Ton Vingerhoets

Lama Tempel Beijing; voor culturele fijnproevers

zaterdag 29 oktober 2011, 19:55 door | 5.714x gelezen | 10 reacties

De toerismeindustrie in Beijing groeit als kool. De stad kent een aantal 'must see landmarks' die op elk programma van reisgezelschappen voorkomen. Het Plein van de Hemelse Vrede (Tian'anmen) en het Palace Museum (Verboden Stad) zijn wel zo’n beetje de mega publiekstrekkers. Maar voor de culturele fijnproevers is er meer, bijvoorbeeld de Yonghe Tempel - in de volksmond - de Lama Tempel, een van de grootste en tevens belangrijkste Tibetaanse boeddhistische kloosters in de wereld.

Het gebouwencomplex is gesitueerd in het noordoosten van Beijing, pal naast de tweede ringweg dat het oude centrum omsluit. Met een lengte van 480 meter beslaat het een flinke oppervlakte. Het was bijna op de kop af vier jaar geleden dat ik er voor het laatst was. Deze week hadden we weer wat mooie dagen en heb ik er opnieuw gefotografeerd. Het is er gelukkig wat rustiger dan het Palace Museum waar je vaak over de koppen kunt lopen. En dat fotografeert echt niet lekker.

Zoals ik in eerdere postings over dit onderwerp schreef kom ik altijd weer tot rust in Boeddhistische of Taoistische tempels die je overal in China vindt. Ook in de Lama Tempel krijg je het gevoel plotseling even weg te zijn van de enorme drukte in een overvolle metropool als Beijing. En hoewel ik daar aan gewend ben is die stilte af en toe heerlijk. De devotie van de Chinese bezoekers die wierookstokjes verbranden en gebeden opzeggen maakt de sacrale atmosfeer helemaal compleet.

De gebouwen, een fusie tussen Han-Chinese en Tibetaanse stijlen, verkeren in een onberispelijk staat van onderhoud. Zoals jullie op de foto’s kunnen zien heerst er de ‘cultuur van overvloed’. Zover het oog rijkt, overal zie je ornamenten en schilderingen. Het loopgebied tussen de gebouwen is behoorlijk nauw waardoor je moeilijk afstand kunt nemen. Voor foto 1 en 3 stond ik daarom met m’n rug tegen de muur aangedrukt en kreeg ik het er met de Canon EF 17-40 f/4L maar net goed op.

Met de Canon EF 200 f/2.8L heb ik een aantal van de rijk geornamenteerde daken gefotografeerd waar je als bezoeker makkelijk aan voorbij loopt. En ook in de Lama Tempel is het bezaaid met altaren waarin wierookstokjes worden verbrand. Bij de ingang staat een kollossaal bronzen beeld van een leeuw die er (symbolisch) de wacht houdt. Prachtig vind ik ‘m. Deze foto’s zijn een kleine selectie uit een serie die ik heb geschoten voor een uitgave over Chinese mystiek en spiritualiteit.

Enfin, het geeft jullie weer een inkijk in de (rijke) Chinese cultuur. Omdat er vorige keer om werd gevraagd heb ik nu de exif informatie vermeld bij iedere foto.

twee tempels met blauwe lucht en witte wolken
Foto 1. - Exif: Canon EF 17-40 f/4L (22mm) – f/8 – 1/40 – ISO 200


brugverbinding tussen tempelgebouwen
Foto 2. - Exif: Canon EF 50 f/1.4 – f/11 – 1/50 – ISO 100


tempel met blauwe lucht en witte wolken
Foto 3. - Exif: Canon EF 17-40 f/4L (19mm) - f/8 – 1/25 – ISO 100


geornamenteerd dak van tempel
Foto 4. - Exif: Canon EF 200 f/2.8L - f/5.6 – 1/250 – ISO 400


vrouw werpt wierookstokjes in altaar
Foto 5. - Exif: Canon EF 50 f/1.4 - f/6.3 – 1/80 – ISO 100


rokend altaar
Foto 6. - Exif: Canon EF 17-40 f/4L (33mm) - f/5.6 – 1/320 – ISO 100


leeuw als symbolische wacht voor de ingang
Foto 7. - Exif: Canon EF 17-40 f/4L (35mm) - f/8 – 1/100 – ISO 100

Ton Vingerhoets

Over de auteur

Woont en werkt in Beijing. Na een loopbaan als art director heeft hij zich in China gevestigd als fotograaf. Naast commerciële fotografie reist hij door China om de mooiste plekken vast te leggen. Een scherp oog voor detail, kleur en vorm zijn herkenbaar in zijn karakteristieke, levendige foto's.

GRATIS E-BOEK

25 Tips voor Fotografen

Praktische tips over apparatuur, camera-instellingen, compositie, nabewerking en flitsen. Je ontdekt:

Wat de beste camera is om mee te fotograferen

Hoe je de juiste belichting instelt, ook als je camera het even niet meer weet.

Een tip die ervoor zorgt dat jouw foto's direct aanspreken, zonder ingewikkelde techniek.

ebook: 25 Tips voor Fotografen

Gratis e-boek: 25 Tips voor Fotografen.

Maak indruk met jouw foto's!

Ontvang kosteloos wekelijks fotografietips en direct mijn e-boek met 25 tips voor betere foto's.

ebook: 25 Tips voor Fotografen
Je naam Je e-mailadres

10 reacties

 1. Niels
  Profiel  Niels schreef op zaterdag 29 oktober 2011 om 20:08

  Hi Ton,

  Bedankt weer voor deze mooie post, wat een mooi en fotogeniek land is dat toch!
  Foto 2, foto 5 en 7 zijn mijn persoonlijke favorieten.

 2. Harold Maaske
  Harold Maaske schreef op zaterdag 29 oktober 2011 om 20:19

  Op zich leuk, maar de tempels zijn niets meer dan een communistische schaamlap. Dit heeft niets met oprechte religie te maken. Zo hangen er geen gebedsvlaggen, maar feestvlaggetjes. Zeker fotogeniek, maar houd even in gedachten wat er in Tibet écht gebeurt.

 3. EdC
  Profiel EdC schreef op zaterdag 29 oktober 2011 om 22:03

  @Harold. We houden in gedachten wat ons wordt verteld over China en Tibet. Dat neemt niet weg dat de bezoeker van die tempel uitmaakt of het complex iets met oprechte religie te maken heeft, niet jij of ik. Het is op zich een gewoon bouwwerk, nu misschien meer vroeger, maar een bezoeker kan er oprechte religieuze gevoelens voelen. De persoon in foto 5 kan daar in dienst zijn en het offeren van wierook als werk zien, maar ik sluit niet uit dat hij/zij een bundel staafjes heeft gekocht om er religieus gebaar mee te maken.

  @Ton. Mooie foto's en een mooi verhaal waarin ik bijna de rust voel die een mens in een wereldstad soms nodig heeft. En misschien laat je daarom wel het mooie van de tempel zien en niet vlaggetjes die in de link naar Wiki wel te zien zijn.

 4. Margreet
  Margreet schreef op zaterdag 29 oktober 2011 om 22:18

  Sorry, dit is niet een reactie op je foto's. Maar waarom schrijf je 'Beijing'? We hebben er toch een goed Nederlands woord voor: Peking. Of zeg je ook: 'Paris' en 'London' en ...?
  Overigens lees ik je berichten met interesse.

Deel jouw mening

Let op: Op een artikel ouder dan een week kan alleen gereageerd worden door geregistreerde bezoekers.
Wil je toch reageren, log in of registreer je dan gratis.
Toon alle artikelen binnen Persoonlijk

Photofacts wordt mede mogelijk gemaakt door


Ontvang wekelijks fotografietips in je inbox

52.477 fotografie enthousiastelingen ontvangen de tips al!
Meer over de wekelijkse mail. Of blijf op de hoogte via Facebook. Aanmelding beveiligd met Google reCaptcha.

Elja Trum

Elja Trum

Photofacts; alles wat met fotografie te maken heeft!

Wil je graag mooiere foto's maken en op de hoogte blijven van ontwikkelingen binnen de fotografie? Photofacts plaatst leerzame artikelen die gerelateerd zijn aan fotografie. Variërend van product-aankondiging tot praktische fotografietips of de bespreking van een website. Photofacts bericht dagelijks over fotografie en is een uit de hand gelopen hobby project van Elja Trum. De artikelen worden geschreven door een team van vrijwillige bloggers. Mocht je het leuk vinden om een of meerdere artikelen te schrijven op Photofacts, neem dan contact op.Meer over Photofacts
Om Photofacts.nl goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. akkoord