Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Elja Trum

Huwelijk Erwin en Vanessa

zaterdag 28 juni 2008, 23:58 door | 12.133x gelezen | 12 reacties

Gisteren stapte Erwin, een goede vriend -en mede Photofacts blogger- die ik al sinds de eerste klas van de middelbare school ken, met zijn vriendin Vanessa in het huwelijksbootje. Ze hadden mij gevraagd of ik die dag de foto's wilde maken, wat ik natuurlijk met plezier gedaan heb. Hoewel het 's ochtends vroeg regende toen ik op stond was het gedurende de hele dag perfect weer.

Behalve een leuke temperatuurtje gleed er ook nog zo nu en dan een wolkje voor de zon, persoonlijk vind ik dat altijd geschikt weer om te fotograferen. Geen constante knalharde zon, maar wel voldoende blauwe lucht werkt wel zo lekker tijdens het fotograferen.

Vanaf half tien 's ochtends was ik aanwezig bij het huis van de Bruid. Als fotograaf kun je doorgaans alvast bij de bruid gaan kijken terwijl de andere genodigden moeten wachten totdat de bruidegom haar komt oppikken. Sowiezo vind ik het altijd wel leuk om bij bekenden op de bruiloft te fotografen. Ik krijg regelmatig de vraag of ik het niet jammer vind dat ik de hele dag zo druk bezig bent, maar als fotograaf sta je wel altijd vooraan en er bovenop als er iets gebeurt.

In de kerk ben je ook de enige die rustig van de ene kant naar de andere kant en terug kan lopen en ook in het gemeentehuis hoef je niet op je stoel te blijven zitten. Het zou eerder niet goed zijn als je dat wel deed natuurlijk.

Erwin en Vanessa hadden maar anderhalf uur uitgetrokken voor de reportage foto's. Dat vind ik zelf aan de krappe kant, zeker als je ook nog bij meerdere locaties langs wilt. Wij hadden twee locaties op de planning staan en gelukkig bleek er voldoende tijd te zijn voor wat leuke foto's.

Erwin en Vanessa


Strobist
Hoewel ik van te voren al inschatte er geen gebruyik van te zullen maken had ik toch maar mijn strobist gear mee genomen in de auto. Ik ben hier echter nog niet goed genoeg vertrouwd mee om er tijdens zo'n drukke en snel lopende dag als op een bruiloft mee aan de slag te gaan. Mijn foto's zijn dus gewoon met bestaand licht gemaakt, pas in kasteel Doornenburg -waar het diner en feest waren- heb ik mijn flitser gebruikt. Al was dat dan wel gewoon op mijn camera in plaats van los ervan.

Uiteindelijk bleken de strobist spullen toch nog goed van pas te komen; een vriend van het stel maakte foto's van alle gasten bij aankomst. Voor hem heb ik mijn spullen opstelt en zijn camera ingesteld om ermee te kunnen werken. Zo kon hij in het donkere kasteel toch fatsoenlijk foto's maken voor het gastenboek.

Erwin & Vanessa


Afhandeling
Momenteel is mijn computer aan het zwoegen om de foto's om te zetten naar Jpeg bestanden (ik schiet uiteraard altijd RAW tijdens een bruiloft). Ik hoop ze morgen of overmorgen nog even bij het kersverse stel af te leveren. Dan kunnen zij ze nog zien voordat ze op huwelijksreis vertrekken. Daarnaast werkt het bij mij altijd het lekkerste om zulke karweitjes snel af te handelen, anders blijf je het maar voor je uit schuiven.

Voordat ik de foto's omzet naar Jpeg loop ik er in Adobe Bridge doorheen en pas ik waar nodig de RAW bestanden naar smaak aan. Na de omzetting kopieer ik de gehele folder en in de nieuwe folder ga ik streng selecteren tot de beste 100 tot 300 foto's over blijven. Daaruit kies ik dan nog een aantal geschikte bestanden voor het omzetten naar bijvoorbeeld zwart-wit of een andere opvallende bewerking. Doorgaans doe ik dat dan vanuit het originele RAW bestand.

Het bruidspaar ontvangt dan een DVD met alle foto's (de echt mislukte gooi ik er al eerder uit) en een aparte folder met mijn selectie erop. Daarnaast brand ik ook altijd een DVDtje voor gebruik op een televisie (via de DVD speler dus). Die is dan voorzien van een nette overgang (een fade-over) tussen de foto's en duurt in totaal tien a vijftien minuten. Handig dus om te tonen aan familie en vrienden..

Trouwringen Erwin en Vanessa


Erwin & Vanessa, vanuit hier nogmaals van harte gefeliciteerd!

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Elja Trum

Over de auteur

Elja Trum is oprichter van Photofacts, online fotografiecursussite Photofacts Academy en het blog Teslafacts. Hij schrijft sinds 2006 over fotografie. Elja is ook auteur van boeken over zwart-wit-, flits- en portretfotografie.

12 reacties

 1. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op zondag 29 juni 2008 om 12:46  | reageer

  Complimenten! Een trouwdag zit vaak toch al vol met vele zaken, en dan nog (onder druk) goede /mooie foto's maken, da's nog wat lastiger! Dan zul je toch ervaring moeten hebben.
  Ben benieuwd naar nog wat "previewtjes" van je gemaakte foto's.
  Welke objectieven heb je met name gebruikt? en maak je gebruik van 1 of 2 body's?
  Tell us more!!

 2. Edgo
  Profiel Edgo schreef op zondag 29 juni 2008 om 13:02  | reageer

  Ben ook wel benieuwd naar meer beelden. Ik ga over een maand een bruiloft doen in Bulgarije en neem voor de zekerheid mijn strobist gear mee. Ik hoop dat ik meer tijd heb/krijg om beelden te schieten voor de plechtigheid.

 3. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zondag 29 juni 2008 om 13:16  | reageer

  @Niels; Ik heb voornamelijk mijn Canon 24-70L en 70-200L gebruikt. Een paar foto's heb ik ook gemaakt met mijn Sigma 12-24mm en voor de ringen is mijn Canon 100mm Macro uit de tas gekomen.

  Tijdens een bruiloft zorg ik altijd voor twee bodies. Mocht er eentje besluiten de geest te geven dan kun je gewoon door en het is ook wel makkelijk dat je niet zo vaak lenzen hoeft te wisselen. Overigens heb ik de tweede body -in dit geval een Canon 350D- gewoon geleend van een vriend. Door hetzelfde merk (en vrijwel hetzelfde type) te nemen voorkom je dat je camera niet goed genoeg kent.

  @Edgo; Een trouwerij in Bulgarije, dat klinkt wel prima. vrolijk
  Ik zal nog wat meer beelden plaatsen zodra ik de foto's bij het stel afgeleverd heb. Wel zo netjes als ze niet al hun foto's eerst via Photofacts zien. knipoog

 4. gast schreef op zondag 29 juni 2008 om 13:34  | reageer

  Wat me opvalt aan de 2 foto's waar het paar op staat, is dat het nogal afstandelijk overkomt, zo ver uit elkaar. Hopelijk zijn de meeste andere wat 'intiemer'.

 5. Derk
  Profiel Derk schreef op zondag 29 juni 2008 om 17:01  | reageer

  Ik ben natuurlijk benieuwd naar de rest van de foto's. Deze preview ziet er in ieder geval veelbelovend uit. En Ja, als het goed is zitten er ook intiemere foto's bij. knipoog Feit is wat mij betreft dat Elja het allemaal lekker rustig en profi aanpakt. Ik lees net dat we vanavond al het een en ander kunnen zien, ben benieuwd...

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 30 juni 2008 om 00:02  | reageer

  Hierbij nog wat extra foto's van de bruidsfoto's van Derk & Vanessa van afgelopen vrijdag. Vanavond zijn we bij ze langs geweest om de DVDtjes af te leveren. Volgens mij waren ze er erg blij mee. vrolijk

  @gast; Hmm, de intiemere beelden heb ik wel, maar zelf vind ik juist de foto's waarbij er wat meer afstand tussen het stel is sterker wat betreft compositie en uitstraling.

  afbeelding

  afbeelding

  afbeelding

  afbeelding

 7. Sjoerd
  Sjoerd schreef op maandag 30 juni 2008 om 02:00  | reageer

  Had het bruidspaar gekozen voor deze bewerkingen? Ik vind het namelijk best wel veel zwartwit. En dan zo'n overkill foto tegen een graffiti achtergrond?
  Mijn ervaring is dat bruidsparen toch meestal kiezen voor de meer standaard plaatjes.

 8. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 30 juni 2008 om 09:09  | reageer

  @Sjoerd; De originele versies zijn ook meegeleverd, dus het bruidspaar kan kiezen wat ze willen. Maar volgens mij vielen de bewerkingen wel in de smaak.

 9. Imke
  Imke schreef op maandag 30 juni 2008 om 15:23  | reageer

  Oh god, de bruiloft is alweer voorbij.

  Sorry Derk en Vanessa, jullie waren me iets te snel, een kaartje zit vandaag nog op de post!!! In ieder geval van harte gefeliciteerd.
  De foto's zijn erg leuk. Derk en vanessa zien er prachtig uit. Super mooie ringen trouwens!

  Ook leuk vind ik om te zien hoe je je reportages echt naar de wensen maakt van je klanten, Elja. Bij mij en John waren dit soort foto's niet naar onze smaak geweest (vooral bij John - ik vind het wel grappig) vanwege de stoere achtergrond en de afstand tussen de bruid en bruidegom. De foto's die je bij ons maakte waren dus een stuk traditioneler. Mooi om te zien hoe je je aanpast aan het stel.

 10. Derk
  Profiel Derk schreef op maandag 30 juni 2008 om 18:04  | reageer

  We waren er inderdaad erg blij mee. En de standaard portretjes, wat ons betreft liever niet, vandaar ook de gekozen locatie...

 11. Bart
  Profiel Bart schreef op maandag 30 juni 2008 om 18:41  | reageer

  Gefeliciteerd Derk en Vanessa!
  Mooi ringen ook inderdaad.

 12. Goudsmid Leontine van Hue
  Goudsmid Leontine van Hue schreef op maandag 30 juni 2008 om 20:09  | reageer

  Het was voor mij een feestje om voor deze prachtige mensen de trouwringen te mogen ontwerpen. Dank voor de vele komplimenten!

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.053 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord