Actie: 100+ fotografiecursussen + boek - Nu 75 euro voordeel! Word nu lid!
Ton Vingerhoets

Inner Mongolia; kleurrijke steppes op 2000 meter

zondag 12 juni 2011, 22:54 door | 6.143x gelezen | 14 reacties

Het is alweer zo'n kleine vier jaar geleden dat ik in Inner Mongolia was. Deze keer dus geen recent werk maar foto's uit de oude doos. Tijdens mijn stock uploads belandde ik vandeweek weer in de map Mulan Weichang, een plaatsje zo'n 450 kilometer noordoosten van Beijing. Bekend om het allermooiste grasland van Inner Mongolia; 1658 vierkante kilometer steppes op een hoogte van 1500 tot 2000 meter boven de zeespiegel. Juist, letterlijk en figuurlijk adembenemend!

Onze reis ging eerst met de trein naar Chengde waar we een aantal schitterende tempels hebben bezocht. Vanzelfsprekend heb ik daar flink wat foto's gemaakt. Vervolgens ging onze reis per bus naar Mulan Weichang, een rit van dik 200 kilometer die ik mijn leven niet vergeet. Ik waande me in die stokoude gammele bus in een heuse Indiana Jones film; een hachelijk rit, langzaam klimmend naar zo'n twee kilometer hoogte. Bij elke bocht stond ik werkelijk doodsangsten uit.

Mulang Weinchang is een klein dorpje waar in het seizoen veel Chinese fotografen komen, vertelde onze hotelhouder trots. In de winter is de gemiddelde temperatuur min 20 graden met uitschieters naar min 25. In de zomer is het een graad of tien aangenamer dan Beijing waar de mussen bij 35-40 graden van het dak vallen. Maar volgens mijn vrouw Zhao Hong was oktober toch de maand bij uitstek vanwege de herstkleuren. Inderdaad, wat een fantastische kleurschakering!

De hotelhouder had ons in contact gebracht met een gids die ons een dag of vier zou rondrijden in zijn jeep. Want het is er zo uitgestrek dat je al snel verdwaald. En paard huren was ook een optie maar met mijn rugtas vol gear gaf ik toch de voorkeur aan de jeep. Wat wilden we zien? Tja, de meest fotogenieke plekken natuurlijk. Dat was niet tegen dovemansoren; vier dagen lang vielen we van de ene in de andere verbazing. Allemachtig, wat een betoverend mooi stuk China!

Stock agency's willen perfect belichte, messcherpe foto's die niet of minimaal zijn bewerkt. Dat kan natuurlijk alleen met goed materiaal maar meer nog bij ideale lichtomstandigheden. En zelden heb ik mooier licht gezien als in Inner Mongolia. Overdag een strakke blauwe hemel en later in de middag een boterzacht licht dat zich vermengd met de warme tinten van de omgeving. Als ik de foto's opnieuw bekijk overweeg ik later dit jaar weer terug te gaan voor nieuwe landschapfoto's.

Het beeldmateriaal van vier jaar geleden is zo gek nog niet maar nu zou ik het toch anders aanpakken. Maar ja, da's ook een teken van ontwikkeling natuurlijk. Met welke lens zou ik daar willen fotograferen? Dat is er maar een: de Canon TS-E 24 f/3.5L mark II, de beste groothoek ooit door Canon gemaakt. Met een tilt stand is het mogelijk om al bij f/8 een scherptediepte te creeren waar je normaal f/18 voor nodig hebt, maar dan vrij van diffractie voor top landschapfoto's.

Boeddhistische tempel in Chengde
Foto 1

Ik kon het niet nalaten om er toch een foto van Chengde aan toe te voegen die de Chinese cultuur van weelderigheid uitdrukt. De overdaad aan ornamenten zie je in vrijwel alle historische bouwwerken terugkomen. Voor de een kitsch, voor de ander kunst; fotogeniek is het in ieder geval.

boom in donkere herfsttinten
Foto 2


heuvels met begroeiing in herfsttinten
Foto 3


heuvels met begroeiing in herfstkleuren
Foto 4


kudde wilde paarden in de steppe
Foto 5


steppe gezien vanaf een heuvel
Foto 6


grazend vee in de steppe
Foto 7


overal berkenbomen
Foto 8


warm kleurenpalet in de namiddag
Foto 9


mini canyon in de steppe
Foto 10

Wil jij ook gave foto's maken?

Wil jij graag de mooiste foto's maken? Word dan nu lid van Photofacts Academy en ontdek meer dan 100 cursussen over fotografie, creativiteit, inspiratie en nabewerking.

Ik heb een gave aanbieding voor je. Meld je nu aan met 50 euro korting en ontvang gratis het boek De Fotografiebijbel thuis.

Photofacts Academy + De Fotofotobijbel

In dit boek ontdek je 105 tips voor fascinerende foto's. In de winkel betaal je hier 25 euro voor. Bovendien krijg je nu ook 50 euro korting op de cursussen!

Lid worden met korting + gratis boek
Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

14 reacties

 1. Jac Trum
  Profiel  Jac Trum schreef op maandag 13 juni 2011 om 07:20

  Ik vind het een prachtige serie Ton, maar waarom heb je foto 9 zo scheef laten staan?

 2. tonv
  Profiel tonv schreef op maandag 13 juni 2011 om 08:16

  @Jac trum
  Dat gaf net een beetje meer dynamiek in de foto vond ik. Bedankt voor je reactie Jac!

 3. Mark
  Profiel  Mark schreef op maandag 13 juni 2011 om 08:33

  Schitterende foto's Ton. Net name foto 4 en 5 vind ik heel erg mooi.

 4. Peter
  Peter schreef op maandag 13 juni 2011 om 14:42

  Fantastische foto's van de oude Noordelijke frontier!

  Chengde was waar de keizers van de hoogtijdagen van de Qing zich in de zomers begaven. Ze runden het land van daaruit en gingen tussendoor met hun beste krijgers op jachtexpedities in huidig Mansjoerije en Inner/Outer Mongolie. Deze expedities waren zowel militaire training, machtsvertoon, als verkenningsmissies aan de grenzen van hun rijk. Al fraai vastgelegd in inkt op zijde door Italiaanse Jezuïtien die aan het hof dienden, ik had graag gezien dat Tony zo'n 300 jaar geleden op deze plek was. Maar de landschappen op zich zijn al fantastisch op zichzelf.

  Open country, flat sand
  Sky beyond the river
  Over a thousand hares daily
  Trapped in the ring of hunters

  Checking the borders
  I’m stretching my limbs
  And keep on shooting the carved bow
  Now with my left hand, now with my right

  Keizer Kangxi, Inner Mongolia, 1654-1722.

  Groet,

  Peter

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Portretfoto's Bewerken in Lightroom Classic
Cursus Luminar AI met Nando Harmsen

Ook interessant

Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

48.658 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord