Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Tanina Petruzzello

Geef jij je foto's een diepere betekenis?

dinsdag 1 januari 2013, 23:03 door | 11.943x gelezen | 5 reacties

Hoogwater in Deventer. Indrukwekkende wolkenpartijen. Lekker wandelen langs de IJssel. Fototoestel mee. Mijn motto bij het fotograferen in stand houden: 'Kijken met je ogen, klikken met je hart'. Mooie beelden rollen dan bijna als vanzelf uit mijn camera. Zo ga ik vaak aan de slag. Oppervlakkig? Misschien wel. Daar is niks mis mee, maar het kan ook anders..

Hoe anders?


Dat het ook anders kan, leerde Jeroen Jazet mij op de Fotovakschool. Om de 'Specialisatie' succesvol af te ronden, moesten we een portfolio maken. Niet zo maar wat verschillende foto's presenteren. Nee, dit moest wel overwogen en doordacht zijn. Wat wil je zeggen met je foto's? Hoe ga je het aanpakken? Met 'ik wil gewoon mooie beelden maken' kwam ik er dus niet vrolijk.

Plan van aanpak


Om te beginnen moest ik een plan van aanpak maken. Voor iemand die graag intuïtief en spontaan aan de slag gaat, best wel even wennen. Niet zo maar wat doen. Eerst nadenken. Keuzes maken. Rekening houden met planning en haalbaarheid. En dan het moeilijkste: wat wil ik zeggen met mijn foto's? Daar komt ie: wat is de diepere betekenis achter mijn foto's?

Discussies


Over de vorm van mijn foto's hoefde ik niet lang na te denken. Zwart-wit en vierkant. Zo maakte ik ze al vaker. Die vorm spreekt me gewoon erg aan. Over de diepere betekenis heb ik heel wat discussies gehad met Jeroen.

Discussies in de positieve zin van het woord. Hij zorgde ervoor dat ik er écht over na ging denken. Waar sta ik voor? Wat vind ik belangrijk? En hoe vertaal ik dat in mijn foto's? Niet gemakkelijk en zeker onwennig.

Om de zon te zien schijnen, hoeft hij niet te schijnen


Als alles mee zit in je leven, is het vaak makkelijker om blij te zijn. Om de zon te zien schijnen. In ieders leven gebeuren echter minder leuke dingen. Dingen die je overkomen. Dingen waar je niets aan kunt doen. Onrechtvaardig of niet. Juist dan gaat het erom hoe je er mee om gaat.

Vergeet niet dat juist die dingen je vormen. Maken wie je bent. Voor mij geldt dan ook dat zonder die dingen mijn leven niet zo mooi zou zijn. Hoe moeilijk het soms ook is. Dat wilde ik graag overbrengen met mijn foto's.

Nu nog even vertalen in mijn foto's


Mijn boodschap was dus duidelijk. Nu nog even vertalen in foto's. Ik heb ervoor gekozen om foto's te maken op momenten dat de zon niet scheen. In de mist en in het donker. Om te laten zien dat ook die momenten mooi kunnen zijn. En omdat ik vind dat je het geluk dichtbij (jezelf) moet vinden, heb ik gekozen voor mijn woonplaats Deventer. De IJsselbrug om precies te zijn. Een brug: symbool voor verbinding.

Het resultaat


Het resultaat waren negen vierkante foto's die ik als één geheel van 1,20 bij 1,20 meter heb gepresenteerd. Als ik de foto terug zie, ben ik er (om eerlijk te zijn) best trots op en blij mee. Jeroen had gelijk. Een diepere betekenis achter een foto maakt deze uiteindelijk meer bijzonder.

Brug

En jij?


Ik ben benieuwd hoe jij het aanpakt als je voor jezelf foto's maakt. Dus niet als je een foto in opdracht voor iemand maakt. Bedenk jij van te voren helemaal wat je wilt bereiken? Of ga je spontaan aan de slag?

Persoonlijk wil ik nog wel een keer een soortgelijk project doen. Dus van te voren bedenken wat ik wil zeggen met mijn foto's. En dat helemaal uitwerken. Daarnaast blijf ik in 2013 vooral ook 'gewoon' mooie beelden schieten. Want dat is voor mij juist weer een manier om mijn kop leeg te krijgen. En dat vind ik minstens zo belangrijk!

Hoogwater in Deventer 2

De IJssel

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Tanina Petruzzello

Over de auteur

Tanina woont in Deventer en heeft als grootste hobby en passie fotograferen. Haar motto bij het fotograferen: 'Kijken met je ogen, klikken met je hart'. Kijk voor meer foto's en blogjes op taninafotografie.nl.

5 reacties

 1. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op woensdag 2 januari 2013 om 17:22  | reageer

  Hallo Tanina, ik ben al tijden aan het denken over een serie over de relatie tussen mens en dier. Maar het komt er steeds niet van, te druk met andere dingen. Ik heb een stok achter de deur nodig merk ik. Misschien kunnen we een regionaal groepje fotografen verzamelen wat hier samen mee aan de slag gaat, en elkaar stimuleert?

 2. Tanina
  Profiel  Tanina schreef op woensdag 2 januari 2013 om 19:27  | reageer

  Hoi Liesbeth, leuk dat je reageert. Ik begrijp je helemaal. Ik heb ook zo'n stok achter de deur nodig voor zulke projecten. Tot vorig jaar was dat de Fotovakschool. Maar die heb ik ondertussen afgerond. Nu moet ik het ook zelf doen. Mijn eerste stap hiervoor was het schrijven van dit blog. Dan heb ik het tenminste uitgesproken...Voor de vervolgstappen kan ik ook wel wat stimulans gebruiken om daadwerkelijk een project op te starten en af te maken. Dus ja, graag. Ik wil wel mee doen.

 3. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 2 januari 2013 om 19:44  | reageer

  Tja, Deventer is niet aan de deur, anders had ik graag bij jullie aangeschoven. Want dat herken ik ook wel. Opdrachten met duidelijke briefings zijn er wel, maar de stok achter de deur die de Fotovakschool inhield voor het overige/vrije werk, die mis ik ook wel!

  Overigens, Tanina, toen ik deze blog op Twitter deelde, kreeg ik als tip het boek 'Camera Lucida' van de Franse filosoof Roland Barthes. Ik ken hem vooral van andere zaken, maar dit moet wel een aanrader zijn. Misschien dus iets voor je leeslijst knipoog

 4. Tanina
  Profiel  Tanina schreef op woensdag 2 januari 2013 om 19:47  | reageer

  Jammer! Heb je nog overwogen om te verhuizen knipoog Deventer en omstreken is leuk wonen hoor...

  Bedankt voor de tip! Hou ook erg van lezen, dus ik ga even op zoek. Misschien weer iets om over te bloggen.

 5. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op woensdag 2 januari 2013 om 23:46  | reageer

  Een tip voor de mensen die vol zitten met ideeën maar niet tot de uitvoer komen: spreek de ideeën uit en maak afspraken. Door zulke plannen uit te spreken voel je je al verantwoordelijk voor de uitvoer, omdat je niet iets wilt roepen zonder het werkelijk te doen. En door afspraken te maken met bijvoorbeeld een model, een beheerder van een gebouw/locatie, of degene die je foto's publiceert, zit je er echt aan vast en doe je het werkelijk. Mij persoonlijk helpt het vaak enorm om gewoon zo snel mogelijk met een model een datum af te spreken, dan kun je zoiets ook niet meer voor je uit schuiven.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.187 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord