terug in Nijmegen. Een lang dagje zo, maar een leuke afwisseling van het dagelijkse werk.
Van mij mogen we nog wel vaker zulke soort shoots gaan doen.

Gisteren op het werk alvast een aantal foto's bewerkt en naar de klant gestuurd. Hun eerste reactie was positief. In het nabewerken van de rest zullen ook nog wel wat extra uurtjes gaan zitten.

Model Youri
Model Youri; alsof je in dezelfde kamer bent..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

10 reacties

 1. Toeps
  Toeps schreef op donderdag 15 februari 2007 om 22:15  | reageer

  Wow, tof hoor! :D

 2. Reinoud
  Reinoud schreef op vrijdag 16 februari 2007 om 00:09  | reageer

  Hoi Elja,

  Heb je de beelden op de monitoren er later op gephotoshopt?

 3. Robert
  Robert schreef op vrijdag 16 februari 2007 om 07:10  | reageer

  Volgende keer wel even het overhemd van Youri stijken knipoog

 4. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 16 februari 2007 om 09:54  | reageer

  @Robert; Ja, goed punt. Volgende keer zorg ik voor strijkspullen op de locatie. vrolijk
  @Reinoud; Inderdaad, de beelden zijn er later ingezet. Door de flitser blijft er niks over van het daadwerkelijke beeld (als dat er zou zijn, alle apparatuur stond uit).

 5. Robert
  Robert schreef op vrijdag 16 februari 2007 om 12:10  | reageer

  Knap gedaan, je zou zo kunnen zeggen dat het beeld origineel was.

 6. Charlotte van den Braak
  Charlotte van den Braak schreef op dinsdag 20 februari 2007 om 19:35  | reageer

  Olaa,

  Goed gedaan hoor! Complimentjes!.

  De link die onder mijn naam staat kan veranderd worden in: www.visacha.com
  Nja eigenlijk hoeft dat ook niet.
  Nogmaal SUPER!

 7. Tom
  Tom schreef op donderdag 1 maart 2007 om 19:04  | reageer

  Ik zou ook even de plaatjes die je in de beeldschermen hebt gesoept een beetje blurren en donkerder maken. Ziet er veel echter uit vind ik...

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 1 maart 2007 om 23:23  | reageer

  Daar heb ik over gedacht, Tom.
  Deze klant werkt echter met moderne schermen met HD resoluties en hoge kwaliteit videoconference beelden. Het beeld moet dus helder en strak zijn.

 9. donkie-chot
  donkie-chot schreef op vrijdag 2 maart 2007 om 12:44  | reageer

  Ik heb je verhaal met plezier gelezen. Ik vind dat je het heel goed (professioneel) hebt aangepakt. De resultaten zien er ook prima uit.
  Lijkt me wel gaaf om ook een keer zoiets te mogen doen. Dus als je nog een keer een lichtknecht (met 3x500Ws extra) nodig hebt, hoor ik het wel knipoog

 10. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 3 maart 2007 om 12:14  | reageer

  Bedankt Donkie-chot. vrolijk
  Ik zal je aanbod onthouden.. knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.057 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord