Word lid met korting + gratis het boek de Lightroombijbel - 80 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Ger de Gram

iPhone maakt dramatische foto's

vrijdag 9 januari 2009, 20:48 door | 10.966x gelezen | 10 reacties

Na maanden van tobben, twijfelen en me irriteren aan de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van mijn oude toestel, heb ik gisteren eindelijk de knoop doorgehakt. Vanaf heden ben ik de trotse bezitter van een heuse Apple iPhone 3G. Razendsnel internet en gemakkelijke synchronisatie met mijn MacBook waren de belangrijkste redenen voor mij Ė als OV-forens Ė om deze smartphone aan te schaffen. Toch is niet alles koek en ei: de camera op dit hippe telefoontje is haast om te huilen. Dat is redelijk oud nieuws, maar toen ik het zag schrok ik gewoon. Daarom toch maar een korte beschouwing.

En dat is jammer. Want hoe vaak komt het wel niet voor dat ik ergens loop en denk: hť, dit is wel een aardige plaat? Aangezien ik niet altijd mijn DSLR overal mee naar toe wil slepen, is het wel handig om op zulke momenten een aardig cameratelefoontje te hebben.

Op de redactie van HetBesteProduct.nl, gemaakt met iPhone


Met zijn 2MP, gebrekkige witbalans en trage laadtijd kan je de camera op de iPhone eigenlijk niet eens echt een camera noemen. En dat terwijl er tegenwoordig al toestellen met meer dan 8 megapixels zijn. Compleet met Carl Zeiss-lens, optische zoom en flitser. Ter vergelijking: de iPhone heeft niet eens digitale zoom, laat staan een flitser. Sterker nog: het ding heeft niet eens een ondersteunend lampje.

Het is op zín zachtst gezegd vreemd dat een vooruitstrevend bedrijf als Apple niet de moeite neemt, zich te verdiepen in de cameragsmís. Mogelijkheden om foto's of plaatjes te laten zien - al dan niet via een 'diavoorstelling' - zijn er ruim voldoende, maar zelf kiekjes maken is bijna een no go area. Eerder publiceerde Elja ooit een artikel waarom fotografen een iPhone moeten aanschaffen. Om de foto's moeten ze het in ieder geval zeker niet doen.

De kleuren zijn onnatuurlijk en bij de minste of geringste beweging is de foto onscherp. In de buitenlucht is de kwaliteit nog wel redelijk, maar binnenshuis is het ronduit waardeloos. Weliswaar kun je tegenwoordig al opschroefbare lenzen aanschaffen, maar dat komt de draagbaarheid totaal niet ten goede.

Lens op iPhone iPhone


Nu lijkt het misschien alsof ik ontzettend negatief ben. Welnu, dat valt enigszins mee. Ik ben blij met mijn iPhone. Het ding ziet er gelikt uit en heeft onvoorstelbaar veel mogelijkheden. Ik was me bij de koop ervan bewust dat de kwaliteit van de camera slecht is. Jammer dan. Rest mij niets anders dan overal mijn spiegelreflexcamera mee naar toe te nemen.

Arnhem, gemaakt met iPhone

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

10 reacties

 1. Kees Krick
  Profiel Kees Krick schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 21:07  | reageer

  Zonde, je zou van zo'n (duur) apparaat toch meer mogen verwachten. Wel foto's bekijken maar niet maken, dat is toch te zot voor woorden. Zelf waag ik mij niet aan telefooncamera's. Ik heb altijd een compact voor noodgevallen bij mij, als de rugzak met bakstenen (lees: de spiegelreflex) thuis blijft knipoog Momenteel is dat een Ixus 870, maar er zijn er al diverse aan voorafgegaan de afgelopen jaaaaren. Aardige plaatjes, beter dan de iPhone, maar natuurlijk geen dSLR kwaliteit.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 21:09  | reageer

  Het maken van foto's is inderdaad niet de juiste reden om een iPhone te kopen. Gelukkig is het verder wel een erg prettig toestelletje.

  Ps. Laten we ditmaal niet dezelfde discussie herhalen die we bij het vorige artikel over de iPhone hadden. vrolijk

 3. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 21:27  | reageer

  nou ja... kan mij helemaal niets schelen. Ik krijg de iphone eind februari of begin maart maar de camera zal ik toch niet gebruiken.

  Maar heb je de viewty wel eens gezien dan? 5mp en dan nog steeds bagger terwijl ze dat apparaat in alle reclames alleen maar aanprijzen als camera terwijl het een telefoon is met camera functie.

  Anyhow... je zou ook kunnen concluderen dat mijn dure dslr een bagger ding is omdat ik er niet mee kan bellen.

  Ik vind het wel best...dslr voor foto's en iphone voor bellen, agenda, gps, spelletjes, filmpjes, internet, email, afstandsbediening, nog meer spelletjes, grappige hebbedingetjes en ga maar door...

  ieder z'n specialisme. Ik meende trouwens ook ooit begrepen te hebben (kan het niet onderbouwen) dat apple er bewust voor gekozen heeft omdat die camera er niet is voor foto's maar voor andere doeleinden...welke...oops...ik kan de zin niet eens afmaken...maar er staat me iets van bij.

 4. Greenfield
  Profiel Greenfield schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 21:40  | reageer

  Een GSM blijft in eerste plaats een telefoon. En ook een Iphone heeft als
  hoofddoel communicatie en PDA gebruik. Ook ik ben er inmiddels achter dat je als fotohobbyist niet snel tevreden bent over de foto's die gemaakt worden met een GSM. Om het probleem dat jij aan geeft op te lossen (je wilt altijd een camera bij je hebben)heb ik al weer 2 jaar geleden een Canon G7 aangeschaft. Past goed in de tas van mijn laptop of in mijn binnenzak en maakt uitstekende foto's

 5. roger767
  roger767 schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 21:53  | reageer

  ik ben zo mijn dslr gewend, een canon g10-lijn is wel het minimum waar ik mee wil schieten. Ik heb gewoon die controle nodig over mijn sluiter en diafragma.

 6. tobiasbos
  Profiel tobiasbos schreef op zondag 11 januari 2009 om 15:43  | reageer

  Las gisteren ergens dat de iPhone in donkere ruimtes betere foto's maakt dan de Nokia N96. Schrikbarend als ik dit dan lees; blijkbaar is het bij de N96 nóg erger, terwijl daar (geloof ik) dezelfde camera zit als in mijn N95. Over die kwaliteit ben ik overigens ook niet erg te spreken in donkere ruimtes. Overdag maakt ie echter prima plaatjes!

 7. rbrt
  Profiel rbrt schreef op maandag 12 januari 2009 om 17:50  | reageer

  Heb zelf gekozen voor de LG kc550 [met aardig 5 mp cameraatje], maar ik zie op Flickr toch contacten leuke dingen met de iPhone doen. Omzetten naar fake Polaroids bijvoorbeeld.

  Wanneer je creatief omgaat met de beperkingen [en dus niet verwacht dat het je dslr kan vervangen], valt er met bijna elke phone cam wel iets leuks te maken.

 8. kodaksken
  Profiel kodaksken schreef op woensdag 21 januari 2009 om 09:55  | reageer

  De beste fotografie-GSM is en blijft voorlopig de N82 van Nokia.
  In het toestel zit een Xenon- flits ingebouwd; die doet heel wat beter dan de led-flitsjes die je in de meeste toestellen terugvindt.

 9. MichaŽl de Bondt
  Profiel  MichaŽl de Bondt schreef op maandag 2 februari 2009 om 21:58  | reageer

  De camera op de iPhone is inderdaad erg beroerd! Het apparaat zelf is verder wel te gek! Op het blog van Chase Jarvis wat tips om toch aardige foto's te maken met je iPhone. Vooral de eerste twee tips zijn erg goed.

 10. Johan P.
  Profiel Johan P. schreef op maandag 23 februari 2009 om 20:57  | reageer

  Eigenlijk is zo'n test niet eerlijk. Het is te vergelijken met Chefkok Ramsey die gaat proeven hoe huisvrouw Jansen kookt, of aan een Ferrari-rijder vragen wat ie van een Suzuki Alto vindt. Daarom een compliment voor Ger omdat hij vergeleken wordt met een Ferrari-rijder en een top-kok, maar direct ook een vraagteken bij deze test.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Sportfotobijbel
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.032 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord