Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Judith van der Graaf

Het plezier van newbornfotografie

dinsdag 15 januari 2013, 23:01 door | 12.674x gelezen | 9 reacties

Een aantal jaar geleden werd ik gegrepen door het fotografie virus en wilde dolgraag van mijn hobby mijn werk maken. De stap om professioneel aan de slag te gaan werd gezet en ben mijzelf gaan specialiseren in onder andere newbornfotografie. Deze tak van fotografie is ontzettend dankbaar en leuk om te doen en is het bij elke fotografie opdracht een feestje.

Mijn werkwijze


Ik fotografeer meestal bij de mensen thuis maar klanten kunnen ook de keuze maken bij mij de reportage te laten verzorgen. Het voordeel van thuis is natuurlijk dat je niet met de baby de deur uit hoeft maar het leuke van een reportage bij mij is dat je vl meer keuze hebt uit de vele props die ik inmiddels verzameld heb.

Mijn fotoapparatuur bestaat uit een Canon 60D in combinatie met de Canon 24-70mm f/2.8. Een heerlijke combinatie is voor de newborns! Tijdens de reportages werk ik over het algemeen alleen met natuurlijk licht door de baby zoveel mogelijk bij het raam te plaatsen, tijdens de donkere wintermaanden gebruik ik soms een continue daglichtlamp mocht dit nodig zijn.

Newbornshoot Aime


Genoeg over mij en mijn spulletjes, nu tijd voor wat korte verhaaltjes van een paar shoots die ik gedaan heb. Laatst had ik een opdracht in Spijkenisse voor een newbornshoot, deze was als kraamcadeau door opa en oma aan de kersverse jonge ouders cadeau gedaan. Met een auto volgeladen met props in de vroege ochtend richting Spijkenisse afgereisd en kennis gemaakt met baby Aime... model in wording!

Aimee

Dit schitterende meiske was erg wakker en zag in eerste instantie een fotoreportage niet zitten. Na de nodige knuffels, een flesje en een speentje werd deze kleine dame met een sterke wil rustig en kon het fotograferen beginnen. Paps en mams hadden vooraf al een selectie gemaakt welke accessoires zij graag wilde gebruiken voor de reportage.

Na twee en een half uur zat de reportage erop en ben ik weer vertrokken richting Rotterdam. Eenmaal thuis de computer gelijk aangezet om de 'oogst' van die ochtend te bekijken, schiften en te bewerken.

Newbornshoot Imane


Al snel hierop volgde de newbornreportage van Imane, een mooi meisje uit Zoetermeer. Imane was heel rustig en sliep vrijwel de hele reportage door wat er in resulteerde dat er gebruik van vele props kon worden gemaakt. Zeker als de baby's heerlijk door slapen zit de reportage er vrij snel op en ook hier was ik met een uurtje klaar met de foto's.

Imane

Newbornshoot Lucas


Nog niet zolang geleden in Rotterdam een reportage verzorgt en hier was baby Lucas het stralende middelpunt! Veel props bij mij en onder andere mijn achtergrondsysteem en nieuwe achtergronden en een aantal nieuwe accessoires die de ouders graag wilde gebruiken.

Lucas

Een heerlijk kereltje wat ik eigenlijk wel stiekem mee naar huis had willen nemen.. Verreweg mijn meest makkelijke newbornreportage wat erg mooie beelden opleverden!

Buiten het fotograferen vind ik het ontzettend leuk om mijn kennis over te dragen naar andere enthousiaste fotografen en geef daarom regelmatig workshops, hier kan ik net zo van kan genieten als van het fotograferen zelf. Weet je, eigenlijk zou ik nog vl meer willen doen maar helaas ontbreekt mij de tijd daarvoor, maar wat is het toch heerlijk als je van je grote passie je beroep kan maken!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Judith van der Graaf

Over de auteur

Judith is 39 jaar en woont samen met man en dochter. Sinds jaar en dag is ze gefascineerd door fotografie. Bruidsfotografie, zwangerschapsfotografie, newbornfotografie en portretfotografie zijn haar specialiteiten.

9 reacties

 1. Dick
  Dick schreef op dinsdag 15 januari 2013 om 23:34  | reageer

  Volgens mij ben je vooral bezig om reclame voor jezelf te maken via deze weg,mis de diepgang waar mensen wat van kunnen leren!

 2. Alexudo
  Alexudo schreef op woensdag 16 januari 2013 om 00:12  | reageer

  Wat ver gezocht. Als je zo redeneert, kunnen we dit onderwerp hier beter helemaal schrappen. Inderdaad, als je iets over jezelf en je passie vertelt, is dat altijd reclame en daar is niks mis mee als dat op een verantwoorde manier wordt gedaan. Dat vind ik hier het geval. Mooi vind ik ook dat de tekst in ruime mate wordt ondersteund door prachtige foto's die een goede indruk geven van de fotografische kwaliteiten van deze Newborn fotografe. Zegt meer dan een wollig verhaal met "diepgang".

 3. Beasar
  Beasar schreef op woensdag 16 januari 2013 om 06:56  | reageer

  Bedankt voor het delen Judith. het geeft weer ideeën voor mijn derde, die aankomende zomer geboren wordt. Ga zo door!

  Met vriendelijke groet,
  Bas

 4. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op woensdag 16 januari 2013 om 07:58  | reageer

  @Dick:
  Er is op Photofacts ook ruimte voor persoonlijke posts - zie de tab rechtsboven met 'Persoonlijk'. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de prachtige natuurfotografie die Johannnes Klapwijk hier deelt. Inspiratie is ook heel leerzaam!

  En daarbij: als Judith alleen maar reclame wil maken voor haar babyfotografie, dan is een blog waar de doelgroep voornamelijk uit fotografen bestaat misschien niet de beste plek knipoog

  Mocht je toch meer technische tips willen over newborn fotografie, dan hebben we bijvoorbeeld de rubriek Tips en truuks, waar ik samen met Elja al een blog schreef met tien tips voor newborn fotografie!

  Vanuit die inspiratie redenerend had ik overigens de foto's liever iets groter gezien in plaats van als collage. Dan kan ik ze net wat beter bekijken...

 5. Gaab
  Gaab schreef op woensdag 16 januari 2013 om 09:19  | reageer

  Wat een leuk verhaal over je werk en hoe je werkt Judith. Prettig om te lezen. En misschien hadden de foto's iets groter mogen zijn, daar zijn ze prachtig genoeg voor.. maar voor zo'n bericht als dit laat je prima zien hoe een resultaat en de varitie daarin kan zijn. Bedankt dat je dit wilt delen, en hopelijk mag je nog veel van dit soort shoots doen.
  Gr. Gaab

 6. Judith
  Judith schreef op woensdag 16 januari 2013 om 10:56  | reageer

  Bedankt voor jullie leuke reacties! vrolijk

  @Dick, Dit artikel heb ik geschreven om iets te vertellen over wat ik doe en wat ik leuk vind, mocht ik reclame willen maken is dit denk ik niet de plek om dat te doen omdat zoals Erik als zei...de doelgroep voornamelijk uit fotografen bestaat.

 7. Dick
  Dick schreef op woensdag 16 januari 2013 om 13:11  | reageer

  Sorry voor mijn ongenuanceerde mening, het komt misschien wat vervelender over dan de bedoeling was!
  In het vervolg zal ik dit via via een persoonlijke post doen!
  Al met al Leuke foto's!

 8. Judith
  Judith schreef op woensdag 16 januari 2013 om 16:57  | reageer

  Geeft niets Dick, het is alleen totaal mijn intentie niet om reclame te maken en zeker niet hier omdat hier alleen maar fotografen komen...
  Dank voor je compliment!

 9. roysfoto
  Profiel roysfoto schreef op dinsdag 22 januari 2013 om 17:16  | reageer

  Ben best tevreden met de foto's die hier de werking toelichten, met dank Judith.
  Na decennia fotograferen, vragen ze mij nu voor de eerste keer voor newbornfotografie. Ach ja, kan er eigenlijk niet onderuit.
  Zelf gebruik ik zelden iets anders dan natuurlijk licht, dus dat komt wel goed... Enkel nog een beetje snuisterijen bijeen zoeken zo te zien.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.058 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord