Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ton Vingerhoets

Yangzhou photoproject; 3 daagse shooting met internationale collega's

donderdag 14 oktober 2010, 22:29 door | 5.196x gelezen | 18 reacties

Een paar maanden terug werd ik voor de derde keer benaderd door High Noon Culture & Art Corp. dat culturele en artistieke evenementen organiseert. Eerder hadden ze me uitgenodigd deel te nemen aan photo projects maar helaas moest ik telkens verstek laten gaan vanwege een aantal lopende zaken. Maar deze keer besloot ik toch maar eens in te stappen. We zouden afreizen naar Yangzhou om daar in drie dagen een mooi portret van deze Chinese stad te maken.

Foto 1
Foto 1

Naast mij waren vier Britse en twee Amerikaanse fotografen ingevlogen. Deze professionals leven en werken in Engeland en Amerika en voor een aantal was het zelfs de eerste keer in China. Een Britse fotograaf die een studio runt in Beijing kende ik al. Enfin, de tijd was feitelijk te kort om mijn collega's te leren kennen maar het is verdraaid interessant om te zien hoe anderen te werk gaan. De meesten schoten met high-end DSLR camera's en ťťn met mid format Phase One.

Foto 2
Foto 2

Ik had mijn volledige lenzenset in mijn Lowepro tas en ik heb ze ook allemaal intensief gebruikt. Als prime shooter was het flink wat lenzen wisselen. Maar dat ben ik inmiddels gewend. Ik was niet de enige in het gezelschap met een voorkeur voor prime's. De verdeling was een beetje half zoom half prime shooter. We hebben een vorstelijk verblijf gehad in een schitterend vijf sterren hotel en het eten was op een culinair niveau dat ik in China nog niet heb meegemaakt.

Foto 3
Foto 3

Nu waren de weersomstandigheden helaas niet optimaal maar the show must go on natuurlijk. We zijn in drie dagen rondgeleid langs een kleurrijke canal parade, prachtig meer, weelderige tuinen, Chinese opera, hutongs, moderne architectuur en een nieuwe villawijk. De tijd was krap maar men verwacht dan toch dat je een serie treffers schiet. De ideale benadering is natuurlijk anders; in feite heb je al drie dagen nodig om eerst zo'n stad te verkennen en dan pas fotograferen.

Foto 4
Foto 4

Neem nou de nachtelijke canal parade; een bonte optocht van feestelijk verlichte boten die we vanuit een varende boot fotografeerden. ISO setting op 1250 en rammelen maar in de wetenschap dat het weinig uithaalt. Gelukkig kon ik de dag erna nog vlug een paar shots maken met mijn Canon EF 135 f/2L op de monopod. Dat heeft gelukkig een foto opgeleverd die ik aan m'n Yangzhou portfolio kon toevoegen. Opdrachtgevers hebben er vaak geen benul van hoe moeilijk het is.

Foto 5
Foto 5

Ik schat dat ik in drie dagen zo'n 1.200 RAW's heb geschoten. Tijdens de shooting verwijder ik de missers al zodat mijn kaarten niet te snel vol lopen. Eenmaal thuis moest ik door zo'n 600 RAW's ploegen. Alleen al de selectie kost je sowieso een dag en daarna komt natuurlijk pas de editing en retouching. Omdat de weersomstandigheden niet geweldig waren konden veel foto's wat extra boost gebruiken. Die verfijning heeft me een paar dagen aan het beeldscherm gekluisterd.

Foto 6
Foto 6

Iedere fotograaf moest een portfolio met twaalf beelden samenstellen. Men gaf uitsluitend richtlijnen zoals: 'beautiful landscape, landmark building, main industry, urban construction, etc. the main purpose is to promote the city for tour/travel'. Iedereen begrijpt natuurlijk dat je het beste van zo'n plaats moet laten zien met twaalf topfoto's. Maar verder liet men alle ruimte voor een persoonlijke interpretatie. Want de een zoekt het in details en een ander juist in landschappen.

Foto 7
Foto 7

Yangzhou wil met de portfolio's van alle acht fotografen een expositie samenstellen. Het is niet echt naast de deur want Yangzhou is zo'n drie uur rijden vanuit Shanghai. Maar als ik de gelegenheid heb wil ik graag zien hoe anderen Yangzhou uit de verf laten komen met een serie van twaalf foto's. Persoonlijk denk ik dat ik het er niet slecht vanaf heb gebracht kijkend naar de beschikbare tijd en het weer. Maar ik hoor natuurlijk graag jullie mening over mijn Yangzhou fotoserie.

Foto 8
Foto 8


Foto 9
Foto 9


Foto 10
Foto 10


Foto 11
Foto 11


Foto 12
Foto 12

Het is een wat langere posting geworden dan gebruikelijk maar ik wilde mijn verslag zo duidelijk mogelijk verwoorden en bovendien de volledige Yangzhou-serie laten zien.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

18 reacties

 1. Arno
  Profiel  Arno schreef op vrijdag 15 oktober 2010 om 00:00  | reageer

  Wat een heerlijke rust is het eerste wat bij me opkomt bij het zien van deze mooie beelden. Ook een mooie locatie voor een huwelijksreportage alleen helaas een beetje ver weg :-(

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 15 oktober 2010 om 05:09  | reageer

  @Arno
  Ik moet zeggen een paar dagen rust in het landelijke Yangzhou een verademing was t.o.v. Beijing. Het is dat ik economisch gebonden ben aan die stad maar ik zou zo willen verkassen naar een plek als Yangzhou. Het is daar goed toeven!

 3. Johannes Klapwijk
  Profiel  Johannes Klapwijk schreef op vrijdag 15 oktober 2010 om 08:32  | reageer

  Hey Ton, foto 1, 7 en 10 spreken mij het meeste aan omdat zo het voor mij typische China tonen (ik zou nu kunnen klinken als iemand uit het buitenland die denkt dat alle Nederlanders op klompen lopen met een tulp achter de oren). Het zijn ook gewoon mooie plaatjes.

  Wat opbouwende kritiek:
  Foto twee vind ik eigenlijk een zwakkere versie van 1 en gewoon wat saai. Die zou ik dus weg laten.
  Foto 4 valt eigenlijk een beetje buiten de serie en is ook grafisch niet heel spannend.
  Foto 5 heeft afgesneden handen, denk dat een liggend formaat beter was geweest? De onderste helft voegt nl niet zo veel toe en de volledige hand en meer duiven wel denk ik.
  Foto 6: lekker kleurrijk, mooi!
  Foto 7 is een mooi fotogeniek onderwerp, maar ik had hier graag een hoger standpunt gezien (kan me voorstellen dat dat praktisch niet kon)
  Foto 9 is weer zo'n vreemde eend in de bijt en het blad net voor de vogel stoort wat. Had ik net als de bloem er uit gelaten.
  Foto tien: jammer dat de dakpunt het rand van het frame raakt, verder top!

  11 en 12 gewoon strak: netjes door de reflecties en de mooie architectuur.

 4. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 15 oktober 2010 om 08:53  | reageer

  @Johannes Klapwijk
  Natuurlijk kan ik me voorstellen dat stereotype Chinese onderwerpen jou het meest aanspreken. Je kritiek snijdt hier en daar hout. Je hebt sowieso een scherp oog voor kwaliteit en dat is altijd welkom! Zoals ik in de posting aangeef ben ik niet ontevreden met de Yangzhou serie maar het kan beter. Dat is vooral een kwestie van beschikbare tijd en weersomstandigheden; je hebt het niet altijd voor het uitkiezen zoals je weet. Bedankt voor je opbouwende kritiek.

 5. Els Coolen
  Els Coolen schreef op vrijdag 15 oktober 2010 om 09:31  | reageer

  Hoi Ton,
  Ook al ben ik geen fotograaf en kan ik je geen kritiek of tips geven.
  Ik vind zelf de typische Chinese foto's erg mooi.

 6. Niels
  Profiel  Niels schreef op vrijdag 15 oktober 2010 om 13:06  | reageer

  Ton: wederom een leuke impressie van een erg mooi land!
  Foto 1 en 12 kunnen op een mooi doek zo in de woonkamer hangen!

 7. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 15 oktober 2010 om 14:27  | reageer

  @ Els Coolen en Niels
  Bedankt voor jullie lovende kritiek. Foto 1 en 12 zouden het kamerbreed zeker niet gek doen Niels. Wie weet is het handel.

 8. GJ Venhuis
  GJ Venhuis schreef op vrijdag 15 oktober 2010 om 16:22  | reageer

  @Niels en @Tonv
  Foto 1 en 12 op doek (ik neem dat jullie dan canvas bedoelen) zou kunnen, maar al eens gedacht aan laten plakken op aluminium (Alu-dibond) onder (hoogglans) acrylglas? Uitermate strak en een hoog galerie gehalte. Onlangs nog gezien in een tweetal LUMAS galerieën in Berlijn.

 9. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 15 oktober 2010 om 17:20  | reageer

  @GJ Venhuis
  Niels had het waarschijnlijk over canvas. De door jou omschreven vergroting heb ik gezien in een gallery in Factory 798 (Beijing art zone) en is inderdaad indrukwekkend! Zal ook wat kosten lijkt me...

 10. Niels
  Profiel  Niels schreef op vrijdag 15 oktober 2010 om 20:28  | reageer

  @ton en @GJ Venhuis:
  Ik doelde op canvas, maar het maakt niet uit op welke ondergron het zijn prachtplaten! Aluminium heb ik nog geen ervaring mee, maar ik geloof je dat het erg mooi moet zijn!

  En Ton: deze foto's kunnen wat mij betreft inderdaaf handel zijn! Erg goed!

 11. EdC
  Profiel EdC schreef op vrijdag 15 oktober 2010 om 20:40  | reageer

  @GJ Venhuis. Doek is ene goed woord voor canvas. Canvas is ook maar een verzamelnaam voor weefsels van linnen of hennep. En er zijn veel meer media waarop een foto prachtig tot zijn recht komt.

  @Arno. Eigenlijk bedoel je dat je nog geen Chinese bruidsparen hebt gevonden die jou voor een reportage inhuren, of Nederlandse paren die jou meenemen op een huwelijksreis naar China. vrolijk

  @Ton. Het is weer een plezier om deze resultaten van een foto-opdracht te zien. De drie laatste foto's zijn vandaag mijn favorieten door de dieptewerking die daar in zit. Foto 1 en 2 waren met mooi weer mooier geweest, maar je bent in ieder geval geen mooi-weer-fotograaf.
  Foto 5-8 zijn echte TonV-beelden, met een vleug designerbloed. Ik ben het met Johannes eens dat de uitsnede links een tikkie aan de krappe kant is. Een hele hand en een hele duif had (waarschijnlijk) mooier geweest en misschien had je op dat moment ook wel meer gehad aan een zoomobjectief.
  Vogeltje op foto 9 is in deze serie een grensgeval. Het is een heel andere foto dan de rest, maar ik kan hem ook zien als een een noodzakelijk onderdeel van een reportage van een buitenlander die de stad beziet.

 12. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 16 oktober 2010 om 01:51  | reageer

  @EdC
  Inderdaad fotograaf ik vaak met een 'designersoog'. Foto 5 is in luttele seconden gemaakt toen ik dit tafereel passeerde. Mijn zicht werd geblokkeerd door omstanders en dit was het beste wat ik ervan kon maken. Maar je hebt gelijk; de uitsnede links is niet optimaal. Een zoom was beter geweest.

  De vogel heeft als symbool grote betekenis voor de bevolking van Yangzhou. Het dier was zo tam dat ie op mijn schouders en armen kwam zitten. Ik heb 'm laten begaan en na een tijd kon ik rustig een foto maken die ik zelf erg geslaagd vind. Hij hoort daarom helemaal thuis in de Yangzhou-serie.

 13. dhcmollet
  Profiel  dhcmollet schreef op zaterdag 16 oktober 2010 om 18:08  | reageer

  Hoi Ton,

  Ik was erg onder de indruk van de eerste foto. De fijnheid komt echt van het scherm af. Ook foto 6 en 7 maakte een flinke indruk op me. De laatste 2 zijn voor mij foto's uit een ander hoofdstuk maar de manier waarop je het hebt vast gelegd zijn voortreffelijk!

  Sinds ik de eeste stapjes van fotografie heb gemaakt realisseer ik me pas hoe ongelofelijk moeilijk het is om iets zo er mooi in beeld te brengen!

  Hartelijke groet,

  Dennis

 14. tonv
  Profiel tonv schreef op zaterdag 16 oktober 2010 om 19:14  | reageer

  Hoi Dennis

  Bedankt voor je complimenten. De laatste twee foto's zijn aan de Yangzhou portfolio toegevoegd omdat het een expocenter en een nieuwe villawijk betreft die economisch belangrijk zijn voor de stad.

  Leuk dat je ook bent gaan fotograferen! Ik ben erg benieuwd naar je eerste resultaten. Iets goed in beeld brengen is bepaald niet eenvoudig maar daarom blijft fotografie ook een enorme uitdaging.

  Ook zit het voor een deel in de nabewerking, zeker bij foto 1 die bij relatief slechte weersomstandigheden is genomen. Ik heb twee beelden gestitched tot een panorama en de kleuren frisser gemaakt.

 15. Liesbeth van Asselt
  Profiel  Liesbeth van Asselt schreef op zondag 17 oktober 2010 om 17:43  | reageer

  Hoi Ton, foto 10 spreekt me het meest aan vanwege het contrast tussen het grijs en het geel. Dat geel knalt er nu uit! Alleen had de lucht van mij wel wat doorgedrukt mogen worden. En inderdaad, een puntje dak erbij zou deze foto helemaal top maken....

  Foto 4, 5 en 9 zeggen me eerlijk gezegd helemaal niets. Foto 2 preferer ik boven de eerste foto, ook al omdat bij de eerste foto het bootje vast zit aan het gebouw.
  Wat ik me bij foto 3 afvraag, is waar die rare bokeh vandaan komt? Die zie ik niet bij foto 5 en 8? Foto 6 en 7: ik houd van rust in een foto en vind foto 7 dus fijner om naar te kijken, maar foto 6 geeft natuurlijk juist wel het kleurrijke van China weer! Als ik mag kiezen tussen 11 en 12, kies ik 12. Ik weet niet precies waar dat in zit, misschien mis ik wat symmetrie in foto 11.

 16. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 18 oktober 2010 om 04:56  | reageer

  Hoi Liesbeth,

  foto 10 heeft me het meeste nabewerking gekost maar met het resultaat ben ik tevreden. De afgesneden dakpunt is inderdaad jammer. Een doorgedrukte lucht zag er gewoon onnatuurlijk uit. Foto 4,5 en 9 zeggen de mensen in Yangzhou erg veel en de vogel heeft een symbolische betekenis.

  Foto 2 werd door Johannes Klapwijk als zwak en saai geclassificeerd maar jij werpt er nieuw licht op. Zelf vind ik 'm ook sterk. Het 'rare' bokeh in foto 3 wordt veroorzaakt door sterke wind waardoor de struiken bewegen. Foto 6 van de bonte canal parade is inderdaad lekker kleurrijk.

  Persoonlijk vind ik foto 12 ook sterker dan de enigzins vergelijkbare (architectuur) foto 11.

 17. Margo
  Profiel Margo schreef op donderdag 21 oktober 2010 om 17:52  | reageer

  Foto 10 vind ik mooi vanwege de felle kleuren tegen de rustige achtergrond. De rest doet me niets.
  Ik vraag me af waarom jij continue Engelse termen gebruikt waar je gewone Nederlandse woorden voor kunt gebruiken. Het artikel is in het Nederlands dus vervang woorden als shooting, photo projects, canal parade, prime shooter door Nederlandse woorden. Het komt op mij over op interessant doenerij.

 18. tonv
  Profiel tonv schreef op vrijdag 22 oktober 2010 om 00:25  | reageer

  @Margo
  In ieder geval toch een foto die door de beugel kan. Ik heb inderdaad veel Engelse termen gebruikt. Dat komt omdat ik hier in China gewend ben in het Engels en Chinees te communiceren en corresponderen. Volgende keer zal ik daar zeker meer op letten. Bedankt voor je reactie.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
De Portretbijbel door Elja Trum
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.059 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord