Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Gelegenheidsmodellen fotograferen; overal modellen; deel 2

donderdag 6 mei 2010, 21:13 door | 8.158x gelezen | 14 reacties

Vandaag kwam ik op het ludieke idee mijn eerste blog met dit onderwerp maar een vervolg te geven. Jullie hebben mij op Photofacts inmiddels leren kennen als een blogger met een voorliefde voor series. En waarom ook niet? Wil ik echt uitpakken met een macro-bonusblog dan heb ik daarvoor tijd nodig en ondertussen gaan we vrolijk door met vrouwelijk schoon als subject. En zoals overal vindt je dat ook volop in China. Vandaar deze nieuwe serie portretten van gelegenheidsmodellen.

Portret


Russisch model
Foto 1 is een hele tijd geleden geschoten op de set van een Bayer commercial waar dit Russisch model een rolletje in speelde. Het was een prachtige lentedag met ideale lichtomstandigheden. Tijdens de golden hours heb ik haar gefotografeerd met mijn toenmalige Canon EF 70-200mm f/4L zonder verdere hulpmiddelen. Nog steeds verwonder ik me over de optische kwaliteit van die lens die erg dicht in de buurt komt van Canon L-primes. Let vooral op de weergave van de huid.

Portret


Het ijs breken
De sfeer zat er goed in en een Chinees meisje van de crew wilde ook best poseren. Natuurlijk was ze een beetje bedeesd en dat vroeg om wat regie. Na een paar eerste shots laat ik steevast het resultaat zien wat meestal het ijs breekt. Mensen worden dan vrijmoediger en het model komt naar boven drijven. Ze heeft een karakteristieke kaaklijn die ik heb geprobeerd te pronoceren door haar enigzins weg te laten kijken. Ook haar witte petje vind ik iets eigenzinnigs hebben.

Portret


Kreukvrije secretaresse
Tijdens een shooting van een real estate commercial in Hangzhou fotografeerde ik het Chinese model in foto 3. Met loshangend haar, hippe jeans en sneakers kwam ze casual gekleed naar de set en werd in een half uur getransformeerd naar een kreukvrije secretaresse, gekleed in een grijs mantelpakje. Het is een elegant type en ik vind met name haar lange hals erg fraai. Deze foto is gemaakt met de Canon EF 135mm f/2L met een heerlijk lentezonnetje op een maartse namiddag.

Portret


Candid foto
Foto 4 is genomen op een terras in Beijing waar dit meisje mij opviel vanwege haar weelderige haardos, iets waar weinig Chinese vrouwen mee zijn gezegend. Toen ze even wegkeek heb ik snel een snapshot gemaakt. Haar wat ongeÔnteresserde, enigzins arrogante blik in combinatie met het harde licht geeft het portret een soort candid sfeer. De zonnebril maakt het helemaal af. Ze was er zich van bewust dat ze werd gefotografeerd en vond die aandacht stiekem best leuk.

Portret


Aankomend model
Toen ik vorig jaar oktober in Hangzhou zat voor een real estate shooting ging ik 's middags naar mijn hotel waar een etage lager een casting aan de gang was voor een film. Het was een komen en gaan van modellen. Nadat de Chinese director een paar kiekjes van dit model had gemaakt vroeg ik haar of ze me toestond ook een serietje van haar te schieten. Als model in de dop kun je natuurlijk best wat aandacht gebruiken, dacht ze, en stemde vrolijk in met mijn voorstel.

Het is een leuke serie geworden (foto 5 en 6) die ik later naar de director heb gemaild. Wellicht heeft dat bijgedragen aan een rol in de betreffende productie. Veel beginnende modellen ontberen goede foto's omdat een kwalitatieve portfolio sessie vaak te duur is voor ze. Binnenkort ga ik een dag de studio in met een paar modellen zodat ik wat fashionfoto's kan toevoegen aan mijn website en zij betere jobs vinden door representatieve foto's in hun portfolio map.

Portret


Chemie tussen fotograaf en model
In deel 1 heb ik verteld dat je interactie met het model een soort van spiegel is. Wanneer jij als fotograaf lekker ontspannen bent en goedgemutst heeft dat meteen een uitwerking op je model. Van nature ben ik nogal spontaan en heb zelden schroom om mensen te vragen of ik een foto van ze mag maken. Het is ook altijd leuk een enthousiaste reactie te ontvangen nadat ik ze de betreffende foto heb gemaild. Ieder mens is uniek en dat moet je in de foto zien uit te drukken.

De chemie is dus een zeer bepalend aspect. Wanneer het nep is voelen mensen dat onmiddelijk. Oprechte interesse heeft bijna altijd een positief effect, weet ik uit ervaring. In dat opzicht zijn mensen, waar ook ter wereld, universeel. Ik kan nu al zeggen dat deze serie een verrassend vervolg gaat krijgen met deel 3..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

14 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 07:07  | reageer

  Fraaie serie portretten, Ton. Ik deel zeker je mening dat je eigen stemming en (ont)spannenheid weerspiegelt in je model. Belangrijk om om te letten dus.

 2. Niels
  Profiel  Niels schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 08:07  | reageer

  Prachtige platen Ton! Erg leuk vervolg op je 1e deel!

 3. Ben
  Ben schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 10:50  | reageer

  Leuke portretten, maar ik mis eigenlijk het China aspect in je foto's. Maar mss was dit je bedoeling ?

 4. Jaap
  Jaap schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 12:34  | reageer

  Inderdaad weer een mooie bijdrage met schitterende foto's. Je schrijft dat je erg te spreken bent over de canon 70-200 f4L. Ik heb deze lens sinds korte tijd ook, maar worstel er nog een beetje mee (bij portretten). Op hoeveel millimeter (brandpuntsafstand) schiet jij meestal je portretten? Ik heb overigens een crop (40d).

 5. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 12:46  | reageer

  @Ben
  In dit blog staat niet zozeer China centraal maar ligt de nadruk dus op portretfotografie. Er volgen wel weer 'China-blogs' in de toekomst.

  @Jaap
  Foto 1 is genomen op 131mm en foto 2 op 91mm. De EF 70-200 f/4L heb ik verruild voor de EF 135 f/2L en EF 200 f/2.8L; ronduit superieure primes!

 6. PehrG
  PehrG schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 13:12  | reageer

  @Ben. Moet iemand uit China in alles een Chinese saus meegeven? Dan zouden alle Nederlanders in hun fotografie ook 'NL' moeten meenemen. Ik overigens overduidelijk Chinese modellen voor de lens van Ton. Hoe zou je het eigenlijk verder uitgewerkt willen zien?

  @Ton Vingerhoets. Ik heb de indruk dat de inruil van de telezoom voor twee primes jou meer plezier heeft gegegevn. Mooie portretten.

 7. rbrt
  Profiel rbrt schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 13:12  | reageer

  De schoonheid van de Chinese vrouw is in ieder geval mooi vastgelegd.

  Ik zou zelf kiezen voor wat meer contrast, zodat de foto's iets meer "pit" krijgen, maar dat is waarschijnlijk een kwestie van smaak. Zie bij de laatste foto aan de rechterkant in het gezicht en onder de mond wel wat vage grijs-achtige vlekken. Zonde.

 8. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 15:29  | reageer

  @rbtr
  Dank je voor je compliment. Meer contrast is wellicht een smaakkwestie. Jouw opmerking over de laatste foto zal ik even bezien. Indien nodig wordt de foto gecorrigeerd.

 9. Evert
  Evert schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 15:44  | reageer

  Ton. Het lijkt een overbelichte vlek die je met Photoshop hebt willen corrigeren.

 10. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 16:30  | reageer

  De derde foto vind ik het sterkste van de set, maar alles bij elkaar een prima serietje portretten waarbij je omschrijvingen meer info geven over je gedachtengang. Interessant!

  Maareh.. alleen maar vrouwelijk schoon? knipoog

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 17:17  | reageer

  @rbrt & Evert
  de foto is inmiddels gecorrigeerd en vervangen.

  @Johannes Klapwijk
  Vrouwelijk schoon heeft ontegenzeggelijk z'n aantrekkingskracht maar in deel 3 krijgt het thema een andere wending.

 12. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 19:55  | reageer

  Ton,
  Je bent een mensen-mens, blijkt uit deze serie en jouw begeleidend verhaal. Vooral de tweede en derde foto vind ik top, met de tweede als de beste. Mooie uitdrukking van het gezicht. Op het goede moment gevangen.

  Wat de laatste foto betreft. Ik herken er mijn eigen probleem mee dat portretten op sommige plekken net even te veel licht vangen. Wangen, neuzen en voorhoofden, hoofdbrekens hebben ze me opgeleverd. Vooral bij studioportretten.

  @Ben. Ik sluit me aan bij een vorige reactie. Wat zou jij nog als Chinees aspect willen toevoegen in deze serie of foto's?

 13. Leon
  Leon schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 20:07  | reageer

  Laatste 2 heb je mooi gedaan (hele mooie vrouwen trouwens), maar die andere vind ik toch een iets te hoog snapshot-gehalte

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 7 mei 2010 om 20:10  | reageer

  @EdC
  Licht is een onvoorspelbaar fenomeen en moeilijk te controleren. Je zit inderdaad al snel te vechten tegen glimmers op de huid die je niet kunt gebruiken op voorhoofden, wangen en neuzen.

  Bedankt voor je lovende woorden! Mijn persoonlijke favoriet in deze serie is foto nummer 3

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.036 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord