Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

HDAV; digitale presentaties met foto's en geluid

maandag 14 december 2009, 19:50 door | 7.993x gelezen | 4 reacties

Afgelopen zaterdag was ik bij de HDAV-dag van de afdeling Transijssel van de Fotobond. HDAV? Ja, HDAV, wat staat voor High Definition Audio Visual. Digitale presentaties van foto's die in elkaar overvloeien, ondersteund door muziek. Voor het maken van deze series wordt vaak het programma Wings Platinum van Stumpfl gebruikt. Het resultaat doet denken aan de vroegere klankdiareeksen.

Op het gevaar af dat ik nu een heleboel boze HDAV-liefhebbers over me heen krijg, toch heb ik zo af en toe het idee dat HDAV-series tot doel hebben slechte foto's te verbloemen met harde muziek en allerlei effecten (enigszins vergelijkbaar met Powerpoint).

Eťn voorbeeld van zo'n tegenvallende serie wil ik er uit lichten. Het betreft een HDAV-presentatie van tot zogenaamde wolzakken verweerde rotsen in NamibiŽ. Hoe fotogeniek NamibiŽ is, weet ik uit ervaring. Ik organiseer immers fotoreizen naar dit land.

Zandstorm


Welke reden kan een normaliter goede fotograaf hebben om juist uit dit land foto's te laten zien die zo weinig inspirerend zijn? Iemand met wie ik dit zaterdag in de pauze besprak zei: 'Jij bent teveel fotograaf'. En misschien is dat wel zo. Wil ik gewoon genieten van mooie beelden, zonder dat de franje van overgangen en muziek te overheersend is. Moeten de beelden dus de hoofdzaak vormen, en is de rest bijzaak.

Bij een aantal HDAV-presentaties die ik de afgelopen periode zag, was dit overigens prima in orde. Meest bijgebleven zijn wel de prachtige series van Jolanda Linschoten. Ademloos keek ik naar haar beelden, luisterde ik naar haar commentaar en de ondersteunende muziek. Totaalpresentaties die me raakten. Zo kan het dus ook! Op haar website staat de agenda voor het komend jaar. Als je in de gelegenheid bent, is het echt de moeite waard haar presentatie eens te bezoeken!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

4 reacties

 1. Ruud
  Profiel Ruud schreef op maandag 14 december 2009 om 22:06  | reageer

  Als eerste : bedankt voor de tip!! Ik heb net even op haar website zitten genieten, heel mooi gedaan. In sommige gevallen versterkt de muziek de beelden als het met zorg gedaan is. Ik denk hier even aan Michael Poliza....knipoog

 2. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 15 december 2009 om 09:02  | reageer

  Hé Ruud, wist je dat Michael Poliza een weekkalender uitbrengt? Iedere week een mooie foto! Liep er tegen aan in Groningen, heb hem hier nog niet in de winkel zien liggen. Maar misschien is hij te bestellen via internet?

 3. Jan
  Profiel Jan schreef op maandag 11 januari 2010 om 19:52  | reageer

  Citaat: "Op het gevaar af dat ik nu een heleboel boze HDAV-liefhebbers over me heen krijg, toch heb ik zo af en toe het idee dat HDAV-series tot doel hebben slechte foto's te verbloemen met harde muziek en allerlei effecten (enigszins vergelijkbaar met Powerpoint)"

  Dat valt dus mee met al die boze HDAV-liehebbers... Maar is het niet een beetje 'kort door de bocht' om het idee te opperen dat er enige honderden mede-fotohobbyisten zijn die in een hoogwaardig programma als Wings Platinum, een kostbare PC, een beamer, etc, investeren, MET ALS DOEL "slechte foto's te verbloemen"... Daar geef je toch niet zoveel geld aan uit en daar besteed je toch niet zoveel tijd aan..? Heb je zelf wel eens geprobeerd een HDAV-show te maken..?

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op maandag 11 januari 2010 om 20:07  | reageer

  Hallo Jan, ik ben inderdaad wel eens bezig geweest met HDAV. Mijn conclusie is dat het echt een andere hobby is, die los staat van de fotografie zelf. De een leeft z'n creativiteit uit in Photoshop, dan ander in HDAV. Beiden staan m.i. los van het moment van fotograferen, van het streven om op dat moment de ultieme foto te maken.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord