Ton Vingerhoets

Keukenhof in China; tulpenshots ten voeten uit!

maandag 2 mei 2011, 19:36 door | 9,957x gelezen | 17 reacties

Chinezen blijven verbazen; een paar dagen terug las ik dat ze druk bezig zijn met een ruimtestation dat in 2020 voltooid moet zijn. Een ander opmerkelijk feit is dat een op de tien artikelen in gezaghebbende wetenschapsbladen tegenwoordig van Chinese makelij is. Ik bedoel maar. En deze week kreeg ik zowaar het gevoel dat ze Nederland naar de kroon gaan steken als het om tulpen gaat. Chinezen weten dat wij naast klompen, molens en puike voetballers ook eersteklas tulpen verkopen.

Het was vandeweek prachtig lenteweer en mijn vrouw kwam op de proppen met het idee dat we maar eens naar de tulpen moesten gaan kijken. Huh, tulpen? Waar dan? Hebben ze die dan in China? Jawel, een uurtje rijden van Beijing vindt je de Beijing International Flower Port, een 18.000 vierkante meter metend park tjokvol met tulpen. Nu ben ik bepaald geen floral expert maar ik heb zoveel soorten, maten en kleuren nog niet bij elkaar gezien. Het was in een woord overweldigend.

Even waande ik me in ons vermaarde Keukenhof maar dan met Chinezen zeg maar. Het park is in 2007 geopend en ziet er spik en span uit. Een doordachte lay out voert je langs een verzameling tulpenvelden en er is zelfs een fikse waterplas. Het spreekt voor zich dat ik mijn fotogear had meegenomen want ik wilde natuurlijk met een paar geslaagde tulpenfoto's thuis komen al was het maar om mijn Hollandse vrienden en kennissen te laten zien dat wij dat ook al in China hebben.

roze
Foto 1

Je zou denken dat zo'n tulpenpark een dankbaar gegeven is. Nou, dat is het niet want als je niet oplet loop je al gauw in de tourist mode het ene na het andere bollenveld te schieten. Op die manier rammel je zo een paar geheugenkaartjes vol. Afgezien van de kleuren zien die patroontjes er dan allemaal een beetje hetzelfde uit. Inderdaad, behoorlijk saai. Dus heb ik me alle bochten gewrongen om wat spannender tulpenfoto's te maken. En al zeg ik het zelf, da's toch best aardig gelukt.

roze tulpen tegen pastelblauwe hemel
Foto 2

Dat kostte toch wat improvisatie want je kunt natuurljk niet plat op je buik in zo'n bloembed duiken. Dus behoedzaam de camera, met de compacte Canon EF 50mm f/1.4 erop, tussen enkele tulpen gemanouvreerd en dan maar hopen dat het autofocus systeem op de dichtstbijzijnde tulpen scherp stelt. Met een beetje kunst en vliegwerk en de nodige pogingen heb ik er toch enkele spetters van foto's gemaakt. De strakke blauwe lucht helpt dan natuulijk mee als contrast met de vrolijke kleurtjes.

roze en oranje tulpen tegen pastelblauwe hemel
Foto 3


roze en gele tulpen tegen pastelblauwe hemel
Foto 4

Daarnaast heb ik met de Canon EF 135mm f/2L, vermaard vanwege zijn boterzachte bokeh, wat meer traditionele foto's gemaakt die er qua sfeer ook best mogen zijn. Bewust heb ik met grote diafragma's gewerkt om de kleuren op de achtergrond in elkaar over te laten vloeien. Ik heb voor deze serie flink wat materiaal geschoten want het scoringspercentage is erg laag; tenminste, als je kritisch bent. Nou, dat was het weer deze aflevering, geniet van de Chinese tulpen zou ik zeggen!

veelkleurig tulpenveld
Foto 5


roze tulpen met vervaagde achtergrond
Foto 6


gele en witte tulpen met vervaagde achtergrond
Foto 7


rode tulpen met vervaagde achtergrond
Foto 8

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciŽle fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

17 reacties

 1. Niels
  Profiel  Niels schreef op maandag 2 mei 2011 om 19:56

  Hi Ton,

  Wat een prachtige beelden laat je hier zien! Zeker foto 3, 4 en 6 zijn mij persoonlijke favorieten.
  Die oer Hollandse "producten" kom je ook overal tegen...

  Mijn complimenten!

 2. erozendal
  Profiel erozendal schreef op maandag 2 mei 2011 om 20:16

  Toevallig afgelopen weekend in de Keukenhof geweest. Nou weet ik niet of het allemaal chinezen waren of japanners, maar ik waande me ook een beetje in Azië. knipoog
  Mijn complimenten! Ik heb ze niet zo mooi gemaakt!

  Erik

 3. Henk Hulshof
  Profiel Henk Hulshof schreef op maandag 2 mei 2011 om 20:52

  mooie plaatjes! persoonlijk vind ik juist de rustige shots met blauwe lucht erachter het leukst (dat perspectief is het meest verrassend).

  Ik heb eens een maand in een pretpark in Taiwan gewerkt met een 'Holland festival' en heb daar gezien hoe verdraaid moeilijk het was om de tulpen daar tot recht te laten komen (in een sub-tropische omgeving). Het was daar trouwens al eind maart dat ze op kwamen, maar er verrotten veel bollen al onder de grond; tuinmannen waren er letterlijk dag en nacht mee bezig daar!

 4. onem
  Profiel  onem schreef op maandag 2 mei 2011 om 23:51

  Wow mooie beelden Ton. De beelden met de blauwe lucht zijn mooi, maar ja ze hebben allemaal wel wat. En natuurlijk weer een mooi verhaal erbij. Super

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.988 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.988 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.