Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Kim Dalmeijer

Gezamenlijke fotoshoot 'De Moderne Zakenvrouw'

vrijdag 18 november 2011, 23:37 door | 7.714x gelezen | 15 reacties

Achter de schermen bij Photofacts gebeurt meer dan je zo in eerste instantie zou denken. Zo is er veel contact tussen de bloggers onderling en worden er ook nog wel eens leuke initiatieven gestart of projectjes uitgevoerd.

Zo ook in mijn geval; fotografen Niels van der Perk en Ed Coenen leerde ik enige tijd geleden kennen via Photofacts. Wat begon met een technisch uitdiepen van problemen met PocketWizards ontaardde al snel in een goed contact en het regelmatig bij elkaar komen om gezamenlijke foto-ideeŽn uit te werken of ten uitvoer te brengen.

Afgelopen weekend voerden we een nieuw gezamenlijk project uit; een fotoshoot met als thema 'De Moderne Zakenvrouw'.

Melany d'Fonseca als Moderne Zakenvrouw

Aanleiding


De aanleiding voor deze fotoshoot was een idee dat Ed Coenen opperde. We bleken alledrie gecharmeerd van de fotografie in het glossy lifestyle magazine Linda. Vooral een aantal foto's van modellen in downtown New York trok onze aandacht. Ed wilde dat wel eens zelf ervaren. Zelf liep ik al langer rond met een idee voor een fashion shoot en Niels vond het ook een geweldige uitdaging. We lieten onze inspiratie vloeien..

Na wat heen en weer mailen besloten we de koe bij de horens te vatten en een model te zoeken. En omdat ik er wel van hou om dingen zo goed mogelijk aan te pakken zochten we natuurlijk ook een visagiste en styliste. En liefst nog iemand die de dag voor ons kon filmen zodat we achteraf nog een 'achter de schermen'-video konden maken.

De organisatie


Het leuke van het organiseren is dat je merkt dat mensen over het algemeen best bereidwillig zijn mee te werken, als je maar vraagt. Niet moeilijk doen, eerlijk zeggen wat je van ze wil, duidelijk maken wat je verwacht en vooral niet vergeten te vertellen wat zij kunnen verwachten.

Omdat dit een initiatief was vanuit ons drieŽn, en geen opdracht was, hadden we een heel beperkt budget. OfficiŽel zelfs geen budget, want iedere cent die je uitspaart is er ťťn, en we blijven wel Hollanders, hŤ! Een reisje met een gezelschap naar New York zat er dus helaas ook niet in..

Melany d'Fonseca als Moderne Zakenvrouw

Het team


Voor het model had ik al vanaf het begin af aan iemand op het oog. Melany d'Fonseca, freelance model voor beauty, fashion, badmode, lingery en cosmetica. Een sterke persoonlijkheid die precies weet wat ze wil en hoe ze haar doelen wil bereiken. Melany is niet geheel onbekend mede doordat ze regelmatig door heel Nederland te zien is in de abri's (bushokjes) en op grote billboards in de campagnes van een bekend nederlands lingeriemerk.

Ik kende Melany al via Facebook en af en toe hadden we even contact. We hielden elkaar een beetje in de gaten en ik had al eens gezinspeeld op een samenwerking, waar Melany in principe wel voor openstond.

En als je die deur dan op een kier hebt staan, dan moet je de gok wagen, dus ik stuurde Melany weer een berichtje en kreeg al snel een heel enthousiaste reactie terug. De belangrijkste horde was genomen.

De visagiste die ik normaal gebruik, zegde aanvankelijk heel enthousiast toe maar haakte een paar weken voor de shoot toch ineens af. Een grote domper op het hele verhaal, maar toen bedacht ik me dat een model waar ik eerder mee werkte, Kelly van Etten, al een tijdje bezig was aan de opleiding tot visagiste bij Mieke Petiet. Toen ik Kelly belde en haar het idee voorlegde was ze enthousiast, en ik was er van overtuigd dat ze de kwaliteit kon leveren die ik voor ogen had, mede omdat ik al wat van haar visagie had gezien op haar portfolio.

De styliste vond ik in mijn persoonlijke vriendin Hedwig Spekschate. Hedwig is interieurstyliste, maar heeft ook op andere gebieden hele uitgesproken visies en meningen, zo ook op kleding en accesoires. Vandaar dat ik dacht dat zij misschien de goede persoon was om de styling voor haar rekening te nemen. En wederom, na een belletje en een mailtje was ook de styliste 'geboekt'.

Voor het opnemen van de 'achter de schermen'-video heb ik mijn zwager Leon Mutsaers ingeschakeld. Leon is gepassioneerd filmer, en ik ken hem als iemand die zijn tanden in een uitdaging zet, dus dit stukje was aan hem wel toevertrouwd.

Lokatie


Omdat we als thema 'De Moderne Zakenvrouw' hadden bedacht, wilden we ook een moderne, zakelijke achtergrond gebruiken in de foto's. Ed, die het hele land doorreist en van alles ziet en meemaakt, kwam al snel met een geschikte lokatie op de proppen: Papendorp in Utrecht. Veel grote en innovatieve panden, ruim opgezet en rustig tijdens de weekenden.

Tot in de laatste dagen voor de shoot hebben we nog twee of drie keer gekozen voor een andere lokatie, maar uiteindelijk kwamen we uit op een goudkleurig pand dat zelfs nog niet volledig afgebouwd was. Google Streetview is voor dit soort dingen een uitstekende tool - je kunt je lokatie 'scouten' zonder werkelijk ter plekke te zijn, tenminste, als de foto's niet te oud zijn.

Melany d'Fonseca als Moderne Zakenvrouw

Hele dure 'prop'


Ed Coenen kwam al vrij snel met het idee om zijn contacten bij Mercedes Nederland aan te spreken en eens te kijken of Mercedes bereid was een auto te leveren voor de shoot. Al snel kwam via Ed het bericht terug dat Mercedes inderdaad een auto zou verzorgen. Niels van der Perk moest alleen wel vrijdag de auto ophalen en op maandag terugbrengen, want op de dag van onze shoot was het ophaalcentrum in Utrecht niet open.

Uiteraard vond Niels het niet erg om een heel weekend rond te rijden in een Mercedes C350 CDI Limousine Avantgarde in het donkerblauw met een beige nappalederen interieur en AMG-dubbelspaaks velgen. Met een slordige 265 pk en een prijskaartje van grofweg 82.000 euro een hele spannende en dure 'prop' voor een fotoshoot.

Een koude zaterdag


Op de dag van de shoot kwamen we beladen met onze apparatuur, kleding, make-up en accesoires bij elkaar in Papendorp. Na een kort kennismakingsrondje in de kou (de zon scheen gelukkig wel) ging Melany bij Kelly in de visagie. Gewoon in ťen van de auto's - radio en verwarming aan. Ed, Niels en ik zijn de Mercedes op zijn plek gaan zetten, de apparatuur op gaan bouwen en gaan kijken hoe we het eerste shot wilden neerzetten.

Het leuke van zo samenwerken is dat je veel apparatuur tot je beschikking hebt, met drie breinen nadenk over een foto en niet alleen fotograaf bent, maar ook stand-in model voor de andere twee fotografen. Halverwege de middag hebben we een tweede lokatie opgezocht waar we Melany op een witte trap hebben gefotografeerd.

Melany, het model, heeft het deze dag het zwaarst van ons allemaal gehad. Zij moest bij een temperatuur van rond de twaalf graden en een gure, koude wind ongeveer vier uur model staan voor drie fotografen. Voor ons fotografen een geluk dat Melany is wie ze is; een doorbijter met een passie voor haar vak.

Meer beelden van deze fotoshoot kun je vinden op onze eigen websites en op onder andere Facebook.

Achter de schermen videoWil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Kim Dalmeijer

Over de auteur

Kim Dalmeijer is freelance fotograaf met een zwak voor portretten en mensen. Bruiloften, portretten, bedrijfsreportages maar zeker ook studiowerk. Zijn belevenissen en werk deelt hij via zijn eigen weblog en natuurlijk Twitter.

15 reacties

 1. Marc Kuyer
  Marc Kuyer schreef op zaterdag 19 november 2011 om 00:23  | reageer

  Leuke bts video. Super mooi model.
  Heb zelf ook al enige tijd iedeen om die lokatie te gebruiken voor een shoot, is op 10 min rijden van waar ik woon alleen komt het er nooit van.

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 19 november 2011 om 03:35  | reageer

  Levendige video met actieve muziek eronder; de sfeer zat er goed in zo te zien. Het model heeft een mooie, sterke gelaatsuitdrukking. Jammer dat je niet meer foto's laat zien van deze professioneel georganiseerde shoot!

 3. fotopeter
  Profiel fotopeter schreef op zaterdag 19 november 2011 om 08:29  | reageer

  De shoot en de foto's zien er geweldig uit , zo ook het model.
  Het is alleen even de vraag of je als zakenvrouw dergelijke foto's wilt gebruiken ?

 4. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op zaterdag 19 november 2011 om 11:04  | reageer

  @Marc Verbazend hè, hoe je direct naast de meest unieke plekken kunt wonen en er nooit aan toe komt om ze te benutten ?

  @tonv Actieve muziek is de goede term denk ik ! knipoog Ed, Niels en ikzelf hebben meer foto's van deze shoot op onze websites staan. Ik wilde het artikel niet volgooien met plaatjes, aangezien er ook al een video bij zat.

  @fotopeter Ik denk niet dat je het moet zien als de profielfoto's van een zakenvrouw, maar meer als dat we probeerden foto's te maken die bijvoorbeeld in een glossy magazine geplaatst zouden kunnen worden.

 5. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 19 november 2011 om 19:01  | reageer

  @fotopeter. Misschien is het niet de zakenvrouw die dergelijke foto's koopt, maar een tijdschrift. Dan kan er meer en vaak moet er ook meer (van de redactie). De foto's die Kim hier toont zouden zeker in een blad kunnen staan. Het is dus misschien een verschil in opdrachtgever. Is het de zakenvrouw of een tijdschrift?

 6. Damien Franscoise
  Profiel  Damien Franscoise schreef op zaterdag 19 november 2011 om 20:02  | reageer

  Wat een leuk artikel en video. Geweldig om te zien dat jullie er zoveel energie en tijd ingestoken hebben. De resultaten mogen er ook zeker zijn!

 7. Marc
  Marc schreef op zondag 20 november 2011 om 21:55  | reageer

  @kidogo ja i.d.d. , je rijd er doorheen en denkt dan dit is best een leuke lokatie voor een shoot. Maar echt er naartoe gaan is er nooit van gekomen. als ik weer een leuk plan heb ga ik daar toch maar is ff kijken.

 8. EdC
  Profiel EdC schreef op zondag 20 november 2011 om 23:09  | reageer

  @Marc. Je moet niet kijken als je een plan hebt. Je moet altijd op kijken naar locaties, plan of geen plan. Onthoud ze op en ga bij het uitwerken van een plan in detail kijken. Voor deze shoot was het belangrijk dat de auto er goed kon komen. Veel alternatieve mooi kantoorlocaties vielen af omdat de auto er net voor de deur neergezet kon worden.

 9. Britt
  Profiel Britt schreef op maandag 21 november 2011 om 15:36  | reageer

  Ik noteer altijd interessante locaties met bijzonderheden of ideeën. Of maak alvast een foto van de plek. Altijd handig om achter de hand te hebben. Leuke video trouwens!

 10. Michael
  Profiel  Michael schreef op maandag 21 november 2011 om 15:52  | reageer

  Mooie foto's en erg leuke video!
  De foto's zullen waarschijnlijk ook goed verkopen op stockfoto websites.

 11. kidogo
  Profiel  kidogo schreef op maandag 21 november 2011 om 23:15  | reageer

  @Britt Dankjewel ! Ik noteer ook bijzondere plekjes op www.photospots.nl (ja, ik ben mijn eigen site aan het pluggen) nahnah

  @Michael Dankjewel ook jij ! Ik heb mijn twijfel over je opmerking dat deze foto's geschikt zouden zijn voor stockfotografie, maar wie weet. Hoe dan ook, het is een fijn compliment ! :D

 12. PehrG
  PehrG schreef op dinsdag 22 november 2011 om 17:20  | reageer

  @Kidogo. Volgens mij hebben jullie vooral een leuke dag gehad. 'Linda' zie ik er niet in terug, maar isk zie wel een mooie oefening in locatiefotografie. Ik denk dat het ook niet mogelijk is zo'n shoot met drie fotografen te doen als het om het 'echie' gaat. Ieder wil met een paar foto's thuiskomen. Ik waardeer de sportiviteit in jullie verhaal. Een fotograaf wil scoren, maar jullie zijn zo te zien niet te beroerd als assistent voor collega's op te treden. Chapeau.

 13. nldazuu
  nldazuu schreef op dinsdag 22 november 2011 om 20:16  | reageer

  super werk heren! Inspirerend en vooral voor de leken onder ons, zij die normaliter dit niet ondernemen, is de film prachtig! @EdC ik was oprecht verrast over je fotowerk toen je het me laatst toonde! Complimenten !

 14. Arno
  Profiel  Arno schreef op dinsdag 22 november 2011 om 23:07  | reageer

  Erg leuk gedaan!

 15. Niels
  Profiel  Niels schreef op woensdag 23 november 2011 om 08:58  | reageer

  @PehrG:

  Het was inderdaad een leuke dag! Het voordeel dat je dit met meerdere collega fotografen doet is dat die ook precies weten hoe je een mooie plaat moet schieten. (ongeacht van de persoonlijke stylen.) Door elkaar dus te helpen en te assisteren worden de foto's ook beter, 3 zien tenslotte meer dan 1. vrolijk
  Persoonlijk vindt ik deze dagen erg waardevol, buiten een geheugenkaartje met mooie foto's neem je ook weer extra kennis en ervaringen mee naar huis.

  En dan heb je achteraf ook weer een hoop te bespreken, iedere fotograaf geeft toch zijn eigen style aan een foto, qua schieten of nabewerking.

  Een aanrader om te organiseren! knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord