Ton Vingerhoets

Gelegenheidsmodellen fotograferen; overal modellen; deel 2

donderdag 6 mei 2010, 21:13 door | 7,029x gelezen | 14 reacties

Vandaag kwam ik op het ludieke idee mijn eerste blog met dit onderwerp maar een vervolg te geven. Jullie hebben mij op Photofacts inmiddels leren kennen als een blogger met een voorliefde voor series. En waarom ook niet? Wil ik echt uitpakken met een macro-bonusblog dan heb ik daarvoor tijd nodig en ondertussen gaan we vrolijk door met vrouwelijk schoon als subject. En zoals overal vindt je dat ook volop in China. Vandaar deze nieuwe serie portretten van gelegenheidsmodellen.

Portret


Russisch model
Foto 1 is een hele tijd geleden geschoten op de set van een Bayer commercial waar dit Russisch model een rolletje in speelde. Het was een prachtige lentedag met ideale lichtomstandigheden. Tijdens de golden hours heb ik haar gefotografeerd met mijn toenmalige Canon EF 70-200mm f/4L zonder verdere hulpmiddelen. Nog steeds verwonder ik me over de optische kwaliteit van die lens die erg dicht in de buurt komt van Canon L-primes. Let vooral op de weergave van de huid.

Portret


Het ijs breken
De sfeer zat er goed in en een Chinees meisje van de crew wilde ook best poseren. Natuurlijk was ze een beetje bedeesd en dat vroeg om wat regie. Na een paar eerste shots laat ik steevast het resultaat zien wat meestal het ijs breekt. Mensen worden dan vrijmoediger en het model komt naar boven drijven. Ze heeft een karakteristieke kaaklijn die ik heb geprobeerd te pronoceren door haar enigzins weg te laten kijken. Ook haar witte petje vind ik iets eigenzinnigs hebben.

Portret


Kreukvrije secretaresse
Tijdens een shooting van een real estate commercial in Hangzhou fotografeerde ik het Chinese model in foto 3. Met loshangend haar, hippe jeans en sneakers kwam ze casual gekleed naar de set en werd in een half uur getransformeerd naar een kreukvrije secretaresse, gekleed in een grijs mantelpakje. Het is een elegant type en ik vind met name haar lange hals erg fraai. Deze foto is gemaakt met de Canon EF 135mm f/2L met een heerlijk lentezonnetje op een maartse namiddag.

Portret


Candid foto
Foto 4 is genomen op een terras in Beijing waar dit meisje mij opviel vanwege haar weelderige haardos, iets waar weinig Chinese vrouwen mee zijn gezegend. Toen ze even wegkeek heb ik snel een snapshot gemaakt. Haar wat ongeÔnteresserde, enigzins arrogante blik in combinatie met het harde licht geeft het portret een soort candid sfeer. De zonnebril maakt het helemaal af. Ze was er zich van bewust dat ze werd gefotografeerd en vond die aandacht stiekem best leuk.

Portret


Aankomend model
Toen ik vorig jaar oktober in Hangzhou zat voor een real estate shooting ging ik 's middags naar mijn hotel waar een etage lager een casting aan de gang was voor een film. Het was een komen en gaan van modellen. Nadat de Chinese director een paar kiekjes van dit model had gemaakt vroeg ik haar of ze me toestond ook een serietje van haar te schieten. Als model in de dop kun je natuurlijk best wat aandacht gebruiken, dacht ze, en stemde vrolijk in met mijn voorstel.

Het is een leuke serie geworden (foto 5 en 6) die ik later naar de director heb gemaild. Wellicht heeft dat bijgedragen aan een rol in de betreffende productie. Veel beginnende modellen ontberen goede foto's omdat een kwalitatieve portfolio sessie vaak te duur is voor ze. Binnenkort ga ik een dag de studio in met een paar modellen zodat ik wat fashionfoto's kan toevoegen aan mijn website en zij betere jobs vinden door representatieve foto's in hun portfolio map.

Portret


Chemie tussen fotograaf en model
In deel 1 heb ik verteld dat je interactie met het model een soort van spiegel is. Wanneer jij als fotograaf lekker ontspannen bent en goedgemutst heeft dat meteen een uitwerking op je model. Van nature ben ik nogal spontaan en heb zelden schroom om mensen te vragen of ik een foto van ze mag maken. Het is ook altijd leuk een enthousiaste reactie te ontvangen nadat ik ze de betreffende foto heb gemaild. Ieder mens is uniek en dat moet je in de foto zien uit te drukken.

De chemie is dus een zeer bepalend aspect. Wanneer het nep is voelen mensen dat onmiddelijk. Oprechte interesse heeft bijna altijd een positief effect, weet ik uit ervaring. In dat opzicht zijn mensen, waar ook ter wereld, universeel. Ik kan nu al zeggen dat deze serie een verrassend vervolg gaat krijgen met deel 3..

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

14 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 07:07

  Fraaie serie portretten, Ton. Ik deel zeker je mening dat je eigen stemming en (ont)spannenheid weerspiegelt in je model. Belangrijk om om te letten dus.

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 08:07

  Prachtige platen Ton! Erg leuk vervolg op je 1e deel!

 3. Ben
  Ben schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 10:50

  Leuke portretten, maar ik mis eigenlijk het China aspect in je foto's. Maar mss was dit je bedoeling ?

 4. Jaap
  Jaap schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 12:34

  Inderdaad weer een mooie bijdrage met schitterende foto's. Je schrijft dat je erg te spreken bent over de canon 70-200 f4L. Ik heb deze lens sinds korte tijd ook, maar worstel er nog een beetje mee (bij portretten). Op hoeveel millimeter (brandpuntsafstand) schiet jij meestal je portretten? Ik heb overigens een crop (40d).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.837 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.837 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.