Ger de Gram

iPhone maakt dramatische foto's

vrijdag 9 januari 2009, 20:48 door | 9.893x gelezen | 10 reacties

Na maanden van tobben, twijfelen en me irriteren aan de kwaliteit en gebruiksvriendelijkheid van mijn oude toestel, heb ik gisteren eindelijk de knoop doorgehakt. Vanaf heden ben ik de trotse bezitter van een heuse Apple iPhone 3G. Razendsnel internet en gemakkelijke synchronisatie met mijn MacBook waren de belangrijkste redenen voor mij Ė als OV-forens Ė om deze smartphone aan te schaffen. Toch is niet alles koek en ei: de camera op dit hippe telefoontje is haast om te huilen. Dat is redelijk oud nieuws, maar toen ik het zag schrok ik gewoon. Daarom toch maar een korte beschouwing.

En dat is jammer. Want hoe vaak komt het wel niet voor dat ik ergens loop en denk: hť, dit is wel een aardige plaat? Aangezien ik niet altijd mijn DSLR overal mee naar toe wil slepen, is het wel handig om op zulke momenten een aardig cameratelefoontje te hebben.

Op de redactie van HetBesteProduct.nl, gemaakt met iPhone


Met zijn 2MP, gebrekkige witbalans en trage laadtijd kan je de camera op de iPhone eigenlijk niet eens echt een camera noemen. En dat terwijl er tegenwoordig al toestellen met meer dan 8 megapixels zijn. Compleet met Carl Zeiss-lens, optische zoom en flitser. Ter vergelijking: de iPhone heeft niet eens digitale zoom, laat staan een flitser. Sterker nog: het ding heeft niet eens een ondersteunend lampje.

Het is op zín zachtst gezegd vreemd dat een vooruitstrevend bedrijf als Apple niet de moeite neemt, zich te verdiepen in de cameragsmís. Mogelijkheden om foto's of plaatjes te laten zien - al dan niet via een 'diavoorstelling' - zijn er ruim voldoende, maar zelf kiekjes maken is bijna een no go area. Eerder publiceerde Elja ooit een artikel waarom fotografen een iPhone moeten aanschaffen. Om de foto's moeten ze het in ieder geval zeker niet doen.

De kleuren zijn onnatuurlijk en bij de minste of geringste beweging is de foto onscherp. In de buitenlucht is de kwaliteit nog wel redelijk, maar binnenshuis is het ronduit waardeloos. Weliswaar kun je tegenwoordig al opschroefbare lenzen aanschaffen, maar dat komt de draagbaarheid totaal niet ten goede.

Lens op iPhone iPhone


Nu lijkt het misschien alsof ik ontzettend negatief ben. Welnu, dat valt enigszins mee. Ik ben blij met mijn iPhone. Het ding ziet er gelikt uit en heeft onvoorstelbaar veel mogelijkheden. Ik was me bij de koop ervan bewust dat de kwaliteit van de camera slecht is. Jammer dan. Rest mij niets anders dan overal mijn spiegelreflexcamera mee naar toe te nemen.

Arnhem, gemaakt met iPhone

Ger de Gram

Over de auteur

Ger is freelance journalist in zowel tekst als beeld en oprichter van weblog Gadgettest. Meer informatie over Ger vind je op zijn persoonlijke website Gerdegram.nl.

10 reacties

 1. Kees Krick
  Profiel Kees Krick schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 21:07

  Zonde, je zou van zo'n (duur) apparaat toch meer mogen verwachten. Wel foto's bekijken maar niet maken, dat is toch te zot voor woorden. Zelf waag ik mij niet aan telefooncamera's. Ik heb altijd een compact voor noodgevallen bij mij, als de rugzak met bakstenen (lees: de spiegelreflex) thuis blijft knipoog Momenteel is dat een Ixus 870, maar er zijn er al diverse aan voorafgegaan de afgelopen jaaaaren. Aardige plaatjes, beter dan de iPhone, maar natuurlijk geen dSLR kwaliteit.

 2. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 21:09

  Het maken van foto's is inderdaad niet de juiste reden om een iPhone te kopen. Gelukkig is het verder wel een erg prettig toestelletje.

  Ps. Laten we ditmaal niet dezelfde discussie herhalen die we bij het vorige artikel over de iPhone hadden. vrolijk

 3. deGrootfotografie
  Profiel deGrootfotografie schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 21:27

  nou ja... kan mij helemaal niets schelen. Ik krijg de iphone eind februari of begin maart maar de camera zal ik toch niet gebruiken.

  Maar heb je de viewty wel eens gezien dan? 5mp en dan nog steeds bagger terwijl ze dat apparaat in alle reclames alleen maar aanprijzen als camera terwijl het een telefoon is met camera functie.

  Anyhow... je zou ook kunnen concluderen dat mijn dure dslr een bagger ding is omdat ik er niet mee kan bellen.

  Ik vind het wel best...dslr voor foto's en iphone voor bellen, agenda, gps, spelletjes, filmpjes, internet, email, afstandsbediening, nog meer spelletjes, grappige hebbedingetjes en ga maar door...

  ieder z'n specialisme. Ik meende trouwens ook ooit begrepen te hebben (kan het niet onderbouwen) dat apple er bewust voor gekozen heeft omdat die camera er niet is voor foto's maar voor andere doeleinden...welke...oops...ik kan de zin niet eens afmaken...maar er staat me iets van bij.

 4. Greenfield
  Profiel Greenfield schreef op vrijdag 9 januari 2009 om 21:40

  Een GSM blijft in eerste plaats een telefoon. En ook een Iphone heeft als
  hoofddoel communicatie en PDA gebruik. Ook ik ben er inmiddels achter dat je als fotohobbyist niet snel tevreden bent over de foto's die gemaakt worden met een GSM. Om het probleem dat jij aan geeft op te lossen (je wilt altijd een camera bij je hebben)heb ik al weer 2 jaar geleden een Canon G7 aangeschaft. Past goed in de tas van mijn laptop of in mijn binnenzak en maakt uitstekende foto's

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.317 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord