Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Guus van der Linde

Goede voorbereiding is het halve werk!

zondag 15 januari 2012, 19:23 door | 6.085x gelezen | 17 reacties

Mijn vorige post ging over de wondere wereld van exceptioneel transport. Ik kreeg positieve comments, maar ook een aantal minder positieve. Deze hadden betrekking op het feit dat ik weinig in ging op mijn voorbereiding, mijn ervaringen in de praktijk en mijn visie op de serie foto's.

Minder positieve feedback is natuurlijk niet altijd leuk, maar zoals Erik Busstra in zijn comment schreef: 'Ik hoop dat je met alle meningen iets doet om er zo van te groeien'. En dat ben ik van plan! Vandaar in deze blogpost een herkansing.

Onlangs heb ik voor mijn werk namelijk wederom een speciaal transport ritje gefotografeerd, die geschikt zou zijn voor mijn herkansingspoging. De rit ging in ieder geval ditmaal van Emmen naar Drachten over (grotendeels) de N381, een weg die mij niet geheel onbekend is. Vijf diepladers zouden elk een biertank van 41 ton zwaar, 21 meter lang en 7 meter doorsnede vervoeren.

Het konvooi zou vergezeld worden met acht busjes transport begeleiding. Op papier een indrukwekkende klus; de beelden had ik dan ook al in mijn hoofd gemaakt. Nu nog zaak dit in de praktijk te brengen!

Opdrachtformulering


Wat was nu de bedoeling van deze fotoklus? Mijn opdrachtgever wil graag met deze serie foto's het vakmanschap van de chauffeurs aantonen en bewijzen bij (potentiele) anderen klanten. De WOW-factor in de foto's moest dus groot zijn. In onderstaande foto's komen een aantal WOW foto's terug, maar ook foto's om te illustereren waar ik fototechnisch tegenaan ben gelopen. Ik geef onder elke foto aan wat mijn bedoeling ermee is in deze blogpost.

Mijn voorbereiding


Voorafgaand de dag dat het transport zou plaatsvinden, heb ik de gehele route uitgekauwd met behulp van Google Maps en Street view. Op de gehele route van circa 80 kilometer heb ik acht punten gemarkeerd die ik in ieder geval zou willen gebruiken om foto's te maken.

Deze punten gaven allemaal een andere perspectief op het convooi: bovenop een viaduct, slalommend langs verkeerslichten, op een afrit, et cetera. De punten heb ik vervolgens in mijn hoofd geprent, want ik moest het kunnen dromen!

Uitdagingen en oplossingen


Voor deze klus waren er drie grote moeilijkheden / uitdagingen: het transport was dermate breed (7 meter) dat inhalen onmogelijk is. Als ik dus eenmaal achter het konvooi zou raken, dan kom ik er niet meer langs. Niet echt handig voor mooie foto's.

Daarnaast zou de colonne om zes uur 's ochtends vertrekken uit Emmen. Vroeg opstaan is niet erg, maar het was nog pikkedonker rond deze tijd! Ook niet ideaal voor mooie foto's. Dan zit je alweer vast aan (te) hoge ISO waarden, wat ten koste gaat van de kwaliteit van de foto's door toenemende ruis. Tot slot zou er veel regen vallen, wat sombere grijze foto's geeft (maar ook niet ideaal is voor de fotoapparatuur). Genoeg uitdagingen in ieder geval!

Om het eerste probleem te tackelen ben ik niet met de auto gegaan, maar ben ik achterop de motor van mijn gezelschap geklommen. Dit bleek achter een gouden greep. We waren in staat overal langs, tussendoor en er voorbij te manoeuvreren. Dit is ook voorwaarde nummer één geweest om alle foto's te kunnen maken die ik in gedachten had.

Om probleem twee, de duisternis, wat te omzeilen besloot ik niet vanaf zes uur bij Emmen te beginnen, maar later in te schakelen. Tegen half acht zou het konvooi bij de kruising A28 / N381 bij Beilen zijn; makkelijk te bereiken én de schemer zou langzaam gaan inzetten. Aangekomen bij dit punt was het transport echter nog niet te bekennen.

Ik besloot ze richting Emmen tegemoet te rijden en wat wou het geval? Vlak buiten Emmen troffen we de vrachtwagens aan, ze waren pas vertrokken. Dit betekende dat we (bijna) de hele route mee konden rijden en dat het snel licht zou worden. Geluk moet je dus soms dus ook gewoon hebben!

De eerste plek waar we ons klaar maakten voor de eerste foto's was bovenop het viaduct bij Zweeloo. Waar ik bang voor was, gebeurde inderdaad. Genoodzaakt door de duisternis moest ik foto's van minimaal ISO 4.000 maken, wat best veel korrel in de foto's gaf. Wel geeft het de sfeer goed weer.

Transport is een 24/7 business: dag én nacht inzetbaar!
Foto 1: Transport is een 24/7 business: dag én nacht inzetbaar!

Gelukkig werd het bij dit viaduct ineens wel snel licht. Binnen een klein half uur, toen de laatste auto het viaduct passeerde, was het beduidend lichter geworden! Dit is hieronder duidelijk te zien in vergelijking met de eerste foto.

In vergelijking met foto 1 is er binnen een kwartier duidelijk meer licht!
Foto 2: In vergelijking met foto 1 is er binnen een kwartier duidelijk meer licht!

Toen alle vrachtwagens en de begeleiding voorbij waren, wisten we dat het heel moeilijk zou zijn om het konvooi voor te komen. We besloten een stuk af te snijden langs een parallelweg door wat boerendorpjes.

Dit bleek tevergeefs. Het transport reed behoorlijk door, waardoor we alsnog achter de vrachtwagens belandden. Er zat niks anders op dan mee te rijden tot aan Appelscha, waar de colonne van rijbaan zou switchen, omdat ze niet onder de verkeerslichten door pasten. Zelfs langs de flitspalen rijden bleek moeilijk voor de chauffeurs; hij ging er bijna af!

Langs een flitspaal rijden blijkt nog een behoorlijke uitdaging!
Foto 3: Langs een flitspaal rijden blijkt nog een behoorlijke uitdaging!

Vanaf Appelscha zijn we continu voor de colonne gebleven: op parkeerhavens snel wat foto's maken en weer een stuk vooruitscheuren. Zo ging het verder tot aan Oosterwolde; hier wachtte weer eenzelfde actie met een aantal verkeerslichten.

Deze lange weg was behoorlijk saai om originele foto's te maken. Na twee parkeerhavens had ik het wel gezien en keek ik uit naar het volgende punt: de aansluiting op de A31 bij Drachten. Wat ik persoonlijk wel mooi vond om te zien is dat het complete verkeer moest wijken voor het transport. in combinatie met een smaller wordende weg moest tegemoetkomend verkeer naar de berm, vluchtstroken of parallelwegen uitwijken.

Iedereen maakt ruimte voor de gevaartes op de weg
Foto 4: Iedereen maakt ruimte voor de gevaartes op de weg

Wegen worden smaller..
Foto 5: Wegen worden smaller..

Aangekomen bij de A31 bij Drachten kwam er een spectaculair stuk van de route: vele delen werden op de tegenliggende rijbaan gereden. Dit was ook een element dat de opdrachtgever graag benadrukt zou willen zien. Regulier verkeer moest op aandringen van de politie zo kort mogelijk gestremd worden.

Binnen vijf minuten moest het gehele convooi dit punt voorbij zijn. Alles zou dus aan moeten komen op perfect sturen van de chauffeurs. En het lijkt makkelijker dan het is (let op de relaxte houding van de chauffeur)!

 MG 0225
Foto 6: De afrit vanaf de A31 wordt gebruikt als oprit

 MG 9914
Foto 7: En weer verder op de A31!

Na een paar kilometer op de rijksweg ben ik de auto's vooruit gereden en heb ik bij de noordkant van Drachten gewacht totdat het convooi daar de afslag had bereikt. Het duurde even en dat is niet fijn op een snelweg waar auto's je met volle snelheid voorbij razen!

Toch wilde ik nog een laatste shot van de auto's in Drachten. Doordat ik de route had bekeken, wist ik dat er een tweetal rotondes nog aan zouden komen. Ik hoopte hier op mooie beelden.

Convooi in aantocht richting afslag Drachten Noord.
Foto 8: Convooi in aantocht richting afslag Drachten Noord.

Nu was het niet ver meer naar de eindbestemming: de haven van Drachten. Na ruim vier uur zijn de vijf tanks aangekomen in Drachten en was ik ruim 700 foto's rijker. Ik was erg benieuwd naar het eindresultaat op een groot scherm.

Aangezien veel foto's in de haast zijn gemaakt om de colonne voor te blijven, had ik niet veel tijd om zaken als sluitertijden, diafragma en ISO waarden te controleren. Door de grote hoeveelheid is er gelukkig voldoende mooi en bruikbaar materiaal. Hopelijk geven bovenstaande foto's een goede indruk.

Uiteindelijk heb ik de foto's 1, 4, 6 en 7 aan mijn tevreden opdrachtgever gegeven. Ik hoop daarnaast dat ik met de overige foto's in deze blogpost een betere indruk heb gegeven van de voorbereiding en verloop van deze fotoklus. Tips zijn overigens altijd welkom!

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Guus van der Linde

Over de auteur

Als enthousiastefotograaf wil Guus graag de mensen om hem heen inspireren en vermaken met zijn foto's. Hij heeft qua fotografie een brede smaak, maar heeft toch een zwak voor de combinatie tussen enerzijds landschap / natuur en anderzijds HDR fotografie. Daarnaast is Guus ook te volgen op Twitter!

17 reacties

 1. Bram Berkien
  Profiel  Bram Berkien schreef op zondag 15 januari 2012 om 19:44

  Guus, dit is een fijn verhaal om te lezen, je vertelt goed over je proces en ervaringen ter plaatse. Dit geeft het echt een meerwaarde om te lezen, in plaats van dat het alleen maar een showcase is van je werk.
  Wat betreft je selectie heb je exact de goede keuze gemaakt, dit vind ik ook de meeste boeiende foto's. 8 kan heel mooi zijn maar zou je nog wat na moeten bewerken, hij is iets te donker en mag wat dramatischer (heftige kleuren), dan had je hem ook zo op kunnen sturen denk ik.

 2. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op zondag 15 januari 2012 om 20:48

  Mooi verslag Guus! Dit is echt stukken beter dan het vorige. Nu kun je als lezer in de huid van de fotograaf kruipen. En aansprekende foto's!

 3. Arno
  Profiel  Arno schreef op zondag 15 januari 2012 om 20:55

  Erg mooi!

 4. Erik
  Profiel  Erik schreef op zondag 15 januari 2012 om 21:12

  Aangezien je me noemt in het stuk, moest ik het ook wel lezen. En dat was geen straf! knipoog
  Goed de feedback ter harte genomen en er een interessant stuk van gemaakt. Mooi om te lezen hoe je de wensen van de opdrachtgever zoveel mogelijk probeert te behalen en wat je daarbij tegenkomt. Ik denk dat dit de goede insteek is voor dit soort stukken.

  De foto's zelf spreken me nu ook meer aan dan de vorige foto's, mogelijk ook door het verhaal erbij.
  Zoals Bram al zei kan er misschien hier en daar in de bewerking nog wat meer uitgehaald worden, maar dat zijn details die wat mij betreft op dit moment even niet belangrijk zijn. In het schrijven heb je namelijk wat mij betreft een grote stap vooruit gezet, doorgaan zo zou ik zeggen knipoog

  Erik

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.661 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord