Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Liesbeth van Asselt

Het project: 365 dagen iedere dag een foto maken

woensdag 11 september 2013, 22:55 door | 11.135x gelezen | 7 reacties

In september 2012 ging ik van start met een 85-85 project, een project waarbij ik 85 dagen lang iedere dag een foto maakte met een 85mm lens. Die foto plaatste ik dagelijks op Facebook. Wat een feest! Ik vond het zo leuk, dat ik aan het eind besloot om er een 365-dagen project van te maken.

Niet meer iedere dag een foto met de 85 mm lens, maar wel iedere dag een foto. Met wat voor lens dan ook, of met de iPhone, of met mijn compactcamera. Maakt niet uit, als er maar iedere dag een foto gemaakt en op Facebook geplaatst wordt.

En dan blijkt dat 85 dagen lang een foto maken toch iets anders dan een jaar lang iedere dag een foto maken! Vooral op dagen dat ik de hele dag achter de computer zat om foto's te bewerken, viel het soms niet mee om mezelf er toe te zetten om een foto te maken. Want tja, een foto van het beeldscherm heb ik al eens gemaakt. En weer een foto van mijn hond zullen de mensen ook niet zo boeiend vinden. Al is het nog zo'n schatje.

Kaya onze schnautzer

Dus maakte ik een lijstje met onderwerpen die ik zou kunnen fotograferen. Dat lijstje heb ik achteraf toch niet zoveel gebruikt, maar het gaf wel rust om iets achter de hand te hebben. En het bleek erg nuttig toen we met vakantie gingen! Want hoe voorkom je dat het ook op Facebook meekijkende inbrekersgilde in de gaten heeft dat je niet thuis bent? Ook tijdens de vakantie zal iedere dag een foto geplaatst moeten worden. En dan natuurlijk niet gemaakt op het vakantieadres..

En ja, nu komt de aap dus uit de mouw! Tijdens de vakantie heb ik iedereen voor de gek gehouden. Ik maakte namelijk voor vertrek een aantal foto's die op het lijstje stonden. En liet die dagelijks via Hootsuite op Facebook plaatsen. Vanaf het vakantieadres logde ik dan in om te kunnen reageren. Omdat we niet overal Wifi hadden, lukte dat niet iedere dag, maar vaak genoeg om ervoor te zorgen dat niemand in de gaten had dat ik met vakantie was.

Inmiddels zitten de 365 dagen er op. De 365 foto's heb ik in een slideshow gezet:


Wat heeft het doen van dit project me nu opgeleverd? Ten eerste een hartstikke leuk overzicht van wat je in zo'n jaar allemaal tegenkomt en doet. Natuurlijk kwamen er foto's die ik maakte tijdens opdrachten in het project terecht. Maar normaal gesproken zou ik geen foto gemaakt hebben tijdens een bezoek aan een leverancier, tijdens de lunch met cursisten, het boodschappen doen, een gesprek met een collega ondernemer of van de was aan de waslijn.

Terwijl ik al vanaf mijn kinderjaren besmet ben met het fotografievirus, fotografie werkelijk van mijn kruin tot in mijn tenen zit, maakte ik nooit foto's van mijn dagelijks leven. Nu wel. En dat smaakt naar meer!

Lunch workshop Groei en bloei

Verder maakt zo'n project het heel erg makkelijk om mensen te vragen of ze op de foto willen. Er is niemand geweest die dat weigerde. Ik vind mensen fotograferen echt super leuk, maar doe dat eigenlijk alleen in opdracht, niet zomaar tijdens een gesprek. Het project stimuleerde me om dat wel te doen. Terugkijkend naar de foto's zijn dit vaak de foto's waar de leukste herinneringen aan zitten. Dat leuke gesprek met je collega ondernemer (foto hieronder) staat dan weer scherp op je netvlies.

Niels Hamming collega ondernemer

Bijkomend voordeel van het dagelijks plaatsen van een foto op Facebook is dat ik zo contact bleef houden met de cursisten van mijn fotocursussen en –workshops. En veel oude contacten met klasgenoten van vroeger weer nieuw leven ingeblazen werd. Hun reacties op Facebook waren voor mij echt een enorme stimulans om het project tot het eind toe vol te houden.

Conclusie: een 365-dagen project vraagt veel discipline, maar is echt ontzettend leuk om te doen. Zo leuk dat ik besloten heb om niet helemaal te stoppen. Ik wil niet meer tijdens de dagen dat ik achter de computer zit een foto 'moeten' maken, maar ik wil wel zoveel mogelijk foto's van het dagelijks leven blijven maken.

Dus wordt het een 1000-foto's project. In zo kort mogelijke tijd 1000 foto's maken. Ik denk daar nog circa twee jaar voor nodig te hebben. Voor wie het wil volgen neem eens een kijkje op mijn Facebook account.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Liesbeth van Asselt

Over de auteur

Liesbeth fotografeert met haar bedrijf stapfoto.nl voor websites en social media van bedrijven. Daarnaast verzorgt ze al sinds 2004 (vooral creatieve) workshops zoals lightpainting, flitsen, werken met ledlicht en lichtvormers, portretfotografie, high speed, long exposure en paintsplash. Daarnaast is er een Stapfoto vakgroep voor gevorderde fotografen.

7 reacties

 1. ErikvanRosmalen
  Profiel  ErikvanRosmalen schreef op donderdag 12 september 2013 om 11:31  | reageer

  Leuk Liesbeth, benieuwd of je het volhoudt, die 1.000. Sinds ik Instagram, kijk ik ook wat meer om me heen naar het alledaagse, wat je in je reguliere fotografie niet meer ziet. Al heb ik daar ook wel fases dat het stil blijft of dat ik blijf hangen in de zonsop- en ondergangen...

 2. ukrekt
  Profiel ukrekt schreef op donderdag 12 september 2013 om 13:27  | reageer

  Leuk om te lezen Liesbeth, ik heb hiermee de zelfde ervaring. Toen mijn interesse in fotografie was gewekt 2 jaar terug ben ik begonnen met een 365 project. Dat viel idd niet mee maar je zag wel leuk de progressie van mijn kennis van fotografie. Ik heb daarna een project 52 gedaan, was ook erg leuk en aanzienlijk minder intensief. Die heb ik afgelopen juli afgerond en ben nu aan het opstarten met een volgend project. Het leuke van projecten vind ik dat ze mij gefocust houden en mij af en toe dwingen om ook eens iets anders te proberen. Op mijn website vind je de omschrijvingen en de foto's van mijn projecten. www.ukrekt.nl

 3. FrankT
  FrankT schreef op vrijdag 13 september 2013 om 16:54  | reageer

  Prachtige foto's, bij velen (bij mij in elk geval) zouden het algauw kiekjes worden, bij jou blijven het echt Foto's! En dat hondje heb ik toch een paar keer voorbij zien komen knipoog

 4. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 17 september 2013 om 10:25  | reageer

  @Frank, ja ik kon het niet laten. Hij is zoooooo lief!

 5. Jolanda
  Jolanda schreef op dinsdag 17 september 2013 om 13:15  | reageer

  Fijn dat je je project voortzet...ik heb er dagelijks van genoten vrolijk.

 6. ton
  ton schreef op dinsdag 17 september 2013 om 14:39  | reageer

  Leuke opdracht met mooie plaatjes. Altijd prettig om naar te kijken als iemand het gevoel van compositie beheerst. Persoonlijk zou ik niet voor deze muziek hebben gekozen, je probeert op de beat de... helaas is dit niet helemaal gelukt. Kan ook in de compressie zitten van you-tube natuurlijk.
  Maar bovenal n geslaagd project!

 7. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op dinsdag 17 september 2013 om 18:02  | reageer

  Ha Ton, mbt de muziek heb je helemaal gelijk. Op een gegeven moment heb je al een hele avond zitten prutsen om het synchroon te laten lopen (terwijl ik aan dit project maar een kwartier per dag wil besteden.....), en dan laat je het verder. Het werk voor de klant gaat immers voor! Misschien dat ik het tijdens de rustige dagen rond kerst nog eens perfectioneer knipoog

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
De Portretbijbel door Elja Trum
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.060 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord