Photofacts Academy

Photofacts Academy; 100+ Fotografie Cursussen
Fotograferen wordt makkelijker en leuker

Boek

De Fotobijbels; Boeken over Fotografie
101 Praktische fotografietips voor betere foto's

Alexander Thijssen

Laatste bedenkingen over een nieuwe spiegelreflex

maandag 4 augustus 2008, 23:19 door | 9.129x gelezen | 27 reacties

Eindelijk heb ik het geld bij elkaar gespaard. Elk muntstuk heb ik de afgelopen weken omgedraaid. Ik heb het over 't geld wat ik nodig heb voor mijn eerste spiegelreflexcamera! Ja, binnenkort is het eindelijk dan zo ver. Dan ga ik hem aanschaffen, denk eind van de maand. Tenminste, ik ben er nog steeds niet over uit welk model het nou uiteindelijk gaat worden, en daarvoor wil ik jullie hulp een beetje eigenlijk. Welk model is qua prijs en qua kwaliteit op dit moment nu echt een goede keuze om te kopen?

Ik zit namelijk te twijfelen tussen een aantal modellen. Het gaat om de Canon EOS 450D met een 18-55mm lens. Een camera waar ik in mijn vriendenkring heel veel positieve reacties over hoor. Een camera die me echt al heel veel is aangeraden. En de Nikon D60, deze ook met een 18-55mm lens, een merk en type. En wat is een beetje een redelijke prijs waar ik deze camera voor kan kopen. Want ik heb ook geen idee wat die modellen nu op dit moment z'n beetje kosten. Dat zijn dus nog vragen waar ik mee zit.

Welke camera ik ook koop, ik zal er ook direct een boek bij kopen. Gewoon over het omgaan met de camera, en wat je er allemaal mee kan. Ik stap natuurlijk over naar professionele apparatuur. En dat zal natuurlijk behoorlijk een verschil zijn, en daar wil ik natuurlijk goed mee kunnen omgaan. Heb er echt zin in, om eindelijk mijn hobby te starten met een professionele camera.

Ik ga mijn camera ook persoonlijk ophalen bij de winkel die hem gewoon het laagst aanbied. Ik ben er echt bereid om er 100 kilometer voor af te leggen. Dan breid ik er meteen een lekker gezellig dagje aan. Houd wel van een beetje op pad gaan en kijken waar je uit komt. Waarschijnlijk vraag ik gewoon een vriend mee, om gezellig mee te gaan op pad. Maar goed, ik hoop dat ik met behulp van jullie reacties en kennis een goede keuze te maken waar ik later geen spijt van ga krijgen. Begin september word ik shopmanager van de zaak waar ik nu al een aantal jaar werk.

Ik ga daarnaast een avond opleiding doen. Ik kan dan lekker mijn tijd indelen, en een beetje kijken hoeveel dagen ik ga werken. Ik wil in ieder geval ook een beetje vrije tijd over houden die ik aan fotografie ga besteden! En daar kijk ik echt naar uit. Samen met mijn camera de natuur in, en het geen doen waar ik al tijden van droom. Het maken van prachtige foto's, foto's met mijn eigen style. Een style die je hopelijk snel zal ontdekken in mijn blogs.

Canon 450D

Wil jij ook gave foto's maken?

Probeer twee weken gratis onze online cursussen over fotografie. Je krijgt direct toegang tot meer dan 100 cursussen. Na twee weken vervalt je proeflidmaatschap automatisch. Je zit dus nergens aan vast.

14 dagen gratis fotografiecursussen kijken

27 reacties

 1. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op maandag 4 augustus 2008 om 23:21  | reageer

  Dat lijkt me toch een keuze die je zelf zult moeten maken, de Nikon D60 of de Canon 450D. Met beide zul je geen miskoop doen, maar je maakt natuurlijk wel een keuze voor een systeem, niet alleen voor een camera.

  Voor prijzen zou ik gewoon bij de Tweakers Pricewatch of andere vergelijkingsites kijken.

 2. Nikonlover
  Nikonlover schreef op maandag 4 augustus 2008 om 23:44  | reageer

  Ik zou een Canon 450D of de Nikon D60 toch niet gauw professionele apparatuur noemen. De Nikon D60 zou ik sowieso afraden, omdat je met oudere lenzen zonder scherpstelmotor altijd manueel moet scherpstellen. Kun je nog beter kijken naar een Nikon D80. Die is ondertussen aantrekkelijk geprijst en is nog steeds een fantastische camera en een stapje hoger dan de D60. Bedenkt wel dat alles van Nikon over het algemeen duurder is dan Canon.

 3. Reinoud
  Profiel Reinoud schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 00:04  | reageer

  Voor mij was bij de keuze tussen Nikon en Canon een belangrijk argument wat de mensen in mijn omgeving gebruikten. En aangezien ik 4 vrienden heb die Nikon gebruiken doe ik het nu ook. Erg prettig om af en toe een lens van elkaar te kunnen lenen. Of een extra body bij belangrijke shoots

 4. NielsThijssen
  Profiel  NielsThijssen schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 00:20  | reageer

  TIP: koop gewoon de body, en evt. apart een objectief.
  Met mijn D80 zat een standaard kitlens (18-70/3.5-4.5) erbij, maar had achteraf (!) beter gewoon alleen de body kunnen nemen, en separaat een Tamron 17-50/2.8: een lichtsterk (en licht in gewicht) objectief. Zeker met mn huidige 17-55/2.8 Nikkor...
  Nikon of Canon: beide goede merken uit het Oosten met ieder zo zijn charmes...
  Blijft net als Ajax-Feijenoord: smaken verschillen! Tip2: probeer beide body's gewoon eens bij een vriend vast te houden en te gebruiken...wellicht ontdek je sterke/zwakkere punten...

 5. jp van zanten
  jp van zanten schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 06:57  | reageer

  Haast altijd geniet ik wel van de stukjes die hier worden geschreven, maar dit is een raar artikel.
  Vol met tegenstrijdigheden en wel een erg hoog "gebruikelijke forumvraag gehalte".

  Je zegt : "Eindelijk heb ik het geld bij elkaar gespaard." Maar ook : "Want ik heb ook geen idee wat die modellen nu op dit moment z'n beetje kosten." Klopt niet met elkaar.

  Lees eens wat fotoforums en je wordt doodgegooid met dit soort vragen. Die ook nooit beantwoord kunnen worden, omdat de keus van een camera zo persoonlijk is.
  Ik wens je desondanks alle succes met je jacht.


 6. CB
  CB schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 08:58  | reageer

  Alles gaat gepaard met wat je ermee wilt doen. Blijft het hobby of wil je er meer mee gaan doen? De D60 of 450D is leuk, maar voor lange termijn denken raad ik hem af. Misschien is het verstandig om nog heel even een maand te wachten. Dan komt waarschijnlijk (rumors) de D50 op de markt. Maar goed ik kan niet in je porto kijken natuurlijk. Nieuwe techniek en semi pro. Zoals al eerder in de reactie werd omschreven zal ik niet voor de kitlens gaan. Bot gezegd kan je daar helemaal niets mee!

  Kort samengevat: Wat wil je? Hoeveel heb je te besteden? Hobby of meer?

  Succes met je aanschaf!

 7. Remco
  Remco schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 09:06  | reageer

  Ook ik ben bezig te sparen voor een DSLR. Maar voor mij staat de keuze al vast: Canon 450D. Reden: Ik heb een Canon flitser, en weet dan in ieder geval zeker dat camera en flitser samen gaan. Verder is het aanbod van Canon om voor Eu 25,-- een dag lang ondericht te krijgen over je camera een goede reden. En waar staat voor mij ook vast: Cameranu.nl op Urk, leuke tocht, goede prijs, goede service.
  Groet en succes.

  Remco.

 8. roger767
  roger767 schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 09:09  | reageer

  ik zou kijken voor 2e hands camera's; de Nikon D200 of Canon 30D. Ik had een Canon 300D en nu de Canon 40D en de body's zijn veel steviger en voeler fijner aan dan die plastic camera's.

 9. Herm
  Profiel Herm schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 09:10  | reageer

  Ik stond een aantal weken geleden voor dezelfde keuze gestaan; wordt het de Nikon D60 of toch maar de Canon EOS 450D? De keuze was uiteindelijk toch gevallen op de Nikon en ben vervolgens naar de winkel getogen met de meest gunstige aanbieding. Daar aangekomen echter viel mijn oog op de sterk in prijs verlaagde (want verouderde) Pentax K10D, die qua body meer in huis leek te hebben en nu voor de zelfde prijs de deur uit mocht.

  Kortom, het is onverwacht toch de Pentax geworden, het kan verkeren....

  Het is dus aan te raden je niet alleen te laten leiden door informatie op internet alleen, maar vergelijk ook in de winkel en ondervindt hoe de camera voelt in je hand.

 10. Ester
  Ester schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 09:30  | reageer

  Een tip voor wanneer je je keuze gemaakt hebt: Digital Street in Beuningen bij Nijmegen is vaak één van de goedkoopste aanbieders en leveren prima service. 'k Ben er zelf nu 3x geweest. En behalve de site welke Elja al noemde, is bijvoorbeeld ook de site van kieskeurig erg handig om reviews te lezen en prijzen te vergelijken. Succes!

 11. Zonnevogeltje
  Zonnevogeltje schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 13:11  | reageer

  Als je in je spaarzame tijd de natuur in wilt om foto's te maken zal het zal af en toe ook wel eens een keertje regenen. Moet je dan ook rekening mee houden met je keuze. Een nog goedkoper toestel of een met weathersealing knipoog

 12. esthervdwal
  Profiel esthervdwal schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 13:45  | reageer

  Inderdaad een persoonlijke keuze. Ik heb een Canon EOS 400D en bevalt me prima. Maar ja dat kan jou wel weer helemaal niet bevallen. Ik zou anders gewoon naar een fotowinkel gaan en je voor laten lichten. Succes met je nieuwe aankoop en alvast heel veel fotoplezier gewenst want dat ga je ongeacht wel merk je aanschaft uiteraard wel krijgen!

 13. Vincent.Sp
  Vincent.Sp schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 14:08  | reageer

  Toen ik zat te twijfelen tussen Canon en Nikon, heb ik gekozen voor Nikon omdat ik daar simpelweg al aardig wat van weet.
  Nikon heeft het breed qua aantal lenzen, en licht bij vergelijkbare body´s vaak lekkerder in mijn hand.

  Toen ik eenmaal Nikon koos, was ik aan het zoeken naar een body met kitlens voor een redelijke prijs.
  Mijn budget was toen ± €300 tm €600.
  Dan kom je al gelijk uit bij deze body's:
  - D40, wordt beschreven als het typische instapmodel voor compact fotografen naar DSLR. Vrij simpel en je kan er aardig wat mee. Goedkoopste body van de drie en als je fotografie gewoon leuk vind en niet als beroep wilt, is deze body zeker geschikt.

  - D60, vrij weinig over te zeggen aangezien deze wordt gezien als tussen-model van de D40 en D80, vele hebben mij afgeraden om deze te nemen en ipv een D60 een D80 te nemen.

  - D80, licht zeer fijn in de hand, voor mensen met aardig grote handen is deze zeker fijn te besturen. De bouw van de camera is vrijwel geheel andersom in vergelijking met de D40. Vele opties en zeker de moeite waard, je kan vrijwel alles met deze camera. Het enige nadeel is dat de kitlens die je meekrijgt bij aanschaf vrij duur is, dit komt omdat er vrijwel alleen VR objectieven worden aanbevolen omdat de D80 zo zwaar zou zijn. Ik heb de D80 gezien van dichtbij, in mijn handen gehad, en ik kan je vertellen dat deze absoluut niet zwaar is. Zelf spaar ik volop voor de D80 en een 18-55 mm lens die bij vrijwel iedere body wordt meegeleverd, omdat ik niet zin heb om meer flappen neer te gaan leggen omdat de verkoop truc er staat. Verder: Als je met de D80 niet tevreden bent is in mijn ogen de enige optie een professionele D200 te nemen.


  De keuze is aan u.

  Gr

 14. fotodoco
  Profiel fotodoco schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 15:31  | reageer

  beide typen camera`s zijn geen prof-uitvoeringen
  maar camera`s van de middenklasse,daar is natuurlijk niks mis mee
  persoonlijk zou ik kiezen voor de Canon dit is geloof ik al gezegd
  je kunt oudere AF lenzen voor een prikkie kopen en deze werken perfect op de camera,dus lijkt me de keus niet zo moeilijk,even een vooorbeeld hiervan een wat ouder 70-300 telelens heb ik laatst gekocht voor 65 euro en die werkt perfect op de digitale camera
  ik wens je veel succes

 15. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 19:29  | reageer

  Zo zie je maar, alexander, je vraagt om hulp tussen twee modellen en je krijgt er gratis en voor niks meerdere opties bij, het wordt je niet gemakkelijk gemaakt.

  Ik weet niet zeker maar ik geloof dat je bij de D60 niet alle Nikon lenzen kunt gebruiken vanwege de autofocus die niet op de body zit. Bij Canon kun je daarentegen wel alle lenzen gebruiken.

  Bekijk dit eens bij DPReview:
  - Nikon D60 review
  - Canon 450D review

 16. Cor Jexo
  Profiel Cor Jexo schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 19:31  | reageer

  herstel kan wel maar dan zul je handmatig moeten scherp stellen (als je een lens koopt zonder autofocus)
  gr jeroen

 17. gast schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 19:52  | reageer

  Ga naar een winkel en kijk welke camera het pretigste in de hand ligt, je zal er tenslote een flinke tijd mee doorbrengen.......
  En kijk ook eens verder naar bijv. een Pentax/Samsung met weather sealing voor een redelijke prijs......

 18. libeco
  Profiel libeco schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 21:53  | reageer

  Het kan aan mij liggen, maar ik denk dat je eerst naar lenzen moet kijken. Wat wil je gaan doen en wat heb je daarvoor nodig? Welke fabrikant heeft die lenzen in de aanbieding? Met de grote merken kan je tegenwoordig geen miskoop meer doen. Het ligt dus m.i. vooral aan het lenzenaanbod wat jou het meeste aanspreekt.

 19. Derk
  Profiel Derk schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 22:39  | reageer

  Tsja.... dit pad heb ik een maand of wat geleden dus ook gehad. Slechte camera's zijn er volgens mij niet meer. Destijds heb ik voor de Sony Alpha 350 gekozen, zie mijn artikel, ik zou dat nu weer doen, maar ik had dan ook nog geen SLR historie (lenzen, accesoires etc.). Belangrijkste is dat de camera goed in je hand ligt, qua mogelijkheden en kwaliteit zijn in deze prijsklasse de verschillen minimaal en hangt het echt af van je eigen voorkeur...

  Kortom, bepaal je budget, laat de kitlens links liggen en kies de camera die je het fijnst vast kunt houden, succes!

 20. Alexander
  Profiel Alexander schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 23:16  | reageer

  Heel erg bedankt voor de goede reacties, ik had inderdaad mijn tekst nog wat beter kunnen onderbouwen. Daar zal ik de volgende keer rekening mee houden. Bedankt voor al jullie informatie, hier ben ik echt heel erg blij mee. Ook al is het nu nog lastiger om te kiezen (wat wil ik ermee, wat is mij budget, welk merk, welke lens etc). Maar dat zullen jullie binnenkort allemaal zien! vrolijk

 21. w.p.
  w.p. schreef op dinsdag 5 augustus 2008 om 23:26  | reageer

  ik zit ook met deze keuze heb nu zelf al 2 jaar een nikon d200 maar ben er niet helemaal tevreden mee.
  let op de volgende punten:
  de grip
  wat wil je er mee doen
  bij nacht fotografie heb je een camera nodig die weinig ruis genereerd
  hierbij is de canon een stuk beter.
  moet hij stof en spatwaterdicht zijn. hierbij is nikon weer beter.
  welke kleuren vind je mooier (is nog al verschillend)
  bediening weet niet hoe het bij een d60 is maar bij mijn d200 heb ik 2 draaischijven 1 voor diafragma en de andere voor de sluitertijd.
  bij canon heb je maar 1 draaischijf en moet je in combinatie met een knop ingedrukt houden je diafragma veranderen.
  wat ik een afrader vind is een lens 18-200mm deze lenzen bevatten fouten heb er zelf ook zo 1 en ben er niet blij mee.
  buiten dit alles om zou ik gewoon is bij een zaak kijken die de camera's ook verhuurd en zelf is uit testen wat het doet en kan je het vergelijken met elkaar.
  www.kamera-express.nl
  wat mij zelf ook heel erg op valt is de prijzen van de lenzen die aan het veranderen zijn en www.kamera-express.nl heeft al maanden geen 70-200mm. f2.8 meer op voorraad staan en denk dus dat we een grote verandering gaan krijgen wat betreft de lenzen en kan je straks met de nieuwe nieuwe body's ook nog die lenzen gebruiken zonder te veel venetting te krijgen.
  ik weet in iedergeval dat ik er nog een jaar mee wacht voor dat ik de volgende koop.
  succes met de aanschaf.

 22. Michael
  Profiel  Michael schreef op woensdag 6 augustus 2008 om 10:48  | reageer

  Grappig dat de keuze in het artikel eigenlijk al gemaakt wordt door de foto die onderaan geplaatst is. Laat even weten waar je voor gegaan bent.

 23. Elja Trum
  Profiel  Elja Trum schreef op woensdag 6 augustus 2008 om 11:44  | reageer

  @Michael; Om het spannend te houden heeft het artikel op de homepage dan wel een foto van een Nikon D60. knipoog

 24. Edwin
  Edwin schreef op woensdag 6 augustus 2008 om 12:47  | reageer

  Qua kitlens en body is de Nikon nu op dit moment beter als de Canon. De objectieven van Nikon zijn nu eenmaal van goede kwaliteit. Ik raad je aan om in elk geval naar een winkel te gaan en beide camera's ter hand te nemen. Ook kan je zelf een geheugenkaartje meenemen en foto's met de verschillende camera's maken (als dat mag van de verkoper). Ik weet dat dit bij Konijnenberg in Den Ham zoiets kan en mag. Verder is dit een winkel met échte professionele body's en objectieven op voorraad.

  Veel succes met je keuze!

 25. hkl073
  Profiel hkl073 schreef op woensdag 6 augustus 2008 om 14:22  | reageer

  Heb sinds kort een nieuwe dlsr. Heb hiervoor een nikon d70 gehad en die is me al die tijd prima bevallen. Maar op een gegeven moment wilde ik meer (wie niet ?). Ik heb het hele zaakje verkocht en ben gaan kijken wat het zou gaan worden, canon of toch weer een nikon, nu dan een d300?. Ik heb mijn ogen laten vallen op een canon eos 450d, alles over gelezen en die zou ik moeten hebben. Een kennis had een dergelijke camera en die heb ik geprobeerd.... in 3 minuten genezen. De grip is voor japannertjes of iemand anders met kleine handjes. De Nikon d70 die ik had lag degelijk in de hand... Wellicht een canon eos 40d? Dat was een stuk serieuzer stuk "speelgoed". Een collega op kantoor had een dergelijke camera, waarmee ik wat heb lopen spelen, qua grip perfect, 10mpx is meer dan genoeg etc.

  Alleen het was een canon...Mijn gevoel lag beter bij nikon. Na lang wikken en wegen heb ik toch maar weer voor Nikon gekozen.
  Een andere kennis had een nikon d60, was prijstechnisch zeer interessant. Maar ook die is wat aan de kleine "hand". Bovendien heb je geen interne scherpstelmotor, dus niet alle lenzen zal hier prima mee kunnen werken. Mijn broer heeft een nikon d200. Perfect en behoorlijk veel snufjes, wel al wat jaartjes op de markt. Om een lang verhaal kort te maken... ik heb al mijn centjes bij elkaar lopen harken en een nikon d300 (body) gekocht. Ik dacht, als ik nu een keuze moet maken, dan maar direct goed waar ik zeker de komende jaren geen spijt van zal krijgen.

  Lenzen zijn een heel ander verhaal, maar feitelijk belangrijker dan de body. De body voor de snufjes, de lenzen voor de (beeld-)kwaliteit. Dus ik heb niet gekozen voor een kit, maar alleen voor de body.

  Aangezien mijn budget al bijna uitgeput was heb ik gekozen voor een sigma 24-70 f2.8 fullframe lens (voor 385 bij digitalstreet.nl). Alternatief was dezelfde versie van Nikon voor 1000 euro meer, die prijs heb ik er echt niet voor over. het is wellicht wat anders als je je brood ermee moet verdienen.

  Omdat ik nu een fullframe lens heb, heb ik geen last van CA of vignetting. Perfect!! Volgende lens wordt een sigma 150mm f/2.8 voor macro (1:1) fotografie.

 26. tommeke
  Profiel tommeke schreef op zondag 10 augustus 2008 om 13:10  | reageer

  ik zit ook in die situatie zou mijn eerste spiegelreflex willen kopen, heb het nu altijd gedaan met een compactje van panasonic waar ik heel mooie foto's mee gemaakt heb, echt nie te klagen maar wil nu aan het grotere werk beginnen, heb mijn besluit al genomen dat het een canon wordt maar weet nie direct welk type, ben aan het twijfelen tussen een 450D of een 40D, beide toestellen hebben geweldige revieuws maar heb toch last in de keuze, kan iemand hierin helpen.

  Het toestel dient om foto's van de aankomende kroost te nemen en op feestjes, en vakantie de normale hobby foto's zeg maar.

  groetjes

  tom

 27. hkl073
  Profiel hkl073 schreef op zondag 10 augustus 2008 om 15:04  | reageer

  @tommeke:
  heb je ze al in je handen gehad ? Welke vind je fijner ? Je zal aan beiden heel tevreden zijn. 450D heeft laatste techniek / snufjes, 40D is robuuster. Als je het kleinere formaat niet erg vindt, met het doel op vakantiekiekjes en rondom huis, dan wellicht de 450D. Wel advies te kijken naar alleen de body (zonder kitlens) en te investeren in een lichtsterk standaardobjectief.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Cursus Naaktfotografie met Danyel Weideman
Creatieve Technieken met Bart Siebelink
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

45.062 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord