100+ fotografiecursussen ťn het boek Sterrensporen Fotograferen - Nu 89 euro voordeel! Word nu lid!
Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Richard Hijmering

Kitesurfers schieten op Zandvoort

zondag 25 augustus 2013, 22:55 door | 8.690x gelezen | 7 reacties

Een voordeel van dicht bij zee wonen is.. dat je dicht bij zee woont! En daar is vaak een hoop moois om te fotograferen. Natuurlijk kan je de duinen ingaan voor mooie plantjes, dieren of vergezichten van een ondergaande zon. Je kan meeuwen op het strand fotograferen, de zwemmende mensen, het bruidspaar wat je die dag volgt of natuurlijk je eigen geliefde.

Maar als er het net niet warm genoeg is om te zwemmen, maar wel genoeg zon en genoeg wind vind ik het ook erg leuk om wat actievere mensen vast te leggen, namelijk Kite Surfers.

De golven zijn hier meestal te laag voor het surfen California style maar met de hulp van een grote vlieger en de wind die vaak volop aanwezig is kan men toch een mooie avontuurlijke sport beoefenen. En omdat het een zeer actieve sport is waarbij men door de golven heen beukt met veel opspattend water en veelvuldig grote sprongen maakt is het een mooi topic om op de gevoelige plaat vast te leggen, vooral als je zelf niet kunt Kite Surfen!

KiteSurfers 1

Ik zoek meestal een mooie dag uit met mooi zonlicht. Verder is de temperatuur net te koud om te zwemmen en is er natuurlijk volop wind. Dit zij ideale omstandigheden voor de Kite Surfer en komen ze met grote getale naar hun natuurlijke habitat, de zee.

KiteSurfers 2

Meestal kies ik een Kitesurfer en houd die een tijdje in mijn lens zodat ik, als deze een mooie actie foto moment geef, die direct kan gebruiken. Laat je niet afleiden door andere Kite Surfers die springen want vaak ben je toch te laat. Doorgaand spot je de goede kandidaten voor goede actie foto's al snel. En na een tijdje kan je hierop een beetje gaan anticiperen.

KiteSurfers 3

Ik probeer ook vaak met het licht te spelen. Vaak juist tegen het zonlicht in schieten zodat je silhouetten krijgt en een mooie schittering op het water. Maar ook zijlicht is mooi zodat je goed het opspattend water ziet.

KiteSurfers 4

Omdat de Kite Surfers zich meestal een stukje de zee op bevinden is een telelens zeker nodig. Bij mooi weer is een hele lichtsterke lens niet altijd nodig. Deze foto's heb ik gemaakt met een 70-200mm f/2.8 VR van Nikon, maar voorheen heb ik ook een 70-300 f/4.5-5.6 van Sigma gebruikt.

Als de Kite Surfers zich erg ver bevinden is zijn een hoop megapixels zeker handig voor het achteraf croppen van de foto's. Verder valt deze op bij de Kite Surfers zelf waardoor ze minder verlegen worden en dichterbij komen om hun stunt te vertonen.

KiteSurfers 5

Goede plekken om Kite Surfers te spotten zijn bij Kijkduin, Scheveningen bij de haven en of Zandvoort. Natuurlijk zijn er nog veel meer goede plekken. Let wel goed op de vlieger en de lijnen.

KiteSurfers 6

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

Richard Hijmering

Over de auteur

Richard is natuurkundige en fotografeert met een Nikon D70 en een analoge Nikon FM2n. Foto's door Richard kunt u bekijken op zijn website.

7 reacties

 1. Arjan
  Arjan schreef op maandag 26 augustus 2013 om 08:51  | reageer

  Leuk verhaal en idd leuke sport om te fotograferen. Er vallen mij 2 kleine dingen op bij je foto's. Vier van de zes foto's staan scheef, en op enkele foto's is stof op de sensor te zien.

  (Mijn mening: als je foto's plaatst op een website zoals deze mag je daar best wat aandacht aan besteden.)

 2. Rudie O
  Rudie O schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 10:11  | reageer

  Leuk stukje maar jammer van de slechte kwaliteit foto's. Jammer dat de op een site die over fotografie gaat er zulke slechte foto's bij een een verhaal worden gezet.
  Vooral die laatste foto is van belabberd niveau

 3. peter
  Profiel peter schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 10:22  | reageer

  Geen idee waarom Richard stukje heeft geschreven
  niks gelezen waarvan ik dacht heh dat is leerzaam
  en over de fotos is al genoeg gezegd

 4. Patricia
  Patricia schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 11:15  | reageer

  Hai allemaal. Wat een negatieve reacties zeg! Richard is duidelijk gewoon een enthousiast fotograaf en geeft een leuk idee. De uitvoering kan altijd en overal beter, beter, beter. Natuurlijk! Ervaring, opleiding alles. Hij fotografeert met een D70, dus is geen pro. Maar jullie zijn ook ooit begonnen en deze nieuwsbrief geeft wel vaker tips die voor pro's en vergevorderde amateurs overbodig zijn. Nou en? Er zijn genoeg hobbyisten die het leuk vinden om te fotograferen en die alle tips kunnen gebruiken. Richard heeft nu in ieder geval geleerd dat het mooier kan zijn om de horizon recht te zetten. Ook bij hem zijn tips waarschijnlijk welkom. Maar niet zo afzeiken hoor! Verder veel fotoplezier. Groetjes Patricia

 5. Phine
  Phine schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 13:47  | reageer

  Ik was in de veronderstelling dat deze site / nieuwsbrief voor alle fotografieliefhebbers in het leven is geroepen en niet alleen voor professionals!
  Ik vond het een erg leuk stukje en ook de foto's zijn leuk om naar te kijken. Het geeft mij i.i.g. weer nieuwe ideeën voor het uitoefenen van mijn hobby (die ik overigens niet met perfectie ten uitvoer breng, maar van doen leer je!)
  Ik zou zeggen, ga zo door Richard.

  Gr, Phine

 6. peter
  Profiel peter schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 15:28  | reageer

  negatief je mag toch wel een beetje kwaliteit verwachten van die fotos

 7. Henk
  Henk schreef op dinsdag 27 augustus 2013 om 21:42  | reageer

  Helemaal eens met Patricia en Phine.
  Richard doet z'n best en neemt de moeite om ons deelgenoot te maken van zijn idee en dito foto's. Dat moeten we op deze site met voor elk wat wils waarderen. En dit vind ik belangrijker dan de kwaliteit van de foto's.
  Hebben we trouwens al ooit iets van resultaat gezien van Arjan, Rudie O en/of Peter?
  Groeten van Henk

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Natuurfotografie in Nederland met Rob Dijkstra
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.061 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord