Ton Vingerhoets

Yangzhou photoproject; 3 daagse shooting met internationale collega's

donderdag 14 oktober 2010, 22:29 door | 4.538x gelezen | 18 reacties

Een paar maanden terug werd ik voor de derde keer benaderd door High Noon Culture & Art Corp. dat culturele en artistieke evenementen organiseert. Eerder hadden ze me uitgenodigd deel te nemen aan photo projects maar helaas moest ik telkens verstek laten gaan vanwege een aantal lopende zaken. Maar deze keer besloot ik toch maar eens in te stappen. We zouden afreizen naar Yangzhou om daar in drie dagen een mooi portret van deze Chinese stad te maken.

Foto 1
Foto 1

Naast mij waren vier Britse en twee Amerikaanse fotografen ingevlogen. Deze professionals leven en werken in Engeland en Amerika en voor een aantal was het zelfs de eerste keer in China. Een Britse fotograaf die een studio runt in Beijing kende ik al. Enfin, de tijd was feitelijk te kort om mijn collega's te leren kennen maar het is verdraaid interessant om te zien hoe anderen te werk gaan. De meesten schoten met high-end DSLR camera's en ťťn met mid format Phase One.

Foto 2
Foto 2

Ik had mijn volledige lenzenset in mijn Lowepro tas en ik heb ze ook allemaal intensief gebruikt. Als prime shooter was het flink wat lenzen wisselen. Maar dat ben ik inmiddels gewend. Ik was niet de enige in het gezelschap met een voorkeur voor prime's. De verdeling was een beetje half zoom half prime shooter. We hebben een vorstelijk verblijf gehad in een schitterend vijf sterren hotel en het eten was op een culinair niveau dat ik in China nog niet heb meegemaakt.

Foto 3
Foto 3

Nu waren de weersomstandigheden helaas niet optimaal maar the show must go on natuurlijk. We zijn in drie dagen rondgeleid langs een kleurrijke canal parade, prachtig meer, weelderige tuinen, Chinese opera, hutongs, moderne architectuur en een nieuwe villawijk. De tijd was krap maar men verwacht dan toch dat je een serie treffers schiet. De ideale benadering is natuurlijk anders; in feite heb je al drie dagen nodig om eerst zo'n stad te verkennen en dan pas fotograferen.

Foto 4
Foto 4

Neem nou de nachtelijke canal parade; een bonte optocht van feestelijk verlichte boten die we vanuit een varende boot fotografeerden. ISO setting op 1250 en rammelen maar in de wetenschap dat het weinig uithaalt. Gelukkig kon ik de dag erna nog vlug een paar shots maken met mijn Canon EF 135 f/2L op de monopod. Dat heeft gelukkig een foto opgeleverd die ik aan m'n Yangzhou portfolio kon toevoegen. Opdrachtgevers hebben er vaak geen benul van hoe moeilijk het is.

Foto 5
Foto 5

Ik schat dat ik in drie dagen zo'n 1.200 RAW's heb geschoten. Tijdens de shooting verwijder ik de missers al zodat mijn kaarten niet te snel vol lopen. Eenmaal thuis moest ik door zo'n 600 RAW's ploegen. Alleen al de selectie kost je sowieso een dag en daarna komt natuurlijk pas de editing en retouching. Omdat de weersomstandigheden niet geweldig waren konden veel foto's wat extra boost gebruiken. Die verfijning heeft me een paar dagen aan het beeldscherm gekluisterd.

Foto 6
Foto 6

Iedere fotograaf moest een portfolio met twaalf beelden samenstellen. Men gaf uitsluitend richtlijnen zoals: 'beautiful landscape, landmark building, main industry, urban construction, etc. the main purpose is to promote the city for tour/travel'. Iedereen begrijpt natuurlijk dat je het beste van zo'n plaats moet laten zien met twaalf topfoto's. Maar verder liet men alle ruimte voor een persoonlijke interpretatie. Want de een zoekt het in details en een ander juist in landschappen.

Foto 7
Foto 7

Yangzhou wil met de portfolio's van alle acht fotografen een expositie samenstellen. Het is niet echt naast de deur want Yangzhou is zo'n drie uur rijden vanuit Shanghai. Maar als ik de gelegenheid heb wil ik graag zien hoe anderen Yangzhou uit de verf laten komen met een serie van twaalf foto's. Persoonlijk denk ik dat ik het er niet slecht vanaf heb gebracht kijkend naar de beschikbare tijd en het weer. Maar ik hoor natuurlijk graag jullie mening over mijn Yangzhou fotoserie.

Foto 8
Foto 8


Foto 9
Foto 9


Foto 10
Foto 10


Foto 11
Foto 11


Foto 12
Foto 12

Het is een wat langere posting geworden dan gebruikelijk maar ik wilde mijn verslag zo duidelijk mogelijk verwoorden en bovendien de volledige Yangzhou-serie laten zien.

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

18 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 15 oktober 2010 om 00:00

  Wat een heerlijke rust is het eerste wat bij me opkomt bij het zien van deze mooie beelden. Ook een mooie locatie voor een huwelijksreportage alleen helaas een beetje ver weg :-(

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 15 oktober 2010 om 05:09

  @Arno
  Ik moet zeggen een paar dagen rust in het landelijke Yangzhou een verademing was t.o.v. Beijing. Het is dat ik economisch gebonden ben aan die stad maar ik zou zo willen verkassen naar een plek als Yangzhou. Het is daar goed toeven!

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 15 oktober 2010 om 08:32

  Hey Ton, foto 1, 7 en 10 spreken mij het meeste aan omdat zo het voor mij typische China tonen (ik zou nu kunnen klinken als iemand uit het buitenland die denkt dat alle Nederlanders op klompen lopen met een tulp achter de oren). Het zijn ook gewoon mooie plaatjes.

  Wat opbouwende kritiek:
  Foto twee vind ik eigenlijk een zwakkere versie van 1 en gewoon wat saai. Die zou ik dus weg laten.
  Foto 4 valt eigenlijk een beetje buiten de serie en is ook grafisch niet heel spannend.
  Foto 5 heeft afgesneden handen, denk dat een liggend formaat beter was geweest? De onderste helft voegt nl niet zo veel toe en de volledige hand en meer duiven wel denk ik.
  Foto 6: lekker kleurrijk, mooi!
  Foto 7 is een mooi fotogeniek onderwerp, maar ik had hier graag een hoger standpunt gezien (kan me voorstellen dat dat praktisch niet kon)
  Foto 9 is weer zo'n vreemde eend in de bijt en het blad net voor de vogel stoort wat. Had ik net als de bloem er uit gelaten.
  Foto tien: jammer dat de dakpunt het rand van het frame raakt, verder top!

  11 en 12 gewoon strak: netjes door de reflecties en de mooie architectuur.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 15 oktober 2010 om 08:53

  @Johannes Klapwijk
  Natuurlijk kan ik me voorstellen dat stereotype Chinese onderwerpen jou het meest aanspreken. Je kritiek snijdt hier en daar hout. Je hebt sowieso een scherp oog voor kwaliteit en dat is altijd welkom! Zoals ik in de posting aangeef ben ik niet ontevreden met de Yangzhou serie maar het kan beter. Dat is vooral een kwestie van beschikbare tijd en weersomstandigheden; je hebt het niet altijd voor het uitkiezen zoals je weet. Bedankt voor je opbouwende kritiek.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

49.011 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord