Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Richard Hijmering

Ik ga op reis en ik neem mee

zondag 18 november 2007, 22:15 door | 9.796x gelezen | 7 reacties

k ben net op vakantie geweest waarbij het natuurlijk altijd goed is om je camera mee te nemen. Maar hier begint de tegenstrijdigheid. Want als je op vakantie bent dan kom je op onbekende mooie plekken, onmoet je de vreemdste mensen. Met andere woorden genoeg foto momenten. Maar aan de andere kant zal je waarschijnlijk veel onderweg zijn en laten we niet spreken over het verhoogde diefstal risico. Momenten genoeg dus om je beste apparatuur nuttig te maken maar te weinig mogelijkheid om het mee te nemen. Dus wat te doen. Om deze reden heb ik dan ook meerdere variaties aan apparatuur voor verschillende toepassingen. Een paar voorbeelden..

Vakantie in Japan
Dat land was zo bijzonder dat ik zelfs in de ontzettende hitte al mijn beste lenzen, flitser en lichtgewicht statief mee zeulde. En ik ben er blij om ook. De lenzen heb ik dan in een lenzen tas om mijn schouder en de camera met meest gebruikte lens heb ik in een heup tas (LowPro Off Trail 1 Black) waardoor hij altijd klaar is om meteen te schieten. Bij een rugtas moet je altijd eerst je rugtas afdoen wanneer die Geisha dan misschien al lang verdwenen is.

Japan Reflected
Links: Twee autentieke Geishas (Osaka, Japan).
Rechts: Japan gereflecteerd, een Shinto tempelcomplex (Nara, Japan).


Een dag hiken in de bergen.
Gewicht is belangrijk en er is genoeg risico voor beschadiging. Zo min mogenlijk mee dus alleen een camera met 2.8 28-75mm Tamron in de lowprotas en een 70-300mm f/4.5-5.6 Sigma (geweldige kleur weegave overigens!) in de rugtas. De lenzen zijn goed met een scherpe prijs en je hebt het hele bereik tot je beschikking. Omdat het zoomlenzen zijn hoef je maar weinig lenzen te wisselen zodat je minder risico loopt met het stof en zand onderweg.

On Top Of The World
Alleen op de top van de wereld, nou ja 2000m hoog maar volledig afgezonderd van de rest van de wereld (La Palma, Canarische eiland, Spanje).


Een zaken reis naar Engeland.
Omdat je altijd wat kan tegenkomen toch maar de camera met 28-75mm Tamron welke veelvuldig inzetbaar is. En er wordt veel in restaurants gegeten tijdens een zakenreis dus een lichtsterke lens is altijd handig. Dus de 50mm f/1.8 Nikon gaat ook mee.

Natuurlijk ben je tijdens vakanties in een onbekende omgeving waarbij alles kan gebeuren. Uiteraard neem je de extra batterijen mee en schoonmaaksetje voor het geval dat. Dus bijvoorbeeld bij het hiken zo weinig mogenlijk lenzen wisselen zodat je minder kans hebt op stof op je sensor of zand in camera. Ik ben ook al een aantal maal vast komen te zitten in verschrikkelijke regenbuien. En dan blijkt dat waterdicht bij een goede fototas niet altijd 100% waterdicht is. Dus ik heb ten alle tijden plastic zakjes bij me om de camera en lensen in te beschermen. Daarnaast is een extra verknipte plastic zak of geimproviseerde plastic cover voor je camera altijd handig als je toch nog die mooie kleuren wilt vastleggen.

Its Raining Again
Een verschrikkelijke stortbui welke een prachtig licht dťcor opleverde, maar wel bijna mijn apparatuur verdronk! (Catania, Sicilie, Italie). Let op dat bij deze foto geen digitale bewerking is gebruikt.


Zoals als gezegd is er vaak een hoop te zien op je vakanties. Dat zal vaak betekenen dat je druk bezig bent met rond te kijken op zoek naar het perfecte plaatje of druk bezig bent met het schieten ervan. Omdat je als toerist al een mooi doelwit bent voor dieven en deze vaak rond deze mooie toeristische plekjes vertoeven is het slim om met zijn tweŽen te zijn. Zo kan je elkaar in de gaten houden. Als je, niet bewust van je omgeving, door je camera tuurt kan de ander misschien net die persoon achter je zien die nogal jaloers naar je camera tas kijkt. Gebruik ook een tas die niet direct als foto tas te herkennen is. Mijn heuptas kan ik onder mijn jas tussen mij en mijn vriendin verbergen en de lenzen tas ziet er in eerste instantie uit als een schoudertas. Natuurlijk moet je het jezelf hierin niet moeilijker maken dan nodig is. Nog een tip: loopt niet constant met je camera om je nek te paraderen als je hem niet gebruikt. Wil je dat wel doen, kom dan naast mij staan, omdat de dief dan eerder voor jou kiest dan voor mij knipoog.

Voor je fotoplezier: vergeet niet een schoonmaak setje mee te nemen. Omdat je de camera meer gebruikt, wordt hij ook sneller vuil en een schoonmaak setje kan je een hoop digitale bewerking achteraf schelen. En logischerwijs mag ook de extra batterij en lader niet ontbreken, anders wordt het op een dag de rest van je plaatjes met pen en papier vastleggen, wat ook leuk kan zijn.

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

7 reacties

 1. Peter van Veen
  Profiel  Peter van Veen schreef op maandag 19 november 2007 om 07:20  | reageer

  Handig artikel, Richard. Ik denk dat bijna iedereen het dilemma wel kent: wat neem ik mee en wat laat ik thuis. Goed om hier eens te lezen wat iemand in de praktijk nu werkelijk gedaan heeft.

 2. Brian dSLR.nl
  Brian (dSLR.nl) schreef op dinsdag 20 november 2007 om 00:37  | reageer

  Goed Artikel Richard. Ik reis de laatste tijd ook veel alleen heb ik de mazzel dat er dan eigenlijk altijd camera's voor me klaarstaan waar ik op dat moment ben. Wat ik in je stukje een beetje mis is de keuze voor kleinere compact camera's zoals de Canon G9 of, een echte groothoek alleskunner, de Panasonic Lumix TZ3. Er zijn gewoon momenten dat je niet met een grote dSLR wilt lopen en dan kunnen dit soort compact camera's zeer handig zijn.

  Wat tassen betreft, de LowePro Slingshot 200 en Slingshot 300 zijn rugzakken die tegen het ideale aanzitten omdat ze heel makkelijk naar de buik gedraaid kunnen worden en op die manier heel snel voorhanden zijn. Verder ben ik niet echt een fototas liefhebber omdat die dingen altijd zo op een fototas lijken. Dit trekt dus echt dieven aan. Elke beetje hit and run rover weet dat een LowePro tas betekend dat je een buit binnenhaalt. Dan kun je dus beter een onopvallende NaneuPro of Kata tas hebben.

 3. Richard Hijmering
  Profiel Richard Hijmering schreef op dinsdag 20 november 2007 om 15:03  | reageer

  Wat een luxe om een camera bij aankomst klaar te hebben liggen! ik zit altijd in het vliegtuig met mijn knieën in mijn nek op mijn camera te kunnen beschermenvrolijk

  Om eerlijk te zijn heb ik niet zo veel ervaring met het meenemen van een compact camera. Enige tijd geleden heb ik wel een beetje rond gekeken maar ik vind altijd wel een manier om mijn slr mee te zeulen. Ook als ik met het vliegtuig ga krijg ik het altijd wel voor elkaar om een extra tas mee te nemen als handbagage voor mijn camera apparatuur. Je wilt namelijk NIET dat deze het ruim in gaat. Ze gooien echt met het spul en bv op schiphol zitten er al een paar 2m hoogte verschillen waar het bagage naar beneden valt. Misschien nog een goede tip is altijd kopieën van je aankoopnota's mee te nemen op reis om aan te geven dat je niks importeert, helemaal naar landen als Japan en de VS.

  Over je tassenkeus ben ik het helemaal met je eens. Ik geef wel de voorkeur aan de LowPro Off Trail 1 omdat het net een handeling minder is en hij verscholen kan zijn onder je jas. Ook de lenzentas is geheel zwart zodat je niet ziet dat er waardevolle lenzen in zitten.
  Wat ik ook vaak zie is dat men hun apparatuur in een gewone schoudertas hebben zitten. Hoewel je wel moet kijken of alles goed is beschermt. bv de eastpak tassen zijn een goed voorbeeld.

 4. Derk
  Derk schreef op woensdag 21 november 2007 om 08:21  | reageer

  Ik kan nog wel een goede reden bedenken om een niet SLR mee te nemen, de mogelijkheid om via het beeldscherm te schieten. Da's echt ideaal als je vanuit de auto of trein een foto wilt maken, een SLR is dan erg onhandig omdat je dan door de zoeker MOET kijken... Soms is dat gewoon onmogelijk. Daarnaast maakt een SLR altijd geluid, klinkt mooi, maar er zijn momenten waarop een 100% stille camera handig is.

  Een compact is ook klein en naar mijn idee minder gevoelig voor schokken, stof, vocht e.d. Ze zijn dus handig als je bijvoorbeeld met de motor weggaat of om een andere reden geen rugzak of extra tas kunt meenemen, kun je toch plaatjes schieten, al zijn die voor de purist dan misschien net kwalitatief wat minder.

  Ik wacht wel met smart op een betaalbare SLR met een goede live view functie... Wanneer komt de opvolger van de 400D met die functie? Het begint nu eindelijk te komen en dan heb je volgens mij de ideale camera te pakken.

 5. Derk
  Profiel Derk schreef op woensdag 21 november 2007 om 08:25  | reageer

  Ow ja, wat betreft de tas...

  Ga toch a.u.b voor iets onopvallends. Ik zie zo vaak mensen met tassen waarop levensgroot de logo's op staan... Volgens mij vraag je er dan om. Overigens, zijn dat ook niet de mensen die een SLR kopen met een k*tlens en eigenlijk niet weten wat ze ermee moeten? Zelf heb ik een onopvallende tas van een onopvallend merk, maar goed, vooralsnog heb ik een Sony H5 hybride camera en die is lang zo duur niet als een SLR met een paar mooie lenzen en filters.

 6. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 21 november 2007 om 08:34  | reageer

  @Derk; De Canon 450D verschijnt waarschijnlijk in februari (verkrijgbaar in maart) en zal ongetwijfeld ook over Live-view beschikken.

 7. frank2you
  Profiel frank2you schreef op zondag 6 april 2008 om 05:24  | reageer

  Heeft er iemand ervaring met de 18-250 zoomlens van Tamron. Ben van plan binnenkort de Canond 450d met bovengenoemde lens aan te schaffen. I.v.m. een reis lijkt me dat de optimale combi (minimaal gewicht/max. mogelijkheden).

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Masterclass Landschapsfotografie met Bas Meelker
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.052 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord