Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Hainan; een ongerept tropisch paradijs

woensdag 24 maart 2010, 22:22 door | 7.799x gelezen | 12 reacties

Toen ik onlangs las dat de bevolking van Hainan in rap tempo Engels moet gaan spreken om toeristen beter te woord te staan fronste ik mijn wenkbrauwen. Vandaag las ik weer dat er een reshuffle gaande is. Beijing heeft grootse plannen met Hainan: binnen enkele jaren moet het een equavalent van Hawaii worden als het aan de regeringsbonzen ligt. Zal het nog zo ongerept tropische paradijs dan ook zijn maagdelijkheid gaan verliezen als gevolg van de oprukkende Chinese welvaart?

Lishui


Ik vrees dat het zal gaan gebeuren. Enfin, een jaar of twee geleden heb ik er met mijn vrouw een maand doorgebracht en intens genoten van deze tropische parel. Naar goed toeristisch voorbeeld zijn we ons avontuur begonnen in Sanya, de meest bekende badplaats van het eiland. Het leeuwendeel van de toeristen verblijft in luxueuze hotels en resorts even buiten Sanya; het domein van steenrijke Russen en Chinezen die het breed laten hangen; decadentie is het sleutelwoord.

Hainan in een notendop
Hainan is China's meest zuidelijk provincie en heeft ruwweg de oppervlakte van BelgiŽ. Nog niet zo lang geleden werden subversieve politici en dissidenten verbannen naar Hainan. 's Zomers kan het er meer dan 35 graden worden maar in het voorjaar is het klimaat mild. De economie is nog grotendeels van landbouw afhankelijk maar zoals hierboven vermeld rukt het toerisme snel op. Het terrein is behoorlijk bergachtig en het binnenland herbergt zelfs een tropisch regenwoud.

Sanya


Avontuur
Wij kwamen er niet hoofdzakelijk voor decadente luxe maar juist voor avontuur. We hadden het wilde idee opgepakt om na een week in Sanya langs de kust naar de hoofdstad Haikou te fietsen. Een rekensom vertelde ons dat die tocht zo'n twee weken in beslag zou nemen. Uiteindelijk werd dat iets meer omdat we vaker dan gepland stops maakten om met open mond van verbazing het groene landschap en kilometers lange, totaal verlaten droomstranden in ons op te nemen.

Lishui


Mountain bikes
Voor deze monsterrit hadden we in Sanya ieder een stoere mountain bike van Chinese makelij aangeschaft voor de lieve som van 50 euro per stuk. We hebben eerst een dag proefgereden waarna we terug naar de shop snelden met een waslijst van mankementen. De klantvriendelijke Chinezen hebben alle problemen welwillend opgelost waarna de grote trek kon beginnen. Een deel van onze bagage bleef achter in het hotel want 'travel light' was ons uitgangspunt.

Haiko


Schilderachtige dorpjes
Onderweg passeerden we de meest schilderachtige dorpjes waar je jezelf plots vijftig jaar terug in de tijd waande. De plaatselijke bevolking was er meestal niet gewend aan westerlingen wat hier en daar tot nieuwsgierigheid en groot vermaak leidde. We overnachtten in kleine pensions of hotelletjes met een basic accomodatie. Het eten is er overal geweldig met uiteraard veel verse vis op het menu. Ook in Hainan vind je overal eetgelegenheden waar je gewoon gezellig aanschuift.

De eindstreep
Na een lange tocht langs tal van plaatsen zoals Lishui en Qionghai bereikten we dan toch eindelijk Haikou. Er was ons al verteld dat dat deel van Hainan een ander weertype kent vanwege de hoge bergkam die het eiland feitelijk in tweeen deelt. Hoe dan ook, het oude centrum van Haikou lijkt op een openluchtmuseum! Ontelbare kleine steegjes met viskraampjes die een schier oneindige varieteit aan lekkers aanbieden. Verder oogt Haikou zoals veel andere Chinese steden.

Sanya


Afscheid van Hainan
Omdat we geen retour fietstocht hadden gepland hebben we onze fietsen in Haikou aan een tweedehands shop verkocht voor 25 euro per stuk. De man was er zienderogen mee in zijn nopjes waarna wij in een comfortabele airconditioned touringcar weer richting Sanya togen. Daar hebben we nog de gigantische Nashan boedhistische tempel bezocht, zo'n 40 kilometer buiten Sanya. Vooral de 108 meter hoge Bodhisattva die uit de zee reist is een absolute must om gezien te hebben!

Het viel niet mee om afscheid te nemen van Hainan en zo nu en dan droom ik ervan me er nog ooit te vestigen. Ondanks de geplande invasie van toeristen zal er best wel ergens een rustig dorpje zijn waar het leven een versnelling of drie lager ligt en de temperatuur een graad of vijftien hoger..

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

12 reacties

 1. EdC
  Profiel EdC schreef op woensdag 24 maart 2010 om 22:50  | reageer

  Bezoek Photofacts en je leert in een paar weken meer over China dan anders in een jaar. Ton, je levert weer een prachtig reisverhaal, vergezeld van een paar schitterende foto's.

 2. Arno
  Profiel  Arno schreef op donderdag 25 maart 2010 om 02:06  | reageer

  Inderdaad je kunt er bijna een prachtig boek van maken..; ideetje ton?

 3. Edward
  Profiel  Edward schreef op donderdag 25 maart 2010 om 06:56  | reageer

  Hoi Ton, echt weer een leuk verhaal! Jammer genoeg zit Hainan niet in onze route, maar ik krijg mede door jou verhalen en vele foto's op het internet echt heel veel zin in onze trip.
  Ondanks travel light, had je volgens mij wel het nodige aan apparatuur bij je?
  Gr Edward

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op donderdag 25 maart 2010 om 08:33  | reageer

  @Arno
  Misschien best een idee om een bundel uit te gaan geven. Eens kijken of ik een uitgever zo gek kan krijgen...

  @Edward,
  Mijn fototas was aan de zware kant maar dat is de gesel van een prime shooter. Zo nu en dan een stop was bittere noodzaak.

 5. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op donderdag 25 maart 2010 om 08:34  | reageer

  Gewoon weer hele mooie foto's en een interessant verhaal.

  T is jammer dat China zo bijzonder ver weg is.

 6. Wil Elands
  Wil Elands schreef op donderdag 25 maart 2010 om 08:53  | reageer

  Hoi Ton,

  Mooie foto's!
  Als je nog een vormgever zoekt voor de eventueel uit te geven bundel....

  Groeten,

  Wil

 7. jan
  jan schreef op donderdag 25 maart 2010 om 15:20  | reageer

  Tja de Chinezen weten wel hoe je een pittoreske locatie snel kan omvormen tot een toeristisch Chinees bolwerk. Kijk maar hoe Lhasa in luttele jaren is omgevormd. Mooie post weer, Ton.
  @ Elja Wordt het eigenlijk niet tijd dat je Ton na al die regelmatige kwalitatief en esthetisch verantwoorde bijdragen een plaatsje gunt tussen de overige vaste bloggers, met link naar de website?

 8. Edward
  Profiel  Edward schreef op donderdag 25 maart 2010 om 19:35  | reageer

  @Jan Daar ben ik het helemaal mee eens. Ton staat nog onderaan bij de gasten of ex bloggers die niet meer schrijven of 1 keer hebben geschreven.

  Elja dat doet denk ik geen recht aan zijn bijdragen. Maar goed het is jouw blog. Denk er maar eens over na.

 9. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op donderdag 25 maart 2010 om 22:52  | reageer

  @Edward & Jan; Er zaten geen verkeerde bedoelingen achter hoor. vrolijk
  Ik heb de bloggerspagina bijgewerkt en onder andere Ton toegevoegd. Gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om de boel ook wat op te schonen.

 10. Edward
  Profiel  Edward schreef op vrijdag 26 maart 2010 om 07:26  | reageer

  @Elja Ik wist dat je zou reageren! Je houd de boel juist ongelofelijk goed bij. Ondanks werk en gezin. Ik weet hoe moeilijk dat allemaal kan zijn om te combineren.

 11. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 26 maart 2010 om 10:44  | reageer

  @Elja
  Bedankt voor de promotie. Heb ik toch een plaatsje verdient tussen de vaste bloggers...

 12. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 26 maart 2010 om 11:11  | reageer

  @Ton; Zeker!
  Als je de tekst nog iets wil aanpassen/uitbreiden, laat het maar weten.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Sportfotobijbel
Van Beeld naar Kunst met Micky Hoogendijk
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord