Erwin Derksen

Keuze voor een camera body

zaterdag 19 april 2008, 23:11 door | 11,700x gelezen | 12 reacties

In mijn introductie afgelopen donderdag werd duidelijk dat ik de overstap naar een digitale spiegelreflex camera ging maken. De vraag is dan natuurlijk welke dit gaat worden. ik ga op dit gebied liever niet over één nacht ijs en heb mijn wensen vergeleken met de beschikbare modellen.

Om maar met de deur in huis te vallen; live-view lijkt mij een heerlijke optie! Ik weet dat er mensen zijn die er niks mee hebben, maar mij lijkt het ideaal en wel om de volgende redenen:

 • Is handig bij gebruik van een statief
 • Is ultiem handig bij het ‘onopvallend’ fotograferen
 • Is bijna onmisbaar bij bijvoorbeeld actiefotografie vanuit een auto waarbij je moeizaam of niet door de zoeker kunt kijken (en niet wil gokken)
Goed, een SLR met live view dus, dat beperkt de keuze. Verder had ik bedacht dat een body zo rond de 700 a 800 euro moest liggen, dat sluit ook al een aantal modellen uit (hoewel de 40D ter overweging was als uitzondering).

Laten we beginnen bij de body, qua objectieven etc. zit er niet zo gek veel prijsverschil tussen. Omdat live view op mijn wensenlijst stond wilde ik gaan kijken naar de Canon 450D en de Sony Alpha 350 of eventuele andere suggesties van de verkoper.

Ik had ook al besloten naar Konijnenberg te gaan. Ik hoor daar aan alle kanten goede verhalen over, je kunt er alles uitproberen, men neemt er de tijd, heeft verstand van zaken en de prijzen zijn concurrerend. Ben maar op maandag heen gegaan, want de verkoper had het over erg lange wachttijden op de koopavond, de vrijdag en zeker de zaterdag, kennelijk gaat het goed met Konijnenberg. Ze hebben naar mijn mening ook een goed concept neergezet.

Zelfs op maandag moest ik nog bijna een half uur wachten, maar toen was het zo ver. Ik legde mijn verhaal uit aan de verkoper en gaf aan dat ik de Sony Alpha 300/350 en de Canon 450D (of een andere suggestie) wilde bekijken.

De verkoper vond echter de 450D niet zo relevant en gaf aan dat als ik voor Canon zou gaan hij me toch echt de 40D aan wilde raden.

Over de Canon 40D
 • Semi professionele camera, dat voel je gewoon
 • Min of meer gegarandeerde levensduur (100.000 foto’s MTBF volgens de verkoper)
 • Erg luidruchtig met afdrukken
 • SNEL!!!! Dat ding blijft maar doorgaan, tot 6 foto's per seconde
 • Spatwaterdicht, altijd handig
 • Kan naar men zegt beter overweg met hoge ISO waarden
 • Kansloze live view (traag en je moet handmatig focussen wat erg onhandig werkt als het scherm niet vlot meewerkt)
 • Ik vond hem persoonlijk te groot en te lomp, bovendien vond ik hem niet prettig in de hand liggen, ik had constant het gevoel dat ik hem met 2 handen vast moest houden. Dit met een Sigma 24-70 f/2.8 objectief gemonteerd.
 • Is (ondanks de cashback actie) toch nog ruim 200 euro duurder dan de Alpha 350 / 450D.
Mmmm, de 40D werd het dus niet, de 450D dan? Of de Sony Alpha 350? Tjsa, da’s een lastige..

De Canon (Met name de 40D) schijnt beter om te gaan met hoge ISO waarden, de Sony minder, maar we hebben het dan over ISO 3200! In diverse reviews zijn de meningen verdeeld. De Canon heeft een minder direct (zeg maar minder handig) live-view systeem dan de Sony. Sony is momenteel uniek met de wijze waarop ze live view hebben geïmplementeerd (zie eerder artikel van Elja) Het werkt op de Sony namelijk zonder enige vertraging, vergelijkbaar met een compactcamera. Bovendien kun je zaken als witbalans etc. direct aanpassen en bekijken of je onderwerp!

De Canon heeft geen kantelbaar display, maar het display is 3” versus 2,7” bij Sony. Een kantelbaar display is natuurlijk handig, maar wellicht ook kwetsbaar. Het voelt in de praktijk stevig en robuust aan, maar toch. Hij ligt wel lekker in de hand, net als de Sony. De 40D vond ik duidelijk te groot. Ze voelen en lijken beide even degelijk qua bouw, de Sony is wel net wat groter en zwaarder.

Men zegt dat lens stabilisatie (Canon) duurder, maar ook beter is dan stabilisatie in de body (wat de Sony heeft). Sony heeft geen middenbereik f/2.8 objectieven in de prijsklasse tot 1.000 euro. Die zijn er echter wel van Sigma of Tamron, voor zowel Canon, Nikon als Sony. Sowieso is er natuurlijk meer keuze in objectieven en accesoires bij Canon, zeker als je originele Canon of Sony objectieven wilt aanschaffen (voor mij niet echt een issue).

De Canon is 3 tientjes duurder dan de Sony, dus het prijsverschil van de body is niet echt schokkend. De zoeker van de Sony is iets kleiner, maar is (voor mij) makkelijker om doorheen te kijken, bij de Canon (zeker bij de 40D) zal ik telkens met mijn neus tegen het scherm aan, bij de Sony valt m’n neus er net naast. Op een Sony kun je alleen een Sony flitser monteren en er zijn (nog) geen werkende imitatie accu’s.

Qua reviews is het best lastig, ze zijn niet echt met elkaar te vergelijken, maar geven wel allemaal aan dat zowel de Canon, de Nikon als de Sony uitstekende camera’s zijn. De uiteindelijke keuze zit hem wat mij betreft in details en wat je belangrijk vindt.

Alles in overweging nemend heb ik uiteindelijk voor de Sony Alpha 350 gekozen en wel om de volgende redenen:

 • De live-view van de Sony is ongeëvenaard en lijkt me erg handig.

 • Kantelbaar display is natuurlijk perfect als je wat minder opvallend wilt fotograferen (een SLR is natuurlijk sowieso al opvallender vanwege het geluid, maar toch) en is handig bij het schieten vanuit een auto of vanuit een ongebruikelijke hoek danwel vanaf een statief.

 • Misschien speelt onbewust toch mee dat ik uitstekende ervaringen heb met Sony tot nu toe en dat de menustructuur en bediening me bekend voorkomt (jaren geleden had ik echt een hekel aan het merk).
Sony heeft wel een aparte prijspolitiek, de Alpha 300 is 10 megapixel en de 350 heeft 14 megapixel. Qua ISO / Ruis schijnt er weinig verschil in te zitten en het prijsverschil is 10 euro, dan ga je dus voor de 350 uiteraard. Qua accessoires is er inmiddels ook bij Sony ruime keuze (battery grips, flitsers, objectieven, afstandsbedieningen, etcetera, etcetera).

Credo, je ziet maar weer hoe enorm belangrijk het is om een camera die je koopt eerst uitgebreid in je handen te houden. Ik had op zich niet een pertinente voorkeur voor een bepaald type, maar als je ze in de hand houdt, dan valt alles op zijn plaats (of niet).

En aangezien de modellen in deze prijsklasse alleen verschillen op details vind ik het goed zo. Met alleen een body ben je er natuurlijk nog niet. Dan volgt nog de keuze voor een objectief. Welke afwegingen ik hierbij gemaakt heb bespreek ik in een volgend artikel.

Sony alpha 350 - achterkant
De Sony Alpha 350 - kantelbaar display

Erwin Derksen

Over de auteur

Erwin Derksen is werkzaam in de ICT bij Platani en houdt zich ook graag bezig met fotografie. Via de compact camera, een hybride superzoom en een Alpha 350 schiet Erwin nu met een Sony Alpha 550.

12 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op zaterdag 19 april 2008 om 23:16

  Voor nieuwkomers op de dslr markt is het momenteel inderdaad moeilijk kiezen. De verschillen zijn minimaal. Gelukkig kun je eigenlijk ook geen miskoop meer doen; alle merken zetten mooie modellen op de markt.

  Hoewel ik live-view een handige optie vind, denk ik dat je het gebruik ervan mogelijk overschat. Ik ben benieuwd of je er over een half jaar veel mee werkt of dat je toch doorgaans door de zoeker aan het turen bent. vrolijk De live-view van de Canon 40D zou ik overigens niet kansloos noemen. Wanneer je 'm automatisch scherp laat stellen (beeld valt even weg) dan is ie razendsnel en erg accuraat.

 2. Willy
  Willy schreef op zondag 20 april 2008 om 03:30

  En wat betreft formaat, dat is natuurlijk ook hartstikke persoonlijk en afhankelijk van je handen. Zelf heb ik een EOS 400D, die geeft prima foto's maar ik vind het een rotding om vast te houden (zelfs met batterygrip), veel te klein, ik krijg heel snel kramp in mijn vingers van dat ding. Later heb ik ook een 40D gekocht, die vind ik qua ergonomie gewoon super, past perfect in mijn handen en heeft zich ontpopt tot een ware werkbuffel. Tegenwoordig is de 40D dus mijn standaardcamera en is de 400D mijn back-up camera. Wat trouwens niet wil zeggen dat ik de 400D een slechte camera vind, integendeel. Zeker tegen de huidige prijzen (Wat kost-ie op dit moment, 450 euro?) vind ik de 400D nog steeds een heel goede camera voor dat geld. En wat betreft de live-view van de 40D?? Als je eenmaal hebt geleerd hoe je daarmee moet werken, is het zeker een handige toevoeging. Maar ik maak nog steeds 99% van mijn foto's terwijl ik gewoon door de optische zoeker kijk.
  Maar ik ben het volledig met Derk eens, je moet vooral iets kiezen waar je zelf goed mee overweg kunt. En gelukkig hebben we tegenwoordig keuze genoeg uit verschillende merken. Als ik inmiddels niet een paar spaarvarkens had stukgeslagen op de lenzen en accessoires van Canon, was die 40D er waarschijnlijk nooit gekomen. Dan had ik denk ik voor de Pentax K20D gekozen. Dus je ziet maar weer, er zijn verschillende redenen om voor het een of het ander te kiezen. Overigens benijd ik Derk wel, dat hij uitgerekend op dit moment mag "starten" met een D-SLR. Zo valt-ie wel met zijn neus in de digitale boter!
  Derk, veel plezier met je camera. Ik ben benieuwd wat je er de komende tijd nog aan aanvullingen bij gaat kopen.

 3. roger767
  roger767 schreef op zondag 20 april 2008 om 09:38

  live view schijnt erg traag te zijn op DSLRs, een goedkope digitale camera is sneller wat dat betreft, in recensies word er verteld dat het alleen handig is voor macro.

  Als je een camera koopt is het beste om er een hele week mee te schieten (dus niet elleen luisteren wat de verkoper je verteld)en te kijken hoe die aanvoelt en of de knoppen en het menu je aanstaan, het beste is dan om ze te huren bij konijnenberg of een andere plek die dat doet.

 4. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op zondag 20 april 2008 om 09:51

  @Elja is wel gunstig voor photofacts keuze van sony
  Bij de bloggers hebben we nu canon nikon sony pentax gebruikers.(sorry als ik nog een merk over t hoofd zie) dus zo blijft photofacts veelzijdig.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.837 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Twitter of Facebook.


Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord
sluiten

Mis het gratis fotografie eBook niet!

52.837 fotografen ontvangen onze wekelijkse fototips al. Schrijf je in en ontvang gratis het eBook '25 Tips voor het Fotograferen van Kinderen'.